Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Σε ιδιώτες και ο Καφφές

Ο Δήμαρχος Λάρισας και οι συν αυτώ αποφάσισαν να παραχωρήσουν στους ιδιώτες κερδοφόρες δημοτικές δραστηριότητες

Να παραχωρηθούν τα 4 δημοτικά αναψυκτήρια σε ιδιώτες και να κλείσει - πριν τελειώσει η "σεζόν" - το δημοτικό ψυχαγωγικό και πολιτιστικό κέντρο "Μύλος 1927",αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ο δήμαρχος Λάρισας Χρ. Καφφές,μαζί με άλλους πέντε συμβούλους του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού - Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ). Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή απόφαση του δημάρχου και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΕΤΠΟΛ - η οποία κινείται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων βασικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων του δήμου, συνδυασμένη με ταυτόχρονη αύξηση των δημοτικών φόρων στους δημότες - προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Λάρισας, που αποφάσισε για χτες το βράδυ4ωρη στάση εργασίας στον "Μύλο 1927".Επίσης πρότεινε στη συνέλευση των εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, να ξεκινήσουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, στις δημοτικές επιχειρήσεις,έως ότου η ΔΕΤΠΟΛ πάρει πίσω την απόφασή της για ιδιωτικοποιήσεις.

Το ΔΣ του σωματείου κατήγγειλε ότι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία της ΔΕΤΠΟΛ προχώρησαν στην απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ιδιωτών, τα συμφέροντα των οποίων πλήττονταν, επειδή τα δημοτικά αναψυκτήρια προσφέρουν προσιτές και καλές υπηρεσίες στους Λαρισαίους. Τονίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί ότι αυτές οι δημοτικές δραστηριότητες προκαλούσαν οικονομική ζημιά στο δήμο κι αυτό φαίνεται και από τους επίσημους ισολογισμούς και σε πρόσφατη εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τη ΔΕΤΠΟΛ.

Μόνο κέρδη

Συγκεκριμένα ο "Μύλος 1927" - ο οποίος αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση επιτυχημένης δημοτικής επιχείρησης για πολλούς άλλους δήμους της χώρας και πρόσφερε τεράστιο πολιτιστικό έργο με τη συμμετοχή πολλών και γνωστών καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε - σύμφωνα με τον επίσημο ισολογισμό του, όχι μόνο δεν προκάλεσε οικονομική ζημιά στο δήμο, αλλά είχε κέρδη: 6.888.268 δραχμές το '91, 19.499.752 το '92, 11.097.774 το '93, 7.438.498 το '94 και το '95 - παρά την υποβάθμισή του από τη νέα Δημοτική Αρχή - 2.210.000 δραχμές. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι σε εισήγησή του, μόλις πριν 15 μέρες, για τις προοπτικές και το μέλλον της ΔΕΤΠΟΛ, ο δήμαρχος Χρ. Καφφές, δεν ανέφερε τίποτε για οικονομικές απώλειες του δήμου από τη δραστηριότητα σ' αυτούς τους τομείς και δεν πρότεινε την ιδιωτικοποίησή τους.

Αλλα έλεγε

Αντίθετα, τόνιζε: "Εξετάζοντας με λεπτομέρεια και αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η επιχείρηση ως προς τις δραστηριότητες του"Μύλου 1927", των αναψυκτηρίων και του πάρκινγκ, δε συνδέονται με οικονομική σχέση με το δήμο (αυξήσεις κεφαλαίου και επιχορηγήσεις). Αν αναλογιστούμε ότι τέλος του 1996 (Νοέμβρης) λήγει η υποχρέωση καταβολής μηνιαίων δόσεων από ρύθμιση προς το ΙΚΑ, διαπιστώνουμε ότι η ΔΕΤΠΟΛ μπαίνει στο στάδιο ανάκαμψης και μεγαλύτερης αυτονομίας. Η πολιτική που θ' ακολουθηθεί προβλέπει σημαντική αύξηση των κερδών στα αναψυκτήρια και στο "Μύλο 1927", αλλά και μείωση των ανοιγμάτων στο Δημοτικό Ραδιόφωνο". Τι άλλαξε σε δεκαπέντε μέρες και ο δήμαρχος ανακάλυψε οικονομικές ζημιές και προχώρησε σε απόφαση ιδιωτικοποίησης αυτών των δημοτικών δραστηριοτήτων, αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους, αν τελικά οι 20 εργαζόμενοι στα αναψυκτήρια θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δήμο κι επιφυλάξεις κατά το πόσο θα επαναλειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο ο "Μύλος 1927".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ