Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑΡΑ
Είναι δάσος και δεν τσιμεντοποιείται

"Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση 3.747 στρεμμάτων πρέπει να ματαιωθεί", επισημαίνει προς την Εκκλησία της Ελλάδας. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση αναστολής του διαγωνισμού, που έχει υποβάλει ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος του Πεντελικού

Τη ματαίωση του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Εκκλησία της Ελλάδας για την "αξιοποίηση", δηλαδή την τσιμεντοποίηση, του δασοκτήματος στον Κοκκιναρά, ζητά το υπουργείο Γεωργίας. Σύμφωνα με χτεσινή του ανακοίνωση, το δασόκτημα Κοκκιναρά, που έχει συνολική έκταση 9.000 στρέμματα, έχει κηρυχτεί στο σύνολό του αναδασωτέο. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατές οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις σε αυτό, εκτός αυτών που είναι απαραίτητες για την αναδάσωση και την προστασία της βλάστησης.

"Επομένως, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση 3.747 στρεμμάτων πρέπει να ματαιωθεί", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, "δεδομένου ότι οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο πλειοδότης, εφόσον θα αποσκοπούν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα πλην της αναδάσωσης, υπόκεινται σε ποινικές και διοικητικές κυρώσεις". Οπως έχει γράψει επανειλημμένα ο "Ρ", η Εκκλησία της Ελλάδας λειτουργεί στην περίπτωση αυτή ως εργολάβος, αφού στόχος του διαγωνισμού που προκήρυξε είναι ο αποχαρακτηρισμός της δασικής έκτασης, προκειμένου να αποδοθεί στα... αναπλαστικά χέρια των ιδιωτικών εταιριών, που θ' αναλάβουν την "αξιοποίησή" του με μπουλντόζες και μπετονιέρες!

Ολα για το παγκάρι...

Η ίδια η προκήρυξη του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί την πρωταπριλιά, αναφέρει ότι "λόγω της αναφερθείσης εδαφολογικής καταστάσεως του κτήματος, διά την αξιοποίησίν του θα απαιτηθούν διαδικασίαι προς χαρακτηρισμόν του, άδεια από δημοσίους αρχάς και προεδρικά διατάγματα. Ταύτα πάντα θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικώς και μόνον με ενέργειες και δαπάνας του ανακηρυχθησομένου πλειοδότου". Παραδέχεται, δηλαδή, ότι σκοπός της είναι η τσιμεντοποίηση της δασικής έκτασης, χωρίς να λογαριάζει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που πνίγονται από το νέφος εξαιτίας της έλλειψης πρασίνου. Η ενέργεια αυτή της Εκκλησίας έχει μόνο οικονομικά ελατήρια, αφού, όπως προκύπτει από τις οικονομικές απαιτήσεις της προκήρυξης, ορίζεται ότι η αμοιβή της θα είναι "κατ' αξίαν και επιφάνεια", μετά την αφαίρεση των κοινόχρηστων χώρων.

Η έκταση που εκποιείται από την Εκκλησία έχει αξία περίπου μισό δισεκατομμύριο. Αυτό προκύπτει από γνωστοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας προς τον οικοδομικό συνεταιρισμό "Αργεννον", ο οποίος το 1958 είχε αγοράσει από τον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας την έκταση. Το 1966 το Εφετείο της Αθήνας είχε ακυρώσει το συμβόλαιο μεταβίβασης των 3.747 στρεμμάτων, ενώ άλλη ακυρωτική απόφαση ήρθε το 1973 από το πρώτο πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ενδιαφέρον για την... αξιοποίηση του Κοκκιναρά έχει εκδηλώσει από το 1994 η ελβετική εταιρία ΜΙΡΝΑ. Είχε ενημερώσει, μάλιστα, με επιστολή το πρωθυπουργικό γραφείο ότι σκοπεύει να δαπανήσει 1,7 δισ. δολάρια για τη δημιουργία οικισμού για "Ελληνες υψηλού οικονομικού και πνευματικού (!) επιπέδου". Από την επιστολή φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας είχαν συμφωνήσει τα... αργύρια της πώλησης στα 110 εκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Γεωργίας είχε ενημερώσει το Φλεβάρη την Ιερά Σύνοδο. Σύμφωνα με έγγραφο (62961) της Γενικής Γραμματείας Δασών, ενημερώνεται η Εκκλησία ότι η έκταση αυτή είναι αναδασωτέα στο σύνολό της και την παρακαλεί να προβεί σε ενέργειες ματαίωσης του διαγωνισμού.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας Ηλίας Κολιούσης διεξάγει προκαταρκτική έρευνα, ενώ σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση αναστολής του διαγωνισμού, που έχει υποβάλει ο Σύνδεσμος Περιφερειακής Ανάπτυξης Πεντελικού.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ