Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο νέος αμερικανόπνευστος «γύψος» δε θα περάσει

Μαζικό και μαχητικό το χτεσινό συλλαλητήριο ενάντια στον «τρομονόμο»

Από τη χτεσινή μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στον «τρομονόμο»

Avaton

Από τη χτεσινή μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ενάντια στον «τρομονόμο»
«Κάτω ο νέος "τρομονόμος", του λαού η πάλη, είναι ο μόνος δρόμος». Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης διακήρυξαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσει ο νέος αμερικανόπνευστος «γύψος». Μέσα από τη μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία, που πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, έδωσαν την πρώτη απάντηση στο νέο «τρομονομοθέτημα» που ψήφισε η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν η Δημοκρατική Συσπείρωση Θεσσαλονίκης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, η Επιτροπή Κατά του νέου «τρομονόμου» και η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία. Παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Ν. Γιαννόπουλο.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Θ. Κυριακίδης, Γραμματέας του ΕΚΘ, ο οποίος κάλεσε όλο το λαό να συσπειρωθεί «με ένα και μόνο στόχο: Να καταργήσει αυτό το τερατούργημα στην πράξη». Και εκεί μπροστά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου, που έθεσε σε εφαρμογή το Ιδιώνυμο, ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης απάντησε στην έκκληση του συνδικαλιστή, μεταφέροντας το κάλεσμα του ανυποχώρητου αγώνα σε όλο το κέντρο της πόλης μέσα από τη μαχητική πορεία που πραγματοποίησε μέχρι το Λευκό Πύργο.

«Σε μια εποχή που ο εργαζόμενος λαός και η κοινωνία ολόκληρη δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και η ένταση του αυταρχισμού αποτελεί όρο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής, δηλώνουμε ότι κοινός μας στόχος είναι ο αδιαπραγμάτευτος αγώνας για την κατάργηση του "τρομονόμου" στο σύνολό του και στην πράξη. Αυτό σημαίνει πως θα σταθούμε αντιμέτωποι σε κάθε πράξη διεθνοποιημένης καταστολής, που το ειδικό βάρος του "τρομονόμου" την κάνει πιο αμείλικτη σε βάρος της κοινωνίας και των κατακτήσεών της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Μπακέλας, ομιλητής της συγκέντρωσης.

Και αμέσως μετά η πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο, στην οδό Τσιμισκή, που είχε περικυκλωθεί από δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας. «Η τρομοκρα-CIA δε θα περάσει», προειδοποιούσε το πανό της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και οι διαδηλωτές με μια φωνή κατήγγειλαν: «Τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί, είναι η "νέα τάξη" και οι Αμερικανοί», «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ΝΑΤΟικούς κάνετε τις πλάτες».

Η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης με τους διαδηλωτές να προειδοποιούν: «Φέρτε τα ΜΑΤ, ψηφίστε "τρομονόμους", εμείς όλη τη μέρα θα είμαστε στους δρόμους». Και τελικά μέσω της Λ. Νίκης κατέληξε στο χώρο του Λευκού Πύργου, αφού προηγούμενα πέρασε μέσα από τους χώρους του Φεστιβάλ Βιβλίου.

Εκεί καταγγέλθηκε η προκλητική πρακτική της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που με την άρνησή της να παραχωρήσει το χώρο για την πραγματοποίηση προγραμματισμένης για χτες βράδυ εκδήλωσης συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία-Κουρδιστάν, ουσιαστικά «εμφανίστηκε ως αυτόκλητος συμπαραστάτης του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος».

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία-Κουρδιστάν, «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, αρνήθηκε να δώσει άδεια για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση αλληλεγγύης στο χώρο μπροστά από το Λευκό Πύργο, με τη γελοία δικαιολογία ότι η επιτροπή δε διαθέτει καταστατικό!!!». Εστειλε μάλιστα συνεργείο και πήρε την εξέδρα - την παραχώρησε ο Δήμος Τριανδρίας - που είχε στηθεί στο χώρο. Κι αυτό έγινε στο χώρο που σήμερα και αύριο αναμένεται να διεξαχθούν εκδηλώσεις φασιστικών οργανώσεων, για τις οποίες ο δήμος δε φαίνεται να φέρει καμία αντίρρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ