ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Στον αγώνα μας η ελπίδα»
  • Δυναμική η χτεσινή συγκέντρωση της ΝΑΣ και του συνδυασμού «Πειραιάς - Αναγέννηση»
  • «Ούτε δευτερόλεπτο χαμένο στη μάχη με το ψηφοδέλτιο», ήταν το μήνυμα των ομιλητών που έτυχε ενθουσιώδους ανταπόκρισης από τους συγκεντρωμένους

Ελπιδοφόρο μήνυμα αγώνα και προοπτικής για την Κυριακή και την επόμενη μέρα των εκλογών έστειλε χτες το βράδυ το πρώτο λιμάνι της χώρας. Από την πλατεία Κοραή του Πειραιά, εργάτες της στεριάς και της θάλασσας, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νεολαίοι, που έδωσαν μαζικά το «παρών» τους ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των ψηφοδελτίων του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς -Αναγέννηση» και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», συγκροτώντας μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, έδωσαν ταυτόχρονα και την πρώτη ηχηρή απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Ολος αυτός ο κόσμος που ήταν εκεί, διαδήλωσε την απόφασή του να αντισταθεί με την ψήφο του την Κυριακή και τους συντονισμένους αγώνες του την επόμενη μέρα, ενάντια στην ανεργία που μαστίζει τον Πειραιά, στη συρρίκνωση της βιομηχανίας, στο διωγμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για λογαριασμό των μονοπωλίων, στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, στο ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων του, για δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που τον βασανίζουν.

* * *

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε οριστεί στις 8 το βράδυ, όμως η πλατεία είχε αρχίσει να γεμίζει από πολύ πιο νωρίς από ανθρώπους της δουλιάς, του μόχθου. Αυτή ακριβώς η μαζική παρουσία των Πειραιωτών ήταν που έκανε τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη να πει αρχίζοντας την ομιλία του ότι η συγκέντρωση αυτή «διαψεύδει τις στημένες δημοσκοπήσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, σπάει το φράγμα της σιωπής των κρατικών και ιδιωτικών ΜΜΕ, στέλνει μήνυμα ελπίδας για την Κυριακή των εκλογών».

* * *

Λίγο μετά τις 8, στο βήμα ανέβηκε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, για να προλογίσει τους ομιλητές δίνοντας από την αρχή το στίγμα βροντοφωνάζοντας ότι την «Κυριακή βγάζουμε κόκκινη κάρτα» στην αντιλαϊκή πολιτική, ενώ το πανό που είχε αναρτηθεί συμπλήρωνε: «Κάνε το βήμα τώρα! Ψήφισε ΝΑΣ και "Πειραιάς - Αναγέννηση". Στον αγώνα η ελπίδα». Και σε αυτήν ακριβώς την ελπίδα αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Μαντάς, συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, Ρίκα Ροδάκη, από την Κομμουνιστική Ανανέωση, και Λάμπρος Βλάχος, από την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών.

* * *

«Εδώ είναι η ελπίδα, στους αγώνες, στη λαϊκή αντεπίθεση και αυτό το καταθέτουμε και στην κάλπη», υπογράμμισε και η υποψήφια δήμαρχος Ελπίδα Παντελάκη, την οποία οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν στο βήμα με το σύνθημα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Και παράλληλα απηύθυνε το σύνθημα που έγινε για όλους υπόσχεση ότι η μάχη για να φτάσουν τα ψηφοδέλτια σε κάθε εργατογειτονιά του Πειραιά, τις επόμενες δύο μέρες, θα δοθεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Οτι δεν πρόκειται να πάει χαμένο ούτε δευτερόλεπτο.

* * *

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτές του Κόμματος, κ.ά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Είναι η στιγμή για το αποφασιστικό βήμα!

Αποσπάσματα από την ομιλία του υποψήφιου Νομάρχη Πειραιά

«Δε θα αφήσουμε ούτε λεπτό να πάει χαμένο. Να ανταμώσουμε ξανά στις δύο μέρες που έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες με όλες και όλους που βρεθήκαμε μαζί στις πύλες των εργοστασίων, των πολυκαταστημάτων, των σούπερ μάρκετ, στις πόρτες των σχολείων, των νοσοκομείων, στα γιαπιά, στα καρνάγια.

Με όλες και όλους που ανταμώνουμε στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την ακρίβεια. Που μαζί αντισταθήκαμε στην τρομοκρατία, τον αυταρχισμό, τα δακρυγόνα, τις "μπλε" και "πράσινες" επιστρατεύσεις, για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας. Που μαζί δώσαμε και δίνουμε τη μάχη για φτηνά εισιτήρια, ασφαλή πλοία, ανοιχτές χωρίς χαράτσι παραλίες, δρόμους χωρίς διόδια, παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία για να μην πληρώνουμε και άλλους φόρους. Που μαζί περιφρουρήσαμε και περιφρουρούμε τους ελεύθερους χώρους».

Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε, αρχίζοντας την ομιλία του, ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μανουσογιαννάκης προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όλους τους αγανακτισμένους από την αντιλαϊκή πολιτική της πειραιώτικης περιφέρειας, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα των θέσεων του αγωνιστικού συνδυασμού.

Αναφερόμενος στους συνδυασμούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που συνδιοικεί με το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά δήμων και συνεργάζεται μαζί του στην πλειοψηφία των δήμων της Β` Περιφέρειας Πειραιά, επισήμανε:

«Εμφανίζονται σήμερα σαν σωτήρες που ήρθαν να φτιάξουν τις πόλεις μας, τις γειτονιές μας, να κάνουν, λένε, όμορφη τη ζωή μας. Σαν να μην είναι αυτοί και τα κόμματα που τους στηρίζουν που 30 χρόνια τώρα εναλλάσσονται στην κυβέρνηση, τους δήμους και τις νομαρχίες. Σαν να μην είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά που τραβάμε. Ολοι μαζί προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για να συνεχίσουν ακάθεκτοι να στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και να ξεζουμίσουν τον κόσμο».

«Μας ρωτούν - συνέχισε - "εσείς τι θα κάνετε;". Την απάντηση την έχει δώσει ο κομμουνιστής δήμαρχος της Κοκκινιάς, σύντροφος Στέλιος Μπενετάτος. Τέσσερα χρόνια κράτησε παγωμένα τα δημοτικά τέλη, ξήλωσε τις χαφιεδοκάμερες και τις κεραίες, ήταν μαζί με τους εργαζόμενους στους αγώνες τους, στους καταπέλτες, στα εργοστάσια, στα πολυκαταστήματα, αντιστάθηκε σε αυτή την πολιτική».

Καταλήγοντας, ο Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε: «Την Κυριακή το βράδυ, ανάλογα με το τι ψηφίσαμε, θα στείλουμε μήνυμα. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα, να μην τους δώσουμε το δικαίωμα να μας κάνουν συνυπεύθυνους. Τους καλούμε να ενισχύσουν όλα τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στους δήμους και τις νομαρχίες. Γιατί συγκροτούνται από εργάτες, υπάλληλους, επιστήμονες, νεολαίους, επαγγελματοβιοτέχνες, ανθρώπους που διακρίθηκαν για τους αγώνες τους, τη συνέπειά τους, την ανιδιοτέλειά τους. Γιατί αποτελούν εγγύηση οι δυνάμεις που τα στηρίζουν, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Με την ψήφο σας ενισχύστε αποφασιστικά τους συνδυασμούς της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα. Για να ξημερώσει η Δευτέρα με χαμόγελο για τους εργαζόμενους».

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Ψηφίστε για σας και τα παιδιά σας

Αποσπάσματα από την ομιλία της υποψήφιας Δημάρχου Πειραιά

«Δυο μέρες μένουν για να φτάσουν τα ψηφοδέλτια του αγώνα και της λαϊκής αντεπίθεσης σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε λαϊκό σπίτι. Δύο μέρες μένουν για να πάρουν απόφαση οι άνθρωποι του μόχθου, που δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα στη ζωή τους από τη βάρβαρη πολιτική του ευρω-ονείρου, να κάνουν το καθήκον τους, που συνεχώς αναβάλουν, προς τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, δίνοντας ισχυρό πλήγμα στους εκφραστές του δικομματισμού - δημάρχους και νομάρχες που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - κάνοντας τη διαφορά υπέρ των λαϊκών συμφερόντων».

Από τις πρώτες φράσεις της ομιλίας της η υποψήφια Δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη εξέπεμψε το μήνυμα του αγωνιστικού ψηφοδελτίου.

«Δεν αλλάζει σελίδα ο Πειραιάς αν φύγει ο Χρ. Αγραπίδης και έρθει ο Π. Φασούλας. Νίκη για τον Πειραιά σημαίνει, από τη σκοπιά των εργαζομένων, αν στην κάλπη δεχτούν ισχυρό πλήγμα και ο συνδυασμός του Π. Φασούλα και ο συνδυασμός του Χρ. Αγραπίδη, με ταυτόχρονη υπερψήφιση του συνδυασμού μας «Πειραιάς - Αναγέννηση». Γιατί εμείς είμαστε η μοναδική φερέγγυα επιλογή απέναντι στο δικομματισμό και αποτελούμε εγγύηση». Και όπως επισήμανε, αυτό επιβεβαιώνεται από τις δυνάμεις που στηρίζουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, αλλά και από την ίδια του τη σύνθεση.

Αναφερόμενη στους αγώνες για την Παιδεία σημείωσε ότι: «Θέλουμε να είμαστε μέσα, μπροστά σ' αυτούς τους αγώνες, γιατί πρόκειται για τα παιδιά μας, γιατί τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας είναι το μέλλον αυτού του τόπου, κι αυτό το μέλλον δεν το διαπραγματευόμαστε».

«Στο Δήμο του Πειραιά - συνέχισε - διαγκωνίζονται σκληρές ομάδες επιχειρηματικών συμφερόντων να βγάλουν το δήμαρχό τους, τον Αγραπίδη ή τον Φασούλα. Εσύ τι δουλιά έχεις να μπεις ανάμεσά τους και να γίνεις διαιτητής στο παιχνίδι που είναι στημένο και συ ο χαμένος; Εσύ είσαι απέναντι. Δείξτο στην κάλπη. Αγραπίδης - Φασούλας έχουν κοινό πρόγραμμα. Εχουν δοκιμαστεί και ως παρατάξεις και ως πρόσωπα»...

«Σε συνθήκες αντιλαϊκής επέλασης είναι αναγκαίο να έχεις δήμαρχο αντίβαρο υπέρ του λαού. Γιατί εμείς είμαστε εγγύηση ότι θα είμαστε μαζί με το ταξικό λαϊκό κίνημα. Διεκδικούμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρακρατηθέντες πόρους και νέους, 0% αύξηση ανταποδοτικών τελών και σταδιακή μείωση για κατοικία, μικροΕΒΕ, αύξηση στους μεγαλοκαταστηματάρχες. Για το προσωπικό του Δήμου διεκδικούμε σταθερή μόνιμη εργασία. Δεν αναγνωρίζουμε καμία συμφωνία και απόφαση του ΔΣ που παραχωρεί τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους σε ιδιώτες. Θα ζητήσουμε ακύρωση αυτών των αποφάσεων. Δεν μπορούν να μας βάλουν στο τσεπάκι τους τα τρωκτικά των επιχειρηματιών.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΝ, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ. Το κόμμα που τον στηρίζει υλοποίησε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την αντιλαϊκή πολιτική στην ΤΑ από θέσεις διοίκησης και συναίνεσε από θέσεις αντιπολίτευσης (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ).

Να ενισχύσουμε λοιπόν αποφασιστικά τη δικιά μας φωνή στο Δήμο και τη Νομαρχία, πιο δυνατά, πιο αποτελεσματικά από καλύτερες θέσεις, για ένα καλύτερο αύριο, για μας και τα παιδιά μας».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΑΣ
Ολοι μαζί να δώσουμε στη συνεργασία μια νίκη

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του συντονιστή της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιου νομαρχιακού συμβούλου

Ο Παναγιώτης Μαντάς, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, συντονιστής της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ, μιλώντας στη συγκέντρωση, μετέφερε αγωνιστικό χαιρετισμό του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ.

«Το ΔΗΚΚΙ, τόνισε, είναι και αυτό εδώ. Στη συμπαράταξη και την πολιτική συνεργασία μαζί με το ΚΚΕ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κομμουνιστική Ανανέωση, οικολόγους, συνεπείς αγωνιστές, αλλά και ανένταχτους πολίτες οι οποίοι δε θέλουν να σκύψουν το κεφάλι, δε θέλουν να γίνουν σύγχρονοι ραγιάδες».

Αναφερόμενος στις εκλογές, σημείωσε: «Γνωρίζουμε καλά πως με τις εκλογές και πολύ περισσότερο με τις δημοτικές εκλογές δεν μπορεί να ανατραπεί αυτή η λαίλαπα, η βαρβαρότητα και η ισοπέδωση που τα τελευταία, τουλάχιστον, 15 χρόνια ο νεοφιλελευθερισμός, η σημερινή μορφή του καπιταλιστικού συστήματος και η ιμπεριαλιστική νέα τάξη έχουν επιβάλει σε κάθε πτυχή της πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής». Για να προσθέσει: «Ωστόσο, το δικαίωμα της ψήφου είναι ισχυρό και κανένας άνθρωπος της δουλιάς και του μόχθου δεν πρέπει να το χαρίσει σε αυτούς που έχουν οδηγήσει τη χώρα στο χειρότερο σημείο υποτέλειας, εξάρτησης και κινδύνου της εθνικής κυριαρχίας. Δεν πρέπει να το χαρίσει σε αυτούς που θέλουν να κάνουν τον Ελληνα πολίτη σύγχρονο δουλοπάροικο».

Και τόνισε: «Η ψήφος στη συμπαράταξη και την πολιτική συνεργασία έχει ένα ακόμα νόημα: Εχει το νόημα ενός καινούριου ξεκινήματος, μιας καινούριας αφετηρίας, ώστε από την επόμενη μέρα να ανθίσει η ελπίδα για το προοδευτικό ριζοσπαστικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, όλων των Ελλήνων που δε βολεύονται στην καταχνιά του δικομματισμού». Και κατέληξε: «Ολοι μαζί να δώσουμε στη συνεργασία μια νίκη».

ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
«Κόκκινη κάρτα» στην αντιλαϊκή πολιτική

Ο Λάμπρος Βλάχος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, που χαιρέτισε εκ μέρους της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών», ξεκίνησε καταγγέλλοντας τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της κυρίαρχης τάξης που όλο αυτό τον καιρό απαξιώνουν τις εκλογές και σημείωσε:

«Ζητάμε την ψήφο του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του αυτοαπασχολούμενου, του άνεργου, του νέου, των γυναικών. Ζητάμε τη στήριξη κάθε αριστερού και προοδευτικού ανθρώπου που δεν αναγνωρίζει τα οράματά του και τις ανάγκες του στις αντιλαϊκές συμφωνίες κορυφής και στους παραγοντισμούς. Ζητάμε τη συμπαράταξη μαζί μας και όσων έχουν χωνέψει μέσα τους ότι από την πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συμπληρωματικών κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Εχουμε πείρα τώρα πια. Γνωρίζουμε ότι περισσότερο μπλε και πράσινο χρώμα στη χάρτη της χώρας το βράδυ της Κυριακής, θα σημάνει νέα σκληρότερα μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα». Και πρόσθεσε: «Την Κυριακή λοιπόν ψηφίζουμε για όλα και βγάζουμε "κόκκινη κάρτα" στην αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της αιώνιας λιτότητας στους μισθούς και στις συντάξεις, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην επίδειξη πυγμής της κυβέρνησης έναντι των εργαζομένων και στην ψευτοαντιπολίτευση και στα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ».

ΡΙΚΑ ΡΟΔΑΚΗ
Για να ξαναβγεί ο λαός στο προσκήνιο

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης απηύθυνε η Ρίκα Ροδάκη, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος, τονίζοντας ότι είναι μια συγκέντρωση αντίστασης, διεκδίκησης, ελπίδας και προοπτικής. Κάλεσε δε τους συγκεντρωμένους να σπάσουν το φράγμα των ΜΜΕ, στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που τους στηρίζει.

«Σας καλούμε, είπε, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι αυτή η βαθιά ταξική πολιτική δεν μπορεί να βελτιωθεί με διαχειριστικές παρεμβάσεις. Μπορεί μόνο να ανατραπεί, με τη δημιουργία ενός Μετώπου Κοινωνικών και Πολιτικών Δυνάμεων, αντίθετου στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, που θα διαχωρίζεται με σαφήνεια από την αστική διαχείριση και τον κυβερνητισμό. Ενός Μετώπου που και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει το "αντίπαλο δέος". Που θα συντελέσει στην ανάπτυξη ενός δημοτικού διεκδικητικού κινήματος, που σε συνεργασία με τα άλλα κινήματα θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα της επαναδημοσιοποίησης του χώρου και των λειτουργιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Στην κατεύθυνση οικοδόμησης αυτού του μετώπου σας καλούμε να ενισχύσετε με τον αγώνα σας και την ψήφο σας αγωνιστές δημάρχους και νομάρχες, δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ