Τρίτη 30 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπιστώσεις και επισημάνσεις για την οικονομία

Αναλυτικότερα, στις επισημάνσεις της για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της για φέτος και τα επόμενα έτη, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λ. Παπαδήμος,σημειώνει στην έκθεσή του μεταξύ άλλων ότι:

  • Ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα, που υποχώρησε το 1995 στο 9,3% έναντι στόχου 8%,παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον αντίστοιχο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (3%), ενώ χαρακτήρισε "ανέφικτο" το στόχο για 5% (αρχή - τέλος) που είχε θέσει για το 1996 η κυβέρνηση. Εκανε λόγο για υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται κυρίως με το κόστος παραγωγής, τις διαρθρωτικές δυσκαμψίες, τα μεγάλα ελλείμματα του δημόσιου τομέα, αλλά και την υψηλή πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα και δήλωσε πως αν εφαρμοστεί με συνέπεια η εξαγγελθείσα οικονομική πολιτική, θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού,χωρίς όμως να την προσδιορίζει χρονικά και ποσοστικά.
  • Τα αποτελέσματα των επιδιώξεων για δημοσιονομική εξυγίανση κατά το 1995, ήταν "θετικά", καθώς το έλλειμμα του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα,σε εθνικολογιστική βάση, μειώθηκε στο 9,2% του ΑΕΠ από 12,1% το 1994. Ομως, παραδέχτηκε, πως το δημοσιονομικό έλλειμμα εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,ενώ παράλληλα η απόκλιση του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.
  • Με γνώμονα την εκπλήρωση των στόχων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, διατύπωσε την... ανάγκη για άμεση περιστολή του δημοσίων δαπανών, καθώς και για επιτάχυνση των ρυθμών αποκρατικοποιήσεων.Σχετικά με το τελευταίο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά "η δημοσιονομική προσαρμογή δε συνοδεύτηκε έως τώρα από ανάλογη πρόοδο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων", ενώ προστίθεται ότι "το πρόγραμμα "σύγκλισης" προέβλεπε για την τριετία 1994 - 1996 έσοδα από αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 450 δισ. δρχ. από τα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί παρά ελάχιστα".
  • Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια,σημείωσε πως παρά τη σημαντική υποχώρηση των επιτοκίων στους μεσοπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου το 1995, εξακολουθούν να είναι μεγάλες οι αποκλίσεις των ελληνικών επιτοκίων από εκείνα των χωρών - μελών της Ε.Ε.
  • Επισήμανε την αύξηση της ανεργίας την τελευταία διετία. Η ταχύτερη αύξηση της προσφοράς εργασίας σε σχέση με τη ζήτηση - είπε - οδήγησαν στην άνοδο του ποσοστού ανεργίας από 9,6% το 1994 σε 10% το 1995. Σχετικά με τις προοπτικές που διαγράφονται για το 1996, αναφέρεται ότι το επίπεδο της ανεργίας είναι αμφίβολο αν θα μειωθεί φέτος, εξαιτίας και μόνο της προσδοκώμενης επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Το ισοζύγιο πληρωμών παρουσίασε χειροτέρευση κατά το 1995. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έφτασε κατά το 1995 τα 2.850 εκατομ. δολ. έναντι μόλις 122 εκατομ. δολ. το 1994 και απέδωσε τη διεύρυνσή του στην αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και στη βραδεία αύξηση του πλεονάσματος των άδηλων συναλλαγών.
  • Το ύψος των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, θα υποχωρεί στο βαθμό που θα υποχωρεί ο πληθωρισμός και θα περιορίζονται τα δημόσια ελλείμματα και "η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να παρακολουθεί, με ιδιαίτερη προσοχή, τις εξελίξεις σε όλους τους σχετικούς δείκτες και θα λαμβάνει στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της, τα μέτρα που θα καταστούν αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της νομισματικής πολιτικής".
  • Η κερδοφορία των τραπεζών χαρακτηρίζεται "ικανοποιητική" τα τελευταία χρόνια και η αποδοτικότητά τους γενικά υπερβαίνει τη μέση αποδοτικότητα των εγκατεστημένων στις άλλες χώρες της Ε.Ε. τραπεζών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ