Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
2ο Σταδιακή... κοροϊδία των συνταξιούχων
  • Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τη σταδιακή επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ
  • Οι συνταξιούχοι δε θα πάρουν ούτε τον Απρίλη το διορθωτικό και τις αυξήσεις κοροϊδίας

Τη συμφωνία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για τη σταδιακή επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο Ε. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τις εισηγήσεις του για την αύξηση των συντάξεων και πρόσθεσε: "Για τις συντάξεις του ΙΚΑ - για να φτάσουμε στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη - και αυτό θα πάει σταδιακά. Εχουμε συνεννοηθεί και με συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πάμε ομαλά και ας επιτραπεί να πω ικανοποιητικώς".

Ο υπουργός δεν έκανε αναφορά ούτε στο "πότε" θα αρχίσει, αλλά ούτε και "πόσο" θα διαρκέσει η επανασύνδεση, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο επίπεδο και με ποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχει γίνει αυτή η συνεννόηση. Πάντως, όσον αφορά τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τέτοια συνεννόηση δεν υπήρξε. Οι συνταξιουχικές οργανώσεις είχαν απορρίψει τη σταδιακή επανασύνδεση από τότε που τη διατύπωσε ο Στ. Τζουμάκας.

Χτες συνεδρίασε για πρώτη φορά η διυπουργική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να μελετήσει το θέμα των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων. Στη χτεσινή συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι μπορεί να συζητηθεί και το θέμα της επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ.

Το Μάη οι αυξήσεις

Στο μεταξύ, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ δε θα πάρουν κατά πάσα πιθανότητα ούτε το διορθωτικό ποσό της αύξησης (2,1%), ούτε τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τη σύνταξη του Απρίλη.

Και τούτο γιατί καθυστέρησε η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ να ετοιμάσουν τις αυξήσεις μέσα στο Μάρτη, όπως προβλέπουν και οι υπουργικές αποφάσεις. Με τη σύνταξη του Απρίλη θα δοθεί και το δώρο του Πάσχα, ενώ οι πιθανότητες να δοθούν και το διορθωτικό και η αύξηση του πρώτου εξαμήνου θα είναι πολύ ελάχιστες, όπως εξήγησε στο "Ρ" αρμόδιος του ΙΚΑ. Πάντως, οι αυξήσεις αυτές θα δοθούν σίγουρα, τόνισε ο αρμόδιος του ΙΚΑ, με τη σύνταξη του Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ