Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προέχει η οργάνωση της αντίστασης των γιατρών

Επιστολή τριών συμβούλων της ΟΕΝΓΕ προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για τη σημερινή ημερίδα της με θέμα τη "νέα κοινωνική συμφωνία"

Την αντίθεσή τους με το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της σημερινής ημερίδας με θέμα την "ανάγκη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας" που οργανώνει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζουν τρία μέλη της διοίκησής της με επιστολή τους προς την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας.

Την επιστολή υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Μ. Παπαϊωακείμ και Αθ. Τζιόκα."Η ημερίδα που φέρεται ότι οργανώνεται από την ΟΕΝΓΕ παίρνει έναν χαρακτήρα που ουδέποτε συζητήθηκε και πολύ περισσότερο ουδέποτε αποφασίστηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ" επισημαίνουν στην επιστολή και υπογραμμίζουν: "Ποτέ στην Ομοσπονδία δε συζητήσαμε και δεν αποφασίσαμε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση και η Υγεία απαιτούν μια νέα κοινωνική συμφωνία η οποία υπαγορεύεται, όπως επανειλημμένα έχουμε δεχτεί και πολλές φορές έχουμε καταγγείλει, από το πρόγραμμα σύγκλισης. Με την ευκαιρία των ρυθμίσεων που πρότεινε το νομοσχέδιο Κρεμαστινού (δημιουργία του ΕΦΥ και ενοποίηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων), όσοι διαφωνούσαμε με αυτές δεχτήκαμε ότι το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των ασφαλιστικών ταμείων αφορά όλους τους εργαζόμενους και δεν είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνεται σε ένα νομοσχέδιο για την υγεία. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από το Γενικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση πριν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στην τελευταία συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, δεχτήκαμε επίσης ότι για λόγους που αναλύσαμε δε ζητούμε νέα θεσμική ρύθμιση για τα ζητήματα υγείας, αλλά επανερχόμαστε στα πάγια αιτήματα του κλάδου".

"Θα ήταν πράγματι πολύ χρήσιμο, συνεχίζει η επιστολή, να συζητήσουμε το ασφαλιστικό ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και, όπως οφείλουμε, να επισημάνουμε τη σημασία που έχουν οι προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Παγκόσμια Τράπεζα και την κυβέρνηση ρυθμίσεις. Με τις διάφορες απόψεις που έχουν εκφραστεί και οι οποίες θα διατυπώνονταν από μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς για να βρούμε από κοινού τρόπους αντιμετώπισης της επίθεσης που δέχονται η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να οργανωθεί και μια κοινή συνδικαλιστική συγκέντρωση. Αντί να επιδιώξουμε μια τέτοια κατεύθυνση φερόμαστε ως οργανωτές μιας ημερίδας την οποία χαιρετίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη που είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των προτεινόμενων από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέτρων, όπως και εκπρόσωποι ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και κάποιοι μυστηριώδεις εκπρόσωποι πασχόντων. Μια ημερίδα που προσπαθεί όχι να συντονίσει την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά να τους πείσει μαζί με την κυβέρνηση για την "ανάγκη μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας"".

Οι συνδικαλιστές σε άλλο σημείο επισημαίνουν: "Τα στελέχη της Ομοσπονδίας που χειρίστηκαν το ζήτημα αυτής της ημερίδας προωθούν κατ' αυτόν τον τρόπο τον "κοινωνικό διάλογο" και την "κοινωνική Συμφωνία", διευκολύνοντας έτσι το πέρασμα των επιδιώξεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης εναντίον της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετσι οδηγούν την Ομοσπονδία σε απομόνωση από τους εργαζόμενους για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους στην κοινωνική ασφάλιση και στην υγεία". Και καταλήγουν: "Δηλώνουμε ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε η Ομοσπονδία μας να υπερασπίζεται τις ψηφισμένες από το συνέδριο θέσεις για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για διεύρυνση των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ