Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
1ο Απαράδεκτα σχέδια για τη λειτουργία

Οι κάτοικοι της περιοχής με μια μαχητική συγκέντρωση, απάντησαν στα σχέδια της κυβέρνησης περί τμηματικής λειτουργίας. "Το Θριάσιο δεν αντέχει άλλο", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης

Με μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων της Ελευσίνας, απάντησαν χτες οι κάτοικοι του Θριασίου τόσο στην εικοσαετή κοροϊδία για την καθυστέρηση αποπεράτωσης του νοσοκομείου όσο και στη διαφαινόμενη απαράδεκτη πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει σταδιακά το νοσοκομείο της περιοχής.

Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου και των δήμων του Θριασίου. Παρά τη βροχή, η πλατεία γέμισε και τον τόνο έδωσαν οι μαθητές.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Γεωργόπουλος,ο οποίος ζήτησε την άμεση λειτουργία τώρα αφού δοθούν τα απαραίτητα χρήματα. Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής και εκπρόσωποι των κομμάτων. Οι περισσότεροι ομιλητές όπως και οι κάτοικοι, με το ψήφισμά τους ζήτησαν την άμεση λειτουργία και δήλωσαν πως η συγκέντρωση αυτή είναι η απαρχή νέων κινητοποιήσεων μέχρι την οριστική και πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου.

Ο Δ. Κουμπούρης

Στη συγκέντρωση μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης, που εκλέγεται στην περιοχή.

"Η σημερινή αγωνιστική εκδήλωση του λαού του Θριασίου, είπε ο Δ. Κουμπούρης, είναι μια απάντηση στην κοροϊδία και στις υποσχέσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Πρέπει να είναι η απαρχή νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για να λειτουργήσει επιτέλους το νοσοκομείο όχι τμηματικά αλλά ολοκληρωμένα έτσι όπως αρχικά επιλέχτηκε για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής. Αυτοί όμως, που έδωσαν υποσχέσεις και που χρόνια τώρα έπαιρναν ψήφους, δε βρίσκονται σήμερα εδώ. Πρέπει να δοθεί μια απάντηση σ' αυτούς που δίνουν υποσχέσεις και δεν τις τηρούν. Αυτή η συγκέντρωση έχει πολιτικό χαρακτήρα γιατί και το πρόβλημα του νοσοκομείου είναι πολιτικό. Εμείς δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι το νοσοκομείο θα λειτουργήσει μέσα στο 1996 και αυτό το επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία. Η περικοπή των κοινωνικών δαπανών καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το πρόγραμμα "σύγκλισης", το οποίο αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση. Οι περικοπές δε γίνονται μόνο για το νοσοκομείο της Ελευσίνας αλλά αφορούν γενικά την υγεία. Πρέπει να καταδικαστεί η λογική των άλλων κομμάτων και της ΕΕ που θέλουν τις κοινωνικές περικοπές και να απαιτήσουν να λειτουργήσει άμεσα το νοσοκομείο".

Και ο Δ. Κουμπούρης κατέληξε: "Το Θριάσιο δεν αντέχει άλλο να κηδεύει νεκρούς από εργατικά ατυχήματα και να ακρωτηριάζονται άνθρωποι μεταφερόμενοι στην Αθήνα. Δε θα σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να λειτουργήσει άμεσα και ολοκληρωμένα το νοσοκομείο".

Παραινέσεις και διγλωσσία

Ορισμένοι από τους ομιλητές θέλησαν να πείσουν τους συγκεντρωμένους ότι το νοσοκομείο πρέπει να λειτουργήσει τμηματικά.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ. Μουτσόπουλος, υποστήριξε ότι "στα οικονομικά μεγέθη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα" αλλά "για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο πρέπει να ξεκινήσουν έναένα τα τμήματα". Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Γ. Λοβέρδος, χαρακτήρισε "ψευτοδίλημμα την ολοκληρωτική ή σταδιακή λειτουργία του νοσοκομείου" και υποστήριξε ότι "θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα τα εξωτερικά ιατρεία". Εκβιαστική ήταν η ομιλία του προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου, Μ. Μαραγκάκη."Η λειτουργία του νοσοκομείου, είπε, θα ξεκινήσει άσχετα αν θα δώσει η κυβέρνηση χρήματα. Είτε γίνει διαδήλωση, είτε συλλαλητήριο, το νοσοκομείο θα λειτουργήσει".

Φαίνεται ότι υπήρξαν και κάποιοι που δεν ήθελαν την επιτυχία της χτεσινής συγκέντρωσης.

Οπως κατήγγειλε η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ Θριασίου, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, αν και ήταν συνδιοργανωτής της συγκέντρωσης, αρνήθηκε πρόταση των συμβούλων της ΕΣΑΚ για κήρυξη δίωρης στάσης εργασίας στις βιομηχανίες ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση.

Η διγλωσσία διέκρινε και το νομάρχη Δυτικής Αττικής Π. Παπαπέτρου.Οπως κατήγγειλε η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, ενώ ο νομάρχης έβγαλε πύρινους λόγους στη συγκέντρωση, λίγες ώρες πριν είχε δώσει εντολή στους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές ότι εάν πάνε στη συγκέντρωση θα πάρουν απουσίες.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ