ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Πυρ εναντίον όσων αντιδρούν

13 νεκρούς και 75 τραυματίες προκάλεσαν τα αμερικανικά στρατεύματα ανοίγοντας πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών κατά της κατοχής

Από τις διαδηλώσεις των Ιρακινών

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις των Ιρακινών
ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Πυρ εναντίον πλήθους Ιρακινών διαδηλωτών άνοιξαν οι αμερικανικές δυνάμεις, τη Δευτέρα το βράδυ, στην πόλη Φαλούτζα, 50 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, προκαλώντας πραγματικό μακελειό. Σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή, ένα πλήθος, περίπου 200 ανθρώπων, κινήθηκε εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν στρατοπεδεύσει στο δημοτικό σχολείο της πόλης, ζητώντας από τους στρατιώτες να το εγκαταλείψουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι δυνάμεις τους δέχτηκαν πυρά από ενόπλους, ανάμεσα στους διαδηλωτές, αλλά και πέτρες, γι' αυτό «και αναγκάστηκαν να ανταποδώσουν». Αντίθετα, αυτόπτες μάρτυρες, όπως και αρκετοί δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην περιοχή, μετέδιδαν ότι οι διαδηλωτές ζητούσαν με τα συνθήματά τους από τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το σχολείο και το Ιράκ, χωρίς, όμως, να φέρουν όπλα.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, νεκροί έπεσαν 13 Ιρακινοί πολίτες και τουλάχιστον 75 τραυματίστηκαν. Το CNN ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών στους 15. Οι διαρκείς πτήσεις αμερικανικών ελικοπτέρων πάνω από την πόλη κατά τη διάρκεια της χτεσινής ταφής των νεκρών εξόργισε ακόμη περισσότερο τους αγανακτισμένους κατοίκους.

Σοβαρά επεισόδια, πιθανώς τα σοβαρότερα από τον τερματισμό των επιχειρήσεων, σημειώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, και στη Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την εκδοχή του αμερικανικού στρατού, αμερικανικά φυλάκια, στην όχθη του Τίγρη που διασχίζει την πόλη, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών και χειροβομβίδων και αναγκάστηκαν να καλέσουν σε υποστήριξη και ελικόπτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν «την επίθεση». Σύμφωνα, πάντα, με τους Αμερικανούς, επρόκειτο για «ομάδα ενόπλων πιστών στον Σαντάμ Χουσεΐν», εκ των οποίων 6 σκοτώθηκαν.

Associated Press

Απόπειρες συντονισμού της κατοχικής διοίκησης

Εικόνες κατοχής

Associated Press

Εικόνες κατοχής
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση ολοκληρώθηκε, αργά τη Δευτέρα, η δεύτερη συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής κατοχικής πολιτικής διοίκησης με εκπροσώπους πολιτικών, εθνοτικών και θρησκευτικών παρατάξεων, στη Βαγδάτη. Παρά τις επιδιώξεις των Αμερικανών ιθυνόντων, στη συνάντηση προσήλθαν λιγότεροι Ιρακινοί από ό,τι στην πρώτη συνάντηση που έγινε στη Νασιρίγια.

«Σήμερα που είναι η ημέρα των γενεθλίων του Σαντάμ Χουσεΐν, ας αρχίσουμε τη δημοκρατική διαδικασία για τα παιδιά του Ιράκ». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την 10ωρη συνάντηση της Βαγδάτης, ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ. Σε αυτήν συμμετείχαν 250 εκπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης, λιγότεροι από τους 300-400 που συμμετείχαν στη συνάντηση της Νασιρίγια. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε, τελικά, και η μεγαλύτερη σιιτική οργάνωση «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ». Αντίθετα, ο ΟΗΕ απέφυγε να στείλει εκπρόσωπό του, παρά την πρόσκληση που απηύθυναν οι Αμερικανοί.

Στην τελική ολιγόλογη ανακοίνωση τονίζεται ότι το αργότερο μέσα σε ένα μήνα θα συγκληθεί η Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να εκλεγεί μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Βρετανός υφυπουργός, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, Μάικ Ο' Μπράιαν, ο οποίος δήλωνε ότι η μεταβατική διοίκηση δεν μπορεί παρά να κυβερνήσει για λίγο καιρό και ότι είναι μέγιστη ανάγκη να πραγματοποιηθεί σύντομα δημοψήφισμα για να εγκριθεί ένα νέο Σύνταγμα με βάση το οποίο θα εκλεγεί και θα κυβερνήσει η πρώτη κανονική κυβέρνηση του Ιράκ.

Διαδηλώσεις και μέτρα ασφαλείας

Την ώρα της συνάντησης, στη Βαγδάτη διαδήλωναν αρκετές εκατοντάδες Σιίτες από τη Νατζάφ, διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή εκπροσώπηση του κλήρου της ιερής αυτής πόλης στη συνάντηση. Αρκετοί από τους διαδηλωτές διαμαρτύρονταν και για τη σύλληψη, την Κυριακή, από τις αμερικανικές δυνάμεις του αυτοανακηρυχθέντος δημάρχου της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Μοχσέν Ζουμπάιντι, μέλους του φιλοαμερικανικού «Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου», με το αιτιολογικό ότι «παρεμποδίζει το έργο της ανοικοδόμησης δρώντας ανεξέλεγκτα».

Από στρατιωτικής άποψης, Αμερικανοί επιτελείς ανακοίνωσαν ότι εντός των προσεχών 10 ημερών στη Βαγδάτη θα φθάσουν άλλοι 3-4 χιλιάδες άνδρες του πεζικού και της στρατονομίας, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας της πρωτεύουσας. Στη Βαγδάτη βρίσκονται, ήδη, 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ σε 150.000 υπολογίζονται οι Αμερικανοί που βρίσκονται σε ολόκληρο το Ιράκ.

Νωρίς χτες το απόγευμα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να μπορεί να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη. Από την άλλη πλευρά, ο αμερικανικός στρατός επέμεινε ότι ήταν ατύχημα η έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών, στη Βαγδάτη, το Σάββατο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 Ιρακινοί και να τραυματιστούν δεκάδες Ιρακινοί και πεζοναύτες. Αυτόπτες μάρτυρες, πάντως, υποστήριζαν ότι οι Αμερικανοί αγνόησαν τις παραινέσεις τους να μην βάλλουν κατά της αποθήκης.

«Συμφωνούν» για Ιράκ Αγκυρα - Δαμασκός

«Δεν απειλούμε τη Συρία, παραθέτουμε γεγονότα», υποστηρίζει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ενώ ο Κόλιν Πάουελ ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Δαμασκό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΡΙΑΝΤ.--

Τη συμφωνία τους, σε βασικές γραμμές, για το μέλλον του Ιράκ επαναδιατύπωσαν ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, και ο Τούρκος ομόλογός του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης του δεύτερου στη συριακή πρωτεύουσα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Αλ Σάραα τόνισε ότι «Τουρκία και Συρία επιθυμούν μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Ιράκ, που θα σχηματιστεί μετά από δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές», συμπληρώνοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την παρουσία στρατού κατοχής». Ο Σύρος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «στόχος όλων θα πρέπει να είναι η διατήρηση της εδαφικής και εθνικής ενότητας του Ιράκ». Σχολιάζοντας την ένταση στις αμερικανο-συριακές σχέσεις, εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν μήπως η Συρία ανακατευτεί στα εσωτερικά του Ιράκ αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει» και κατέληξε ότι «η ένταση οφείλεται σε παρεξήγηση εξαιτίας της αμερικανικής άγνοιας για την ιστορία της Μέσης Ανατολής».

Ο Γκιούλ, από την πλευρά του, μίλησε για την ανάγκη μιας «ιρακινής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει όλες τις ιρακινές κοινότητες». Κάλεσε τους Κούρδους να εργαστούν γι' αυτό και χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία Κούρδων ενόπλων πολιτοφυλάκων στο Βόρειο Ιράκ, συνιστώντας στις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις να «εξασφαλίσουν την ηρεμία πριν εγκαταλείψουν τη χώρα».

Επιμένει ο Ράμσφελντ, παρεμβαίνει το Ισραήλ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, τελικά, θα μεταβεί στη Συρία, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που αρχίζει σήμερα στη Μέση Ανατολή. Ενώ αυτό επιβεβαιωνόταν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το Ριάντ της Σ. Αραβίας, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, διαβεβαίωνε ότι οι ΗΠΑ «δεν απειλούν τη Συρία και δεν έχουν κρυφά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή». Ο Ράμσφελντ επανέλαβε ότι «η Συρία επέτρεψε να περάσουν στο Ιράκ όπλα και μαχητές και δέχτηκε στο έδαφός της Ιρακινούς αξιωματούχους», τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι απειλή αλλά γεγονός».

Στη Συρία, όμως, επιμένει να αναφέρεται, οξύνοντας την ένταση, και η ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Ντάνιελ Αγιαλόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, υποστήριξε ότι «η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ δημιούργησε καλύτερες προϋποθέσεις για το Ισραήλ, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν καθώς παραμένουν ορισμένες μεγάλες απειλές όπως είναι η Συρία και το Ιράν». Ο Αγιαλόν απέφυγε να μιλήσει για στρατιωτικές επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό από κανέναν», αλλά επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη άσκησης πολιτικής πίεσης, στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και διπλωματικής απομόνωσης «έτσι ώστε να δρομολογηθούν ριζικές πολιτικές αλλαγές στις δύο χώρες».

«Περίεργο» περιστατικό

Ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει ότι δύο άνδρες των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού ναυτικού συνελήφθησαν από το συριακό στρατό εντός του συριακού εδάφους και απελευθερώθηκαν μετά από 5 μέρες. Δε γίνεται γνωστό πότε ακριβώς έγινε αυτό και γιατί. Ορισμένοι ανώνυμοι Βρετανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι οι δύο συμμετείχαν σε επιχείρηση για τον εντοπισμό του Σαντάμ Χουσεΐν κοντά στη συριακή μεθόριο όταν έπεσαν σε ιρακινή ενέδρα και στην προσπάθειά τους να σωθούν εισήλθαν στη Συρία. Επισήμως, δεν έχει γίνει εκατέρωθεν κανένα σχόλιο.

Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Τέλος εποχής

Στο Κατάρ μεταφέρεται το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων και η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Σ. Αραβία

ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΧΑ.--

Αποχωρεί, και επισήμως, από το σαουδαραβικό έδαφος το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων, καθώς στο Κατάρ μεταφέρεται το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού.

Την είδηση επιβεβαίωσαν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Πρίγκιπας Σουλτάν, μετά από συνάντησή τους στο Ριάντ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για τη συνεργασία και την υποστήριξη της Σ. Αραβίας» και διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει σε τίποτα τις «καλές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες, από κοινού, κατέληξαν στη σχετική συμφωνία». Από την πλευρά του, ο Πρίγκιπας Σουλτάν δήλωσε ότι «δεν προηγήθηκε κανένα σχετικό σαουδαραβικό αίτημα», αλλά εκτίμησε ότι «εφόσον δε θα γίνονται περιπολίες στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο Ιράκ, δεν υπάρχει η αναγκαιότητα παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων εδώ».

Οπως διαβεβαίωναν Αμερικανοί αξιωματικοί, οι προετοιμασίες μεταφοράς του Κέντρου Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων έχουν, ήδη, αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού. Στη Σ. Αραβία θα παραμείνουν ελάχιστοι Αμερικανοί, κυρίως εκπαιδευτές, αν και ο χώρος της αμερικανικής βάσης θα παραμείνει περιφραγμένος, «ούτως ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί αν παραστεί τέτοια ανάγκη». Το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων δημιουργήθηκε το 1991, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο, και έκτοτε η αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί ενισχύθηκε προκαλώντας την οργή αρκετών φανατικών ισλαμιστών που υποστηρίζουν ότι βεβηλώνονται οι ιεροί τόποι του Ισλάμ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση μετακίνησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Σ. Αραβία στο Κατάρ, παρά τους χαμηλούς τόνους που προσπάθησαν να τηρήσουν και οι δύο πλευρές, αποτελεί σημαντικότατη στροφή της αμερικανικής πολιτικής στον Κόλπο, που αντανακλά και τα πυκνά σύννεφα στις σχέσεις των, πάλαι ποτέ, στενών συμμάχων. Το τελευταίο κρίσιμο επεισόδιο φαίνεται ότι διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, όταν η σαουδαραβική ηγεσία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τη βάση παρά μόνο για συντονισμό.

«Η εισβολή στο Ιράκ θα μείνει στην ιστορία»

«Ο πόλεμος στο Ιράκ θα μείνει στην ιστορία ως μοναδικός, μέχρι σήμερα, συνδυασμός ισχύος, ακριβείας, ταχύτητας και ευελιξίας, από επιχειρησιακής άποψης» υποστήριξε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ μιλώντας στις αμερικανικές δυνάμεις στη βάση Ας Σαλίγια, της Ντόχα. Ο Ράμσφελντ ευχαρίστησε τους Αμερικανούς στρατιώτες και εξήρε την προσφορά τους, ενώ επανέλαβε, πολλάκις, ότι η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση «ξεχώρισε και για τη συμπόνια και την ευαισθησία που επέδειξε απέναντι στους αθώους πολίτες».

Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή, όπου καθήκον του αμερικανικού στρατού θα είναι οι προληπτικές επιθέσεις και ο μη συμβατικός πόλεμος». Επίσης, μιλώντας στο «αλ Τζαζίρα», ο Ράμσφελντ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «δεν προτίθενται να διατηρήσουν βάσεις στο Ιράκ. Μόνο μια μικρή περίοδο θα το έχουμε υπό κατοχή. Δε θέλουμε αυτοκρατορίες, δεν είμαστε ιμπεριαλιστές, δεν ήμασταν ποτέ» κατέληξε.

Νέες παραδόσεις Ιρακινών αξιωματούχων

ΒΑΣΟΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της έκπτωτης κυβέρνησης Χουσεΐν ανακοίνωσαν ότι «κρατούν» οι κατέχουσες το Ιράκ στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο πρώην κυβερνήτης της Βασόρας, Ουαλίντ Χαμίντ Ταουφίκ αλ - Τικρίτι, φέρεται να «παραδόθηκε οικειοθελώς» χθες στους άνδρες του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, της οργάνωσης του πολύ κ. Τσαλαμπί.

Επίσης χθες, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κρατούν τον πρώην υπουργό Πετρελαίου του Ιράκ, Αμίρ Μουχάμεντ Ρασίντ, σύζυγο της επιστήμονος Ριχάμπ Τάχα, η οποία αποκαλείται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως η «Δρ Μικρόβιο» - με αυτό το ...πνευματώδες προσωνύμιο περιγράφεται η ειδίκευσή της, πάντα κατά τους Αμερικανούς, στα βιοχημικά όπλα.

Οι δύο χθεσινές παραδόσεις ανεβάζουν τον αριθμό των κορυφαίων αξιωματούχων του Ιράκ που κρατούν σε 15 - με το γνωστότερο εξ αυτών να είναι ο Ταρέκ Αζίζ, που, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν δυτικά ΜΜΕ, είναι «συνεργάσιμος» και κατά τις ανακρίσεις «δίνει αρκετές πληροφορίες», η εγκυρότητα των οποίων, όμως, είναι «ζητούμενο» για τους ανακριτές του...

ΒΕΛΓΙΟ
Μήνυση για εγκλήματα πολέμου κατά του Τόμι Φρανκς

Ομάδα Ιρακινών, θυμάτων του πολέμου, θα καταθέσει αγωγή για εγκλήματα πολέμου κατά του Αμερικανού στρατηγού Τόμι Φρανκς και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων και στρατιωτών στις 13 Μάη.

Σύμφωνα με το δικηγόρο των 19 θυμάτων, «υπάρχουν 17 συγκεκριμένα περιστατικά» που αποδεικνύουν ότι αμερικανικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο βομβαρδισμός λαϊκής αγοράς της Βαγδάτης από τους Αμερικανούς, στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότερα από 60 άτομα.

Πάντως ο «νόμος για τα εγκλήματα πολέμου», τροποποιήθηκε πρόσφατα από τη βελγική Βουλή ύστερα από ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ. Πλέον τα βελγικά δικαστήρια στην περίπτωση που οι υποθέσεις αφορούν «δημοκρατικές» χώρες, μπορούν μόνο να τις παραπέμπουν στα δικαστήρια των εν λόγω χωρών.

Ωστόσο τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούσερ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «ανησυχεί» από τη νέα αυτή υπόθεση και πρόσθεσε ότι «η βελγική κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα, έτσι ώστε κανείς να μην εκμεταλλεύεται το νομικό σύστημα για πολιτικούς σκοπούς»...

Μικροένταση και διαφωνίες Πούτιν - Μπλερ

ΜΟΣΧΑ.-

Χωρίς αποτέλεσμα, και σε μάλλον φορτισμένο κλίμα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Μοναδικό θέμα της ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ, η διαδικασία ανοικοδόμησής του και ο ρόλος που ο ΟΗΕ θα διαδραματίσει σ' αυτόν. Για να διευκολυνθεί το έργο του Μπλερ, ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία, Αλεξάντερ Βέρσμπαου, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ «επιθυμούν πολύ η Ρωσία να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, αφήνοντας πίσω τις διαφωνίες που προηγήθηκαν του πολέμου». Η «πρόσκληση» της Ουάσιγκτον, φυσικά, αφορούσε, μόνο τη Ρωσία και όχι τις, επίσης, διαφωνούσες Γαλλία - Γερμανία.

Ο Πούτιν, όμως, δήλωνε, μετά τη συνάντηση, ότι «η Ρωσία γενικώς υποστηρίζει την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, αλλά συμφωνεί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υποστηρίζουν ότι αυτό θα γίνει μόνον εφόσον επικυρωθεί η μη ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής εκεί. Αυτό μπορεί να το πράξει μόνον ο ΟΗΕ». Ο Ρώσος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ του κυρίαρχου ρόλου του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση και απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δε δίστασε να αναρωτηθεί δημόσια αν υπάρχουν, καν, τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία επικαλέστηκαν οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στο Ιράκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, εμφανώς ενοχλημένος, τόνισε ότι «το κύριο ερώτημα είναι αν θα βρούμε τρόπο συνεννόησης ή θα επιμείνουμε στις διαφορές». Κάλεσε, μάλιστα, τη Ρωσία να «επιμείνει στη στρατηγική της συνεργασία με τις ΗΠΑ, γιατί ο κόσμος θα είναι πολύ επικίνδυνος, αν δημιουργηθούν δύο ανταγωνιστικοί πόλοι». Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο διέρρεε ότι «δε θεωρεί παρά ελάχιστη τη βρετανική επιρροή στα αμερικανικά σχέδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ