ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούνη 1997
Σελ. /49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις των γιατρών

Αύριο ξεκινά η απεργία διαρκείας στο "Κρατικό" της Νίκαιας και την Πέμπτη η πενθήμερη απεργία της ΕΙΝΑΠ

Θερμή θα είναι η επόμενη βδομάδα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί αρχίζουν κινητοποιήσεις.

Από αύριο οι γιατροί του "Γενικού Κρατικού" Νοσοκομείου Νίκαιας ξεκινούν απεργία διαρκείας επιπλέον ζητώντας την αλλαγή του συστήματος εφημερίας του νοσοκομείου και την άμεση δημοπράτηση των έργων για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Τις ημέρες της απεργίας δε θα λειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δε θα εκτελούνται προγραμματισμένες εργαστηριακές εξετάσεις και στη γενική εφημερία θα αντιμετωπίζονται μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά. Την Παρασκευή 27 Ιούνη 1997, οι γιατροί θα κάνουν νέα γενική συνέλευση για να καθορίσουν την πορεία του αγώνα τους.

Η απεργία της ΕΙΝΑΠ

Την Πέμπτη ξεκινά η πενθήμερη απεργία (26/6 - 2/7) των νοσοκομειακών γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Αττικής που αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ με αίτημα την απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου.

"Αγωνιζόμαστε να σωθεί το ΕΣΥ", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ, η οποία διεκδικεί άμεσα: Νέο ιατρικό μισθολόγιο, μονιμότητα και πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Να υπάρξει πραγματική εξέλιξη για όλους και να καθιερωθεί το πολυδιευθυντικό σύστημα. Να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός ΕΣΥ και πανεπιστημίου και να υπάρξει πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για τους πανεπιστημιακούς και στρατιωτικούς γιατρούς.

Να γίνει αναβάθμιση της εκπαίδευσης με ενιαία εκπαιδευτικά προγράμματα ανά ειδικότητα και έλεγχο της εφαρμογής τους.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτριών εκεί που λείπουν κραυγαλέα και να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε να μην πηγαίνουν πόροι στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμβασιούχων ΟΣΕ

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σταθμό Λαρίσης αξίωσαν χτες οι συμβασιούχοι του ΟΣΕ, από κυβέρνηση και διοίκηση, να προχωρήσουν άμεσα στην κάλυψη των 3.000 κενών θέσεων, που προβλέπει το οργανόγραμμα του Οργανισμού. Παράλληλα, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι η χτεσινή συγκέντρωση είναι η απαρχή του αγώνα τους και ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν ενωμένοι σε απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής συμβασιούχων του ΟΣΕ κατήγγειλαν τον εμπαιγμό που υφίστανται από κυβέρνηση και διοίκηση, που όλο υπόσχονται ότι θα ικανοποιήσουν το αίτημά τους και επισήμαναν ότι η έλλειψη προσωπικού στον ΟΣΕ αυξάνει όλο και περισσότερο τη δραστηριότητα των εργολάβων σε νευραλγικούς τομείς (συντήρηση γραμμών, τμήμα μεταλλικών κατασκευών, τεχνικά συνεργεία κλπ). Καυτηρίασαν την πολιτική συρρίκνωσης του ΟΣΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση προς όφελος των εργολάβων και κατήγγειλαν ότι οι πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονται με τις προσλήψεις εποχικών, καταρρακώνουν με το χειρότερο τρόπο την ανθρώπινη υπόσταση.

Σημειώνεται ότι από το 1995 στον ΟΣΕ, εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι, ενώ τα κενά σε οργανικές θέσεις, ανέρχονται σε 3.000!

Στο ψήφισμα που ενέκριναν, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο σύγχρονος σιδηρόδρομος χρειάζεται έμπειρο και δοκιμασμένο προσωπικό και γι' αυτό απαιτείται η άμεση κάλυψη των κενών θέσεων από τους υπάρχοντες συμβασιούχους. "Καλούμε την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τη διοίκηση του ΟΣΕ να προχωρήσουν άμεσα στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας", καταλήγει το ψήφισμα, που θυροκόλλησε επιτροπή των συμβασιούχων στα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράσταση των κομμάτων τους προς τον αγώνα των συμβασιούχων, ο Γιάννης Σταυρόπουλος,εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος του προεδρείου της ΓΣΣΕ και εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο Δημ. Σούκας.Σημειώνεται ότι είχαν κληθεί όλα τα κόμματα. Παραβρέθηκαν και μίλησαν, επίσης, ο Σωτ. Ραυτόπουλος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΟΣ, συνδικαλιστές από τους Συνδέσμους Σιδηροδρομικών της Λάρισας και της Πελοποννήσου, καθώς και ο Μιχ. Νουφαρίτσης από το ΕΚ Πειραιά.

Ματαίωσαν την εισαγωγή τσιμέντου

Οι τσιμεντεργάτες πέτυχαν, με τον αποκλεισμό του λιμανιού της Ελευσίνας, να ματαιώσουν την εισαγωγή τούρκικου τσιμέντου. Απαιτούν να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση

Πέτυχε το "μπλόκο" των τσιμεντεργατών στο λιμάνι της Ελευσίνας, καθώς τελικά ματαιώθηκε η εισαγωγή 975 τόνων τούρκικου τσιμέντου στη χώρα. Το πλοίο "Δημήτριος 2" που μετέφερε το τσιμέντο για λογαριασμό της εταιρίας "Αθ. Αγγέλου και υιοί ΑΒΕΕ",υποχρεώθηκε να πάρει το τσιμέντο πίσω και να βάλει πλώρη με προορισμό πιθανά την Αλβανία.

Συναγερμός σήμανε στο χώρο των τσιμεντεργατών, μόλις μαθεύτηκε ότι το εν λόγω πλοίο έπιανε στο λιμάνι της Ελευσίνας την προηγούμενη Τετάρτη για να ξεφορτώσει εισαγόμενο τσιμέντο. Αστραπιαία εργάτες και συνδικαλιστές από τις τσιμεντοβιομηχανίες όλης της χώρας, απέκλεισαν το λιμάνι και παραμένοντας εκεί επί 2 συνεχείς μέρες, ματαίωσαν την ξεφόρτωμα.

Οι συνδικαλιστές επισήμαναν τον κίνδυνο η συγκεκριμένη εισαγωγή να αποτελέσει την απαρχή για μαζικές και ανεξέλεγκτες εισαγωγές που θα χτυπήσουν σοβαρά την εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία. Σημειωτέον ότι στη χώρα μας παράγονται ετησίως 13,5 εκατ. τόνοι τσιμέντο, απ' τους οποίους τα 7 εκατ. τόνοι εξάγονται, ενώ το προϊόν είναι απ' τα καλύτερα στην Ευρώπη και το πιο φθηνό.

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργήθηκαν απ' το γεγονός ότι το εισαγόμενο τσιμέντο στοίχιζε στον επιχειρηματία Α. Αγγέλου, 3.000 επιπλέον δραχμές ο τόνος, απ' ότι το εγχώριο.

Ο Θ. Σμυρίλιος,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, μας δήλωσε: "Η κινητοποίησή μας στέφθηκε με επιτυχία. Ωστόσο, καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, να πάρει μέτρα κατά των εισαγωγών, να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία".

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Τι συζητιέται στον ..."κοινωνικό διάλογο"

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ,εργάτης, τέρμα Α. Νικολάου (αυθαίρετο στο βουνό), Πέραμα. ΠΑΣΟΚικός ...σοσιαλιστικός κοινωνικός διάλογος είναι εκείνος, κατά τον οποίον λέμε ό,τι θέλουμε και κάνουμε ό,τι μας λένε... Παράδειγμα: Μπορεί ο συνταξιούχος να βγαίνει στο δρόμο και να λέει ό,τι θέλει, παίρνει, όμως, σύνταξη ό,τι του δίνουν...

Κατά το διάλογο αυτό, θα συζητηθούν πολλά και διάφορα θέματα. Κοινωνικά, οικονομικά, υγείας, μόρφωσης κ.ά., όπως: Οι βίλες της Εκάλης και οι άστεγοι του υπογείου της Ομόνοιας.

Η "νοσηλεία" των φτωχών στα πανάθλια δημόσια νοσοκομεία και η αντίστοιχη νοσηλεία των πλουσίων σε Αγγλία, Νέα Υόρκη, Γερμανία, και στα δικά μας "Ιατρικό Κέντρο", "Υγεία", "Ωνάσειο".

Η "μόρφωση" των φτωχών σε σχολεία - ταβέρνες, δίπλα σε τεκέδες και φυλακές... (!) και η αντίστοιχη μόρφωση των πλουσίων στο Αμερικάνικο Κολέγιο, σε "Μωραϊτη", "Ζηρίδη", "Δούκα" κλπ.

Οι άνεργοι της ζώνης του Περάματος, με τους μεγαλοκαρχαρίες που ζουν στην Κηφισιά, Εκάλη, Πολιτεία και αλλού στα βόρεια...

Οι υπάλληλοι των 150.000 δρχ. το μήνα με τους βουλευτές των 15.000.000 αναδρομικών.

Αυτά και ...πολλά άλλα θα συζητηθούν στον πασοκικό "κοινωνικό διάλογο".Αμετάκλητα αντίθετοι

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΑΜΟΥΡΗΣ,Ιωάννινα. Σε συνθήκες κρίσης του, ο καπιταλισμός αναπαράγει τα εκφυλιστικά του φαινόμενα. Αυτό που μαστίζει σήμερα την κοινωνία, είναι τα ναρκωτικά. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι αυτά πρωτοεμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ. Εκεί η ΣΙΑ για να κτυπήσει φαινόμενα "ανταρσίας" κατά του κατεστημένου της αμερικανικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας, διέδωσε τα ναρκωτικά. Και ενώ κυριολεκτικά αχρήστευσε αυτά τα μεγάλα τμήματα της νεολαίας, μέσω των ναρκωτικών, από την άλλη τα χρησιμοποίησε για τις ιμπεριαλιστικές της επιδιώξεις, όπως στον πόλεμο των Κόντρας στη Νικαράγουα και αλλού.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, χάνουν τη ζωή τους από χρήση ναρκωτικών πολλές εκατοντάδες νέοι. Μετά δε την ανατροπή του σοσιαλισμού, όπου η απολιτικοποίηση, ο ατομικισμός και ο καταναλωτισμός κυριάρχησαν στη ζωή των νέων, βοήθησαν περισσότερο στην εξάπλωση των ναρκωτικών. Αυτό είναι και το σχέδιο του καπιταλισμού. Η νεολαία να γίνει αδρανής και αδιάφορη, να μην ενδιαφέρεται για τίποτα, ένα παίγνιο στα απαίσια και θανατερά δίχτυα των ιμπεριαλιστών.

Το ΚΚΕ πάντα πρώτο στους λαϊκούς αγώνες, πρωτοστατεί και τώρα στην εκστρατεία εναντίον των ναρκωτικών, χαράζοντας το δρόμο της σωτηρίας για τη νεολαία. Ας πλαισιώσουμε όλοι μας τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ, εναντίον της μάστιγας του αιώνα και να ενημερώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερη μερίδα της νεολαίας μας για τον κίνδυνο που διατρέχουν από τον εχθρό που παραμονεύει να την κατασπαράξει. Η πολιτική της αποχαύνωσης να μας βρει οριστικά και αμετάκλητα αντίθετους και να τσακιστεί μια για πάντα.

Τι θέλουν να δείξουν;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΛΙΝΙΑΤΗΣ,Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Σε όλα σχεδόν τα κανάλια της ΤV, όταν αναφέρονται στην τρομοκρατική οργάνωση της "17 Νοέμβρη" και τις επιστολές της που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ταυτόχρονα δείχνουν και τη σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κούβας με τη φωτογραφία του αξέχαστου επαναστάτη και αλτρουιστή, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, του γνωστού σε όλους μας ως "Τσε".

Γιατί το κάνουν αυτό; Τι θέλουν να δείξουν; Τι υπονοούν; Τι ξέρουν; Πού είναι τα γραφεία της οργάνωσης και τα φωτογραφίζουν κιόλας; Ας το ξεκαθαρίσουν. Να μας πουν και μας, αφού όλα δείχνουν ότι τα ξέρουν. Αν πάλι δεν ξέρουν, ας αφήσουν ήσυχη την αξέχαστη και ιερή μνήμη του "Τσε" μας, ως και το πολυτιμημένο επαναστατικό Λάβαρο της Κούβας.

23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Πλούσιο σε εκδηλώσεις το πρόγραμμα

Αρκετές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις γίνονται τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Σήμερα Κυριακή:

- Στις Σάππες (μπροστά στο Δημαρχείο) στις 8 μ.μ. με θέμα την ανεργία. "Η περιοχή των Σαππών είναι αναγνωρισμένα η φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ασχολούνται με τη γεωργία - κτηνοτροφία και είναι μικροκληρούχοι, άρα είναι, με βάση την πολιτική της ΕΕ που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση, υποψήφιοι άνεργοι", τονίζεται στο κάλεσμα του ΝΣ Ροδόπης της ΚΝΕ.

- Στις 7 μ.μ. στην Πεντέλη (πλ. Πεντέλης) με θέμα τα ναρκωτικά και ομιλητή τον Β. Λιόση,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στις 8 μ.μ. στο Μαρούσι (στο σταθμό του Ηλεκτρικού) με θέμα "Εργασιακά δικαιώματα και νεολαία" και ομιλητές τον Μ. Βακαλόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Γ. Σταυρόπουλο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αύριο και μεθαύριο, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Πετρούπολης, με θέμα "ειρήνη - αντιιμπεριαλιστική δράση". Θα μιλήσει η Β. Πάκου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Τρίτη 24 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι (στον Αγ. Ιερόθεο, πλ. Αγ. Ιωάννη) με θέμα την παιδεία και τα ναρκωτικά. Ομιλητής θα είναι ο Ανδρ. Φραγκέας,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Τετάρτη 25 Ιούνη στο Βύρωνα (πλατεία Φατορέα) με θέμα τα ναρκωτικά.
  • Πέμπτη 26 Ιούνη στην Καλογρέζα με θέμα "30 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε - αντιιμπεριαλιστική δράση". Την ίδια μέρα στο Βύρωνα (πλ. Δεληολάνη) με θέμα τα ναρκωτικά.
  • Παρασκευή 27 Ιούνη στο Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο) με θέμα "Εργασιακά δικαιώματα - Κοινωνικός Διάλογος" και ομιλητή τον Κ. Μυτιληνιό, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Την ίδια μέρα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων της ΚΝΕ πραγματοποιεί συναυλία ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά στο θέατρο "Φρόντζος" με τον Διονύση Τσακνή,τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα,τον Μίλτο Πασχαλίδη και με τη συμμετοχή των "Stone Free".

Ζητούν ίση μεταχείριση

Προς τον υπουργό Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απευθύνει το αίτημά του ο πρόεδρος συνταξιούχων ΤΣΑ (Ταμείο Συντάξεων Αυτοκινητιστών) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ,Θεσσαλονίκη. Γράφει: "Εγινε γνωστό ότι πρόσφατα δώσατε εντολή στη Διοίκηση του ΤΣΑ σε εφαρμογή του Νόμου διαδοχικής ασφάλισης, να καταβάλει αναδρομικά σε 9.000 περίπου συναδέλφους μας, αυξήσεις που δεν έδωσε το Ταμείο στα ποσοστά συμμετοχής των προηγούμενων φορέων του. Είναι θέμα που αφορά άμεσα τον μεγάλο όγκο των συνταξιούχων του ΤΣΑ, ασφαλισμένων από την αρχή μέχρι το τέλος του χρόνου για σύνταξη, στο χρεοκοπημένο σήμερα (από κακές αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων) Ταμείο.

Δεν ήμαστε αντίθετοι με την απόφασή σας. Ομως γιατί με προσωπική σας φροντίδα βρέθηκαν τα χρήματα, τα οποία δεν είναι από εισφορές των ασφαλισμένων εν ενεργεία αυτοκινητιστών - όπως μας διαβεβαιώνουν οι υπηρεσίες του ΤΣΑ; Ομως ο νόμος, ως γνωστό, προβλέπει, το ΤΣΑ να χορηγεί εξ ιδίων αυξήσεις και στα ποσοστά συμμετοχής των φορέων, από τους οποίους προέρχονται. Αυτό είναι εντελώς άδικο, κυρίως για το χρεοκοπημένο ΤΣΑ, το οποίο παρά τις μεγάλες αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων, λόγω της γνωστής ανεγκέφαλης πολιτικής προηγούμενων κυβερνήσεων, (πληρώνουν 2 ασφαλισμένοι για να πάρει ένας συνταξιούχος), να δίνει συντάξεις που να μη μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Εσείς τώρα ζητάτε να χορηγεί το ΤΣΑ αυξήσεις και στο ποσοστό ευθύνης των προηγούμενων φορέων, διότι έτσι προβλέπει ο αδιάφορος για τη ζωή χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων του ΤΣΑ, Νομοθέτης.

Δε σας πληροφόρησαν κύριε υπουργέ, ότι οι συντάξεις που χορηγεί το ΤΣΑ, είναι για μας τους από την αρχή μέχρι το τέλος ασφαλισμένους σ' αυτό, κατώτερες από εκείνες που δίνει στους συναδέλφους της διαδοχικής; Εγκρίνετε πως για τον ίδιο χρόνο εργασίας στο επάγγελμα να παίρνει ο ένας δέκα έως είκοσι χιλιάδες περισσότερο από τον άλλο (για τον ίδιο χρόνο ασφάλισης από τον ίδιο φορέα); Με την απόφασή σας αυτή η αδικαιολόγητη ανισότητα χειροτερεύει την κατάσταση, γιατί τα χρήματα που θα μπορούσαν να προστεθούν στις συντάξεις μας πείνας, θα αφαιρούνται τώρα για να δίνονται στους συναδέλφους που ήδη παίρνουν, όπως ανέφερα, περισσότερα από εμάς.

Δεν ελέγχετε τους εισηγητές σας; Μόνο να απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς και να αδιαφορούν;

Τέλος, σας παρακαλούμε θερμά, ως μόνος αρμόδιος, να αναλάβετε προσωπικά το θέμα και φροντίστε να αυξηθούν και οι δικές μας συντάξεις στο ύψος των συναδέλφων μας με της διαδοχικής. Ζητάμε ίση μεταχείριση για ίση εργασία.

Το κάλπικο "αριστερό Μάαστριχτ"

Η ιστορία αρχίζει από την ανατροπή στις σοσιαλιστικές χώρες. Η κεφαλαιοκρατία δε χάνει καιρό. Συνέρχονται οι πολυεθνικές - κυρίως οι γερμανικές - και συντάσσουν ένα καταστατικό για την ανατροπή όλων των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και γενικά των κοινωνικών παροχών από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας. Το ονόμασαν "Λευκή Βίβλο" - αν και κατάμαυρο - το έκαναν νόμο με βούλα, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Η αστική τάξη της χώρας μας, με τις κυβερνήσεις της, χωρίς να ερωτηθεί ο λαός, μπαίνουν στο χορό με την έγκριση όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Οι θιγόμενοι ξεσηκώνονται. Το ΠΑΣΟΚ που κυβερνά θέτει - για παραπλάνηση - σ' εφαρμογή μάσκες, καλπιές και ονοματολογία με τη λέξη "αριστερά". Το Μάαστριχτ θα βαδίσει αριστερά, το ΠΑΣΟΚ ονομάζεται σοσιαλιστικό και τα μέλη "σύντροφοι!!!".

Θυμίζει την επινόηση των καλόγερων του Μεσαίωνα, που για να μη στερηθούν φαγητά σε περιόδους νηστείας, τα βάφτιζαν με ειδική προσευχή σε νηστίσιμα και τα... περιδρόμιαζαν του καλού καιρού.

Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση, μας ομιλεί αριστερά και ενεργεί δεξιά. Ο,τι επιθυμούν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, βιομήχανοι, μεγαλοαγρότες κλπ. Ο σοσιαλισμός όμως δε μασκαρεύεται, διότι δίνει, δεν παίρνει και δίνει ψωμί, δουλιά, μόρφωση, πολιτισμό, υγεία για όλους και τάξη και ασφάλεια.

Στην ομιλία του πρόσφατα στη Σουηδία ο Κ. Σημίτης έλεγε ".. για Μάαστριχτ που να κατοχυρώνει σοσιαλιστικές αξίες και τη σοσιαλιστική προοπτική...". Δηλαδή το στράγγισμα των λαών της ΕΕ μέχρι λεμονόκουπας, σύμφωνα με τη "Λευκή Βίβλο" θα βαφτίζεται "κατεύθυνση αριστερή" ή "σοσιαλισμός". Είναι να κλαις και να γελάς μαζί. Απύθμενο θράσος, διαστρέβλωση των πάντων. Το ευαγγέλιο του Γκαίμπελς σ' όλο του το "μεγαλείο". Με τις ασπιρίνες όμως δε θεραπεύεται το διεφθαρμένο και σαπισμένο βασίλειο του κεφαλαιοκρατικού οικονομικού συστήματος. Νομοτελειακά, όπως με σαφήνεια αναλύει και αναπτύσσει ο Μαρξισμός, ετοιμάζεται το διάδοχο οικονομικό σύστημα, η νέα σύνθεση μετά την αποσύνθεση του υφιστάμενου. Ο σοσιαλισμός που παρέχει τα αγαθά της ζωής και του πολιτισμού σε όλους, χωρίς εξαίρεση και στην τέλεια μορφή του!

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΟΣ

Συντ/χος Δικηγόρος

Περισσός

Η σήψη του συστήματος

Ζούμε σε εποχή φοβερής αποσύνθεσης των πάντων. Βέβαια τέτοια φαινόμενα, σύμφυτα με τον καπιταλισμό, όπως η γιγάντωση της ανεργίας, η εξάπλωση των ναρκωτικών, η πορνεία, παιδεραστία και γενικά το έγκλημα, τα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα σ' όλα τα "πολιτισμένα" κράτη, ανέκαθεν υπήρχαν, αλλά όχι σε τόση μεγάλη έκταση. Εντάθηκαν όμως κυρίως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στα κράτη της Αν. Ευρώπης και στη Σ. Ενωση. Και αντίθετα απ' ό,τι διακήρυξαν οι προφήτες του νεοφιλελευθερισμού για την "κατάρρευση" του κομμουνισμού, ο κομμουνισμός όχι μόνο δεν "κατέρρευσε" σαν ιδέα και προορισμός της ανθρωπότητας, αλλά η επαναθεμελίωσή του προβάλλει σαν αδήριτη αναγκαιότητα για αποφυγή ενός νέου Μεσαίωνα.

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν τη βαθιά ερμηνεία τους που είναι οικονομικο - πολιτικής φύσεως. Σαν βασική αιτία βλέπουμε σ' αυτά τη γήρανση του συστήματος και για να μιλήσουμε οικονομικά, τη συνεχή πτώση του ποσοστού κέρδους του κεφαλαίου και στα 3 συγκροτήματα των ολοκληρώσεων.

Αυτή ακριβώς η αιτία, να υπάρχουν κεφάλαια που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά, είναι, που προπολλού κυριαρχεί το πλασματικό κεφάλαιο και το Χρηματιστήριο. Δείχνει τον παρασιτισμό του κεφαλαίου. Η βιομηχανική επανάσταση χάρη στην πρόοδο στην επιστήμη και την τεχνική, ανεβάζει την οργανική σύνθεση του κεφαλαίου, το ποσοστό της εργατικής τάξης όλο και συρρικνώνεται και η ανεργία προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Τα 3/4 της Γης λιμοκτονούν. Τα μονοπώλια προσφεύγουν σε ευκαιριακές εργασίες για την εργατική τάξη (Λευκή Βίβλος) για να λύσουν δήθεν το πρόβλημα της ανεργίας. Η συγκέντρωση του κεφαλαίου προσπαθεί να βρει διέξοδο με τις οικονομικές ολοκληρώσεις, ενώ και τα 3 κέντρα αυτών των ολοκληρώσεων μάχονται μεταξύ τους. Ετσι για τη διέξοδο από την κρίση του συστήματος, οι ολοκληρώσεις και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, παρουσιάζεται σαν πανάκια. Το εμπόρευμα γενικά είναι διαδικασία αντιφατική (Μαρξ) και είναι ο πυρήνας των αντιφάσεων του συστήματος. Το ίδιο το κεφάλαιο, βάζει εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Εντεύθεν και οι κρίσεις, τα κραχ, οι νομισματικές ανισορροπίες και στα 3 κέντρα των ολοκληρώσεων. Οσο για την Ευρώπη, είναι αμφίβολο αν θα εκπληρωθούν οι στόχοι του νέου Μάαστριχτ.

Και προβάλλει το ερώτημα: Ποια θα είναι η πορεία του συστήματος; Το πρόγραμμα του κόμματος απαντά. Θα έρθει στιγμή που οι λαοί της Ευρώπης και ο ρώσικος λαός, με επικεφαλής την εργατική τάξη, θα ξεσηκωθούν επαναστατικά.

Γι' αυτό το ΝΑΤΟ προσπαθεί να συνενώσει, κάτω από τη διοίκηση του, τους ανατολικούς λαούς και τη Ρωσία, ώστε να αποφύγει τις νομοτελειακές μελλοντικές αναφλέξεις.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΝΟΥΛΑΣ

Αθήνα

Δικάζεται γιατί διαμαρτυρήθηκε για βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών

Στα δικαστήρια σύρεται ο αναπληρωτής πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) Σωτ. Ραυτόπουλος,με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της Αρχής, της εξύβρισης και της απειλής. Ο συνδικαλιστής δικάζεται μεθαύριο Τρίτη στο Τέταρτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣ, τονίζει ότι οι "βαριές" αυτές κατηγορίες είναι η απάντηση των αστυνομικών αρχών στην αυτονόητη ευαισθησία και υπευθυνότητα του συνδικαλιστή να διαμαρτυρηθεί για τη βάναυση συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων απέναντι σε Αλβανούς λαθρομετανάστες. Το περιστατικό έγινε στις 25 Αυγούστου 1994, στην Ομόνοια. Οπως επισημαίνει η ΠΟΣ, ο Σωτ. Ραυτόπουλος θεώρησε υποχρέωσή του να καταγγείλει τη συμπεριφορά αυτή στη διεύθυνση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, αλλά εκεί, αντί να ερευνήσουν τις καταγγελίες, τον συνέλαβαν και "με σωρεία ψευδών και κατασκευασμένων κατηγοριών" τον οδήγησαν στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη με τις παραπάνω κατηγορίες.

Η ΠΟΣ καλεί τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς να εκφράσουν με την παρουσία τους στο δικαστήριο τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους προς το δικαζόμενο σιδηροδρομικό συνδικαλιστή.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε ετήσιο μνημόσυνο την Κυριακή 29 Ιουνίου και ώρα 10.30 πμ στον Ιερό Ναό Παναγίας, Μητρόπολη Αμαρουσίου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, υιού, αδελφού και θείου

ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣΑΚΗ

η σύζυγος Δήμητρα. Τα παιδιά Μαρία, Χριστίνα. Τα εγγόνια Γιώργος, Ανδρέας. Η μητέρα Χριστίνα Κελαϊδη. Τ' αδέλφια Καίτη Πετροπούλου, Αριστομένης και Αλεξάνδρα Κελαϊδη, Πέτρος και Μαρία Κλεαϊδη, Μανώλης και Μαίρη Κελαϊδη. Τ' ανίψια, οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50.000 δρχ. στο "Ρ".

Συνάντηση ατόμων με κινητικές ανάγκες

Μετά την πρώτη πετυχημένη συνάντηση ατόμων με κινητικές ανάγκες και παραπληγικών που έγινε στις 19 Ιούνη για τη συγκρότηση παράταξης στο χώρο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας καλεί νέα συνάντηση την Τετάρτη 25 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της οδού Μακρυγιάννη 2 - 4. Ο χώρος είναι προσπελάσιμος και διαθέτει πάρκιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ