Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνταγές για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κάλεσε χτες την κυβέρνηση, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, να άρει την αβεβαιότητα που διακατέχει τους επιχειρηματίες και με τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και με την επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων πως θα εφαρμόσει τη λιτότητα στο διηνεκές

Νέα αντιλαϊκά μέτρα και συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας στο διηνεκές, εισηγήθηκε χτες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος.Διαβάζοντας την έκθεσή του, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Ελλάδας, ο Λ. Παπαδήμος έκρινε την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όχι με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, αλλά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης". Αν και παραδέχτηκε ότι η πολύχρονη και πολύπλευρη λιτότητα για το λαό έχει φτάσει σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να τίθενται σε αμφισβήτηση τα όποια "επιτεύγματα" (για ποιους επιτεύγματα), έκρινε σκόπιμο να σημειώσει πως "η σημερινή συγκυρία απαιτεί την κυβερνητική επιβεβαίωση στους στόχους της οικονομικής πολιτικής" λιτότητας και την άμεση λήψη "γενναίων" μέτρων.

Τα μέτρα, που συνιστά στην κυβέρνηση ο Λ. Παπαδήμος, θα πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση του δραστικού περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παράλληλα με την αύξηση των φορολογικών εσόδων.Υπέδειξε επίσης την απόρριψη των αιτημάτων των εργαζόμενων, μέτρα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση του εργασιακού κόστους και διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, στην κατεύθυνση που επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος". Επιχείρησε μάλιστα να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό του, πως η πολιτική λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί στο διηνεκές, αφού - όπως είπε - στόχος δεν είναι μόνο η μείωση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων, αλλά και του δημοσίου χρέους, το οποίο αντί να μειώνεται συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Ο Λ. Παπαδήμος έκρινε σκόπιμο να τονίσει πως η Τράπεζα Ελλάδας έκανε και θα κάνει στο ακέραιο το καθήκον της για την επίτευξη της νομισματικής σταθερότητας (δηλαδή, την επιβολή λιτότητας μέσω της νομισματοπιστωτικής πολιτικής) για να προσθέσει στη συνέχεια πως αυτό δεν αρκεί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά απαιτούνται εξελίξεις στους τομείς των αμοιβών της εργασίας και της παραγωγικότητας, ώστε το ανά μονάδα κόστος παραγωγής να αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό από τις ανταγωνίστριες χώρες.Αρα, πρώτη προϋπόθεση, η περαιτέρω συμπίεση του κόστους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Ολο το κείμενο της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας περιστρέφεται γύρω από την... "αναγκαιότητα ταχύτερης και μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής". Οπως υποστήριξε ο Λ. Παπαδήμος, "η αναγκαιότητα αυτή φαίνεται ότι υποεκτιμάται", σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός και τα ελλείμματα παρουσιάζουν ανοδική πορεία. "Είναι σκόπιμο - είπε - να εξεταστεί από το υπουργείο Οικονομικών η διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος, που προέρχεται από την υπέρβαση των τόκων, με την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού". Ζήτησε δηλαδή, είτε νέα φορολογικά μέτρα, είτε περικοπές δαπανών, είτε και τα δύο μαζί. Πρόβλεψε μάλιστα ότι "τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια, δε φαίνεται να είναι εφικτά χωρίς μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση του δημοσιονομικού προβλήματος", σκληρότερη δηλαδή δημοσιονομική λιτότητα, ενώ στη συνέχεια ζήτησε "περικοπή των δημοσίων δαπανών" και έθεσε θέμα απεμπλοκής του κράτους από τις προβληματικές επιχειρήσεις (ναυπηγεία, Π-Π κλπ.). Τα μέτρα μάλιστα αυτά - η περιστολή των δαπανών και οι ιδιωτικοποιήσεις - "θα πρέπει να είναι περισσότερο αποφασιστικά και να υλοποιηθούν με την ενδεδειγμένη ταχύτητα".

Ο Λ. Παπαδήμος ομολόγησε ότι "παρατηρείται κάποια κοινωνική κόπωση" από την παρατεταμένη εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας και ότι "διαμορφώνονται και προσδοκίες για παροχές, που συνδέονται με απόψεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας".Υπέδειξε όμως στην κυβέρνηση να αντισταθεί και ν' απορρίψει τα αιτήματα για παροχές, γιατί κάτι τέτοιο - υποστήριξε - δε θα οδηγούσε μόνο στη μη επίτευξη των στόχων του προγράμματος λιτότητας, αλλά και θα δημιουργούσε και μεγαλύτερους κινδύνους για το μέλλον...

Τέλος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας:

  • Ζήτησε την επιβολή νέων μέτρων, με το επιχείρημα ότι η προωθητική δύναμη των αλλαγών του 1992 από την κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι εξαντλείται.
  • Πρόβλεψε ότι με τις σημερινές εξελίξεις φαίνεται ανέφικτη η συμμετοχή της Ελλάδας το 1999 στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα απαρτίζουν την ομάδα του ΕΥΡΩ και ομολόγησε πως την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα σε όρους πραγματικής οικονομίας, αντί να "συγκλίνει" με την Ευρωπαϊκή Ενωση, "απέκλινε".
  • Παραδέχτηκε ότι για δεύτερη συνεχή χρόνια, η ανεργία, που έχει φτάσει το 10%, αποτελεί σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ