ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
«Οχι» σε ειρήνη χωρίς ανταλλάγματα και σε «μαθήματα δημοκρατίας»

Αρχισε, χτες, στο Αλγέρι η 17η Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, με κύρια θέματα τις αραβο-ισραηλινές σχέσεις, τις αμερικανικές πιέσεις για «εκδημοκρατισμό» και τις απειλές κατά της Συρίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάσερ Αραφάτ και του Ραφίκ Χαρίρι άρχισε, χθες, στην αλγερινή πρωτεύουσα η 17η τακτική Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου. Στην ατζέντα της Συνόδου ξεχωρίζουν τα θέματα των σχέσεων Αράβων - Ισραήλ, των απειλών κατά της Συρίας και των αμερικανικών πιέσεων για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις» στον αραβικό κόσμο. Στη Σύνοδο συμμετέχουν 13 αρχηγοί κρατών, ενώ τα υπόλοιπα 9 μέλη εκπροσωπούνται σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο.

«Το Ισραήλ εξακολουθεί να φαντάζεται ότι τα δικαιώματα των Αράβων θα ξεχαστούν και θα μπορέσει να υπάρξει ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεών του με τις αραβικές χώρες χωρίς να δώσει το παραμικρό αντάλλαγμα. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει». Αυτό διαμήνυσε ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δίνοντας, έτσι, και τον τόνο των τελικών αποφάσεων των εργασιών. Ακολούθως, ο Αλγερινός Πρόεδρος, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, οικοδεσπότης της Συνόδου, υπογράμμιζε ότι για τους Αραβες «η ειρήνη με το Ισραήλ είναι μια στρατηγική επιλογή, αλλά μόνο στη βάση της ανταλλαγής με τα κατειλημμένα εδάφη».

Στο τέλος της Συνόδου, θα εκδοθεί ανακοινωθέν, όπου ο Αραβικός Σύνδεσμος θα επαναδιατυπώνει την υποστήριξή του στο ειρηνευτικό σχέδιο που είχε προτείνει η Σαουδική Αραβία, το 2002 στη Σύνοδο της Βηρυτού. Η σαουδαραβική πρόταση προβλέπει απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλα τα κατειλημμένα αραβικά εδάφη, με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων από όλες τις αραβικές χώρες.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προκάλεσε τη δυσφορία πολλών αράβων ηγετών, προτείνοντας, πριν από λίγες μέρες γραπτώς, την αλλαγή της αραβικής θέσης. Πρότεινε να προχωρήσουν οι αραβικές χώρες σε ομαλοποίηση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ισραήλ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, καθώς, όπως υποστήριζε, αυτή η κίνηση θα «έφερνε σε δύσκολη θέση το Ισραήλ και θα το εξανάγκαζε να προχωρήσει σε υποχωρήσεις». Η πρόταση απορρίφθηκε από τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου, και εκτιμάται ότι η απόρριψη αυτή είναι και ο κύριος λόγος εξαιτίας του οποίου ο Αμπντάλα δε μετέβη στο Αλγέρι.

«Οχι στον εκδημοκρατισμό από έξω»

«Οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες στις αραβικές χώρες, αλλά αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει με το ρυθμό και υπό τις εκάστοτε ξεχωριστές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές», τόνιζε με νόημα, στην ομιλία του, ο Αλγερινός Πρόεδρος. «Οπως δε δίνουμε μαθήματα σε άλλους, δε θέλουμε να μας δίνουν μαθήματα για το πώς θα προχωρήσουμε στις χώρες μας», συμπλήρωνε, με τη δική του ομιλία, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μουχάμαντ.

Τα δύο αυτά αποσπάσματα είναι ενδεικτικά της αρνητικής διάθεσης που επικρατεί στους κόλπους του Αραβικού Συνδέσμου απέναντι στις εντεινόμενες πιέσεις της Ουάσιγκτον για «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», όπως αυτές αναφέρονται στο αμερικανικό σχέδιο περί «Μεγάλης Μέσης Ανατολής». Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι και οι δύο προαναφερόμενοι ηγέτες θεωρούνται από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οικονομικό αδιέξοδο και ευχολόγια

Κατά τα άλλα, οι εργασίες της Συνόδου αναμένεται να ασχοληθούν, επίσης, με τις συνεχιζόμενες πιέσεις σε βάρος της Συρίας, προς την οποία εκτιμάται ότι θα εκφραστεί η αλληλεγγύη των αραβικών χωρών, χωρίς, όμως, να γίνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στην απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο. Ενα άλλο κυρίαρχο ζήτημα αναμένεται να είναι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στη δομή του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και τα κλιμακούμενα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Συνδέσμου ανέρχεται σε 35 εκατομμύρια δολάρια, και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόνο τα 26, αν και δε διευκρινίζεται ποια μέλη δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές τους. Επίσης, τον βαραίνουν χρέη ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, στο περιθώριο της πρώτης μέρας των εργασιών, συνάντηση είχαν ο Αλγερινός Πρόεδρος και ο βασιλιάς του Μαρόκου, δίνοντας την αίσθηση ότι οι σχέσεις των 2 χωρών βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης.

ΚΟΥΒΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Πρώτη ήττα» για τις ΗΠΑ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ετοιμο έχουν οι ΗΠΑ το σχέδιο απόφασης για την καταδίκη της Κούβας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και παρότι κάλεσαν τη Γαλλίδα Κριστίν Σανέ να παρουσιάσει σήμερα την έκθεσή της για την «Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κούβα», τελικά δεν προσδιορίζουν την ακριβή ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «El Mundo».

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα γίνει στη διάρκεια της 61ης Ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις 16 Μάρτη έως τις 22 Απρίλη. Σημειώνεται ότι την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποτελούν 53 από τις 191 χώρες - μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι η πρώτη φορά από το 1998 που οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν οι ίδιες τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Την τελευταία φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν ανάλογο ψήφισμα για καταδίκη της Κούβας ήταν το 1998. Τότε, το ψήφισμα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των χωρών - μελών.

Πέρσι, με μόλις μία ψήφο και τρομακτική ένταση που επικράτησε εντός και εκτός της αιθούσης της 60ής ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σώμα - που αποτελούνταν από 53 κράτη - υιοθέτησε, κατόπιν τρομακτικών πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, «επικριτική» απόφαση έναντι της Κούβας και όχι καταδικαστική. Στην απόφαση αυτή, η οποία κατατέθηκε από την Ονδούρα και υποστηρίχτηκε από κοινού από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητούνταν επίσης από την κουβανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την ειδική εκπρόσωπο για την Κούβα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Γαλλίδα νομικό Κριστίν Σανέ «προσφέροντάς της τα μέσα για να εκτελέσει την εντολή της».

Φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιο «κομιστή» της πρότασης και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε, είναι η «πρώτη ήττα που υπέστησαν ήδη οι ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ». «Εχουμε συγκεντρώσει στοιχεία όπου καταγράφεται η βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ ότι δε θα μπορέσουν να επιτύχουν την ψήφιση της καταδικαστικής απόφασης παρά τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές, αφού οι περισσότερες χώρες καταδεικνύουν σθεναρή αντίσταση» δήλωσε ο Ρόκε σύμφωνα με την «Granma».

Μάλιστα ο Πέρες Ρόκε ανακοίνωσε ότι η κουβανική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει εννέα σχέδια ψηφίσματος στην παρούσα Σύνοδο και για την ειρήνη ως αναπόσπαστο στοιχεία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις επιθέσεις και τους προληπτικούς πολέμους, για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο όπου οι ΗΠΑ έχουν μία εκ των φυλακών των «ξένων μαχητών» κ.ά.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Ακάεφ: «Δεν παραιτούμαι»

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Αντιφατικές εμφανίζονταν χθες οι προθέσεις της αντιπολίτευσης στο Κιργιστάν, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ανατροπής, διαμέσου «λαϊκών διαδηλώσεων», του αποτελέσματος των εκλογών, στις οποίες αναδείχτηκε κυρίαρχη η παράταξη του Προέδρου Ασκαρ Ακάεφ. Μια μέρα αφ' ότου οι διαδηλωτές συγκρούονταν με αστυνομικούς στο νότο, χθες το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδιδε ότι η αντιπολίτευση και η αστυνομία «συγκρότησαν κοινές περιπόλους», ώστε να διατηρηθεί η τάξη στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ακάεφ - ο οποίος, παρά τη «θετική» στάση των Δυτικών όσον αφορά τα παράπονα της αντιπολίτευσης περί νοθείας, εξυμνείται για τις «μεταρρυθμίσεις» του τα τελευταία 15 χρόνια - επιχειρούσε με διάφορες κινήσεις να «καλμάρει» τα πράγματα. Δεσμεύτηκε να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρέστη στην πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, και στην εκτενή ομιλία του σε αυτό κάλεσε να απομονωθούν τα «εγκληματικά στοιχεία» εντός αντιπολίτευσης που «δημιουργούν ταραχές».

Ο Ακάεφ χαρακτήρισε «απειλή προς το λαό και την κυβέρνηση» τη δράση των διαδηλωτών, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «κατευθύνεται και χρηματοδοτείται από το εξωτερικό» - απηχώντας τους Σεβαρντνάτζε και Γιανουκόβιτς - ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «συνομιλιών με την αντιπολίτευση», αλλά υπό τον όρο ότι «θα αποκατασταθεί η τάξη».

Από την άλλη, στελέχη της αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν «εκρηκτική» την κατάσταση στις δύο πόλεις - επίκεντρα των διαδηλώσεων στο νότο, την Τζαλάλ - Αμπάντ και την Ος, και υποστήριζαν ότι τα πράγματα «μπορεί να οδηγηθούν εκτός ελέγχου», κατά τα λόγια του ηγετικού της στελέχους Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ. Πάντως, τα σχέδια της αντιπολίτευσης για «μεγάλες διαδηλώσεις» στην πρωτεύουσα Μπισκέκ, που στελέχη της έλεγαν ότι είναι ο «επόμενος στόχος», δεν πραγματώθηκαν, τουλάχιστον χθες. Η Ρόζα Οτουνμπάγιεβα, όμως, στέλεχος της αντιπολίτευσης, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια, ισχυριζόταν χθες ότι «ελέγχουμε ήδη ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας... σύντομα θα ελέγχουμε το 50% του Κιργιστάν... Ο επόμενος στόχος είναι το Μπισκέκ, η προεδρία».

Το Κιργιστάν, μια χώρα όπου «πολιτική κάνουν οι φατρίες», όπως λένε αναλυτές, μοιάζει κατακερματισμένη. Η διάσταση ανάμεσα στο βορρά και το φτωχό νότο (όπου πλειοψηφούν οι Ουζμπέκοι), δημιουργεί τον κίνδυνο η αντιπαράθεση να προσλάβει το χαρακτήρα εθνικού διχασμού. Τα εγκληματικά στοιχεία για τα οποία μιλά ο Ακάεφ - έμποροι ναρκωτικών, από το Αφγανιστάν κύρια, που διέρχονται από τη χώρα - μένει να φανεί ποια πλευρά θα διαλέξουν.

Για «αυτοσυγκράτηση» και «ηρεμία» καλούσαν χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Γερμανός ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ, και άλλοι καλοθελητές.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σχεδόν έτοιμος ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πολύ κοντά σε επίτευξη κυβερνητικής συμφωνίας φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκονται, μετά από τόσες ημέρες διαπραγματεύσεων, οι σιίτες και οι κούρδοι. Οπως διέρρεαν, χτες, πηγές προσκείμενες στις δύο επικρατέστερες πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ, όπως αναδείχτηκαν από τις εκλογές της 30ής Γενάρη, δεν αποκλείεται την επόμενη βδομάδα να επισημοποιηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα και να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Με βάση τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η σιιτική Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία αναμένεται να καταλάβει 16 με 17 υπουργεία, ανάμεσα στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Εθνικής Ασφάλειας. Πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις λέγεται ότι αντιδρούν στο ενδεχόμενο το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας να περάσει στα χέρια των σιιτών. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο των Κούρδων, πιθανότατα, θα καταλάβει 7 ή 8 υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Εξωτερικών ενώ φέρεται να διεκδικεί και το υπουργείο Πετρελαίου.

Οι δύο νικητές των εκλογών φέρονται να αποφάσισαν να παραχωρήσουν υπουργικές θέσεις και σε σουνίτες, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί, κάπως, το χάσμα που προέκυψε μετά την αποχή των τελευταίων από την εκλογική διαδικασία. Ετσι, σουνίτες αναμένεται να ηγηθούν 6 υπουργείων, ενώ από ένα υπουργείο θα δοθεί σε Χριστιανούς και Τουρκομάνους.

Η Προεδρία φαίνεται ότι παραχωρείται, σχεδόν οριστικά, στον Κούρδο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ενώ η πρωθυπουργία στον σιίτη ηγέτη του κόμματος «Ντάουα», Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Τέλος, για την προεδρία του Κοινοβουλίου θα προταθεί, επίσης, σουνίτης. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ως εξαιρετικά απίθανη μια συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, του οποίου το κόμμα αναδείχτηκε τρίτο, κατά σειρά, από τις κάλπες.

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες στην πολιτική σκηνή του Ιράκ, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος Γκάζι αλ Γιαουάρ όσο και ο ΥΠΕΞ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, βρίσκονται στο Αλγέρι όπου συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ζεμπάρι δήλωνε ότι θα καλέσει τις αραβικές χώρες να εγκαταλείψουν τη στάση αδράνειας και αδιαφορίας που τηρούν μέχρι σήμερα, απέναντι στο Ιράκ, καθώς «πλέον, σε λίγες ημέρες, θα υπάρχει και νέα κυβέρνηση».

Τέλος, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στο αλ Ανμπάρ, ενώ ένοπλοι δολοφόνησαν τον οδηγό ανώτατου στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών, στη Βαγδάτη.

ΗΠΑ
Νέα τραγωδία σε σχολείο

ΜΙΝΕΣΟΤΑ.-

Μόλις 17 χρόνων οπλίστηκε, εισέβαλε στο σχολείο του, σκότωσε εννέα ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Είναι μία νέα τραγωδία, η χειρότερη μετά τη σφαγή στο Κολουμπάιν το 1999, σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ και μάλιστα σημειώθηκε στο γυμνάσιο Ρεντ Λέικ, σε ινδιάνικο καταυλισμό.

Στον καταυλισμό του Ρεντ Λέικ, ζει η φυλή Οτζίμπουα που είναι γνωστότερη ως Τσιπίουα. Απέχει 390 χιλιόμετρα βόρεια της Μινεάπολης και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Καναδά και στο σχολείο του Ρεντ Λέικ φοιτούν 355 μαθητές, όλοι τους ινδιάνικης καταγωγής.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται ο φύλακας του σχολείου, μια καθηγήτρια, η 62χρονη Νέβα Ρότζερς, και τουλάχιστον έξι μαθητές, συμπεριλαμβανομένου του δράστη και αυτόχειρα. Τουλάχιστον άλλα δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο τοπικό νοσοκομείο.

Νωρίτερα, πριν πάει στο σχολείο του, ο μαθητής σκότωσε μέσα στο σπίτι του τον παππού του Ντάριλ Ντας Λούσιερ, συνταξιούχο αστυνομικό, και τη γιαγιά του. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης είχε μαζί του ένα κυνηγετικό όπλο και τουλάχιστον ένα περίστροφο, όπλα που είχε κλέψει από το σπίτι του παππού του.

Τι όπλισε το χέρι του 17χρονου παραμένει άγνωστο. Συμμαθητής του δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι πριν από ένα χρόνο του είχε πει πως ήθελε να «ανατινάξει» το σχολείο, ενώ το βρετανικό BBC αναφέρει ότι οι συμμαθητές του τον περιγράφουν ως μοναχικό, που ντύνεται πάντα στα μαύρα, ενώ εξέφραζε και το θαυμασμό του για τον Χίτλερ. Εντούτοις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυλές των Ινδιάνων που ζουν σε καταυλισμούς - γκέτο είναι υπερβολικά πολλά, με τον αλκοολισμό, τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα να απειλούν ακόμη και την ύπαρξή τους.

ΓΑΛΛΙΑ
«Τέλος» με νομοσχέδιο στο 35ωρο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την ψήφο των βουλευτών του κεντροδεξιού συνασπισμού υιοθετήθηκε χτες από το γαλλικό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που, ουσιαστικά, θέτει στο περιθώριο το νόμο περί εφαρμογής του 35ωρου στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο, αν και δεν καταργεί το 35ωρο, προβλέπει σειρά «μέτρων χαλάρωσής του».

Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι πλέον οι εργοδότες θα μπορούν να καθορίζουν μετά από συμφωνία με τους εργαζομένους τους τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, μέχρις ότου συμπληρωθούν 220 ώρες επιπλέον ανά χρόνο. Θεωρητικώς αυτές οι επιπλέον ώρες θα αμείβονται κιόλας. Εκτός από το 35ωρο, το νέο νομοσχέδιο πλήττει σφοδρά και τις συνδικαλιστικές ενώσεις καθώς βγαίνουν εκτός των διαπραγματεύσεων εργαζομένων, ανά εταιρία, και εργοδοτών.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (350 ψήφοι) και καταψηφίστηκε από τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των άλλων αριστερών κομμάτων (135 ψήφοι). Η κυβέρνηση Ραφαρέν, ουσιαστικά, υποστήριξε το νομοσχέδιό της υιοθετώντας την επιχειρηματολογία των εργοδοτών, οι οποίοι, εξαρχής, αντιτάχθηκαν στην εφαρμογή του 35ωρου εκτιμώντας ότι πλήττει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, από το 2000, οπότε και εφαρμόστηκε υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις, οι εργοδότες επωφελήθηκαν των κρατικών επιχορηγήσεων προκειμένου να «βοηθηθούν» στην υλοποίησή του, χωρίς αυτό, όμως, να οδηγήσει και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως είχε προβλεφτεί.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, από την άλλη, αντιτάχθηκαν, εξαρχής, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ραφαρέν τονίζοντας ότι μπορεί η εφαρμογή του 35ωρου να χρειάζεται βελτιώσεις αλλά αυτό δε σημαίνει κατάργησή του. Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν αρκετές γενικές απεργίες και μεγάλες συγκεντρώσεις ενώ προαναγγέλλονται και νέες.

ΜΟΣΧΑ.- Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε χθες κοντά στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της -σπαρασσόμενης από το συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ του ρωσικού στρατού και τους Τσετσένους αποσχιστές - Τσετσενίας. Εξι άνθρωποι, πλήρωμα και επιβαίνοντες στο ελικόπτερο, σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥπΕξ, η συντριβή οφείλεται σε μηχανική βλάβη του κινητήρα του Mi-8.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ