ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Ενεργοποιούνται όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

Εχει εξαπολυθεί μια χωρίς προηγούμενο βιομηχανία μηνύσεων και δικών ενάντια σε εργαζόμενους, σχεδόν σε κάθε κινητοποίηση που παίρνει μαζικό χαρακτήρα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Εστιάζοντας την ομιλία του στο γενικότερο πολιτικό κλίμα, που οδηγεί την κυβέρνηση να προσφεύγει στη λήψη αυταρχικών μέτρων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ τόνισε πως η κυβέρνηση "με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της προσπαθεί να προωθήσει τα μέτρα που προβλέπουν οι Συμφωνίες του Μάαστριχτ και οι κοινές πολιτικές που προκύπτουν από αυτές για όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Στην προσπάθεια της αυτή να επιβάλει στον ελληνικό λαό αυτήν την πολιτική που είναι έντονα αντιλαϊκή και θίγει όλα τα στρώματα του ελληνικού λαού, εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα πολιτικά μέσα που είχε στη διάθεσή της".

Θεσμική κάλυψη στον αυταρχισμό

Ο Ορ. Κολοζώφ συνέχισε, επισημαίνοντας πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέφυγε στα ίδια δοκιμασμένα μέτρα που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που, όπως και η σημερινή, εφαρμόζανε πολιτικές που ο λαός μας δεν αποδέχεται. Αρχισε βαθμιαία να ενεργοποιείται ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους σε όλους τους τομείς. Φρόντισε για τη θεσμική κάλυψη της ενεργοποίησης των μηχανισμών καταστολής και τη δημιουργία νέων, ευρωπαϊκής εμπνεύσεως. Περίοπτη θέση σ' αυτούς τους νόμους κατέχει η ψήφιση της Συμφωνίας Σένγκεν και του αντίστοιχου νόμου 2429/97. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον 2429/97, που οι διατάξεις του στοχεύουν στην ενίσχυση της καταστολής των διαδηλώσεων, απεργιών, κοινωνικών διαμαρτυριών". Στα ίδια πλαίσια σημείωσε πως εντάσσεται και ο νόμος 2518/97 για την ιδιωτική αστυνομία.

Στόχος το λαϊκό κίνημα

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι "έχει εξαπολυθεί μία χωρίς προηγούμενο βιομηχανία μηνύσεων και δικών ενάντια σε εργαζόμενους, σχεδόν σε κάθε κινητοποίηση που παίρνει μαζικό χαρακτήρα. Ακολουθούν δίκες και καταδίκες πολιτών που συμμετείχαν σε αυτές. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, έχουμε την προσπάθεια δυσφήμισης των λαϊκών κινητοποιήσεων και την ενεργοποίηση της λεγόμενης "σιωπηλής πλειοψηφίας" ή πολιτών, που, δήθεν, διαμαρτύρονταν για τις κινητοποιήσεις. Εγινε μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη για να καταδικάσει μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως αυτές των ναυτεργατών ή των αγροτών ή των εκπαιδευτικών, χωρίς όμως να το πετύχει. Επίσης απέτυχε και η προσπάθεια να κινητοποιήσει πολίτες κατά των απεργιών, εισάγοντας τη θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού"". "Ισως και αυτός να ήταν ο λόγος της παραπέρα σκλήρυνσης των κατασταλτικών μέτρων, που τώρα πια έχουν αποκτήσει νέα ποιότητα", κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απευθύνθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο, λέγοντας ότι "τα γεγονότα είναι πολλά. Μας πείθουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πορεία ενεργοποίησης όλων των κατασταλτικών μηχανισμών και στη βαθμιαία αύξηση των αυταρχικών συμπεριφορών", προσθέτοντας ότι στόχος είναι η τρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών, ώστε "να μην προβάλλουν αντιστάσεις στις απαιτήσεις των μονοπωλίων".

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
"Ολισθηρός και επικίνδυνος κατήφορος"

Ο λαός δε θα μείνει απαθής, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ

"Σε περιόδους κρίσιμων εξελίξεων έχουμε συστηματικές προσπάθειες για παρεμπόδιση διακίνησης και προβολής των ιδεών που βρίσκονται σε αντίθεση με τη λογική της κυβέρνησης, αλλά και με την κυρίαρχη αντίληψη ". Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής,αναφερόμενος ιδιαίτερα σε αυτές τις κυβερνητικές πρακτικές.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα ανταπαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι το ΚΚΕ, αναφέρεται σε "φαντάσματα". Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε "την 1.4.97 συνεργείο της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση για εκδήλωση αλληλεγγύης στον αλβανικό λαό δέχεται επίθεση από συνεργείο υπηρεσιών καθαρισμού του δήμου και από έναν αστυνομικό που εκτός υπηρεσίας χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό του περίστροφο. Συλλήψεις και παραπομπή σε δίκη ατόμων που διαφωνούσαν με την ανάληψη της Ολυμπιάδας 2004 από την Ελλάδα και καταδίκη με βάση χουντικές διατάξεις για τη ρύπανση των δρόμων και την απαγόρευση της διανομής προκηρύξεων.

Στις 27.9.97 τις μέρες που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Ελλάδα, οι αρχές ασφαλείας συλλαμβάνουν και παραπέμπουν σε δίκη έξι άτομα με την κατηγορία της παράνομης αφισοκόλλησης, επειδή κολλούσαν αφίσες, που με το περιεχόμενό τους καταφέρονταν στο διάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον Πάπα της Ρώμης.

Τον προηγούμενο μήνα είδαμε όλοι ξαφνικά μια ενεργοποίηση ενός ακραίου μέτρου καταστολής, που είναι η κατάσχεση και δήμευση των αυτοκινήτων που οι οδηγοί τους βρίσκονται υπό την επήρεια του αλκοόλ, ενεργοποίηση με την ανοιχτή ενθάρρυνση της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τις δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών. Οι μετέπειτα όμως εξελίξεις και η δήμευση των μηχανημάτων των αγωνιζόμενων αγροτών έδειξαν πού πραγματικά αποσκοπεί η ενθάρρυνση από την κυβέρνηση αυτών των πρωτοβουλιών".

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που όχι μόνο καλύπτει κατασταλτικές ενέργειες και λογικές, αντίθετα δε ενισχύεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες

Καταλήγοντας ο Αχιλλέας Κανταρτζής, επισήμανε τις κυβερνητικές ευθύνες λέγοντας: "Η κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες για τον ολισθηρό και επικίνδυνο κατήφορο που συνειδητά επέλεξε με την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας για την υλοποίηση των αντιλαϊκών της σχεδίων. Εστω και τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Η ανοιχτή αμφισβήτηση των ατομικών και των πολιτικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, δημιουργεί το έδαφος και ανοίγει δρόμους για τη γενικότερη αμφισβήτηση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας. Η τακτική αυτή που άλλοτε συγκαλυμμένα και άλλοτε ανοιχτά συνδέεται με την καλλιέργεια κλίματος αντικομμουνισμού, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ο λαός μας, με τις πλούσιες αγωνιστικές του παραδόσεις δε θα μείνει απαθής, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Με τον αγώνα του, θα ανατρέψει και αυτά τα εμπόδια. Η κυβέρνηση έστω και τώρα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμόζονται"

Με το γνώριμο από όλες τις κυβερνήσεις μοτίβο επιβολής αυταρχικών μεθόδων, ότι "υπάρχουν νόμοι και θα εφαρμόζονται", οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, που κλήθηκαν να απαντήσουν στην Επερώτηση, έδωσαν το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Προσπαθώντας να αντικρούσουν τις καταγγελίες των βουλευτών του ΚΚΕ, δήλωσαν ότι τα συγκεκριμένα κρούσματα ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, που δε χαρακτηρίζουν συνολικά την κυβερνητική πολιτική.

Ο Ε. Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, είπε ότι ήταν "ευθεία και μετωπική επίθεση και προσβολή της έννομης τάξης του κράτους εκ μέρους εκείνων που κόβουν την Ελλάδα στη μέση, κλείνοντας τους δρόμους". Εσπευσε δε να τις αποδώσει στο ΚΚΕ, παραγνωρίζοντας τα οξυμένα προβλήματα που οδήγησαν τους αγρότες στο δρόμο. Επανέλαβε τη θέση του ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα της αναστολής της δίωξης των αγροτών, μόνο εάν αυτοί υποβάλουν "δήλωση μετανοίας" ότι δε θα ξαναβγούν στο δρόμο. Εντύπωση προκάλεσε η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο υπουργός για την ενεργοποίηση χουντικών νόμων για τη δίωξη των αγροτών, λέγοντας ότι "όσοι νόμοι είναι καλοί, τους κράτησε το κράτος".

Κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει τους αγρότες ομήρους, είπε πως οι υποθέσεις θα κριθούν στα Εφετεία, παρόλο που αναγκάστηκε να πει ότι ως νομικός "δε συμφωνεί με τη δήμευση των τρακτέρ", που αποφάσισε το δικαστήριο της Αρτας.

Ο Γ. Ρωμαίος επιχείρησε να εμφανίσει τα καταγγελλόμενα περιστατικά ως μεμονωμένα, λέγοντας ότι η Αστυνομία σήμερα δεν ασχολείται με παρακολουθήσεις συνδικαλιστών και πολιτών. Ομως προανήγγειλε παρέμβαση για περαιτέρω χτύπημα του δικαιώματος της διαδήλωσης, λέγοντας ότι η Αστυνομία δέχεται παράπονα "γιατί δε διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών", όταν γίνονται πορείες και διαδηλώσεις.

Μ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η εμμονή στην αντιλαϊκή πολιτική οδηγεί στον αυταρχισμό

H επιμονή της κυβέρνησης, να περάσει με κάθε τρόπο την πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αυτή που οδηγεί στον αυταρχισμό, καθώς σε αυτήν την πολιτική υπάρχουν αντιστάσεις, τόνισε στην παρέμβασή του ο Μ. Κωστόπουλος.

"Χτες (προχτές), είπε, υπήρξε μία πανεργατική απεργία, μία διαδήλωση και αυτό είναι μία αντίσταση ανεξάρτητα από τα εσωτερικά προβλήματα του εργατικού κινήματος. Σε αυτές τις αντιστάσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει να παρεμβαίνει με τον ίδιο τρόπο. Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας. Σε αυτές τις αντιστάσεις η κυβέρνηση παρεμβαίνει με εκθέσεις κάποιων κυρίων, οι οποίοι ούτε δούλεψαν στη ζωή τους, ούτε ξέρουν τι πάει να πει κοινωνική ασφάλιση, κοινωνικό δικαίωμα, δημοκρατία, στο κάτω - κάτω της γραφής δεν πάλεψαν για αυτή.

Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας, λέει η κυβέρνηση. Και επιμένει το εργατικό κίνημα με το μαζικό κίνημα να αντιστέκεται σε αυτή την πολιτική. Μοιραία θα έρθει η κυβέρνηση να στηρίξει αυτήν την πολιτική της με άλλα μέσα. Δε θα έρθει η κυβέρνηση; Ας δεχτούμε τις καλύτερες προθέσεις που καταθέτει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Δε θα έρθει η κυβέρνηση. Θα έρθουν οι μηχανισμοί, οι παραμηχανισμοί, και το παρακράτος ακόμα, να υλοποιήσουν αυτή την πολιτική με έναν άλλο τρόπο. Ούτε και αυτό; Ούτε και αυτό. Απλώς και μόνο η δήλωση ότι θα εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική, δίνει αέρα στα πανιά διαφόρων μηχανισμών, κυκλωμάτων να δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις".

Καταθέσαμε την Επερώτηση, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, για να προειδοποιήσουμε τον κάθε δημοκράτη, γιατί "το κυνηγητό άρχισε με κάποιους, τους κομμουνιστές ας πούμε. Μετά χτύπησε τους συνοδοιπόρους και έφτασε να κυνηγάει και πατριάρχες".

ΣΤΡ. ΚΟΡΑΚΑΣ
Να καταργηθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Καταθέσαμε τη συγκεκριμένη Επερώτηση, γιατί νομίζουμε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει αν όχι στο απροχώρητο, σε ένα σημείο που μπορεί να πει κανείς μέχρι εδώ και μη παρέκει,υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Στρ. Κόρακας,τονίζοντας ότι "δεν είμαστε εμείς που έχουμε φαντασιώσεις ή βλέπουμε φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά η κυβέρνηση, που επαναφέρει δυστυχώς τα φαντάσματα του παρελθόντος". Μάλιστα τόνισε ότι αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, πρώτοι οι βουλευτές του θα έφερναν τέτοιες Επερωτήσεις στη Βουλή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κρούσματα αυταρχισμού που παρατηρούνται, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί δρουν έτσι ανάλογα με τη διαπαιδαγώγησή τους και τις εντολές που παίρνουν και συγκεκριμένα υπογράμμισε:

"Εχουμε τις επιχειρήσεις κατά των Τσιγγάνων και των οικισμών τους, έχουμε την εν ψυχρώ εκτέλεση του Τσιγγάνου Α. Μουράτη μπροστά στα μάτια του γιου του. Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα;

Εχουμε δει το πώς αντιμετωπίζονται πολλές φορές οι λαθρομετανάστες, έχουμε ρατσισμούς, ξυλοδαρμούς, έχουμε τον ξυλοδαρμό δύο μαθητών της ΚΝΕ από ομάδα αστυνομικών, έχουμε τη σύλληψη δεκατεσσάρων μελών της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο. Εχουμε επίσης ξυλοδαρμό δημοσιογράφων για να μην καταγράψουν την επίθεση δολιοφθοράς κατά των τρακτέρ από την πλευρά της Αστυνομίας".

Αφού ανέφερε και άλλες περιπτώσεις αυταρχικών κρουσμάτων, τόνισε:

"Σε όλες τις κινητοποιήσεις έχουμε μία επιβλητική παρουσία των αστυνομικών και προκλητική, ορισμένες φορές και επεμβάσεις. Εχει αποδειχτεί ότι όταν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, πορείες εργαζομένων κτλ. δεν προκαλεί, δεν εμφανίζεται η Αστυνομία, δεν έχουμε και επεισόδια. Με την ευκαιρία αυτή ζητάμε άλλη μία φορά να καταργηθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να περάσει η Αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών και το Λιμενικό και η Πυροσβεστική να περάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών".

Β. ΜΠΟΥΤΑΣ
Πρωτόγνωρο κύμα αυταρχισμού κατά των αγροτών

Ολα τα γεγονότα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έπιασε το βούρδουλα και αρχίζει για πρώτη φορά να εφαρμόζει μεθόδους και να παίρνει αποφάσεις που δε ζήσαμε ούτε στο παρελθόν,τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής Β. Μπούτας και υπογράμμισε:

"Για πρώτη φορά καταδικάζονται αγρότες για ηθική αυτουργία, για πρώτη φορά έχουμε τέτοια μαζικότητα σε δίκες αγροτών, για πρώτη φορά έχουμε μηνύσεις από τη μεριά του ΟΣΕ και από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας για αξίωση αποζημιώσεων μεγάλων ποσών από τη συντονιστική επιτροπή, με τις οποίες επιχειρείται η οικονομική εξόντωση. Για πρώτη φορά με τέτοια σπουδή έχουμε εφαρμογή χουντικών νόμων απαγόρευσης και κυκλοφορίας των αγροτικών μηχανημάτων στους εθνικούς δρόμους. Γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον κοινωνικό αυτοματισμό, όπου καθ' υπόδειξιν της κυβέρνησης οι πρόεδροι των νοσοκομείων βγήκαν και είπαν ψέματα ότι υπάρχουν προβλήματα τροφοδοσίας κτλ. Είχαμε για πρώτη φορά συλλήψεις μελών συντονιστικών επιτροπών, όπως στη Θεσσαλονίκη και στη Βοιωτία, και είχαμε για πρώτη φορά τέτοια έκταση σε καταστροφές στα αγροτικά μηχανήματα. Για πρώτη φορά είχαμε "εισβολή" πέντε χιλιάδων αστυνομικών στη Θεσσαλία, λες και οι αγρότες ήταν οι αντίπαλοι, οι εχθροί της πατρίδας".

Ο Β. Μπούτας ανέφερε και το παράδειγμα της καταγγελίας του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, ο οποίος είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στην προχτεσινή απεργιακή συγκέντρωση κατάγγειλε την παρακολούθηση προηγούμενης σύσκεψης από όργανα της τάξης που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Και κατέληξε:

"Αυτός ο αυταρχικός κατήφορος πιστεύουμε ότι θα παρασύρει πρώτα και κύρια την κυβέρνηση, γιατί ο λαός αυτό έδειξε, και τα προηγούμενα χρόνια στις "μαύρες" εποχές, όταν είχαμε τέτοιες καταστάσεις, ότι τους έβαζε στην μπάντα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι αγρότες θα βρουν τον τρόπο να εξουδετερώσουν την όποια σπουδή της κυβέρνησης".

Ν. ΓΚΑΤΖΗΣ
Χτυπάτε όσους αντιστέκονται

"Με κάθε τρόπο πρέπει να περάσετε την πολιτική της λιτότητας και των προγραμμάτων σύγκλισης. Οποιοι αντιστέκονται, πρέπει να τσακιστούν. Αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι, μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι όλοι πρέπει να υποκύψουν με κάθε τρόπο στις επιλογές της κυβέρνησης",υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Ν. Γκατζής.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι η δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που με κόπους και θυσίες κατέκτησαν, βρίσκονται έξω από τις πύλες των εργοστασίων και τόνισε:

"Θα σας είναι γνωστό ότι ορισμένες επιχειρήσεις επιβάλλουν δεκάλεπτο σε όλο το προσωπικό για να πάνε το πρωί να κάνουν τις ανάγκες τους στην τουαλέτα. Συγκεκριμένη ώρα το πρωί από τις δέκα παρά δέκα έως τις δέκα ή το απόγευμα από τις τρεισήμισι έως τις τέσσερις παρά είκοσι. Είναι γνωστό ότι σε πολλές επιχειρήσεις παίρνουν αστυνομικούς, καλούν την Αστυνομία να βοηθήσει όταν υπάρχει κάποια διεκδίκηση των εργαζομένων και πολλές φορές ο αστυνομικός κάνει και τον επιστάτη π. χ. Δραγούμης. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι προπηλακίζονται και απειλούνται. Καλείται η Αστυνομία, καλείται η Νομαρχία, καλείται ο εισαγγελέας και δηλώνουν αναρμόδιοι. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;".

Στη συνέχεια ο βουλευτής σημείωσε συγκεκριμένα παραδείγματα, αναφέροντας επιχειρήσεις όπως το ΜΙΝΙΟΝ, τη ΦΑΜΑΡ, την ΑΕ ΕΛΛΑΣ, ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε ή θα πάρει η κυβέρνηση για τους δημόσιους υπάλληλους, του εκπαιδευτικούς και άλλες κατηγορίες εργαζομένων και κατέληξε:

"Δε ζητάμε να έχουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση οι εργαζόμενοι, όμως πρέπει να έχουν και το σεβασμό που απαιτείται και ακριβώς την ίδια μεταχείριση που δείχνετε στα αφεντικά σας και σε αυτούς που ουσιαστικά καθορίζουν την πολιτική σας".

Τα άλλα κόμματα

Στην Επερώτηση έκαναν παρέμβαση εκ μέρους της ΝΔ ο Π. Παυλόπουλος και από το ΔΗΚΚΙ ο Γ. Δημαράς, ενώ ο ΣΥΝ έλαμψε διά της απουσίας του από ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι ο εντεινόμενος αυταρχισμός της κυβέρνησης.

Ο Π. Παυλόπουλος, αφού διευκρίνισε ότι η ΝΔ "ούτε ενίσχυσε, ούτε επικρότησε τις αγροτικές κινητοποιήσεις", είπε ότι η απόγνωση τούς οδήγησε στο δρόμο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί δε δέχτηκε πριν μία βδομάδα την τροπολογία για την αναστολή της δίωξης των αγροτών, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε παραγραφή αδικημάτων άλλων κοινωνικών ομάδων.

"Πας μη ΠΑΣΟΚ βάρβαρος", είπε στην τοποθέτησή του ο Γ. Δημαράς, συμφωνώντας με την ουσία των όσων κατήγγειλαν στην τοποθέτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για "απολυταρχισμό", τον οποίο, όμως, απέδωσε στο "νέο ΠΑΣΟΚ", σε αντιδιαστολή προφανώς με το "παλιό ΠΑΣΟΚ", το οποίο ήταν καλό.

Ο λαός δε θα μείνει απαθής στον αυταρχικό κατήφορο

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επερώτηση του ΚΚΕ για τα απανωτά κρούσματα κυβερνητικού αυταρχισμού και τρομοκρατίας

Με βάση το επιχείρημα ότι υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμοστούν,προσπάθησε χτες η κυβέρνηση μέσω των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να δικαιολογήσει τα επανειλημμένα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, με στόχο κυρίως το λαϊκό κίνημα και τις εστίες αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική και την κυρίαρχη λογική. Το θέμα έθεσε σε όλες του τις διαστάσεις η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Επερώτησή της που υπέγραφαν δέκα βουλευτές και η οποία συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβησαν επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος και ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Γιάννης Δημαράς, ο ΣΥΝ δε θεώρησε σκόπιμο να εκπροσωπηθεί στη συζήτηση.

Συνολικά οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν, με τις παρεμβάσεις τους, τις επιλογές της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει - στηριζόμενη και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο - κατασταλτικούς μηχανισμούς, προσδοκώντας να αναχαιτίσουν τη θέληση των εργαζομένων και των πολιτών να αντιδράσουν στην αντιλαϊκή πολιτική της. Παράλληλα, επισήμαναν πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει απαθής απέναντι σε αυτό τον αυταρχικό κατήφορο. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση που έκανε στο τέλος της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,ότι με τις τοποθετήσεις της η κυβέρνηση "μας έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει...".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ