Σάββατο 9 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνονται οι αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ

Καταδικάζει και η Ν. ΠΑΣΟΚ

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις από το κυβερνών κόμμα αναφορικά με τον - ψηφισμένο πια - τρομονόμο. Ετσι σε δηλώσεις του στον FLASH 9.61 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης σημείωσε πως «ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα το να μεθοδεύεται η υπερψήφιση επί της αρχής, στη μία ώρα τη νύχτα, όταν περιμένουν να μιλήσουν επί της αρχής 20 βουλευτές, νομίζω είναι κάτι που ξεπερνάει τα καλώς εννοούμενα της τακτοποίησης των ψηφοφοριών. Τα νομοσχέδια, όπως ξέρετε, ψηφίζονται επί της αρχής και επί των άρθρων. Αρα λοιπόν στην ψηφοφορία επί της αρχής όλοι νομίζαμε και θεωρούσαμε ότι θα είχαμε δυο μέρες. Την πρώτη μέρα στη μία η ώρα τη νύχτα και ενώ δεν είχαν μιλήσει όλοι οι συνάδελφοι το προεδρείο ανακοίνωσε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής. Και τη δεύτερη μέρα στην πρώτη ενότητα, που αφορούσε τα άρθρα από 1 μέχρι 5, επτά βουλευτές (4 της ΝΔ και 3 του ΠΑΣΟΚ) εκ των οποίων μόνο ο ένας ψήφισε, οι άλλοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Αυτά δε λέω ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα μόνο λέω ότι αυτά είναι τραγικά για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Αναφερόμενος στην κατάργηση των ενόρκων τόνισε:

«Εγώ έχω ένα απλό ερώτημα: Στην Οκλαχόμα, αυτός ο βομβιστής, ο τρομοκράτης που σκότωσε 200 άτομα, δικάστηκε με ενόρκους, ναι ή όχι; Και γιατί θα πρέπει η Ελλάδα - για να δώσει σηματοδότηση ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία - να καταργήσει τους ενόρκους»; Και πρόσθεσε: «Μαζί με άλλους συναδέλφους κατηγορηθήκαμε ως ενεχόμενοι στην τρομοκρατία και ιδιαίτερα στη "17 Νοέμβρη". Οταν αυτό αντιμετωπίζουν οι βουλευτές, τι γίνεται με τον απλό πολίτη;».

Μιλώντας, εξάλλου στο ΣΚΑΪ 100,4 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φοίβος Ιωαννίδης παρατήρησε:

«Υπάρχει σαφής παραβίαση ορισμένων βασικών αρχών του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας, καθώς και διατάξεις που ενέχουν αντισυνταγματικότητα».

«Πολύ φοβάμαι - τόνισε στη συνέχεια - ότι η ανησυχίες μας θα δικαιωθούν. Μακάρι να μη δικαιωθούν. Θα υπάρξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων όσων θα κατηγορηθούν, χωρίς να καταδικαστούν ως ένοχοι. Φοβάμαι την καταδίκη αθώων».

«Το πρόβλημα - κατέληξε - είναι αν οι διωκτικές αρχές είναι κατάλληλες σε οργάνωση και εξοπλισμό, για να μπορούν να συλλάβουν τους ενόχους. Οχι να συλλάβουν όποιον - όποιον, όπως ζητούν οι Αμερικανοί».

Ν. ΠΑΣΟΚ: Αθλιο νομοθέτημα

«Αθλιο νομοθέτημα» χαρακτηρίζει τον «Τρομονόμο» η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι απαράδεκτες διατάξεις του, «όχι μόνο κηλιδώνουν το νομικό μας σύστημα, αλλά και στιγματίζουν με τον πιο άσχημο τρόπο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την κυβέρνησή του».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής: «Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και απογοήτευσης παρακολουθήσαμε τις συνεδριάσεις της Βουλής, που αφορούσαν την ψήφιση του νομοσχεδίου για "την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας", του γνωστότερου ως "Τρομονόμου".

Είναι πραγματική ιδεολογική εκτροπή, για μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το γεγονός της υιοθέτησης ενός τέτοιου άθλιου νομοθετήματος, το οποίο περιστέλλει και συρρικνώνει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών και μάλιστα σε πλήρη αντιστοιχία και συμφωνία με τη συντηρητική παράταξη.

Δυστυχώς, οι απαράδεκτες διατάξεις του «Τρομονόμου», όχι μόνο κηλιδώνουν το νομικό μας σύστημα, αλλά και στιγματίζουν με τον πιο άσχημο τρόπο τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και την κυβέρνησή του. Φαίνεται ότι οι αγώνες του ΠΑΣΟΚ για ελευθερία και δημοκρατία έχουν από κάποιους τεθεί στις καλένδες προκειμένου να ικανοποιήσουν προσωπικές τους δεσμεύσεις σε άγνωστους εξωθεσμικούς παράγοντες.

Πιο συγκεκριμένα, είναι απαράδεκτο να υιοθετείται ένα νομοσχέδιο, το οποίο αφενός θέτει ως πρωταρχικό στόχο τη δίκη προθέσεων και την κατασκευή υπόπτων και αφετέρου θεσμοθετεί το ρόλο του προβοκάτορα ως κυρίου εργαλείου "αντιμετώπισης" της τρομοκρατίας.

Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για το δρόμο που έχει αποφάσισε να ακολουθήσει, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταθόπουλος. Είναι πραγματικά οδυνηρό να βλέπεις έναν άνθρωπο να απαρνείται τις δημοκρατικές και προοδευτικές του καταβολές και να υιοθετεί πρακτικές του "Μεγάλου Αδελφού", που είναι και στην επικαιρότητα λόγω της αναμενόμενης προβολής του από τηλεοπτικό σταθμό. Κρίμα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ