Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι βιομήχανοι ζητούν... νέο πρόγραμμα "σύγκλισης"!

Τη θέση αυτή διατύπωσε χτες, σε ημερίδα του ΙΟΒΕ για τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Να "χρυσώσουν το χάπι" της πορείας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και του κόστους που αυτή συνεπάγεται για τους λαούς των κρατών -μελών της ΕΕ, επιχείρησαν χτες οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Σε ημερίδα που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με θέμα την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, σύσσωμοι οι ομιλητές διαπίστωσαν πως η πορεία προς την ΟΝΕ απαιτεί θυσίες- ιδιαίτερα αισθητές για όποιον "μένει πίσω" όπως η χώρα μας - και υποστήριξαν πως τα μακροχρόνια κέρδη από τη Νομισματική Ενωση και την εισαγωγή του ΕΥΡΩ θα είναι σαφώς μεγαλύτερα!

Συγκεκριμένα, από τους ομιλητές στη χτεσινή ημερίδα:

  • Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Ιβ Ντε Σιγκί,υποστήριξε πως "το ευρωνόμισμα θα γεννηθεί" και πως "η πορεία είναι μη αναστρέψιμη", αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αρκετά κενά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα. Διαψεύδοντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το εύρος συναλλαγματικής διακύμανσης γύρω από το ΕΥΡΩ, των νομισμάτων που θα μείνουν "εκτός ζώνης" (που ονόμασε "προ - μέσα").
  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Αν. Κανελλόπουλος,απαίτησε απ' την ελληνική κυβέρνηση να καταρτιστεί νέο πρόγραμμα "σύγκλισης" (!) με συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.Αξίωσε μάλιστα η ημερομηνία αυτή να μην είναι πέραν του 2002, που θα κυκλοφορήσει - αν κυκλοφορήσει - το ενιαίο νόμισμα.

Στο πνεύμα της χτεσινής ομιλίας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κινήθηκαν και οι ομιλίες των τραπεζιτών που έκαναν παρεμβάσεις στην ημερίδα και σημείωσαν - εκτός των άλλων - ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ προϋποθέτει πρόσθετες δυσχέρειες και δυσκολίες για το σύνολο της οικονομίας. Υποστήριξαν, μάλιστα, πως οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να επιτευχθεί ομοιογένεια προς ό,τι ισχύσει στην ΕΕ απαιτούν στο χώρο των τραπεζών μειώσεις προσωπικού, ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις.

Στη βραδινή ομιλία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος, δηλώνοντας ότι "σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης, η Ελλάδα θα ικανοποιεί τα κριτήρια της ΟΝΕ το 1998".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ