Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών

Περίπου 750 - 800 κρατούμενοι αναμένεται να αποφυλακιστούν με την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε χτες το νομοσχέδιο που θα καταθέσει την ερχόμενη βδομάδα

Περίπου 750 - 800 κρατούμενοι υπολογίζεται ότι θα είναι οι τυχεροί που θα ευνοηθούν και θα αποφυλακιστούν μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ποινική δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες αν επιτέλους εφαρμοστούν και δεν παραμείνουν στα χαρτιά, όπως συμβαίνει συνήθως, θα συμβάλουν στην επίλυση αρκετών προβλημάτων του σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Εξάλλου, οι ρυθμίσεις που αφορούν τη σωφρονιστική πολιτική κινούνται μέσα στα πλαίσια του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής του 1994. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προτείνει 30 τροποποιήσεις που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, τον κώδικα μεταχείρισης των κρατουμένων, ειδικούς ποινικούς νόμους, θέματα εκτέλεσης ποινών κλπ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι εξής:

  • Βασικές αλλαγές της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Γίνεται διάκριση μεταξύ του εξαρτημένου και του εμπόρου ναρκωτικών. Τα εγκλήματα που διαπράττει ο χρήστης ναρκωτικών αντιμετωπίζονται ως σοβαρά πλημμελήματα, ενώ κακουργήματα θα θεωρούνται οι πράξεις του εμπόρου ναρκωτικών ουσιών. Να υπενθυμίσουμε ότι υπήρχε ανεπάρκεια της νομοθεσίας αφού με το νόμο του 1987 τα εγκλήματα που διέπραττε ο εξαρτημένος ναρκομανής και που είχαν σχέση με την εμπορία ναρκωτικών θεωρούνταν όλα πλημμελήματα και με μεταγενέστερο νομοθέτημα του 1992 μετατράπηκαν όλα σε κακουργήματα. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση ποινικών δικαστηρίων και φυλακών.
  • Διαμορφώνονται σε νέα βάση οι άδειες των κρατουμένων. Προβλέπεται η επέκταση των αδειών μέχρι οκτώ ημερών αν ο κρατούμενος έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής του και λαμβάνεται μέριμνα για την προσθήκη μιας ημέρας για όσους κατοικούν μακριά από τον τόπο κράτησής τους.
  • Αλλαγές υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και στην εσωτερική φρούρηση της φυλακής. Οπως είπε ο ίδιος, προβλέπονται διατάξεις για την εσωτερική ασφάλεια των φυλακών και με ηλεκτρονικά μέσα.
  • Η προσωρινή κράτηση περιορίζεται μόνο στα κακουργήματα και υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και μεταβατική διάταξη για τις περιπτώσεις ήδη προφυλακισμένων για πλημμέλημα ή για κακούργημα το οποίο με τις νέες διατάξεις δε θα χαρακτηρίζεται ως κακούργημα. Σήμερα, περισσότεροι από 2.000 κρατούμενους (από τους περίπου 6.000 συνολικά) είναι προφυλακισμένοι. Παράλληλα, καταργούνται από το ποινικό δίκαιο αόριστες έννοιες που επέτρεπαν εύκολα την απαγγελία κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος. (Για παράδειγμα αποβάλλεται η έννοια του "ιδιαίτερα επικίνδυνου δράστη").
  • Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης προσδιορίζεται συμβατικά από το νόμο στα 16 χρόνια. Οποιος εκτίει ισόβια κάθειρξη μπορεί να ζητήσει την υφ' όρο απόλυσή του μόλις συμπληρώσει τα 16 χρόνια. Σε περίπτωση, όμως, που συρρέει η ισόβια κάθειρξη με άλλες ποινές το όριο μετακινείται στα 20 χρόνια. Μέχρι τώρα τα όρια αυτά ήταν 18 και 22 χρόνια αντίστοιχα.
  • Καθιερώνονται ευνοϊκότερες διατάξεις για τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής στους φυλακισμένους ανήλικους και για όσους είναι άνω των 70 ετών. Οι ανήλικοι θα έχουν δικαίωμα για υφ' όρο απόλυση στο 1/3 του κατώτατου ορίου της ποινής τους.
  • Αλλαγές επέρχονται και στην περίπτωση της ακάλυπτης επιταγής, αφού θα ασκείται πλέον δίωξη μόνο κατόπιν έγκλισης. Παραμένουν, όμως οι τραπεζικές κυρώσεις όπως η άρνηση χορήγησης νέου βιβλιαρίου επιταγών κλπ.
  • Αυξάνονται σε 50 εκατομμύρια δραχμές από πέντε που ήταν μέχρι σήμερα οι επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου 1608/50 για τους καταχραστές του δημοσίου.

Τέλος, σχετικά με τις ευθύνες για τις αποδράσεις από τις φυλακές της Κέρκυρας ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος είπε ότι "υπάρχουν ευθύνες και θα καταλογιστούν", ενώ επανέλαβε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δε θα ανεχθεί καμία διασάλευση της ομαλής και νόμιμης λειτουργίας της φυλακής".

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ