Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Με επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη στη Σύρο

Καταγγέλλεται η άρνηση της διεύθυνσης των Ναυπηγείων Νεωρίου να επιτρέψει στους φίλους του ΚΜΕ να επισκεφθούν τους χώρους δουλιάς

Ο,τι έχει απομείνει από το κλωστήριο του Λαδόπουλου, στην παραλία της Ερμούπολης
Ο,τι έχει απομείνει από το κλωστήριο του Λαδόπουλου, στην παραλία της Ερμούπολης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) στη Σύρο, στα πλαίσια του αφιερώματος που επιμελείται για τη συγκρότηση της Εργατικής Τάξης στην Ελλάδα.

Οι σαράντα πέντε εκδρομείς που αποτελούσαν το γκρουπ του ΚΜΕ έμειναν εντυπωσιασμένοι από την περιήγηση σε παλιούς βιομηχανικούς χώρους, ενώ υψηλού πραγματικά επιπέδου ήταν η παρουσίαση της εμφάνισης και της ανάπτυξης της εργατικής τάξης, καθώς και του κινήματός της στην περιοχή, από τη Δώρα Μόσχου, ιστορικό, μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ. Ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει σε επόμενο φύλλο εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η ως άνω παρουσίαση. Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια στις μετακινήσεις, περιοδείες, αλλά και σε πληροφορίες, χρήσιμες για τις ελεύθερες ώρες των φίλων του ΚΜΕ, που πρόσφεραν τα μέλη της ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ.

Μελανό σημείο της παραμονής του ΚΜΕ στη Σύρο αποτέλεσε η άρνηση της διεύθυνσης των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου να επιτρέψει στους φίλους του ΚΜΕ να επισκεφθούν τους χώρους του Ναυπηγείου. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι γενικώς η διεύθυνση επιτρέπει - και καλά κάνει - ακόμα και σε σχολεία να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους. Σαν αιτιολογία για την άρνηση «προκρίθηκε» - μετά από πολλές ενδοσυνεννοήσεις είναι αλήθεια - ο... μεγάλος όγκος εργασιών που επιτελούνταν εκείνη την ώρα, όταν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων διαβεβαίωνε ότι, λόγω της αργίας του Σαββάτου, ελάχιστοι εργάτες ευρίσκοντο στους χώρους δουλιάς. Σημειώνουμε επίσης ότι, μέρες πριν, είχε υπάρξει τηλεφωνική ρητή διαβεβαίωση από τον εκπρόσωπο της διεύθυνσης των ναυπηγείων στους υπευθύνους του ΚΜΕ σχετικά με την πραγματοποίηση της επίσκεψης και είχε συμφωνηθεί ακόμη και η συγκεκριμένη ώρα.

Αναφορικά με το παραπάνω γεγονός το ΚΜΕ, με ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της Διεύθυνσης των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, η οποία δεν επέτρεψε την είσοδο στα Ναυπηγεία αντιπροσωπείας του ΚΜΕ».

«Η επίσκεψη», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ήταν εκ των προτέρων συμφωνημένη και εντασσόταν στα πλαίσια μελέτης που εκπονεί το ΚΜΕ, ως μελετητικό, ερευνητικό ίδρυμα του ΚΚΕ, για την εμφάνιση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, μια και η Σύρος, ιστορικά, υπήρξε μία από τις περιοχές όπου η εργατική τάξη εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε».

«Η ματαίωση της επίσκεψης», τονίζει στην καταγγελία του το ΚΜΕ «με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε και τις γελοίες δικαιολογίες που αιτιολογήθηκε, αναδεικνύει την έλλειψη δημοκρατίας που επικρατεί στους χώρους εργασίας, με την κυβερνητική κάλυψη και ενθάρρυνση. Αποσκοπεί στην καλλιέργεια διακρίσεων σε βάρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του κόμματος που η προσφορά του, με τους αγώνες του, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις δημοκρατικές ελευθερίες, είναι καταλυτική και ιστορικά ανεξίτηλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ