ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Υπογράφτηκε το σύμφωνο της ντροπής

Επικυρώθηκε χτες το αντεργατικό αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου". Ασυγκράτητος ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε νέα... σύμφωνα για τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας και τη σύνδεση "μισθών - παραγωγικότητας", ενώ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σε αποκαλυπτικές δηλώσεις του μιλά για "συναίνεση" στην κυβερνητική εισοδηματική πολιτική

Μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας κυβέρνησης και εργοδοτών, επικυρώθηκε χτες και τυπικά, στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη για το τρίπτυχο "ανταγωνιστικότητα - ανάπτυξη - απασχόληση",το σύμφωνο που σηματοδοτεί την πιο σφοδρή μεταπολεμική επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,χαρακτήρισε την εξέλιξη"εθνική επιτυχία" (!) και σημείωσε αποκαλυπτικότατα ότι με το "σύμφωνο εμπιστοσύνης για το 2000" επιτεύχθηκε "συναίνεση", για ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, "σύγκλιση" για τη μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ, συναίνεση στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη και τους στόχους της οικονομίας!

Η αντεργατική συμφωνία, δεν υπογράφτηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ, της οποίας ο πρόεδρος Γ. Κανελλόπουλος επισήμανε την "κάθετη διαφωνία" του με το κείμενο και με όσα προβλέπει για τα φορολογικά, παρότι βέβαια όλο αυτό το διάστημα συνέβαλε στην ολοκλήρωση της απάτης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ συμφώνησε με τη σειρά του στο εκτρωματικό κείμενο, για το οποίο - όπως παραδέχτηκε - έγινε "μάχη" στην ολομέλεια της ΓΣΕΕ, λίγο νωρίτερα. Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην "ειλικρίνεια" που πρέπει να διακρίνει την κυβέρνηση...

Σαν αντίδραση, στην παρέμβασή του - η οποία ήταν μια προσπάθεια να δείξει ότι "απαίτησε" και "κατόρθωσε" να γίνουν... βελτιώσεις από την κυβέρνηση - ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου είχε, στα πλαίσια ενός στημένου σκηνικού, έτοιμη την απάντηση: Σημείωσε, με την αναγκαία... έμφαση, ότι η διάταξη του ν.2084 για τις επικουρικές συντάξεις δε θα εφαρμοστεί, ότι θα αυξηθεί το όριο συντάξιμων αποδοχών για την παρακράτηση φόρου των συνταξιούχων, ότι θα επανεξεταστεί η συνταξιοδότηση με τα 10.500 ένσημα, επειδή υπάρχουν αδικίες... Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι θα πρέπει "να κουβεντιάσουμε εργοδότες, εργαζόμενοι, κυβέρνηση και να καταλήξουμε, σχετικά με το χρόνο εργασίας"!

Φυσικά, η τοποθέτηση αυτή δε δίνει ούτε στο ελάχιστο κάποια απάντηση στα αιτήματα για τις συντάξεις, ενώ ο Γ. Παπαντωνίου δεν απάντησε στο θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων παρά μόνο λέγοντας ότι υπάρχουν μερικές στον προϋπολογισμό, αλλά δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να κάνει περισσότερα...

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ, την τελική συμφωνία διατύπωσε ο Γ. Νικήτας,αναπλ. γενικός γραμματέας, λόγω απουσίας του προέδρου στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,σημείωσε ασυγκράτητος ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στο νομοθετικό έργο και ότι πρέπει να συνεχιστεί ο "κοινωνικός διάλογος" για τη σύνδεση μισθού παραγωγικότητας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο Γ. Παπαντωνίου έκανε συγκεκριμένη τοποθέτηση για το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί με τη μείωση του κόστους λειτουργίας των τραπεζών και όχι τη συμπίεση των κερδών τους, ώστε να μειωθούν και τα επιτόκια. Πρόσθεσε με νόημα ότι γι' αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι και οι εργαζόμενοι, ενώ συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει παραπέρα απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος.

Για τον προϋπολογισμό,άφησε να διαφανεί ο σκληρός χαρακτήρας του, λέγοντας ότι θα είναι "αυστηρός αλλά και δίκαιος". Σημείωσε ακόμα ότι δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει πλήρως τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά ότι αυτό θα γίνει το... 1999, αν πάει καλά αυτός ο προϋπολογισμός! Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να μπουν έκτακτες εισφορές και ότι δε θα φορολογηθούν περισσότερο τα κέρδη των επιχειρήσεων, ίσως μάλιστα μειωθεί μελλοντικά ο συντελεστής φορολόγησης!

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
"Εξουσιοδότηση" με ισοψηφία!

Στην επίκληση της "διπλής" ψήφου του προέδρου κατέφυγε η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ προκειμένου να προσυπογράψει το αντεργατικό τερατούργημα, αναβιώνοντας έτσι άλλες εποχές. Αποχώρηση και απεργία ζήτησε η ΕΣΑΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράφει την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους

Το αντεργατικό τερατούργημα που ακούει στο όνομα: "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000",φέρει από χτες φαρδιά πλατιά την υπογραφή του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου!Ο τελευταίος και συνολικά η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ, παρακάμπτοντας τις καθολικές αντιδράσεις, προτίμησαν να μετρήσουν διπλά (!) την ψήφο του προέδρου κατά τη χτεσινή Ολομέλεια της ΓΣΕΕ που έβγαλε ισοψηφία, παραπέμποντας κυριολεκτικά σε άλλες εποχές.

Η πρόταση που "υπερίσχυσε"... με αποτέλεσμα 22 - 22,έδωσε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ την "εξουσιοδότηση" να παραβρεθεί στην τελετή λήξης του "κοινωνικού διαλόγου" και να χειριστεί κατά την κρίση του την υπόθεση! Παράλληλα "εγκρίθηκαν" οι μέχρι τώρα χειρισμοί στον "κοινωνικό διάλογο" και εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή να ορίσει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου για να κριθεί συνολικά το κείμενο, να συζητηθεί η ΕΓΣΣΕ, καθώς και να κριθεί η απάντηση της κυβέρνησης στα "απεργιακά αιτήματα" της ΓΣΕΕ...

Από την ψηφοφορία αποχώρησε η Μ. Φραγκιαδάκη,σύμβουλος της ΠΑΣΚΕ,όταν δεν μπήκε σε ψηφοφορία πρότασή της για μη υπογραφή του κειμένου, συνέχιση των διαπραγματεύσεων και συζήτησή του ξανά μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού. Η αποχώρηση είχε αποτέλεσμα την ισοψηφία. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η διπλή ψήφος του προέδρου αξιοποιήθηκε μόνο μια φορά, το 1985,από τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Ραφτόπουλο,όταν η ΓΣΕΕ είχε κληθεί να αποδεχτεί τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για το πάγωμα των εργατικών αποδοχών, με τις γνωστές τότε συνέπειες, που είχαν οδηγήσει στο ανοιχτό κυβερνητικό πραξικόπημα στη Συνομοσπονδία.

Η πρόταση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου,ήταν να μη προσέλθει η ΓΣΕΕ στην Ολομέλεια του "κοινωνικού διαλόγου", να μην υπογραφεί το κείμενο της συμφωνίας και να εξαγγελθεί απεργιακή κινητοποίηση για την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.

Στην τοποθέτησή του, ο Γ. Μαυρίκος,τόνισε ότι το κείμενο είναι συνολικά απορριπτέο, ότι δεν είναι συμφωνία, αλλά δεσμά και ότι "η εργατική τάξη δεν μπορεί να δώσει τα χέρια της να της περάσουν χειροπέδες".Επισήμανε ότι δε δίνεται καμιά εξουσιοδότηση για υπογραφή σε συμφωνία αφαίρεσης δικαιωμάτων των εργαζομένων και ακόμα ότι συγκρούονται δυο στρατηγικές, αυτή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, με κλιμάκωση και συνέχιση του αγώνα και αυτή της ταύτισης και του συγχρωτισμού με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Η "καλή μέρα" φάνηκε από το πρωί, όταν το λόγο πήρε ο Χ. Πολυζωγόπουλος, για να επιδοθεί στην ομιλία του - που κράτησε μια ώρα - στην απόλυτη στήριξη του κειμένου γραμμή τη γραμμή.Εφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να διασφαλίσει το εισόδημα των εργαζομένων από δημοσιονομικές αλλαγές, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά!

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης (ΔΑΚΕ) υπερασπίστηκε τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά φτάνοντας στο συγκεκριμένο κείμενο είπε ότι αποτελεί "λευκή επιταγή" των εργαζομένων προς την κυβέρνηση. Είναι πάντως χαρακτηριστικό, για το πού και πόσο διαφωνεί η ΔΑΚΕ με την την όλη μεθόδευση, ότι στο ζήτημα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας δεν υπάρχει αντίρρηση, αλλά απορία για το ποιος θα το πληρώσει, "η κυβέρνηση ή εμείς;", όπως είπε ο Γ. Μανώλης!

Την αντίθεσή του στο κείμενο εξέφρασε και ο Α. Καλύβης,αν. γενικός γραμματέας, ο οποίος, κατά τα άλλα, τόνισε ότι ο "κοινωνικός διάλογος" ήταν σωστή επιλογή! Κι αυτός με τη σειρά του σημείωσε ενδεικτικά, ότι "προσυπογράφουμε τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης", αλλά πρώτα πρέπει να υπάρξει κοινωνική προστασία για τους άνεργους, που δεν υπάρχει σήμερα... Μιλώντας στην Ολομέλεια η Μ. Φραγκιαδάκη,στην οποία ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για να αλλάξει στάση, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το συγκεκριμένο κείμενο "επικυρώνει την πολιτική επιλογή του "μονόδρομου της παγκοσμιοποίησης"" και ότι αποτελεί "δείγμα γραφής προς το Διευθυντήριο της ΕΕ". Σε δήλωσή της αργότερα, τόνισε ακόμα ότι η βιασύνη για την επικύρωση του κειμένου πριν τον προϋπολογισμό "λύνει τα χέρια της κυβέρνησης για ένα ακόμα σκληρότερο προϋπολογισμό και από αυτό του προγράμματος σύγκλισης".

"Επιφυλάξεις" επικαλέστηκαν οι Χ. Λιακόπουλος,πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας και ο Α. Τσώλης από τη ΔΕΗ, οι οποίοι όμως τελικά ψήφισαν την πρόταση της παράταξής τους...

Αλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, όπως οι Γ. Ορφανός, Μ. Μανιάτης, Γ. Παπαμιχαήλ, Γ. Κουσελάς,αλλά και ο Δ. Πουλαρίκας, ανέλαβαν την υπεράσπιση του κατάπτυστου κειμένου.

Οι Γ. Σταυρόπουλος, Χ. Τσεντούρου, Α. Βερναδάκης ζήτησαν τη μη υπογραφή του. Ο Σ. Ματζουράνης σημείωσε ότι δεν μπορεί να δρα με "κόλπα" η Συνομοσπονδία, ότι "δε συνάδουν με την ιστορία και την ηθική του συνδικαλιστικού κινήματος". Ο Α. Αναστασίου,από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ κάλεσε τη ΓΣΕΕ να μην υπογράψει το κείμενο.

ΕΕ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Καταδίκη με ένταση των αγώνων

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη χτεσινή κατάπτυστη συμφωνία, τονίζει: "Η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ υπέγραψαν από κοινού κείμενο, με το οποίο καταργείται το 8ωρο και ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις. Κλείνουν έτσι την πρώτη φάση του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καταγγέλλει στους εργαζόμενους τις μεθοδεύσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, που με ισοψηφία ψήφων (22-22), μέτρησαν διπλή την ψήφο του προέδρου και τον "εξουσιοδότησαν" να υπογράψει το κατάπτυστο κείμενο.

Οι μεθοδεύσεις αυτές αναβιώνουν τις πιο μαύρες μέρες του συνδικαλισμού στη χώρα μας.

Να είναι σίγουροι ότι, αργά ή γρήγορα, θα έρθουν αντιμέτωποι με την οργή των εργαζομένων, που δεν τους έχουν εξουσιοδοτήσει να υπογράψουν την κατάργηση των δικαιωμάτων τους.

Δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, που παρά την αποχώρησή τους την τελευταία στιγμή, για λόγους τακτικής, όλο αυτό το διάστημα συμμετείχαν και στήριξαν την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Γίνεται φανερό περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι, μ' αυτό το συσχετισμό δυνάμεων στη ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να περιμένουν τίποτα, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι με αγώνες, θυσίες και αίμα έχουν κερδίσει.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί την εργατική τάξη να εκφράσει την αντίθεσή της και να καταδικάσει εντείνοντας τους αγώνες της, ενάντια στις πολιτικές που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μονοπώλια που η κυβέρνηση με δουλική ευλάβεια εφαρμόζει. Να εκφράσουν την αντίθεσή τους και μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, με την ενίσχυση των συνεπών ταξικών δυνάμεων.

Οι όποιες φραστικές δηλώσεις των υπουργών προς τους συνταξιούχους δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και γίνονται σκόπιμα για να περάσουν συμφωνηθέντα χωρίς αντιδράσεις".

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Λίγη ώρα πριν "πέσουν" οι υπογραφές στο κατάπτυστο κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου", η ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ζήτησε, με απόφασή της, από τη ΓΣΕΕ "να αποχωρήσει από έναν προαποφασισμένο "κοινωνικό διάλογο"".Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: "Η μη υπογραφή του κειμένου από την ηγεσία της ΓΣΕΕ καθίσταται επιτακτική, πολύ περισσότερο όταν δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και ούτε καν την αποδοχή του συνόλου των μελών της ΠΑΣΚΕ και με δεδομένη μάλιστα την αντίθεση του μεγάλου αριθμού οργανώσεων εργαζομένων".

Την ΠΑΣΚΕ, που με τη "διπλή" ψήφο του προέδρου της ΓΣΕΕ, αποφάσισε να υπογράψει με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ το "σύμφωνο εμπιστοσύνης", καταγγέλλει η ΕΣΚ - ΔΕΗ με ανακοίνωσή της. Η ΕΣΚ - ΔΕΗ καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τέτοιες στάσεις και πρακτικές. Με την πάλη τους να καταργήσουν τα αντεργατικά σύμφωνα, με την ψήφο τους ν' αλλάξουν τους συσχετισμούς, για να είναι η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα όργανα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών.

"Συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - βιομηχάνων ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης σηματοδοτεί η λήξη του πρώτου μέρους του "κοινωνικού διαλόγου"", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου."Δηλώνουμε - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΕΚ Ζακύνθου - ότι πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερο πείσμα, θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη της πάλης".

Το άθλιο αντεργατικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης" στο οποίο κατέληξε ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη με κοινή συμφωνία κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΠΑΣΚΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Νομού Ζακύνθου.

- Το ΔΗΚΚΙ,σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι "μετά τις αλχημείες και τις λογικές "σφραγίδας" που κυριάρχησαν στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να υποστηρίζει, ούτε στο ελάχιστο, ότι οι αντιλαϊκές και αντεργατικές της επιλογές, γίνονται δεκτές από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους".

"Πράξη προδοσίας" αυτή η υπογραφή

Εκπρόσωποι σωματείων, με συγκέντρωσή τους έξω από το Γενικό Λογιστήριο, αποδοκίμασαν έντονα τη συμφωνία του αίσχους και δεσμεύτηκαν να εντείνουν τον αγώνα για την ανατροπή της

"Κάτω τα χέρια από τα κεκτημένα".Αυτό το σύνθημα βροντοφώναξαν χτες εκπρόσωποι σωματείων έξω από το αστυνομοκρατούμενο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου, όπου ολοκληρώθηκε η απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο, "συνοδευόμενοι" από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που απέκλεισαν και την είσοδο του κτιρίου!

Με το σύνθημα "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των βιομηχάνων είναι εντολή",οι συγκεντρωμένοι "υποδέχτηκαν" τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Δονήθηκε όμως η Πανεπιστημίου με το σύνθημα "ΓΣΕΕ ταξική κι όχι εργοδοτική",όταν έφτασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,που αποδοκιμάστηκε έντονα από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι μέχρι την τελευταία στιγμή τον καλούσαν να μην συνυπογράψει το κατάπτυστο κείμενο.

Να σημειωθεί ότι οι "εταίροι" αρνήθηκαν να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών που ζήτησαν να τους παραδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Οι συγκεντρωμένοι αποχωρώντας έδωσαν την υπόσχεση ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ανατραπούν στην πράξη οι αντεργατικές συμφωνίες.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης καταγγέλλεται ότι "ο "κοινωνικός διάλογος" χρησιμοποιήθηκε εξαρχής ως στοιχείο αποπροσανατολισμού και άλλοθι από την κυβέρνηση για την εφαρμογή μιας ολοένα αντιλαϊκότερης και αυταρχικής πολιτικής". Επισημαίνονται οι τεράστιες ευθύνες των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που "με τη στάση τους και τη συμμετοχή τους βοήθησαν την κυβέρνηση να στήσει αυτό το άθλιο σκηνικό σε βάρος εργαζομένων", ενώ χαρακτηρίζεται "πράξη προδοσίας" η υπογραφή τους στο κείμενο που συνέταξαν εργοδότες και κυβέρνηση.

Τέλος, τονίζεται ότι "κανένας δεν τους εξουσιοδότησε και κανένας δε δικαιούται επικαλούμενος την όποια συγκυριακή πλειοψηφία να απεμπολήσει δικαιώματα δεκαετιών για τα οποία γενιές και γενιές εργατών έχυσαν το αίμα τους για την κατάκτησή τους".

Να τι υπέγραψαν

Στο "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000", που υπέγραψε χτες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προβλέπονται τα εξής:

"Στρατηγική συμφωνία" μεταξύ "εταίρων" και κυβέρνησης για τους μισθούς τη 2ετία 1998 - 1999. Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους απασχόλησης. Μερική απασχόληση στις ΔΕΚΟ, το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, με χτύπημα της μονιμότητας.

Καμιά αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, παραπέρα περιορισμός των φοροαπαλλαγών, καμιά ουσιαστική δέσμευση για τη φορολογική ελάφρυνση των εργαζομένων.

"Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας ως κίνητρο για τις προσλήψεις νέων ανέργων".Εμβάθυνση στις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" για "διά βίου εκπαίδευση" και εργασιακές σχέσεις.

Μείωση της σύνταξης των συνταξιούχων που εργάζονται. Ενίσχυση της "άτυπης" εργασίας. "Σύγκλιση" των "εταίρων" για το "δανεισμό υπηρεσιών και εργαζομένων"! Προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, παραπέρα χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων.

Για το χρόνο εργασίας, συμφωνία για "επαναρύθμισή" του.

Ξεπούλημα και αντιδημοκρατικός κατήφορος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντεργατική επίθεση με τη βούλα του "κοινωνικού διαλόγου" που υπέγραψαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους. Οι δυνάμεις που εμπνεύστηκαν και προώθησαν τον "κοινωνικό διάλογο" δεν κατόρθωσαν να τον διασώσουν από τη γενική κατακραυγή και την ανυποληψία. Εφτασαν να υφαρπάξουν απόφαση της ΓΣΕΕ μετρώντας τη διπλή ψήφο του προέδρου της και επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι το ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων συμβαδίζει με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Ενώ δεν μπόρεσαν να έχουν την υπογραφή της ΓΣΕΒΕΕ κάτω από το αντεργατικό κείμενο.

Ο "κοινωνικός διάλογος" και η κατάληξή του θα μείνουν καταδικασμένοι στη συνείδηση των εργαζομένων σαν κορυφαία ενέργεια προδοσίας και ξεπουλήματος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καταδικασμένοι στη συνείδηση των εργατοϋπαλλήλων θα είναι και όσοι συνυπέγραψαν αυτή την επαίσχυντη συμφωνία.

Οι υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής για τα φορολογικά όρια των συντάξεων αποτελούν το προπέτασμα καπνού, για να αποκρυφτεί η ουσία των αντεργατικών επιλογών. Και με τη σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα ότι: Δεν πηγαίνει άλλο με αυτή την κατάσταση στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ.Αν οι συσχετισμοί ήταν ισχυρότεροι υπέρ των ταξικών δυνάμεων, το πλήγμα που θα είχε δεχτεί ο "κοινωνικός διάλογος" θα ήταν ισχυρότερο.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων είναι ανάγκη να δυναμώσει τώρα και να συνδυαστεί με την πάλη για την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και την αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων".

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου

Ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε: "Η σημερινή αντεργατική εξέλιξη στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί μια "φυσιολογική" κατάληξη του δρόμου που χάραξαν το 1994 για τη ΓΣΕΕ από κοινού οι ηγεσίες των τριών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ στην περιβόητη συνεδρίαση στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν στις αποφάσεις του 28ου Συνεδρίου. Η ασθμαίνουσα προσπάθεια των δύο παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΣΥΝ να διαφοροποιηθούν απλά αποτελεί "φύλλο συκής".

Οσον αφορά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, διά του υπουργού Εργασίας για τις συντάξεις, το ύψος των επικουρικών και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (τα γνωστά εξάμηνα), θυμίζουν στους εργαζόμενους το γνωστό ανέκδοτο του Χότζα.

Τέλος, εδώ που έφτασαν τα πράγματα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες με την εγκληματική τακτική και τις επιλογές της ΠΑΣΚΕ απαιτείται η άμεση, ορμητική και ανατρεπτική παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων και της βάσης για να αλλάξουν τους συσχετισμούς και με τους αγώνες τους να σπάσουν τα δεσμά που η κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη καθημερινά περνά στην εργατική τάξη και στα συμφέροντα των λαϊκών μαζών".

"Είναι απάτη"

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου, σχολιάζει τις δηλώσεις του Μ. Παπαϊωάννου για τα ασφαλιστικά

Απάτη και κοροϊδία χαρακτηρίζει ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις και τις μηνιαίες κρατήσεις στις συντάξεις και τονίζει: "Ουσιαστικά ο υπουργός, λέγοντας πως θα αυξηθεί το επίπεδο των συντάξεων, πάνω στις οποίες υπολογίζονται οι κρατήσεις, από 100 χιλ. δρχ. στις 120 χιλ. δραχμές, κοροϊδεύει τους συνταξιούχους και αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει την ισχύ του σχετικού άρθρου 60 του ν. 2084, που έληγε τέλος '97. Μέχρι τέλος του χρόνου δηλαδή θα ίσχυαν οι κρατήσεις, τώρα πάνε παραπέρα.

Επίσης, τα όσα είπε ο υπουργός αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, η θέση μας είναι να καταργηθεί οριστικά και αμετάκλητα η σφαγιαστική διάταξη, χωρίς παραπομπή του θέματος σε κανέναν "κοινωνικό διάλογο".

Με τις δηλώσεις αυτές, θέλουν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν και θετικά στο κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου" μπροστά στη γενική ισοπέδωση κάθε εργασιακού δικαιώματος και να δώσουν άλλοθι σε κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, και ενόψει του 29ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, αλλά και ενόψει του δεύτερου γύρου "κοινωνικού διαλόγου" για τη διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης".

O

Οι εργαζόμενοι όμως "υπογράφουν" τον αγώνα τους

Συνεύρεση "κοινωνικών εταίρων" για την υπογραφή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ