ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γέμισαν οι δρόμοι εργατιά

Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης

Motion Team

Το σύνθημα δόθηκε από τα χαράματα: Ολοι στην απεργία! Ολοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ! Σε μεγάλα πολυκαταστήματα του κέντρου, στα γιαπιά, σε τράπεζες και σε εργοστάσια απλώθηκαν τα πανό και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με τις προκηρύξεις στο χέρι πήραν θέση για την περιφρούρηση της απεργίας από τις 6 τα χαράματα μέχρι την ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι εμποροϋπάλληλοι των μεγάλων πολυκαταστημάτων «Ζάρας», «Λαμπρόπουλος», «Φωκάς» δεν πήγαν στη δουλιά, ενώ κλειστά παρέμειναν και τα κεντρικά καταστήματα των τραπεζών Γενική, Πίστεως και Γιούρομπανκ. Επίσης, δε δούλεψε και το καπνεργοστάσιο «Αττίκ Γκρέιτ».

Λίγο πριν τη συγκέντρωση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που περιφρουρούσαν την απεργία στην αγορά, έκαναν μία δυναμική προσυγκέντρωση και πορεία στην οδό Τσιμισκή με κατάληξη το χώρο της συγκέντρωσης στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί τα σωματεία των οικοδόμων και των εμφιαλωμένων ποτών.

Στο βήμα ανέβηκε και χαιρέτισε με ομιλία ο Πέτρος Πελτέκης, πρόεδρος των εργαζομένων στην «Πέπσι Κόλα», και αμέσως μετά ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, έκανε την κεντρική ομιλία.

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε ότι όλοι όσοι απεργάζονται τις αντεργατικές πολιτικές θα βρουν αντιμέτωπο το ΠΑΜΕ: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι πάντα καρφί στο μάτι τους. Θα θυμίζει αυτό που ξέρουν όλοι οι εργάτες. Οτι αυτές οι ηγεσίες, πολιτικές και συνδικαλιστικές, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, γιατί είναι οι ίδιες μέρος του προβλήματος. Πρέπει να παραμεριστούν».

Motion Team

Και επισήμανε ότι το ΠΑΜΕ συνεχίζει τον αγώνα την Τετάρτη 29 Ιούνη με την απεργία των οικοδόμων, στη συνέχεια με τις απεργιακές εξορμήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των μικρομεσαίων ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου που ξεκινάνε τώρα, αλλά και μέχρι το Σεπτέμβρη για τον εργατικό ξεσηκωμό στα εγκαίνια της Εκθεσης.

Αμέσως μετά οι απεργοί εργάτες βγήκαν στο δρόμο. Η Εγνατία Οδός γέμισε εργάτες. Με τα πανό τους, τις σημαίες τους και στεντόρεια τη φωνή να καλεί «Με το ΠΑΜΕ μια γροθιά, στον αγώνα η εργατιά!», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΓΣΕΕ τα κάνανε πλακάκια εις βάρος σου λαέ», «Εργάτη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα»! Εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, εργάτες, εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, όλοι ενωμένοι ύψωσαν φωνή απειθαρχίας. Μία στάση μπροστά στο Αμερικάνικο Προξενείο όπου διατράνωσαν τη θέλησή τους να φύγουν οι φονιάδες των λαών και στη συνέχεια μαχητική πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μήνυμα ανυποχώρητης πάλης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μάχη της απεργίας και στους τέσσερις νομούς

Μήνυμα ανυποχώρητης ταξικής πάλης και αντεπίθεσης στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από το «μαύρο» μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου, έστειλαν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας που συμμετείχαν στη χτεσινή απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής. Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν την τακτική συμβιβασμού και υποταγής των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στη Λάρισα, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νέοι έδωσαν αγωνιστικά το «παρών» τους στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ). Νωρίτερα τα «συνεργεία» των συνδικαλιστών του ΕΚΛ και του ΠΑΜΕ είχαν δώσει τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στις πύλες των εργοστασίων και σε άλλους χώρους δουλιάς. Μεταξύ των άλλων, βρέθηκαν στην «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» και στη «ΡΑΠΤΕΞ», όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, στον «ΚΑΡΑΤΖΗ» - απέργησε το 80% των εργαζομένων - στις τράπεζες, σε πολλές από τις οποίες, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία παραμένουν υψηλά, όπως σε Εθνική (85%), Εμπορική (85%), Αγροτική (70%).

Κατά τη χτεσινή απεργία, για μια ακόμα φορά πολλοί εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Οπως στο εργοστάσιο «ΜΠΕΤΙΝΑ», όπου εργοδότης είναι ο Ν. Ρωμνιός, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, ο οποίος με το «έτσι θέλω» άλλαξε το ωράριο εργασίας και το μετέφερε στις 12 το μεσημέρι, από το πρωί που ήταν, έως τις 8 το βράδυ. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Λάρισας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση καταγγελίας.

Στο Βόλο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Κοντονίνος, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Στο νομό, μεταξύ των άλλων, καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στην «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», στο «ΚΟΝΤΙ» και στην «ΕΒΙΕΣΚ». Επίσης, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και στις τράπεζες συμμετείχαν με ποσοστό 80%.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και μίλησε η Βάσω Μπακάση, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στη Νομαρχία και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

Και στην Καρδίτσα, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δικαστηρίων διαμήνυσαν την απόφαση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τους αγώνες τους, συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Β. Κρανιάς, μέλος της Γραμματείας Καρδίτσας του ΠΑΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι «πρασινογάλαζες» ηγεσίες των Εργατικών Κέντρων Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας, συμμετείχαν μόνο αυτές καθώς για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι της περιοχής τους γύρισαν την πλάτη...

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δεν πέρασε η υπονόμευση

Οι εργαζόμενοι στην Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο έδωσαν μια ακόμη απάντηση απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που πέρα από την εργοδοσία, είχαν να αντιμετωπίσουν τη φανερή και κυρίως την υπόγεια υπονόμευση αλλά και τον εκφυλισμό της απεργίας από τα πολιτικά και συνδικαλιστικά τους στηρίγματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ - κυρίως σε ό,τι αφορά την Πάτρα - έχουν πλειοψηφία ή ισχυρή παρέμβαση σε χώρους δουλιάς (Μέταλλο, Ιματισμός, Κατασκευές και σε ορισμένα μεγάλα εργοστάσια, όπως, «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ 3Ε», «ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ», «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ») οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία ενώ όπου την πλειοψηφία έχουν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (Τράπεζες, ΟΤΕ, δημόσιος τομέας) υπήρξε υπονόμευση και πραγματικός εκφυλισμός.

Στην Πάτρα, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Καμιά αυταπάτη, καμιά ανοχή σε αυτή την πολιτική. Οι ταξικοί αγώνες συνεχίζονται», οι απεργοί προχώρησαν σε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Νωρίτερα, στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Γεωργίου, η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία των οικοδόμων την επόμενη Τετάρτη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Πύργο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Οι εργάτες φώναξαν «παρών»

Μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη Νάουσα, μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της πόλης και ιδιαίτερα των κλωστοϋφαντουργικών εργοστασίων της περιοχής στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί. Μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ Χρήστος Τρεμπελής και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην κεντρική πλατεία.

Στην Αλεξανδρούπολη στους συγκεντρωμένους μίλησε η Φανή Τρέλη, μέλος της γραμματείας ΠΑΜΕ Εβρου, καθώς και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν χτες το πρωί σε συμβολική κατάληψη της εισόδου της Βιομηχανικής Περιοχής της Ξάνθης, ενώ αργότερα έγινε συγκέντρωση εργαζομένων όπου μίλησε από μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Πυργελής. Επίσης μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν χτες λίγο πριν το μεσημέρι τους κύριους δρόμους που οδηγούν στη Βιομηχανική Ζώνη Κομοτηνής και αργότερα πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Στην Καβάλα μίλησε ο Χρήστος Ραζάκος από την τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ και ακολούθησε πορεία.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καστοριά μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Χρήστος Αζέμης, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση των γουνεργατών της πόλης.

Στις Σέρρες στην εκδήλωση που έγινε το πρωί στην πλατεία της πόλης μίλησε η Μαριάνθη Μαλλιάρη, από το ΠΑΜΕ Τραπεζοϋπαλλήλων.

Απεργιακές εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν ακόμα στα Γρεβενά και τα Γιαννιτσά.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μάχη στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα

Πέτροβας Σπύρος

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα
Δυναμικό «παρών» έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Βορειοδυτικής Ελλάδας στην απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Στα Γιάννενα, οι ταξικές δυνάμεις, από το πρωί, περιφρούρησαν την απεργία στο υποκατάστημα της «Ηλεκτρονικής». Οι προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων στο κατάστημα από τον προϊστάμενο της εργοδοσίας Δ. Σταυρόπουλο - ο οποίος μάλιστα κάλεσε και την αστυνομία - έπεσαν στο κενό από τη μαζική παρουσία των ταξικών δυνάμεων.

Εργαζόμενοι και νεολαίοι με συνθήματα και πανό διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν στο ΞΕΝΙΑ. Στα πλαίσια της πολιτικής ξεπουλήματος του δημόσιου και δημοτικού πλούτου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ο χώρος αυτός ξεπουλιέται για παραπέρα κερδοφορία των επιχειρήσεων, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Χ. Μεντής από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κέρκυρα. Ακούστηκε ηχηρό το μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής που υπερεντατικοποιεί την εργασία για την παραπέρα αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Οι ταξικές δυνάμεις, ακούραστες από τα χαράματα έως και το απόγευμα, έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας στο ξενοδοχείο «Κέρκυρα ΓΚΟΛΦ», στο οποίο προχτές το απόγευμα ο εργαζόμενος Μ.Ρηγανάς, μάγειρας, χτυπήθηκε από τον προϊστάμενο Ν. Σκούρα - διότι ο τελευταίος τον θεώρησε υπεύθυνο για το ότι άφησε το ψυγείο με τα παγωτά ανοιχτό και λιώσανε!

Στην Αρτα, εργαζόμενοι από την ΙΟΝ, τον ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ, οικοδόμοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς, για να δηλώσουν ότι δε χωράει καμία αναμονή στην κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση. Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν ακόμα στη Θεσπρωτία, στην Πρέβεζα, στην Λευκάδα και το Αγρίνιο.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Απάντησαν στον εκφυλισμό της απεργίας

Αγωνιστικό «παρών», ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, έδωσαν χτες και οι εργαζόμενοι στη Στερεά - Εύβοια, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έγιναν στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες πόλεις.

Παρά τα εκφυλιστικά σχέδια (η συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΕΚ Ευβοίας είχε προκηρύξει μόνο 3ωρη στάση εργασίας και οι αντίστοιχες πλειοψηφίες στα Εργατικά Κέντρα Λιβαδειάς και Θήβας είχαν πάρει απόφαση να πάνε στην Αθήνα) και τις υπονομευτικές προσπάθειες, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία δείχνοντας την αποφασιστικότητά τους να δυναμώσουν τον ταξικό αγώνα, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.

Ενδεικτικά, η συμμετοχή σε ορισμένα εργοστάσια: «Τσιμέντα Χαλκίδας» (4ωρη) 100%, «ΑΓΕΤ Αλιβερίου» 100%, ΒΕΤ και ΒΙΟΜΕΚ 100%, «Ιντεάλ Στάνταρντ» (3ωρη) 100%, ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας 100%, «Αλκατέλ» και «Σούλις» 100%, Χαρτοποιία Φθιώτιδος 90%, «Βίντερ» 85%, «Σνέντερ» 100%, ΕΑΒ 60%, «Αγροπάκ» 40%, ενώ σε επίπεδα που κυμάνθηκαν από 40%-100%, ήταν η συμμετοχή στις ΔΕΚΟ - Τράπεζες.

Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν στη Χαλκίδα, στην Ιστιαία, στη Θήβα και τη Λιβαδειά, στη Λαμία και την Αμφισσα.

ΚΡΗΤΗ
Από τα χαράματα στην περιφρούρηση

Μαχητικές και δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Κρήτη, που πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Οι εργαζόμενοι παρά τις προσπάθειες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να υπονομεύσουν και να εκφυλίσουν την 24ωρη απεργία, έδωσαν αποφασιστική απάντηση συμμετέχοντας στην απεργία συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις.

Στο Ηράκλειο η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στην πλατεία των Λιονταριών. Από τις 5 το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν έξω από τα καταστήματα «Carrefour» και «LIDLE» περιφρουρώντας την απεργία και καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.

Λίγο μετά τις 10 οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και αμέσως μετά περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα του Ηρακλείου.

Στα Χανιά η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στην πλατεία Ν. Καταστημάτων. Πολύ νωρίτερα συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν έξω από σούπερ μάρκετ για την περιφρούρηση της απεργίας. Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο.

Ασφαιρα πυρά...

Διαπίστωσαν στις ομιλίες τους τις «χαριστικές ρυθμίσεις σε τραπεζίτες εργοδότες και εφοπλιστές» και τη «διεύρυνση της ανεργίας και την αύξηση των απολύσεων». Δεν είπαν κουβέντα για τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ ή τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χτυπούν τους εργαζόμενους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης. Εκαναν πως δεν καταλαβαίνουν ότι όλα τα δεινά για την εργατική τάξη πηγάζουν από τις επιταγές του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Εβγαλαν λάδι την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα αντεργατικά της πεπραγμένα. Ζήτησαν τα στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης των δημόσιων επιχειρήσεων να γίνονται με «σεβασμό στα δικαιώματα παλιών και νέων εργαζομένων», όταν οι ίδιοι πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και τώρα - σε ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες - ζητούν... σεβασμό. Μίλησαν δημαγωγικά για τη ρύθμιση που οι ομογάλακτοί τους ψήφισαν στον ΟΤΕ ως «ασφαλιστικό πραξικόπημα, πρωτοφανούς προχειρότητας, παράνομο και αντισυνταγματικό»! Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ζήτησαν και «το σεβασμό και τη διατήρηση του υπάρχοντος ωραρίου λειτουργίας», που έχει ήδη κάνει τους εργαζόμενους κουρέλια. Και αφού τελείωσαν τις φαμφάρες, οι συνδικαλιστές της συναίνεσης στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, αποφάσισαν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε πορεία από το Σύνταγμα (Φιλελλήνων) μέχρι τη... Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ