Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
Δε θα υπάρχει σε δύο χρόνια

Δραματικές διαπιστώσεις επιστημόνων

O κίνδυνος της πλήρους εξαφάνισης της λίμνης Κορώνειας είναι πλέον υπαρκτός και ορατός, εφόσον συνεχίζεται με ανθρώπινες παρεμβάσεις η ίδια καταστροφική πορεία και από την πλευρά της πολιτείας η επιδεικνυόμενη ως τώρα εγκληματική αδιαφορία.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου ο έπαρχος Λαγκαδά, Τρ. Μαργαρίτης,παρουσίασε το "Σχέδιο διάσωσης της λίμνης", που εκπονήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το σχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένη δράση με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Φυσικά οι προτάσεις μέχρι τώρα δεν έλειπαν, απουσιάζει όμως η σωτήρια επέμβαση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, η λίμνη "πεθαίνει" ως συνέπεια του ανύπαρκτου ή λανθασμένου μοντέλου ανάπτυξης.

H μείωση του όγκου του νερού έχει φθάσει ήδη σε δραματικά επίπεδα. Μέσα σε μια δεκαετία, από τα 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σήμερα έχουν μείνει στην Κορώνεια μόνο 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με τους ρυθμούς αυτούς σε δύο χρόνια δε θα υπάρχει η λίμνη και ο βιότοπος.

Το αρνητικό υδατικό ισοζύγιο οφείλεται στην υπερκατανάλωση, λόγω των αυξανόμενων αναγκών των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Πληθώρα βιοτεχνιών και βιομηχανιών εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την ψήφιση αναπτυξιακών νόμων και των σχετικών κινήτρων που ισχύουν από το 1982. Δε φτάνει που επιδοτήθηκαν οι δραστηριότητες που θα εξαφάνιζαν τη λίμνη, αλλά με τους νόμους 1626/82 και 1892/90 δε γινόταν καμία διάκριση στην εγκατάσταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα οι ρυπογόνες ουσίες από ανεπεξέργαστα βιομηχανικά απόβλητα (19.000 κυβικά μέτρα τη μέρα) να μεταβάλουν ριζικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού. Το νερό τώρα κρίνεται ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Εξαφανίστηκαν πολλά είδη φυτών και ζώων, μειώθηκαν οι πληθυσμοί άλλων και στην οξύτερη μορφή του φαινομένου παρουσιάστηκε ο μαζικός θάνατος των ψαριών πέρσι.

Στο "Σχέδιο διάσωσης" γίνονται οι ακόλουθες σημαντικές επισημάνσεις: "Υψηλό ποσοστό βιομηχανιών λειτουργούν χωρίς άδεια. Καμία μονάδα δε διαθέτει οριστική άδεια λειτουργίας. Μερικές μονάδες έχουν πάρει κάποιες από τις απαραίτητες εγκρίσεις, άλλες δεν έχουν καμία έγκριση, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό υλοποίησε μέρος των απαιτούμενων έργων για τη νόμιμη λειτουργία τους. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει εκ μέρους των αρμοδίων φορέων αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των μονάδων ως προς την τήρηση των όρων λειτουργίας τους".

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα επιβλήθηκαν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δρχ. σε βιομηχανίες που ρυπαίνουν παράνομα τη λίμνη, χωρίς όμως η πολιτεία να εισπράξει μέχρι σήμερα τα χρήματα αυτά. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα και πολλοί βιομήχανοι της περιοχής (Περτσινίδης κ.ά.) είναι υπεράνω των νόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ