Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κρίση η χοιροτροφία

Μέτρα από την πολιτεία, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που διέρχεται ο κλάδος της χοιροτροφίας και για την οποία υπεύθυνη είναι μέχρι τώρα η κρατική πολιτική, ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Παραγωγών Χοιρείου Κρέατος.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χοιροτρόφων, παρουσιάστηκε μελέτη, στην οποία εξηγούνται οι αιτίες των προβλημάτων της ελληνικής χοιροτροφίας και υποβάλλονται σχετικές προτάσεις. Ως κυριότερες αιτίες της κρίσης αναφέρονται τα υψηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με τη συναλλαγματική πολιτική της σκληρής δραχμής, η άνοδος του κόστους λόγω των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές και η απώλεια εισοδήματος κατά την περίοδο 1983/89, λόγω επιβολής αρνητικών Νομισματικών Εξισωτικών Ποσών (ΝΕΠ) από την ΕΟΚ και η οποία σε αξίες 31/12/1995 υπολογίζεται σε 140 δισ. δραχμές. Ολα αυτά οδήγησαν σε υπερχρέωση τον κλάδο και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου, τα συνολικά χρέη ανέρχονται σε 60-80 δισ. δρχ. από τα οποία 10-20 δισ. είναι κεφάλαιο και το υπόλοιπο είναι τόκοι συμβατικοί και τόκοι ποινής. Η παραγωγή χοίρειου κρέατος μειώθηκε την τελευταία τριετία κατά 30% και η αυτάρκεια από το 91% έπεσε στο 52%. Αν δε ληφθούν μέτρα, αναμένεται περαιτέρω μείωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα να χαθούν 30.000 θέσεις εργασίας και θα απαιτηθεί ετησίως επιπλέον συνάλλαγμα 90 δισ. δρχ. για την εισαγωγή χοιρείου κρέατος.

Προχτές, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου έθεσε τα προβλήματα του κλάδου στον υπουργό Γεωργίας, από τον οποίο εισέπραξε κατανόηση... και όπως ειπώθηκε χτες από εκπροσώπους των χοιροτρόφων, αν δε δοθούν λύσεις στα προβλήματα, τότε προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ