Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων

Διατράνωσαν τη θέλησή τους να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη μόρφωση. Δυναμικές κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες πορείες, που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια οι μαθητές νυχτερινών σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά, ήταν η χτεσινή. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην παραιτηθούν από το δικαίωμα στη μόρφωση και απαίτησαν την αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης. Στις 8.30 μμ χτες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος, από όπου ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Ανέβηκαν την Ακαδημίας, πέρασαν μπροστά από τη Βουλή και κατευθύνθηκαν στην έδρα του υπουργείου, στην οδό Μητροπόλεως.

"Μαθητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά" και "τίποτα δε μας σταματά, αγώνας για αναβάθμιση στα νυχτερινά", φώναζαν καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας οι νυχτερινοί μαθητές. Φτάνοντας στο υπουργείο Παιδείας το σύνθημα "αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας είναι της ΕΟΚ και της ολιγαρχίας" αντήχησε στη Μητροπόλεως. Οι νυχτερινοί μαθητές μέχρι αργά χτες το βράδυ περίμεναν να συναντηθούν με κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας για να του πουν τα προβλήματά τους και να του εκθέσουν τις προτάσεις τους.

"Πρόκειται για μια μεγαλειώδη πορεία", δήλωσε η Α. Νταβαρίνου,μαθήτρια του 2ου Νυχτερινού Λυκείου Αθήνας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των νυχτερινών σχολείων και συνέχισε: "Σήμερα ήρθαμε να διεκδικήσουμε μαζικά και δυναμικά τα αιτήματά μας και να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση. Με τέτοιους ρυθμούς και ακόμα πιο δυναμικά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης".

Στην πορεία συμμετείχε ο γραμματέας του ΕΚΑ Π. Σοφός και αντιπροσωπείες από τα Εργατικά Συνδικάτα Μετάλλου, την Ενωση Λογιστών Αθήνας, το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Οικοδόμων και το Σωματείο των Λιθογράφων.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συμβολικό αποκλεισμό δύο κεντρικών δρόμων της πόλης προχώρησαν χτες το βράδυ εκατοντάδες νυχτερινοί μαθητές της Θεσσαλονίκης. Με την πεποίθηση πως ο μόνος δρόμος για τη λύση των χρόνιων προβλημάτων της νυχτερινής εκπαίδευσης είναι ο δρόμος του αγώνα, προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Παράλληλα, μετά την καθιστική διαμαρτυρία, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η χτεσινή κινητοποίηση διοργανώθηκε από το Συντονιστικό των Νυχτερινών Σχολείων, που συστάθηκε την περασμένη βδομάδα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των νυχτερινών μαθητών, των νέων που αγωνίζονται για το μεροκάματο και τη μόρφωση. Στις 7 το απόγευμα οι μαθητές του 5ου ΤΕΛ και της 2ης ΤΕΣ συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολικό συγκρότημα, που στεγάζονται τα σχολεία τους και έκλεισαν τη Μοναστηρίου. Την ίδια ώρα οι μαθητές στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη έκλεισαν την οδό Παπαναστασίου.

Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία των νυχτερινών μαθητών θα επιδώσει το ψήφισμα της πανελλαδικής συνάντησης νυχτερινών μαθητών, που έγινε στην Αθήνα και υιοθετήθηκε ως ψήφισμα της χτεσινής τους κινητοποίησης στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, το νομάρχη Θεσσαλονίκης και τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ