ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΧΑΛΚΙΔΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ηχηρό ΟΧΙ στο πόλεμο

Μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν χθες στη Χαλκίδα, στο Ηράκλειο Κρήτης και στα Γιάννενα.

Στη Χαλκίδα

«Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» και «Καμία εμπλοκή - καμία συμμετοχή, έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», απαίτησαν οι φιλειρηνιστές της Χαλκίδας στο χτεσινό μαχητικό και μαζικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, η ΝΔΕ, οι δήμοι Χαλκίδας και Ν. Αρτάκης, η Επιτροπή Αγώνα για την Κ.Α., εργατικά σωματεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγιος Κωνσταντίνος», τα ΔΣ ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Χαλκίδας, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας.

Το δυναμικό συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα φανάρια της Νεάπολης και διά μέσου της εμπορικής οδού των Αβάντων, κατέληξε στο «Στρογγυλό» της παραλίας της Χαλκίδας. Ιδιαίτερα δυναμικό ήταν το «παρών» των νέων φιλειρηνιστών που διατράνωσαν μαζί με τους εργαζόμενους «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», και «κανένας φαντάρος έξω απ' τα σύνορά μας, εμείς δεν πολεμάμε για τ' αφεντικά μας».

Οι φιλειρηνιστές υποσχέθηκαν συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα για να διαφυλαχτεί η ειρήνη και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη βδομάδα στη νέα αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 9 Οκτώβρη στο «Θέατρο Παπαδημητρίου».

Ηράκλειο Κρήτης

Με μαζική μαχητική συγκέντρωση και διαδήλωση - πορεία μέσα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου, πολλές εκατοντάδες Ηρακλειώτες έδωσαν χτες το βράδυ τη δική τους αντιπολεμική απάντηση στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ και, βεβαίως, στην ελληνική κυβέρνηση που δήλωσε συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Καμιά εμπλοκή της χώρας. Εξω το ΝΑΤΟ από τη Σούδα και την Κρήτη, «όχι» στον πόλεμο των Αμερικάνων κατά των λαών, «όχι» στους τρομονόμους και τη στρατιωτικοποίηση, ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναζαν οι φιλειρηνιστές, που δήλωσαν ότι θα είναι στο πόδι για να μην περάσουν τα αντιδημοκρατικά πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Στα Γιάννενα

Μαχητικό ήταν και το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν οι Γιαννιώτες ενάντια στα σχέδια για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κηρύχτηκε με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ.

Οι φιλειρηνιστές που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, διαδήλωσαν με αντιαμερικανικά, αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα πορευόμενοι μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε καταγγέλλεται η πολεμική υστερία των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και καλείται η κυβέρνηση να μην εμπλέξει τη χώρα μας στον πόλεμο. Ακόμα καλείται ο λαός να εμποδίσει να περάσουν τα τρομοκρατικά μέτρα που προωθούνται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα!

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και συσκέψεις φορέων για συντονισμό της δράσης διοργανώνονται και σε πολλές ελληνικές πόλεις:

Στο Λασίθι

- Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης η Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς. Η συγκέντρωση θα γίνει στη κεντρική πλατεία στις 6.30 το απόγευμα.

- Αντιπολεμική συγκέντρωση, επίσης, διοργανώνεται και στην Ιεράπετρα, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα.

Στον Εβρο

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αύριο, Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, στις 7.30μ.μ., στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, διοργανώνει η αντιπολεμική επιτροπή Εβρου.

Στη Μυτιλήνη

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη, 4 Οκτώβρη, στις 7.30μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς, διοργανώνουν ο Δήμος Μυτιλήνης, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου, η Επιτροπή Ειρήνης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ο δήμαρχος Γέρας, το σωματείο Οικοδόμων Μυτιλήνης, ο Δήμος Αγιάσου, ο Δήμος Μανταμάδου, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία.

Στην Καρδίτσα

Αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, φορείς του Νομού Καρδίτσας, καταγγέλλοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και απαιτώντας να μην εμπλακεί η χώρα μας σ' αυτά.

Στη Λιβαδειά

Η Αντιπολεμική Κίνηση Λιβαδειάς, διοργανώνει αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 5 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην Ιστιαία

Σε αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 5 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Ιστιαίας καλεί τους Βορειοευβοιώτες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Αμαλιάδα

Κάλεσμα συμμετοχής στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή στις 5 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη απευθύνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας, σύλλογοι και σωματεία της περιοχής.

Συσκέψεις για συντονισμό δράσης

- Η αντιπολεμική επιτροπή Πύργου καλεί σε σύσκεψη όλους τους φορείς της πόλης σήμερα, Τετάρτη στις 3 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλιών μετά τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ.

- Για το ίδιο θέμα η Επιτροπή Ειρήνης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης καλεί σε σύσκεψη τα μέλη της αντιπολεμικής επιτροπής σήμερα, Τετάρτη στις 3 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

- Σε σύσκεψη, επίσης, προσκαλούν η Επιτροπή Ειρήνης και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών Σωματείων Αιγίου όλους τους φορείς της περιοχής σήμερα Τετάρτη, στις 7.00 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

- Σύσκεψη φορέων πραγματοποιεί σήμερα στις 7 το βράδυ στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Σερρών, η τοπική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με αίτημα «Οχι στον πόλεμο - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας - Οχι στον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών».

Πλούσιος προβληματισμός για τις εξελίξεις

Εκατοντάδες κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες συμμετείχαν στη συνάντηση - συζήτηση που οργάνωσε, προχτές, το ΚΚΕ

Ενας πλούσιος προβληματισμός, με απόψεις αντιπροσωπευτικές της κοινωνίας που έχουν μια δυναμική, όπως επισημάνθηκε, αναπτύχθηκε προχτές το βράδυ στην επιτυχημένη καθ' όλα, συνάντηση - συζήτηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ με ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, διανοούμενους, πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους και παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής της χώρας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την κήρυξη πολέμου των ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια», τόσο από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα που ανέπτυξε τις απόψεις του Κόμματος, όσο και από πολλούς ομιλητές που έκαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις, έγινε λόγος για «μια καινούρια, κρίσιμη και περίπλοκη κατάσταση». Μια κατάσταση όπου αναδείχνεται μια διακρατική μηχανή πιο βαθιάς στρατιωτικοποίησης, ένα είδος παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου που δημιουργούν προϋποθέσεις να χτυπηθούν τα λαϊκά κινήματα, τα δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με πιο αντιδραστικά - κατασταλτικά μέτρα που προωθούνται. Τέτοια μέτρα παίρνει και η ΕΕ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, σπεύδοντας να συναινέσουν και νομιμοποιήσουν τις δράσεις των ΗΠΑ.

Ακόμα, έγινε λόγος για ενιαία συντονισμένη μακρόχρονη δράση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση μέσα από δρόμους που πρέπει να ανιχνεύσουμε και να διαβλέψουμε ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Εδώ διαπιστώθηκε, πως, τώρα ιδιαίτερα, χρειάζεται αντεπίθεση στον τομέα των ιδεών από την πλευρά των λαϊκών, αντιπολεμικών κινημάτων και εργατικών κομμάτων. Κι εδώ ακριβώς, τονίστηκε η ιδιαίτερη ευθύνη των διανοουμένων να παίξουν το δικό τους ρόλο στην ιδεολογική ανάπτυξη και στήριξη της λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής, αντιπολεμικής κλπ. πάλης.

Ο «Ρ» στις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσει τις εισηγήσεις και τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις αυτής συνάντησης - συζήτησης που οργάνωσε το ΚΚΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Καλούν σε αγωνιστική εγρήγορση

Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου καταδικάζει το εγκληματικό χτύπημα με τις χιλιάδες θυμάτων στις ΗΠΑ και καταγγέλλει την αξιοποίηση αυτής της ενέργειας από τους ιμπεριαλιστές για την εξαπόλυση μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης στα δικαιώματα και τις ελευθερίες λαών και χωρών. Απαιτεί καμία εμπλοκή της χώρας σε σχεδιασμούς, που απειλούν την ανθρωπότητα και καλεί σε αγωνιστική εγρήγορση το λαό.

Σε αντίσταση στη φιλοπολεμική ψύχωση και στην κατάργηση δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, καλεί το λαό της Σάμου το Εργατικό Κέντρο Σάμου, τονίζοντας πως η τρομοκρατία βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με τον ιμπεριαλισμό και έχουν απέναντί τους τα συμφέροντα των λαών, την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία κ.ά.

Κάλεσμα στους δημότες του να μη σιωπήσουν και συναινέσουν στην επιβολή του δίκιου του ισχυρού, αλλά να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για τη διαμόρφωση μαζί με όλο τον ελληνικό λαό ενός μετώπου πάλης κατά της πολεμικής εκστρατείας και για αποτροπή της εμπλοκής της χώρας μας, απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο Πασσαρώνος.

Την προώθηση από μέρους των «μεγαλύτερων τρομοκρατών» των ΗΠΑ μιας νέας παγκόσμιας και γιγαντιαίας πολεμικής και τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον λαών, χωρών και κινημάτων, για την ενίσχυση της σιδερόφραχτης ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, καταγγέλλει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΟΤΕ, καταδικάζοντας τη στάση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης και καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Να εκφράσει δυναμικά την αντίθεσή του στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων της, καλεί το λαό της Δάφνης η Αντιπολεμική Κίνηση Φορέων Δήμου Δάφνης, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη λύπη της για τις απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και την κατηγορηματική της αντίθεση με την επιβολή αντιποίνων κατά λαών και κρατών.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε απαθείς

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής». Αυτό αναφέρει σε ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου Θεσσαλονίκης και καλεί το λαό να βρίσκεται σε ετοιμότητα, επαγρύπνηση και συσπείρωση. Επίσης απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να μη συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου αναφέρει ότι συμμερίζεται το πένθος του αμερικανικού λαού και καταδικάζει την τρομοκρατία, απ' όπου κι αν προέρχεται, όποιους σκοπούς και αν υπηρετεί, διευκρινίζοντας πως «και ο πόλεμος είναι τρομοκρατία».

Τονίζει πως «είναι άκρως επικίνδυνο τα όποια μέτρα ενάντια σε τέτοιες ενέργειες να παίρνουν χαρακτήρα γενικευμένης ψύχωσης και πολέμου ενάντια σε λαούς και κράτη. Δεν μπορούν να αξιοποιούνται για τον παραπέρα περιορισμό των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ανησυχούμε από την απόφαση κήρυξης πολέμου που θα βάλει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη. Ειδικότερα για τον ελληνικό λαό, οι όποιες πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή θα έχουν αρνητικές συνέπειες, καθώς συνδυάζονται με την εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια».

Επίσης το ΔΣ Ευόσμου θέτει και μια άλλη διάσταση, αυτή της ενδεχόμενης καταστροφής αρχαίων ελληνικών μνημείων σε περιπτώσεις εχθροπραξιών τόσο στο Αφγανιστάν όσο και σε γειτονικές χώρες. Μνημείων που χρονολογούνται από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και αποτελούν «μοναδική πολιτιστική κληρονομιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συνέντευξη Τύπου

Η Παμπειραϊκή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά, αύριο, Πέμπτη 4 Οκτώβρη, στις 11.00 το πρωί, «Για την οργάνωση του Παμπειραϊκού Αντιπολεμικού Συλλαλητηρίου, 9 Οκτώβρη 2001 στην Πλατεία Κοραή στις 19.00».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να αποτραπεί ο νέος πόλεμος

«Αυτός ο νέος πόλεμος πρέπει να αποτραπεί», αναφέρει σε ψήφισμά του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με το οποίο δηλώνει παράλληλα πως συντάσσεται με το συμφέρον του λαού και εκφράζει τα αισθήματά του ενάντια στον πόλεμο και την τρομοκρατία, κρατική και ατομική, ενάντια στην εμπλοκή καθ' οιονδήποτε τρόπο στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών και αγρυπνεί για την περιφρούρηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες του λαού μας.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε μετά από πρόταση του νομαρχιακού συμβούλου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Μιχάλη Σπυριδάκη.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται:

«Ο πόλεμος, ο νέος, πολύμορφος, πολύπλοκος, πολυεπίπεδος, πολύχρονος, προετοιμάζεται και ξεκίνησε ήδη. Στόχος το ξαναμοίρασμα της γης, επιρροής και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών. Θύματά του οι μικροί λαοί και χώρες, που η τύχη και τα ενεργειακά αποθέματά τους ή η θέση τους στους δρόμους διέλευσης τους έφεραν σε γεωστρατηγική στόχευση των ιμπεριαλιστών της "νέας τάξης".

Αλλοθι και αφορμή η δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που οι ίδιοι άλλωστε εκτρέφουν».

Επίσης σημειώνεται πως «η ανθρωπότητα μπαίνει στη δίνη μιας νέας κατάστασης πολέμου, βίας, αυθαιρεσιών, νέας βαρβαρότητας που οι θυσίες, τα θύματα και τα βάσανα των ανθρώπων θα ωχριούν μπροστά σε όσα έχει να γνωρίσει η ανθρωπότητα στη διαδρομή της ιστορίας».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Να αποδοθεί δικαιοσύνη στα πλαίσια των αρχών του διεθνούς δικαίου

Η απόδοση δικαιοσύνης για την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια των αρχών του διεθνούς δικαίου. Την έκκληση αυτή κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), ο οποίος αναφέρει ότι θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία των διεθνών οργανισμών με εγγυητή της νομιμότητας τον ΟΗΕ, «στην κατεύθυνση της ανακάλυψης και τιμωρίας των ενόχων, της αναζήτησης των βαθύτερων αιτίων που τροφοδοτούν το φανατισμό και τον παραλογισμό της βίας».

Παράλληλα, ο ΔΣΑ τονίζει ότι «δεν πρέπει να θιγούν ή να συρρικνωθούν τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, κατά των οποίων εξάλλου στρέφονται οι τρομοκρατικές, βίαιες και ανελεύθερες εκδηλώσεις».

Στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από το βάρβαρο τρομοκρατικό χτύπημα στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και τονίζει ότι η ανακάλυψη και η τιμωρία των ενόχων δεν πρέπει να οδηγήσει σε νέο κύκλο βίας και αίματος, σε βάρος μάλιστα αθώων πολιτών».

Τέλος, ο σύλλογος των δικηγόρων της Αθήνας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ και συμμερίζεται απόλυτα την ανάγκη να τιμωρηθούν οι ένοχοι αυτής της βαρβαρότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ