ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 1996
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνταγές για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κάλεσε χτες την κυβέρνηση, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, να άρει την αβεβαιότητα που διακατέχει τους επιχειρηματίες και με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και με την επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων πως θα εφαρμόσει τη λιτότητα στο διηνεκές

Νέα αντιλαϊκά μέτρα και συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας στο διηνεκές, εισηγήθηκε χτες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος.Διαβάζοντας την έκθεσή του, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Ελλάδας, ο Λ. Παπαδήμος έκρινε την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όχι με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, αλλά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης". Αν και παραδέχτηκε ότι η πολύχρονη και πολύπλευρη λιτότητα για το λαό έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να τίθενται σε αμφισβήτηση τα όποια "επιτεύγματα" (για ποιους επιτεύγματα), έκρινε σκόπιμο να σημειώσει πως "η σημερινή συγκυρία απαιτεί την κυβερνητική επιβεβαίωση στους στόχους της οικονομικής πολιτικής" λιτότητας και την άμεση λήψη "γενναίων" μέτρων.

Τα μέτρα, που συνιστά στην κυβέρνηση ο Λ. Παπαδήμος, θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση του δραστικού περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παράλληλα με την αύξηση των φορολογικών εσόδων.Υπέδειξε επίσης την απόρριψη των αιτημάτων των εργαζόμενων, μέτρα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση του εργασιακού κόστους και διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, στην κατεύθυνση που επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος". Επιχείρησε μάλιστα να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό του, πως η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί στο διηνεκές, αφού - όπως είπε - στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων, αλλά και του δημοσίου χρέους, το οποίο αντί να μειώνεται συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Ο Λ. Παπαδήμος έκρινε σκόπιμο να τονίσει πως η Τράπεζα Ελλάδας έκανε και θα κάνει στο ακέραιο το καθήκον της για την επίτευξη της νομισματικής σταθερότητας (δηλαδή, την επιβολή λιτότητας μέσω της νομισματοπιστωτικής πολιτικής) για να προσθέσει στη συνέχεια πως αυτό δεν αρκεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά απαιτούνται εξελίξεις στους τομείς των αμοιβών της εργασίας και της παραγωγικότητας, ώστε το ανά μονάδα κόστος παραγωγής να αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό από τις ανταγωνίστριες χώρες.Αρα, πρώτη προϋπόθεση, η περαιτέρω συμπίεση του κόστους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Ολο το κείμενο της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας περιστρέφεται γύρω από την... "αναγκαιότητα ταχύτερης και μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής". Οπως υποστήριξε ο Λ. Παπαδήμος, "η αναγκαιότητα αυτή φαίνεται ότι υποεκτιμάται", σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός και τα ελλείμματα παρουσιάζουν ανοδική πορεία. "Είναι σκόπιμο - είπε - να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών η διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος, που προέρχεται από την υπέρβαση των τόκων, με την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού". Ζήτησε δηλαδή, είτε νέα φορολογικά μέτρα, είτε περικοπές δαπανών, είτε και τα δύο μαζί. Πρόβλεψε μάλιστα ότι "τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, δε φαίνεται να είναι εφικτά χωρίς μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση του δημοσιονομικού προβλήματος", σκληρότερη δηλαδή δημοσιονομική λιτότητα, ενώ στη συνέχεια ζήτησε "περικοπή των δημοσίων δαπανών" και έθεσε θέμα απεμπλοκής του κράτους από τις προβληματικές επιχειρήσεις (ναυπηγεία, Π-Π κλπ.). Τα μέτρα μάλιστα αυτά - η περιστολή των δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις - "θα πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστικά και να υλοποιηθούν με την ενδεδειγμένη ταχύτητα".

Ο Λ. Παπαδήμος ομολόγησε ότι "παρατηρείται κάποια κοινωνική κόπωση" από την παρατεταμένη εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας και ότι "διαμορφώνονται και προσδοκίες για παροχές, που συνδέονται με απόψεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας".Υπέδειξε όμως στην κυβέρνηση να αντισταθεί και ν' απορρίψει τα αιτήματα για παροχές, γιατί κάτι τέτοιο - υποστήριξε - δε θα οδηγούσε μόνο στη μη επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας, αλλά και θα δημιουργούσε και μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον...

Τέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Ζήτησε την επιβολή νέων μέτρων, με το επιχείρημα ότι η προωθητική δύναμη των αλλαγών του 1992 από την κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι εξαντλείται.
  • Πρόβλεψε ότι με τις σημερινές εξελίξεις φαίνεται ανέφικτη η συμμετοχή της Ελλάδας το 1999 στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα απαρτίζουν την ομάδα του ΕΥΡΩ και ομολόγησε πως την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα σε όρους πραγματικής οικονομίας, αντί να "συγκλίνει" με την Ευρωπαϊκή Ενωση, "απέκλινε".
  • Παραδέχτηκε ότι για δεύτερη συνεχή χρόνια, η ανεργία, που έχει φτάσει το 10%, αποτελεί σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.
Διαπιστώσεις και επισημάνσεις για την οικονομία

Αναλυτικότερα, στις επισημάνσεις της για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της για φέτος και τα επόμενα έτη, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λ. Παπαδήμος,σημειώνει στην έκθεσή του μεταξύ άλλων ότι:

  • Ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα, που υποχώρησε το 1995 στο 9,3% έναντι στόχου 8%,παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (3%), ενώ χαρακτήρισε "ανέφικτο" το στόχο για 5% (αρχή - τέλος) που είχε θέσει για το 1996 η κυβέρνηση. Εκανε λόγο για υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται κυρίως με το κόστος παραγωγής, τις διαρθρωτικές δυσκαμψίες, τα μεγάλα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, αλλά και την υψηλή πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα και δήλωσε πως αν εφαρμοστεί με συνέπεια η εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική, θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού,χωρίς όμως να την προσδιορίζει χρονικά και ποσοστικά.
  • Τα αποτελέσματα των επιδιώξεων για δημοσιονομική εξυγίανση κατά το 1995, ήταν "θετικά", καθώς το έλλειμμα του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα,σε εθνικολογιστική βάση, μειώθηκε στο 9,2% του ΑΕΠ από 12,1% το 1994. Ομως, παραδέχτηκε, πως το δημοσιονομικό έλλειμμα εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,ενώ παράλληλα η απόκλιση του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.
  • Με γνώμονα την εκπλήρωση των στόχων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, διατύπωσε την... ανάγκη για άμεση περιστολή του δημοσίων δαπανών, καθώς και για επιτάχυνση των ρυθμών αποκρατικοποιήσεων.Σχετικά με το τελευταίο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά "η δημοσιονομική προσαρμογή δε συνοδεύτηκε έως τώρα από ανάλογη πρόοδο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων", ενώ προστίθεται ότι "το πρόγραμμα "σύγκλισης" προέβλεπε για την τριετία 1994 - 1996 έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 450 δισ. δρχ. από τα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί παρά ελάχιστα".
  • Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια,σημείωσε πως παρά τη σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων στους μεσοπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου το 1995, εξακολουθούν να είναι μεγάλες οι αποκλίσεις των ελληνικών επιτοκίων από εκείνα των χωρών - μελών της Ε.Ε.
  • Επισήμανε την αύξηση της ανεργίας την τελευταία διετία. Η ταχύτερη αύξηση της προσφοράς εργασίας σε σχέση με τη ζήτηση - είπε - οδήγησαν στην άνοδο του ποσοστού ανεργίας από 9,6% το 1994 σε 10% το 1995. Σχετικά με τις προοπτικές που διαγράφονται για το 1996, αναφέρεται ότι το επίπεδο της ανεργίας είναι αμφίβολο αν θα μειωθεί φέτος, εξαιτίας και μόνο της προσδοκώμενης επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Το ισοζύγιο πληρωμών παρουσίασε χειροτέρευση κατά το 1995. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφτασε κατά το 1995 τα 2.850 εκατομ. δολ. έναντι μόλις 122 εκατομ. δολ. το 1994 και απέδωσε τη διεύρυνσή του στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και στη βραδεία αύξηση του πλεονάσματος των άδηλων συναλλαγών.
  • Το ύψος των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, θα υποχωρεί στο βαθμό που θα υποχωρεί ο πληθωρισμός και θα περιορίζονται τα δημόσια ελλείμματα και "η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να παρακολουθεί, με ιδιαίτερη προσοχή, τις εξελίξεις σε όλους τους σχετικούς δείκτες και θα λαμβάνει στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της, τα μέτρα που θα καταστούν αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της νομισματικής πολιτικής".
  • Η κερδοφορία των τραπεζών χαρακτηρίζεται "ικανοποιητική" τα τελευταία χρόνια και η αποδοτικότητά τους γενικά υπερβαίνει τη μέση αποδοτικότητα των εγκατεστημένων στις άλλες χώρες της Ε.Ε. τραπεζών.
Πώς είδαν την έκθεση κόμματα και φορείς

Στο ίδιο μήκος κύματος - με τις συντηρητικές θέσεις που ανέπτυξε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας (ΤΕ) με μικροπαραλλαγές - κυμάνθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, των εξαγωγέων και της... ΓΣΕΕ, που μίλησαν χτες από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

  • Εκφράζοντας τις θέσεις των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Αν. Κανελλόπουλος,υποστήριξε πως η δημοσιονομική πολιτική πρέπει από δω και μπρος να εστιαστεί στη μείωση των κρατικών δαπανών,καθώς - όπως είπε - δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των εσόδων του κράτους, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για "ανάγκη έγκαιρης διαρθρωτικής παρέμβασης". Επιπλέον, εξήρε την προσήλωση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και τις επιδόσεις της ΤΕ στους τομείς ευθύνης της, λέγοντας πως η νομισματική πολιτική, όπως αυτή ασκείται σήμερα με έμφαση στους μηχανισμούς συναλλαγματικής ισοτιμίας και επιτοκίων, ωθεί σε εισροές ξένων ευκαιριακών κεφαλαίων, που αντισταθμίζουν την πρόοδο που επιτυγχάνεται στη μείωση του πληθωρισμού. Χαρακτηρίζοντας "παράδειγμα προς μίμηση" την πολιτική μείωσης του προσωπικού της κατά 9% που ακολούθησε η ΤΕ τη χρονιά που πέρασε, ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων κάλεσε αμέσως μετά την κυβέρνηση να εντείνει ακόμη περισσότερο τη συγκεκριμένη πολιτική "μέσα από ουσιώδεις διαρθρωτικές παρεμβάσεις", συμπεριλαμβάνοντας μέσα σ' αυτές και την ανεξαρτητοποίηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
  • Ο Ν. Γάτος,αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, διατύπωσε την άποψη πως το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και πως η ενίσχυσή της είναι το ζητούμενο από την οικονομική πολιτική. Επιπλέον, όπως προέκυψε από τις επισημάνσεις του, οι εξαγωγείς πιστεύουν πως ο πληθωρισμός θα πέσει εκ νέου αν μειωθούν τα ελλείμματα του δημοσίου τομέα, κατεύθυνση στην οποία, όπως ειπώθηκε, θα συμβάλει ο απεγκλωβισμός του κράτους από "μη κερδοφόρες δραστηριότητες".
  • Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,περιορίστηκε να διατυπώσει την άποψη ότι δεν πρέπει να στηρίζουν συνέχεια οι εργαζόμενοι το βάρος της οικονομικής πολιτικής που ασκείται με γνώμονα την επίτευξη των κριτηρίων του Μάαστριχτ, των οποίων όμως την αναγκαιότητα δεν παρέλειψε να επισημάνει! Στα πλαίσια αυτά, έκανε... έκκληση για ισχυροποίηση των "αδυνάτων στρωμάτων του πληθυσμού" (ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.), προκειμένου να επιτευχθεί "κοινωνική συνοχή" και συνέστησε προσοχή στις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε "να μην έχουμε τα παρατράγουδα που είχαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση". Τέλος, διατύπωσε την άποψη πως "είναι ώριμες οι συνθήκες να τεθεί επί τάπητος το ασφαλιστικό, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων".
Η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη
  • Η ΝΔ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας "επιβεβαιώνει, με τρόπο κατηγορηματικό, την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Ανταπαντώντας στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας με δήλωσή του κάνει λόγο για πρωτοφανή διαστρέβλωση της έκθεσης του διοικητή της ΤΕ από τη ΝΔ. Επίσης, κατά την προσφιλή τακτική των παρατάξεων του δικομματισμού, όταν βρίσκονται στην εξουσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να αποδώσει τις διάφορες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην κατάσταση που παρέλαβε από τη ΝΔ.
  • Για αποτυχία κάνει λόγο με ανακοίνωσή της και η Πολιτική Ανοιξη. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, "η επίσημη παραδοχή απ' τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την αδυναμία επίτευξης του στόχου μείωσης του πληθωρισμού πιστοποιεί την πλήρη αποτυχία του σταθεροποιητικού προγράμματος, που με ευλάβεια εφαρμόζεται τόσο απ' το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ την τελευταία δεκαετία".
Ναι μεν αλλά για νέα μέτρα

Αντιφατικές δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης για την κατάσταση της οικονομίας

Τη διαβεβαίωση προς τα μέλη του ΣΕΒ και όσους ανησυχούν για τυχόν παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει απ' αυτό, έδωσε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.Στην ίδια συνέντευξη, άφησε ανοιχτό το θέμα λήψης επιπλέον μέτρων για την οικονομία, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα θέσει σε νέα βάση την πολιτική των επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Ανάπτυξης, καλούμενη να τοποθετηθεί στις επικρίσεις που δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απ' τους βιομηχάνους την προηγούμενη βδομάδα, τόνισε ότι η κυβέρνηση "καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για να προχωρήσουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης και με τον προϋπολογισμό", εκφράζοντας την άποψη ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι συγκυριακή και μπορεί να ελεγχθεί. Επιχειρώντας να πείσει για τα περί του ελέγχου της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων. Με δηλώσεις του στιλ "δε νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη για καινούρια μέτρα στην οικονομία" ή "η κατάσταση δεν είναι τόσο απαισιόδοξη, ώστε να χρειάζονται να ληφθούν νέα μέτρα", αλλά και αναγνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα "δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε και η πρόθεση να περιοριστεί το κοινωνικό κράτος", η Β. Παπανδρέου κατέληξε στην άποψη πως χρειάζεται "μείωση της σπατάλης των δαπανών που δεν είναι απαραίτητες και καλύτερη στόχευση των ομάδων στις οποίες απευθύνονται"!

Στην ουσία, διαβεβαίωνε έτσι τους βιομηχάνους ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Απολογούμενη επίσης προς τους βιομηχάνους για το θέμα περικοπής των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων,τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετάει ήδη το θέμα προς αυτήν την κατεύθυνση και σύντομα θα φέρει συλλογική πρόταση στην κυβέρνηση. Τέλος, επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας και στο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ενόψει του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος.

Οι βιομήχανοι ζητούν... νέο πρόγραμμα "σύγκλισης"!

Τη θέση αυτή διατύπωσε χτες, σε ημερίδα του ΙΟΒΕ για τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Να "χρυσώσουν το χάπι" της πορείας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και του κόστους που αυτή συνεπάγεται για τους λαούς των κρατών -μελών της ΕΕ, επιχείρησαν χτες οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Σε ημερίδα που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, σύσσωμοι οι ομιλητές διαπίστωσαν πως η πορεία προς την ΟΝΕ απαιτεί θυσίες- ιδιαίτερα αισθητές για όποιον "μένει πίσω" όπως η χώρα μας - και υποστήριξαν πως τα μακροχρόνια κέρδη από τη Νομισματική Ενωση και την εισαγωγή του ΕΥΡΩ θα είναι σαφώς μεγαλύτερα!

Συγκεκριμένα, από τους ομιλητές στη χτεσινή ημερίδα:

  • Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ιβ Ντε Σιγκί,υποστήριξε πως "το ευρωνόμισμα θα γεννηθεί" και πως "η πορεία είναι μη αναστρέψιμη", αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αρκετά κενά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα. Διαψεύδοντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το εύρος συναλλαγματικής διακύμανσης γύρω από το ΕΥΡΩ, των νομισμάτων που θα μείνουν "εκτός ζώνης" (που ονόμασε "προ - μέσα").
  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Αν. Κανελλόπουλος,απαίτησε απ' την ελληνική κυβέρνηση να καταρτιστεί νέο πρόγραμμα "σύγκλισης" (!) με συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.Αξίωσε μάλιστα η ημερομηνία αυτή να μην είναι πέραν του 2002, που θα κυκλοφορήσει - αν κυκλοφορήσει - το ενιαίο νόμισμα.

Στο πνεύμα της χτεσινής ομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κινήθηκαν και οι ομιλίες των τραπεζιτών που έκαναν παρεμβάσεις στην ημερίδα και σημείωσαν - εκτός των άλλων - ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ προϋποθέτει πρόσθετες δυσχέρειες και δυσκολίες για το σύνολο της οικονομίας. Υποστήριξαν, μάλιστα, πως οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να επιτευχθεί ομοιογένεια προς ό,τι ισχύσει στην ΕΕ απαιτούν στο χώρο των τραπεζών μειώσεις προσωπικού, ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις.

Στη βραδινή ομιλία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος, δηλώνοντας ότι "σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης, η Ελλάδα θα ικανοποιεί τα κριτήρια της ΟΝΕ το 1998".

Ομολογίες

Στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχουν και ορισμένες ομολογίες, όπως για παράδειγμα η επισήμανση που κάνει ο ίδιος, ότι δηλαδή "η λογική των αριθμών δεν επιδέχεται αμφισβήτηση". Και βιάζεται να προσθέσει ότι αυτή η λογική των αριθμών "δεν πρέπει ν' αποθαρρύνει". Με την ομολογία αυτή, επιχειρεί μ' ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Παραδέχεται δηλαδή την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομία μετά από 10 χρόνια σκληρής λιτότητας, για να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα συνέχισης της ίδιας αναποτελεσματικής πολιτικής, με υποσχέσεις ότι έτσι... "θα έρθουν καλύτερες μέρες"

Ευχαριστούμε. Δε θα πάρουμε.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ εναντίον της "Ιντεραμέρικαν"

Εκδικάζεται σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η συλλογική αγωγή που κατέθεσε η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα Ζωής" κατά της ασφαλιστικής εταιρίας "Ιντεραμέρικαν - ασφάλειες ζωής". Με τη συλλογική αγωγή, η οργάνωση ζητά την ακύρωση γενικών όρων στις συμβάσεις με τους πελάτες της ως καταχρηστικών.

Στα πλαίσια έρευνας, που διεξήγαγε η ΕΚΠΟΙΖΩ, στα συμβόλαια ζωής της εταιρίας διαπιστώθηκε ότι δεκαεννέα γενικοί όροι, που χρησιμοποιεί η "Ιντεραμέρικαν", περιορίζουν υπερβολικά τα δικαιώματα των καταναλωτών και θα πρέπει να θεωρηθούν καταχρηστικοί και άκυροι. Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, συχνά περιορίζουν και αναιρούν σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη της ασφαλιστικής εταιρίας, είναι αόριστοι, θεσπίζουν αυστηρές προθεσμίες ή διαδικασίες για την καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης, υποχρεώνουν τον ασφαλισμένο στη συνέχιση της ασφαλιστικής σύμβασης ή επιτρέπουν την καταγγελία της με δυσμενείς για τα συμφέροντά του όρους.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΕΚΠΟΙΖΩ υποστηρίζει ότι εάν δικαιωθεί κατά την εκδίκαση της αγωγής, με την οποία παράλληλα ζητά χρηματική αποζημίωση ύψους 32.500.000 δρχ., το ποσό αυτό θα διατεθεί για την προστασία των καταναλωτών από την υπουργό Ανάπτυξης.

Ερχονται ακόμα χειρότερες μέρες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

"Η Εκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας συνιστά μια ακόμα επίσημη προτροπή για συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής στα επόμενα χρόνια.

Είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις εντολές του ΔΝΤ και του Διευθυντηρίου της ΕΕ, που, άλλωστε, υιοθετούνται πρόθυμα και από τη σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο.

Ορισμένα σημεία της Εκθεσης επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο ότι παρά την άγρια λιτότητα και τη συνεχιζόμενη επιδρομή σε στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, η εξέλιξη μιας σειράς οικονομικών μεγεθών (π.χ. πληθωρισμός) είναι αρνητική και διαψεύδονται πανηγυρικά οι όποιες κυβερνητικές προσδοκίες και διαβεβαιώσεις.

Η Εκθεση εισηγείται ουσιαστικά την αυστηρή προσήλωση στην ίδια πολιτική, με κλιμακούμενη την επιχείρηση επιστροφής στον "εργασιακό μεσαίωνα" σε όλα τα επίπεδα.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες για μισθωτούς και συνταξιούχους, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ότι πραγματικός μονόδρομος δεν είναι η υποταγή στην καταστροφική πορεία για το λαό και τη χώρα, που προτείνεται με διάφορες μικροπαραλλαγές από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά η συγκρότηση ενός αγωνιστικού μετώπου αντίστασης και πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ