Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς είδαν την έκθεση κόμματα και φορείς

Στο ίδιο μήκος κύματος - με τις συντηρητικές θέσεις που ανέπτυξε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας (ΤΕ) με μικροπαραλλαγές - κυμάνθηκαν και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, των εξαγωγέων και της... ΓΣΕΕ, που μίλησαν χτες από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

  • Εκφράζοντας τις θέσεις των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Αν. Κανελλόπουλος,υποστήριξε πως η δημοσιονομική πολιτική πρέπει από δω και μπρος να εστιαστεί στη μείωση των κρατικών δαπανών,καθώς - όπως είπε - δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των εσόδων του κράτους, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για "ανάγκη έγκαιρης διαρθρωτικής παρέμβασης". Επιπλέον, εξήρε την προσήλωση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας στην πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και τις επιδόσεις της ΤΕ στους τομείς ευθύνης της, λέγοντας πως η νομισματική πολιτική, όπως αυτή ασκείται σήμερα με έμφαση στους μηχανισμούς συναλλαγματικής ισοτιμίας και επιτοκίων, ωθεί σε εισροές ξένων ευκαιριακών κεφαλαίων, που αντισταθμίζουν την πρόοδο που επιτυγχάνεται στη μείωση του πληθωρισμού. Χαρακτηρίζοντας "παράδειγμα προς μίμηση" την πολιτική μείωσης του προσωπικού της κατά 9% που ακολούθησε η ΤΕ τη χρονιά που πέρασε, ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων κάλεσε αμέσως μετά την κυβέρνηση να εντείνει ακόμη περισσότερο τη συγκεκριμένη πολιτική "μέσα από ουσιώδεις διαρθρωτικές παρεμβάσεις", συμπεριλαμβάνοντας μέσα σ' αυτές και την ανεξαρτητοποίηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
  • Ο Ν. Γάτος,αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, διατύπωσε την άποψη πως το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και πως η ενίσχυσή της είναι το ζητούμενο από την οικονομική πολιτική. Επιπλέον, όπως προέκυψε από τις επισημάνσεις του, οι εξαγωγείς πιστεύουν πως ο πληθωρισμός θα πέσει εκ νέου αν μειωθούν τα ελλείμματα του δημοσίου τομέα, κατεύθυνση στην οποία, όπως ειπώθηκε, θα συμβάλει ο απεγκλωβισμός του κράτους από "μη κερδοφόρες δραστηριότητες".
  • Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,περιορίστηκε να διατυπώσει την άποψη ότι δεν πρέπει να στηρίζουν συνέχεια οι εργαζόμενοι το βάρος της οικονομικής πολιτικής που ασκείται με γνώμονα την επίτευξη των κριτηρίων του Μάαστριχτ, των οποίων όμως την αναγκαιότητα δεν παρέλειψε να επισημάνει! Στα πλαίσια αυτά, έκανε... έκκληση για ισχυροποίηση των "αδυνάτων στρωμάτων του πληθυσμού" (ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.), προκειμένου να επιτευχθεί "κοινωνική συνοχή" και συνέστησε προσοχή στις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε "να μην έχουμε τα παρατράγουδα που είχαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση". Τέλος, διατύπωσε την άποψη πως "είναι ώριμες οι συνθήκες να τεθεί επί τάπητος το ασφαλιστικό, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων".
Η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη
  • Η ΝΔ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας "επιβεβαιώνει, με τρόπο κατηγορηματικό, την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης". Ανταπαντώντας στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας με δήλωσή του κάνει λόγο για πρωτοφανή διαστρέβλωση της έκθεσης του διοικητή της ΤΕ από τη ΝΔ. Επίσης, κατά την προσφιλή τακτική των παρατάξεων του δικομματισμού, όταν βρίσκονται στην εξουσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να αποδώσει τις διάφορες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην κατάσταση που παρέλαβε από τη ΝΔ.
  • Για αποτυχία κάνει λόγο με ανακοίνωσή της και η Πολιτική Ανοιξη. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, "η επίσημη παραδοχή απ' τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την αδυναμία επίτευξης του στόχου μείωσης του πληθωρισμού πιστοποιεί την πλήρη αποτυχία του σταθεροποιητικού προγράμματος, που με ευλάβεια εφαρμόζεται τόσο απ' το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη ΝΔ την τελευταία δεκαετία".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ