ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
"Να συλληφθεί αμέσως"!
  • Πέρα από κάθε όριο, ο δήμαρχος Πειραιά, Στέλιος Λογοθέτης, ανέλαβε χτες να παίξει και ρόλο εισαγγελέα, διατάζοντας αστυνομικούς να συλλάβουν απεργούς. Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων απέτρεψε τις συλλήψεις
  • Αργά το βράδυ σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ο Λογοθέτης κατέφυγε σε χυδαίο αντικομμουνισμό, αποδίδοντας ούτε λίγο - ούτε πολύ την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη στους κομμουνιστές!

Σε ρόλο εισαγγελέα, αστυνομικού διευθυντή και τραμπούκου εμφανίστηκε χτες ο δήμαρχος Πειραιά, Στ. Λογοθέτης,προκειμένου να προασπίσει πάση θυσία τα συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρίας ΣΕΛΜΟ, στην οποία εκχώρησε την κερδοφόρα δημοτική δραστηριότητα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Δηλώνοντας έτοιμος να ιδιωτικοποιήσει και άλλες υπηρεσίες, σε ένα μόνο στάθηκε αμετακίνητος: Στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων του δήμου, οι οποίοι συμπληρώνουν σήμερα 8 μέρες απεργίας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Μπροστά στην είσοδο του δημαρχείου διαδραματίστηκαν σκηνές απείρου κάλλους, καθώς ο δήμαρχος, αφού κατόρθωσε τελικά να εξασφαλίσει έναν απεργοσπάστη στο πλευρό του, έδειχνε στη συνέχεια έναν έναν τους απεργούς και με τη φράση "συλλάβετέ τον" διέταζε τους αστυνομικούς να συλλάβουν τους απεργούς, γιατί παρεμπόδιζαν τον έναν απεργοσπάστη! Στο αποκορύφωμα αυτής της αισχρής στάσης του δημάρχου ήταν χαρακτηριστική η στιγμή που ένας από τους απεργούς ρώτησε τον δήμαρχο "γιατί να με συλλάβουν κύριε εισαγγελέα; "! Ο "τσαμπουκάς" του δημάρχου, που εκδηλώθηκε μόνο αφού έσπευσαν για βοήθειά του ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, δεν πέρασε τελικά, καθώς στο πλευρό των απεργών συντάχθηκαν δυναμικά εκατοντάδες εργαζόμενοι του Πειραιά που έσπευσαν στην πλατεία Κοραή.

Σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, ο Στ. Λογοθέτης κατέθεσε και μήνυση κατά των απεργών, επικαλούμενος κινδύνους για τη δημόσια υγεία από τη μη συλλογή των σκουπιδιών, κινδύνους που αυτός και μόνο αυτός έχει δημιουργήσει με τις αποφάσεις του. Για να ενισχύσει τη θέση του χτες το βράδυ αποφάσισε"κατεπείγουσα" συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα "τη σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία των κατοίκων, που δημιουργείται στην πόλη, λόγω μη αποκομιδής των απορριμμάτων, και λήψη απόφασης για την απευθείας ανάθεση από τον δήμαρχο σε ιδιώτες της αποκομιδής τους", κάνοντας έτσι καθαρό ότι τα σχέδιά του δε σταματούν στην ιδιωτικοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ας σημειωθεί πως ήδη έχει εκχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρία η αποκομιδή των ογκωδών αντικειμένων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Λογοθέτης ανέβηκε στο βήμα σχεδόν αφρίζοντας και στη διάρκεια ενός παραληρηματικού λόγου κατόρθωσε τελικά να δείξει τον ένοχο για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη αυτές τις μέρες. Κατονόμασε ως ένοχο τον γραμματέα της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, Β. Ξένο,ο οποίος όπως είχε χρέος στάθηκε αποφασιστικά στο πλευρό των απεργών, παρά τις επίμονες εντολές του Λογοθέτη προς τους αστυνομικούς να συλλάβουν κι αυτόν! Σχολιάζοντας την "καταγγελία" Λογοθέτη, κομμουνιστές συνδικαλιστές στο δήμο σημείωσαν πως είναι κατανοητός για λόγους ιστορικούς ο εκνευρισμός του δημάρχου όταν βλέπει απέναντί του κομμουνιστές.

Χτες, πάντως, ο Στ. Λογοθέτης είχε και άλλους λόγους να είναι νευρικός. Το πρωί ήταν καλεσμένος από τον 2ο τακτικό ανακριτή, Ι. Δουρουκλάκη,που ψάχνει την υπόθεση της εξαφάνισης μεγάλων ποσών από το δημοτικό ταμείο με πρώτο κατηγορούμενο τον ίδιο τον δήμαρχο. Τελικά, ο δήμαρχος πήρε ξανά αναβολή για την απολογία του μέχρι να κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσφυγή του, με την οποία ζητά επ' αόριστον αναβολή της απολογίας του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν έχει ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη που διενεργούν ελεγκτές στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου". Υπενθυμίζεται πως ο Στ. Λογοθέτης κατηγορείται για υπεξαίρεση ποσού ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βαθμό κακουργήματος, εκβίαση, απειλή και ψευδή βεβαίωση.

  • "Απρόσμενους" συμπαραστάτες βρήκε χτες ο δήμαρχος Πειραιά στα πρόσωπα των πράσινων δημάρχων Νίκαιας, Κερατσινίου και Κορυδαλλού. Οι τρεις με ανακοίνωσή τους βεβαιώνουν ότι ο πρότερος έντιμος βίος του Λογοθέτη είναι εγγύηση και για το παρόν του. Η ανακοίνωση των τριών δημάρχων σχολιάστηκε στον Πειραιά με αναφορές σε κάποια κονδύλια, στη διαχείριση των οποίων από κοινού μετέχουν τόσο ο Λογοθέτης όσο και οι τρεις...
ΛΑΡΙΣΑ
Σε ιδιώτες και ο Καφφές

Ο Δήμαρχος Λάρισας και οι συν αυτώ αποφάσισαν να παραχωρήσουν στους ιδιώτες κερδοφόρες δημοτικές δραστηριότητες

Να παραχωρηθούν τα 4 δημοτικά αναψυκτήρια σε ιδιώτες και να κλείσει - πριν τελειώσει η "σεζόν" - το δημοτικό ψυχαγωγικό και πολιτιστικό κέντρο "Μύλος 1927",αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ο δήμαρχος Λάρισας Χρ. Καφφές,μαζί με άλλους πέντε συμβούλους του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού - Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ). Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή απόφαση του δημάρχου και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΕΤΠΟΛ - η οποία κινείται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων βασικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων του δήμου, συνδυασμένη με ταυτόχρονη αύξηση των δημοτικών φόρων στους δημότες - προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Λάρισας, που αποφάσισε για χτες το βράδυ4ωρη στάση εργασίας στον "Μύλο 1927".Επίσης πρότεινε στη συνέλευση των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, να ξεκινήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στις δημοτικές επιχειρήσεις,έως ότου η ΔΕΤΠΟΛ πάρει πίσω την απόφασή της για ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΔΣ του σωματείου κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία της ΔΕΤΠΟΛ προχώρησαν στην απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ιδιωτών, τα συμφέροντα των οποίων πλήττονταν, επειδή τα δημοτικά αναψυκτήρια προσφέρουν προσιτές και καλές υπηρεσίες στους Λαρισαίους. Τονίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι αυτές οι δημοτικές δραστηριότητες προκαλούσαν οικονομική ζημιά στο δήμο κι αυτό φαίνεται και από τους επίσημους ισολογισμούς και σε πρόσφατη εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τη ΔΕΤΠΟΛ.

Μόνο κέρδη

Συγκεκριμένα ο "Μύλος 1927" - ο οποίος αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση επιτυχημένης δημοτικής επιχείρησης για πολλούς άλλους δήμους της χώρας και πρόσφερε τεράστιο πολιτιστικό έργο με τη συμμετοχή πολλών και γνωστών καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε - σύμφωνα με τον επίσημο ισολογισμό του, όχι μόνο δεν προκάλεσε οικονομική ζημιά στο δήμο, αλλά είχε κέρδη: 6.888.268 δραχμές το '91, 19.499.752 το '92, 11.097.774 το '93, 7.438.498 το '94 και το '95 - παρά την υποβάθμισή του από τη νέα Δημοτική Αρχή - 2.210.000 δραχμές. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι σε εισήγησή του, μόλις πριν 15 μέρες, για τις προοπτικές και το μέλλον της ΔΕΤΠΟΛ, ο δήμαρχος Χρ. Καφφές, δεν ανέφερε τίποτε για οικονομικές απώλειες του δήμου από τη δραστηριότητα σ' αυτούς τους τομείς και δεν πρότεινε την ιδιωτικοποίησή τους.

Αλλα έλεγε

Αντίθετα, τόνιζε: "Εξετάζοντας με λεπτομέρεια και αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η επιχείρηση ως προς τις δραστηριότητες του"Μύλου 1927", των αναψυκτηρίων και του πάρκινγκ, δε συνδέονται με οικονομική σχέση με το δήμο (αυξήσεις κεφαλαίου και επιχορηγήσεις). Αν αναλογιστούμε ότι τέλος του 1996 (Νοέμβρης) λήγει η υποχρέωση καταβολής μηνιαίων δόσεων από ρύθμιση προς το ΙΚΑ, διαπιστώνουμε ότι η ΔΕΤΠΟΛ μπαίνει στο στάδιο ανάκαμψης και μεγαλύτερης αυτονομίας. Η πολιτική που θ' ακολουθηθεί προβλέπει σημαντική αύξηση των κερδών στα αναψυκτήρια και στο "Μύλο 1927", αλλά και μείωση των ανοιγμάτων στο Δημοτικό Ραδιόφωνο". Τι άλλαξε σε δεκαπέντε μέρες και ο δήμαρχος ανακάλυψε οικονομικές ζημιές και προχώρησε σε απόφαση ιδιωτικοποίησης αυτών των δημοτικών δραστηριοτήτων, αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους, αν τελικά οι 20 εργαζόμενοι στα αναψυκτήρια θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δήμο κι επιφυλάξεις κατά το πόσο θα επαναλειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο ο "Μύλος 1927".

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στα χνάρια του Πειραιά

Θύελλα αναμένεται να ξεσπάσει και στο Δήμο Αθηναίων, καθώς η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου εμφανίζεται, διά του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου, αποφασισμένη να προωθήσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης διαφόρων δημοτικών υπηρεσιών, προοπτική στην οποία αντιδρούν σφόδρα οι εργαζόμενοι στο δήμο.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον δήμαρχο ότι αυθαιρετεί, όταν εμφανίζεται να προπαγανδίζει την προοπτική για δήθεν μεγάλα κέρδη από την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης. Τον καταγγέλλουν επίσης ότι ψεύδεται σχετικά και με την καταβολή των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δρχ., η οποία καθυστερεί. Παράλληλα, τον καλούν να επεκτείνει την καταβολή και στους συνταξιούχους του δήμου και να μην τους παραπέμπει στο δημόσιο ταμείο.

Η αντίδραση των εργαζομένων εκφράστηκε όταν ο Δ. Αβραμόπουλος υποστήριξε, την Τετάρτη στο δημοτικό σταθμό της πόλης, ότι ο δήμος από τα ιδιωτικά παρκόμετρα θα εισπράττει μεγάλα ποσά και ότι η διαχείριση των παρκόμετρων από το δήμο δημιουργούσε παθητικό. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το επίδομα των αναδρομικών των 18.000 δόθηκε στους υπαλλήλους του δήμου με δική του πρωτοβουλία, αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι τελευταίοι προχώρησαν σε απεργία όταν ο ίδιος, επικαλούμενος κυβερνητική εγκύκλιο, δεν ήθελε να τα δώσει. Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι το επίδομα δεν καταβάλλεται στους συνταξιούχους του δήμου, γιατί αυτοί πληρώνονται από το δημόσιο ταμείο.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του δημάρχου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου (ΣΕΔΑ), Ν. Αλεξάκης,τόνισε στο "Ρ" ότι η δημοτική αρχή αυθαίρετα συγκρίνει τα κέρδη από τα 1.000 υπάρχοντα παρκόμετρα με αυτά από τα 10.000 που πρόκειται να εγκατασταθούν. Σημείωσε ακόμα ότι τα κέρδη που αναφέρει ο δήμαρχος είναι απλές προσδοκίες, υπενθύμισε την εμπειρία από το Δήμο Πειραιά όπου το ανάλογο εγχείρημα προκαλεί ζημιά στο δήμο και διέψευσε τα λεγόμενα του δημάρχου περί παθητικού. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η σύμβαση που προωθεί ο Δ. Αβραμόπουλος είναι αποικιοκρατική υπέρ της ιδιωτικής εταιρίας και τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης εργαζομένων και δημοτών γιατί, όπως είπε, ο δήμος ξεπουλιέται.

Σε ό,τι αφορά στην απόδοση των επιδομάτων που ξεπερνούν τα 2 δισ., οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ο δήμαρχος αθέτησε τη συμφωνία για σταδιακή καταβολή σε 9 μηνιαίες ισόποσες δόσεις από το Γενάρη ως το Σεπτέμβρη φέτος. Ο Ν. Αλεξάκης χαρακτήρισε ψεύδη και ανακρίβειες τους ισχυρισμούς του δημάρχου, αναφέροντας ότι η δημοτική αρχή έδωσε την 1η δόση ύψους 300 εκατομμυρίων το Γενάρη, αλλά κατόπιν δε δόθηκε δραχμή. Σημείωσε ακόμα ότι οι συνταξιούχοι του δήμου δούλεψαν για αυτόν και επομένως τα αναδρομικά πρέπει να τα εισπράξουν από το δήμο και όχι από το δημόσιο ταμείο.

ΠΑΤΡΑ
Κράτος εν κράτει η ΣΕΤΕΞ

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου προσφέρει ακόμη περισσότερα κέρδη στη γαλλική "Σετέξ". Η δημοτική Κίνηση "Πάτρα μπροστά" ζητά την καταγγελία της σύμβασης από το δήμο

Στο έλεος ιδιωτικής εταιρίας ελεγχόμενης στάθμευσης αφήνονται και οι δρόμοι της Πάτρας από τη δημοτική αρχή. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του είδους, η γαλλική "Σετέξ", έχει αναλάβει εδώ και καιρό το χαράτσωμα των δημοτών της πόλης, αλλά πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο πεδίο ασυδοσίας.

Ετσι, σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία της δημοτικής Κίνησης "Πάτρα μπροστά", η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, καταστρατηγώντας και αυτή την ίδια τη σύμβαση που είχε υπογραφεί πριν τρία χρόνια από την εταιρία και τον δήμο, αποφάσισε τα παρακάτω:

- Απαλλάσσει την εταιρία από την υποχρέωση να συντάξει μελέτες, να κάνει επενδύσεις και να παραδώσει σε χρήση υπόγειους και υπέργειους χώρους στάθμευσης. Με αυτό τον τρόπο, τα κέρδη της εταιρίας γίνονται ακόμη πιο αεριτζίδικα, ενώ η εξουσία της στους δρόμους αφήνεται στην... "καλή" θέλησή της.

- Αυξάνει πάνω από 50% τα πρόστιμα και το κόστος των παρκόμετρων.

- Εκχωρεί στην εταιρία το δικαίωμα να αστυνομεύει και να τιμωρεί με πρόστιμα και έξω από τα όρια των διαγραμμισμένων χώρων στάθμευσης. Οι υπάλληλοι της εταιρίας θα έχουν το δικαίωμα να εγκλωβίζουν τα αυτοκίνητα με ειδικές δαγκάνες με κόστος απαλλαγής από αυτές 50 χιλιάδες δραχμές!

Η "Πάτρα μπροστά" αντιτάχθηκε σε αυτά τα μέτρα και κάλεσε το δήμο να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με την εταιρία, αξιοποιώντας τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις της "που στοιχειοθετούν σαφή παραβίαση της σύμβασης από μέρους της εταιρίας".

"Πιστεύουμε" καταλήγει η ανακοίνωση, "πως οι συνδημότες έχουν τώρα το λόγο, έχουν και τα μέσα να αντιδράσουν μαζικά και αποφασιστικά για τη ματαίωση της τελευταίας απαράδεκτης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου".

Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη εταιρία εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1991 και μέσα σε τρία χρόνια έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές σε 13 δήμους, στους οποίους διαχειρίζεται πάνω από 6.000 θέσεις στάθμευσης σε ανοιχτό χώρο, δηλαδή σε δρόμους και όχι σε ειδικούς χώρους πάρκινγκ.

ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
Δε θα υπάρχει σε δύο χρόνια

Δραματικές διαπιστώσεις επιστημόνων

O κίνδυνος της πλήρους εξαφάνισης της λίμνης Κορώνειας είναι πλέον υπαρκτός και ορατός, εφόσον συνεχίζεται με ανθρώπινες παρεμβάσεις η ίδια καταστροφική πορεία και από την πλευρά της πολιτείας η επιδεικνυόμενη ως τώρα εγκληματική αδιαφορία.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου ο έπαρχος Λαγκαδά, Τρ. Μαργαρίτης,παρουσίασε το "Σχέδιο διάσωσης της λίμνης", που εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένη δράση με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Φυσικά οι προτάσεις μέχρι τώρα δεν έλειπαν, απουσιάζει όμως η σωτήρια επέμβαση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, η λίμνη "πεθαίνει" ως συνέπεια του ανύπαρκτου ή λανθασμένου μοντέλου ανάπτυξης.

H μείωση του όγκου του νερού έχει φθάσει ήδη σε δραματικά επίπεδα. Μέσα σε μια δεκαετία, από τα 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σήμερα έχουν μείνει στην Κορώνεια μόνο 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με τους ρυθμούς αυτούς σε δύο χρόνια δε θα υπάρχει η λίμνη και ο βιότοπος.

Το αρνητικό υδατικό ισοζύγιο οφείλεται στην υπερκατανάλωση, λόγω των αυξανόμενων αναγκών των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Πληθώρα βιοτεχνιών και βιομηχανιών εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την ψήφιση αναπτυξιακών νόμων και των σχετικών κινήτρων που ισχύουν από το 1982. Δε φτάνει που επιδοτήθηκαν οι δραστηριότητες που θα εξαφάνιζαν τη λίμνη, αλλά με τους νόμους 1626/82 και 1892/90 δε γινόταν καμία διάκριση στην εγκατάσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα οι ρυπογόνες ουσίες από ανεπεξέργαστα βιομηχανικά απόβλητα (19.000 κυβικά μέτρα τη μέρα) να μεταβάλουν ριζικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. Το νερό τώρα κρίνεται ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Εξαφανίστηκαν πολλά είδη φυτών και ζώων, μειώθηκαν οι πληθυσμοί άλλων και στην οξύτερη μορφή του φαινομένου παρουσιάστηκε ο μαζικός θάνατος των ψαριών πέρσι.

Στο "Σχέδιο διάσωσης" γίνονται οι ακόλουθες σημαντικές επισημάνσεις: "Υψηλό ποσοστό βιομηχανιών λειτουργούν χωρίς άδεια. Καμία μονάδα δε διαθέτει οριστική άδεια λειτουργίας. Μερικές μονάδες έχουν πάρει κάποιες από τις απαραίτητες εγκρίσεις, άλλες δεν έχουν καμία έγκριση, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό υλοποίησε μέρος των απαιτούμενων έργων για τη νόμιμη λειτουργία τους. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει εκ μέρους των αρμοδίων φορέων αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των μονάδων ως προς την τήρηση των όρων λειτουργίας τους".

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα επιβλήθηκαν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δρχ. σε βιομηχανίες που ρυπαίνουν παράνομα τη λίμνη, χωρίς όμως η πολιτεία να εισπράξει μέχρι σήμερα τα χρήματα αυτά. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και πολλοί βιομήχανοι της περιοχής (Περτσινίδης κ.ά.) είναι υπεράνω των νόμων.

Ταξική ενέργεια

Ενέργεια άστοχη με έντονο ταξικό χαρακτήρα χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής την κίνηση υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων να "ξηλώσουν" αφίσες σωματείου, οι οποίες κοινοποιούσαν απεργία. Με επιστολή του στον δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο κάνει σαφή την αντίθεσή του με το γεγονός και ζητά να μην επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες στο μέλλον.

Η διαμαρτυρία αφορά το "ξήλωμα", με το πρόσχημα της καταπολέμησης της αφισορρύπανσης, από δημοτικούς υπαλλήλους, αφισών για την απεργία του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων. Με την επιστολή του ο Λεων. Αυδής τονίζει ότι οι κοινωνικοί ανταγωνισμοί των οποίων εκδήλωση είναι οι απεργίες, οι διαδηλώσεις κλπ. αποτελούν πραγματικότητα για κάθε ζωντανή πόλη. Η άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση μιας απεργίας, σημειώνει, αποτελεί δραστηριότητα, από την οποία ο δήμος θα πρέπει να απέχει.

"Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη συντριπτική οικονομική και κοινωνική υπεροχή του εργοδότη, την οποία μπορούν να εξισορροπήσουν μόνο με τη συλλογική τους οργάνωση και δράση", σημειώνει και συνεχίζει ότι "η σχολαστική διαφύλαξη της αισθητικής με την αφαίρεση αφισών, ενώ η απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί ενέργεια άστοχη με έντονο ταξικό χαρακτήρα". Τελειώνοντας ο Λεων. Αυδής καλεί τον δήμαρχο να ενημερώσει σχετικά το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ
Συζήτηση σήμερα για τις γερμανικές επανορθώσεις

Συνεχίζονται έως την Κυριακή οι εκδηλώσεις

Με ανοιχτή συζήτηση για το μείζον θέμα των γερμανικών επανορθώσεων συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τα 52 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας, τις οποίες συνδιοργανώνουν οι αντιστασιακές οργανώσεις, μαζικοί φορείς και ο δήμος Ν. Ιωνίας.

Σήμερα στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του συνοικιακού συμβουλίου Καλογρέζας (πλατεία δημοτικού σχολείου) θα συζητηθεί, με συμμετοχή βουλευτών το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Το Σάββατο 16/3 στις 7.30μ.μ. στο δημοτικό θέατρο στα Πευκάκια, θα ανέβει θεατρική παράσταση με το έργο του Ι. Πολυκάρπου "Μια χιονισμένη μέρα του Μάρτη", ενώ θα προηγηθούν ομιλίες φορέων και αντιστασιακών οργανώσεων.

Την Κυριακή στις 9.30 το πρωί θα ξεκινήσει πορεία από την πλατεία Αναπήρων προς το χώρο του ηρώου, όπου θα γίνει το μνημόσυνο. Στις 10.30 το πρωί ξεκινά από το δημαρχείο ο 11ος λαϊκός δρόμος προς τιμή των ηρώων του Μπλόκου.

Το παράρτημα Ν. Ιωνίας και η συνοικιακή επιτροπή Καλογρέζας της ΠΕΑΕΑ καλούν τους δημότες και τους αντιστασιακούς των γύρω δήμων να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ