Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μάχη για δραστήριους αγωνιστικούς συλλόγους

Η ενίσχυση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας εγγύηση για την ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων, κόντρα στον αποπροσανατολισμό και την αδιαφορία που προωθούν οι άλλες παρατάξεις

Υποτονική είναι η κίνηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 15 μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές, καθώς οι κυρίαρχες παρατάξεις περιορίζονται στα πάρτι και τις φιέστες. Δυστυχώς όμως πίσω από τη βιτρίνα των καλοπληρωμένων "εκδηλώσεων" που προωθούν την αδιαφορία και τον αποπροσανατολισμό, σε κάθε σχολή τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και περιμένουν τη δραστηριοποίηση των φοιτητών.

Αντίθετα με τις παρατάξεις που συνειδητά προσπαθούν να δημιουργήσουν τέτοιο κλίμα, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας δίνουν τη μάχη για την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα πολλά και οξυμένα προβλήματα. Πρόσφατο παράδειγμα η κινητοποίηση των φοιτητών του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ που διεκδικούν να πάρουν τα βιβλία "Βοτανικής 1" και "Γενετικής" που έπρεπε να τους έχουν δοθεί από το πρώτο εξάμηνο. Εξαιτίας της διαμάχης όμως του υπουργείου Παιδείας με τον αρμόδιο εκδοτικό οίκο για οικονομικά θέματα παλαιότερων ετών, μέχρι και σήμερα δεν έχουν παραδοθεί τα βιβλία. Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες πρότειναν στους φοιτητές να το αγοράσουν μόνοι τους. Οι φοιτητές όμως του 1ου και 3ου έτους με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον για τα βιβλία που το κράτος υποχρεούται να τους παρέχει δωρεάν.

Οι ΠΚΣ Βιολογικού στήριξαν τις ενέργειες των φοιτητών και δεσμεύτηκαν να πρωτοστατήσουν στην παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που δε λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Μέσα από αυτό το γεγονός αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη δημιουργίας πανεπιστημιακών τυπογραφείων. Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο πρωτοετής φοιτητής του Βιολογικού και μέλος των ΠΚΣ Κώστας Βροχόπουλος "για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας για τα ιδιαίτερα και μικρά ζητήματα πρέπει να συνδέεται με τα γενικότερα. Γι' αυτό οι ΠΚΣ προτείνουν την ίδρυση πανεπιστημιακού τυπογραφείου, κρατικά χρηματοδοτούμενου που θα εκδίδει όλα τα συγγράμματα και τις σημειώσεις που χρειάζονται οι φοιτητές. Αυτά τα ζητήματα σχετίζονται άμεσα με το μικρό ποσοστό που δίνεται για την παιδεία. Καθημερινά, λοιπόν, αποδεικνύεται η αναγκαιότητα την αύξησης των δαπανών στο 15%". Τέλος, ο Κ. Βροχόπουλος, συνδέοντας το ζήτημα και με τις φοιτητικές εκλογές, σημείωσε: "Στις 28 Μάρτη οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη δράση και την ηττοπάθεια. Η απάντηση πάντως στα προβλήματά μας - μικρά και μεγάλα - θα δοθεί από μας τους ίδιους, μέσα από δραστήριους συλλόγους που θα προσανατολίζονται σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Γι' αυτό πρέπει να αναδειχτούν πιο ισχυρές οι ΠΚΣ, η μοναδική δύναμη αντίστασης και αγώνα ενάντια στις επιλογές της ΕΕ που προωθούνται από την κυβέρνηση και στόχο έχουν την παραπέρα υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιλογές με τις οποίες δε φαίνεται καθόλου να διαφωνούν οι άλλες παρατάξεις ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και Νέοι Ορίζοντες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλύτερη συσπείρωση, πιο αισιόδοξα για το αποτέλεσμα (2003-04-10 00:00:00.0)
Η σπουδάζουσα νεολαία αντιστέκεται στους ιμπεριαλιστές (1999-04-21 00:00:00.0)
Με τον τρόμο της ανεργίας... (1997-04-05 00:00:00.0)
Κοντά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των φοιτητών (1996-03-27 00:00:00.0)
Επιστρατεύουν τρομοκρατία και γκεμπελίστικες μεθόδους (1996-03-22 00:00:00.0)
Στη μάχη εντυπώσεων ΠΑΣΠ και ΔΑΠ (1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ