ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εξαπλώνεται το κύκλωμα των δουλεμπόρων

Βιομηχανία έκδοσης φυλλαδίων Λιβερίας έχει στήσει στην Ακτή Μιαούλη ο εφοπλιστής γενικός πρόξενος της Λιβερίας! Συγκλονιστικές αποκαλύψεις έφερε στο φως η κινητοποίηση των ναυτεργατών, οι οποίοι κλιμακώνουν τους αγώνες τους

"Βιομηχανία" έκδοσης ναυτικών φυλλαδίων και διπλωμάτων... "μαϊμού" και μη, με σφραγίδα... Λιβερίας,που έχει στηθεί στην Ακτή Μιαούλη, ανακάλυψαν οι ναυτεργάτες με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνουν αυτές τις μέρες ενάντια στα αντιναυτεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και στο δουλεμπορικό κύκλωμα εφοπλιστών και ναυτιλιακών πρακτόρων. Τα ναυτικά φυλλάδια χορηγούνται σε ενδιαφερόμενους, ναυτεργάτες και μη, ανεξαρτήτου ηλικίας, αρκεί να καταβάλουν, όπως έχει καταγγελθεί από ναυτεργάτες, 2.500 με 3.000 δολάρια! Μάλιστα ο εξουσιοδοτημένος γενικός πρόξενος της Λιβερίας, ο οποίος σφραγίζει τα φυλλάδια, είναι ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Σούτος και το γραφείο του Προξενείου είναι η εταιρία του, με την επωνυμία SAMOS ISLAND!

Τα νήματα του κυκλώματος ανακάλυψαν οι ναυτεργάτες, όταν προχτές Δευτέρα επισκέφτηκαν το ναυτιλιακό πρακτορείο με την επωνυμία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και βρήκαν δύο ναυτικά φυλλάδια που ανήκουν σε Ελληνες συνταξιούχους ναυτεργάτες και ένα δίπλωμα ανθυποπλοιάρχου, που ανήκει σε αλλοδαπό, με σφραγίδα Λιβερίας! Οι ναυτεργάτες χτες έδωσαν τα στοιχεία αυτά στην Ασφάλεια Πειραιά, ζητώντας να διαπιστωθεί η γνησιότητα του διπλώματος, αλλά και με ποια διαδικασία χορηγούνται αυτά τα φυλλάδια. Αστυνόμος της Ασφάλειας και συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ, κατόπιν υποδείξεως του Προξενείου Λιβερίας, απευθύνθηκαν στην Υπηρεσία Μητρώου Λιβερίας,όπου διαπίστωσαν ότι το δίπλωμα ήταν πλαστό και ότι ενώ τα δύο φυλλάδια βρέθηκαν σε γραφείο ναυτιλιακού πράκτορα, τις αιτήσεις για την έκδοση των φυλλαδίων είχε υποβάλει η ναυτιλιακή εταιρία "Angel Shipping Maritime".Επίσης όπως αναφέρθηκε από αρμόδιο της Υπηρεσίας, φυλλάδιο μπορεί να βγάλει όποιος θέλει!

Κλιμακώνεται ο αγώνας

Οι ναυτεργάτες χτες για δεύτερη μέρα βρέθηκαν στους δρόμους της Ακτής Μιαούλη, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα. Ενώ ανανεώνουν καθημερινά το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 10 το πρωί στα γραφεία των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Ο αγώνας των ναυτεργατών θα κλιμακωθεί με πανναυτεργατική συγκέντρωση, που θα γίνει στις 5 του Μάρτη στις 11 το πρωί, στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας.

Με χτεσινή κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία επισημαίνουν: "Ολοι βρισκόμαστε απέναντι στα εξοντωτικά σχέδια που έχουν καταστρώσει και προωθούν μαζί η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το μεγάλο κεφάλαιο. Στόχος τους είναι η κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων και η αύξηση των υπερκερδών των μεγαλοκαρχαριών. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Η προοπτική βρίσκεται στην ανάπτυξη δυναμικών αγώνων και στο συντονισμό δράσης".

Επίσχεση στο ΙΑΛΥΣΟΣ

Αγώνα για να πληρωθούν αρχίζουν οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στα πλοία της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΔΑΝΕ,οι οποίοι δεν έχουν πάρει δραχμή εδώ και μισό χρόνο. Χτες οι ναυτεργάτες - πλήρωμα στο επιβατικό πλοίο ΙΑΛΥΣΟΣ συνέχισαν για δεύτερη μέρα την επίσχεση εργασίας, ενώ από σήμερα το πρωί επίσχεση εργασίας θα αρχίσουν και οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στο πλοίο ΛΕΡΟΣ,μόλις αυτό καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν τα πληρώματα και των υπόλοιπων πλοίων της εταιρίας.

Η ΔΑΝΕ, εκτός από τους μισθούς των ναυτεργατών, οφείλει υπέρογκα ποσά και στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη η εταιρία όφειλε 406.195.949 δραχμές!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΠ
Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση

Σε οργάνωση της αντίδρασης κάλεσε τους εργαζόμενους αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που, με επικεφαλής τον γραμματέα της ΚΟΠ Σ. Κωτσαντή, περιόδευσε χτες στον Οργανισμό

Την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σ. Κωτσαντή,γραμματέα της ΚΟΠ του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ επισκέφτηκαν πρώτα τους εργάτες του λιμανιού. Εκεί ο Σ. Κωτσαντής αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας και αναφερόμενος ειδικότερα στον ΟΛΠ, τόνισε ότι οι εξελίξεις σ' αυτόν το χώρο θα έρθουν πολύ σύντομα, καθώς η κυβέρνηση προχωρεί στην προώθηση ΠΔ για ένταξη των ΟΛΠ και ΟΛΘ στο νόμο 2414/96, μέσω του οποίου μετατρέπει τους δύο οργανισμούς από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού. "Μια ιδιωτικοποίηση - τόνισε ο Σ. Κωτσαντής - σημαίνει αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις και πολλά άλλα. Χαρακτηριστικά, μελέτη ενός καθηγητή αναφέρει ότι ο ΟΛΠ από τους 2.500 περίπου εργαζόμενους που απασχολεί σήμερα, μπορεί να λειτουργήσει με 1.450! Αυτή η πολιτική μπορεί να ανατραπεί μόνο με τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα σας".

Μιλώντας στους υπαλλήλους του ΟΛΠ, ο Σ. Κωτσαντής τόνισε ότι η αντίδραση των εργαζομένων πρέπει να είναι άμεση. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού δεν είναι άσχετη με την επιχειρούμενη άρση του καμποτάζ. Σε ερώτηση υπαλλήλου για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πολιτική πρόταση και αυτή είναι η δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου, που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική. Οι λιμενεργάτες μπορούν να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους ναυτεργάτες, τους εργάτες της Ζώνης.

Ο Β. Ξένος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι σήμερα μιλούν για ιδιωτικοποίηση, αύριο θα μιλούν για άρση της μονιμότητας, για απολύσεις, για πάγωμα μισθού κτλ. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας και το ΔΣ του Σωματείου των Λιμενεργατών κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει άμεσα αντίδραση από τους εργαζόμενους.

Συντονίζονται για τη σωτηρία της Ζώνης

Στάση εργασίας χτες, συγκέντρωση και ίδρυση παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στο Μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Σωματεία, δήμος, βιοτέχνες, μαζικοί φορείς συντονίζουν τη δράση τους

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, όπου ιδρύθηκε παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.Στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας από 10 έως 11 το πρωί. Σήμερα το πρωί κλιμάκιο, αποτελούμενο από συνδικαλιστές, εκπροσώπους του δήμου, των βιοτεχνών και όλων των φορέων της πόλης, θα περιοδεύσει στη Ζώνη για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Από νωρίς οι άνεργοι συγκεντρώθηκαν στο παράρτημα, ενώ με την έναρξη της στάσης εργασίας στο χώρο έφτασαν και οι εργαζόμενοι. Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Κ. Φάκαρος,στην ομιλία του τόνισε ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά θέλει το χώρο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι για χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. "Εμείς - συνέχισε - δίνουμε τη μάχη για τη διατήρηση του χώρου όχι μόνο του Μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, αλλά όλης της Ζώνης. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να συρρικνωθεί η Ζώνη. Σαν σωματεία έχουμε προγραμματίσει κινητοποιήσεις και έχουμε ζητήσει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό και έτσι θα συνεχίσουμε".

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ Μ. Ξυδιάς,τόνισε με τη σειρά του ότι δυστυχώς για άλλη μια φορά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έμειναν στα χαρτιά. Ο ΟΛΠ λειτουργεί σε αντίθετη κατεύθυνση και βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. "Η πολιτική κατεύθυνση - τόνισε - είναι να μη λειτουργήσει η Ζώνη. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, μαζί με το Δήμο του Περάματος, τους βιοτέχνες και όλους τους φορείς της πόλης ξεκινάμε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Πρέπει να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και με τη μαζική μας συμμετοχή να επιβάλουμε τις προτάσεις μας".

Μετά την κινητοποίηση αντιπροσωπεία ανέργων μαζί με συνδικαλιστές πραγματοποίησαν διάβημα στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, προκειμένου να πιέσουν να δοθεί το έκτακτο βοήθημα στους εργαζόμενους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ασχημα "παιχνίδια" με τους ασφαλισμένους

Συντάξεις - βοηθήματα αντιστοιχούν σ' αυτούς που ασφαλίστηκαν από 1.1.93, ενώ η κυβέρνηση αναφέρεται αόριστα σε αλλαγές...

Με μια, σκόπιμα, αόριστη δήλωση για... παραπέρα "μελέτη" του προβλήματος, προσπάθησε να αντιμετωπίσει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) για ορισμένες από τις βαρύτατες συνέπειες της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92.

Η Ομοσπονδία υπενθύμισε, με προχτεσινή ανακοίνωσή της, τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου για τους ασφαλισμένους από 1.1.93,οι οποίοι έχουν τεθεί ουσιαστικά εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.Ειδικότερα αυτοί που συνταξιοδοτούνται λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο ή εργατικό ατύχημα, είναι και οι πρώτοι που πιάστηκαν στις αντιασφαλιστικές "δαγκάνες" του 2084/92.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε χτες ότι "το θέμα είναι γνωστό στο υπουργείο και στην πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία, που θα πάρουμε για ασφαλιστικά θέματα, θα το αντιμετωπίσουμε. Αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες μελετούν τους τρόπους, ώστε με νέα ρύθμιση να αποτραπεί αυτή η αδικία". Με άλλες δηλώσεις του, όμως, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο υφυπουργός έσπειρε τη σύγχυση για το αν θα παρέμβει η κυβέρνηση και ποια θα είναι αυτή η παρέμβαση, η οποία μπορεί να αφορά - αν πραγματοποιηθεί - μόνο στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Από την άλλη, ο εμπνευστής του αντιασφαλιστικού νόμου της ΝΔ, Δ. Σιούφας,ζήτησε χτες από την κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει το ασφαλιστικό σύστημα κατά τρόπο ολοκληρωμένο", δηλαδή εφαρμόζοντας ακέραια τον 2084.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΠΟΠΟΚΠ,για το 1997, ότι οι κατώτερες συντάξεις γήρατος και βαριάς αναπηρίας για τους από 1.1.93 ασφαλισμένους του ΙΚΑ μειώνονται κατά 63%,του ΤΕΒΕ 55%,του ΤΣΑ 42% και του Ταμείου Εμπόρων 61%.

Ειδικότερα: Στο ΙΚΑ το κατώτερο όριο συντάξεων γήρατος και αναπηρίας είναι για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.92 104.960 δρχ. αλλά για τους νέους ασφαλισμένους μόλις 38.500 δρχ. Στο ΤΕΒΕ είναι 86.770 δρχ. για τους παλιούς και μόλις 38.450 δρχ. για τους νέους ασφαλισμένους. Στο ΤΣΑ είναι 66.460 δρχ. για τους παλιούς ασφαλισμένους και μόλις 38.450 δρχ. για τους νέους. Στο ΤΑΕ είναι 99.800 δρχ. για τους παλιούς ασφαλισμένους και μόλις 38.450 δρχ. για τους νέους.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κραυγή αγωνίας και οργής

Ιδιαίτερα μαχητική η παρουσία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα". Ψήφισμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και συμπαράστασης στους αγρότες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την ακλόνητη θέλησή τους, να αγωνιστούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και στην ανεργία, εξέφρασαν με τη δυναμική τους παρουσία χθες, στο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα μαχητική ήταν η παρουσία των εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ, ΑΓΝΟ, GOOD YAER, ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ, ΕΛΛΕΝΙΤ και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.

"ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Μακεδονίας - Θράκης", "Δώστε λύση τώρα, η ΑΓΝΟ πρέπει να ζήσει", "Οι εργαζόμενοι στην GOOD YAER θέλουν δουλιά και δικαιοσύνη", "Γιατί κλείνετε τη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ", έγραφαν μερικά από τα πανό, ενώ κυρίαρχο σύνθημα ήταν το "Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι". "Οχι στην πολιτική της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης", έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Κραυγή αγωνίας και οργής για την ανεργία που εξαπλώνεται διαρκώς, ήταν οι ομιλίες των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ και τη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ.

"Η διαρκής συρρίκνωση της μεταποίησης στην περιοχή μας (από 30% στο 25%) οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες οικογένειες, με αβέβαιη ή μάλλον απίθανη την επανένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία", τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος.

Στο ψήφισμα του πανεργατικού συλλαλητηρίου καταδικάζεται η πολιτική που έχει στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου και θυσιάζει στο βωμό αυτών των υπερκερδών τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, όπως καταδικάζεται η κυβερνητική πολιτική και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου που κινούνται στη λογική της λεγόμενης διείσδυσης στα Βαλκάνια.

"Καταδικάζουμε τις συγκεκριμένες εντολές της ΕΕ, που στο όνομα της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης, υλοποιούνται μέσα από την κυβερνητική πολιτική και διαμορφώνουν μια πόλη και ένα νομό ως τόπο υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου", αναφέρεται ακόμη στο ψήφισμα, ενώ δηλώνεται η αλληλεγγύη των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στους αγρότες και η συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους ανέργους της Ευρώπης.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα.

Στους συγκεντρωμένους διαβάστηκε το παρακάτω κείμενο των εργαζομένων της ΑΤΤΙΚ και ΓΚΡΕΪΤ, που συνεχίζουν για έκτη συνεχή ημέρα την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τα οποία χρονολογούνται από το 1996.

"Η συμμετοχή στην επίσχεση εργασίας ανέρχεται σε ποσοστό 100%, ενώ οι καπνέμποροι Βιδάλης και Χαρδαλιάς καταφεύγουν σε μεθοδεύσεις και απειλές προκειμένου να πείσουν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την εργασία τους, χωρίς βέβαια να δεσμεύονται για την καταβολή των μέχρι τώρα δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι με τη συμπαράσταση του κλαδικού τους σωματείου περιφρουρούν το χώρο εργασίας σε 24ωρη βάση και, κλιμακώνοντας την προσπάθεια δικαίωσης των αιτημάτων τους, προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό της οδού Γεωργικής Σχολής". Να σημειωθεί ότι και οι εργαζόμενοι της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ έκαναν χτες το μεσημέρι δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών στο ύψος του Αγ. Αθανασίου.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
"Λουκέτο" ενόψει

Αμεσος είναι ο κίνδυνος κλεισίματος του εργοστασίου "Λιπασμάτων Δραπετσώνας",καθώς, όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή ενημερωτική σύσκεψη των εργαζομένων στο εργοστάσιο, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο εκκαθάρισης της ΣΥΝΕΛ,που έχει το 80% της επιχείρησης. Και ενώ συμβαίνουν αυτά, το σωματείο με πρωτοβουλία του δημιούργησε μια επιτροπή, η οποία με ανακοίνωσή της υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ!

Στη χτεσινή σύσκεψη ο πρόεδρος του σωματείου, Μ. Τσιρμούλας,ανέφερε ότι τα χρέη της ΣΥΝΕΛ προς το εργοστάσιο ανέρχονται σε 700 - 800 εκατομμύρια περίπου, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να κινδυνεύει να μείνει χωρίς πρώτες ύλες. Στην επιμονή των εργαζομένων να απαντήσει το σωματείο, τι θα γίνει σε περίπτωση που η ΣΥΝΕΛ βγει σε εκκαθάριση, ο πρόεδρος του σωματείου δεν είχε να προτείνει τίποτα (!) και είπε ότι το εργοστάσιο τότε πιθανόν να οδηγηθεί σε κλείσιμο. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΠ, Μ. Ξυδιάς,στον οποίο απαγορεύτηκε να τοποθετηθεί!

Ο Μ. Ξυδιάς μάς δήλωσε: "Δυστυχώς, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόταση που να δίνει προοπτική για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου. Παρά τη διάθεση των εργαζομένων, όπως φάνηκε και σήμερα, το σωματείο λειτουργεί στα πλαίσια μιας επιτροπής, η οποία ουσιαστικά φτιάχτηκε για να προωθήσει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θέλει κλειστό το εργοστάσιο. Εμείς λέμε να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο και άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου".

Ξανά στο "εδώλιο" ΑΓΕΤ - ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ

Στο "εδώλιο" θα βρεθούν σήμερα, για τέταρτη φορά, η πλοιοκτήτρια εταιρία του μοιραίου τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ,ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ και η ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ" που προμήθευε με πιστοποιητικά ασφαλείας και αξιοπλοϊας το σαπιοκάραβο. Εναντίον των δύο εταιριών έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι οικογένειες πέντε ακόμα πνιγμένων, η οποία θα εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.

Οι ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας και του "Ελληνικού Νηογνώμονα" για το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ και τον άδικο χαμό των 20 ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο - ανάμεσά τους και ένα δεκάχρονο κορίτσι - έχουν ήδη αποδειχθεί. Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πειραιά Αρ. Φραγκιαδάκης μετά την πορισματική έκθεση που του κατέθεσαν οι 4 πραγματογνώμονες άσκησε ποινικές διώξεις εναντίον των δύο εταιριών, τις οποίες στέλνει στο Κακουργοδικείο. Επίσης το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έχει ήδη αποδεχτεί δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οικογένειες πνιγμένων, αναδεικνύοντας ως υπεύθυνους την ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ και τον "Ελληνικό Νηογνώμονα".

Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα, την υπόθεση ανέλαβε η τέταρτη τακτική ανακρίτρια Πειραιά κ. Παγουτέλη.Η ανακρίτρια θα ζητήσει από τις δύο εταιρίες τις καταστάσεις των μελών τους και θα καλέσει ένα προς ένα τα μέλη, με βάση τις καταστάσεις, για ανάκριση. Επίσης έχει τη δυνατότητα να διεξάγει και παραπέρα έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν παραβάσεις που δεν έχουν καταγραφτεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ