ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αναφαίρετο το δικαίωμα των λαών ν' αποφασίζουν για τη μοίρα τους

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέρριψε τη σαθρή επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, για δήθεν πολιτική άρνησης

Ως αστήρικτα και μη τεκμηριωμένα - επειδή δε συνοδεύονται από σχετικά έγγραφα και στοιχεία - χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα όσα υποστήριξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας στην ομιλία της.

Συγκριμένα, αναφερόμενος στα λεγόμενα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναρωτήθηκε: "Γιατί (το ΚΚΕ) δεν αποκαλύπτει το σχέδιο, γιατί δεν αποκαλύπτει αυτές τις συνθήκες, γιατί δεν παρουσιάζει στον ελληνικό λαό αυτά τα οποία εμείς δήθεν κρύβουμε και τα οποία όμως γνωρίζει;". Κατέληξε κατηγορώντας το ΚΚΕ για "συνωμοσιολογία", την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και "επικίνδυνη πολιτική". Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το "ισχυρό του χαρτί", κατηγορώντας το ΚΚΕ για πολιτική άρνησης και αναρωτώμενος με απειλητικό ύφος, "τι θέλουμε δηλαδή να διαλυθεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ;", έδωσε ο ίδιος την απάντηση: "Εκείνοι οι οποίοι πραγματικά έχουν τη δύναμη στις διεθνείς σχέσεις θα αποκτήσουν ακόμα περισσότερα όπλα για να κυριαρχήσουν".

Καταλυτική ήταν η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις πρωθυπουργικές αιτιάσεις. Παίρνοντας το λόγο η Αλ. Παπαρήγα αμέσως μετά είπε:

"Καταλαβαίνω ότι οι διαφορές μας είναι πολιτικές, είναι πραγματικά στρατηγικού χαρακτήρα. Το θέμα είναι: Θα συνδράμεις τη "νέα τάξη πραγμάτων" ή θα την αντιπαλέψεις; Από εκεί και πέρα, όταν συνδράμεις, τα υπογράφεις όλα, μέχρι και εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οταν δε συνδράμεις, κάνεις εκείνα τα διαδοχικά βήματα απεμπλοκής, πίεσης, κλπ.

Σας λέω το εξής παράδειγμα: Τι θα γίνει με τα ατομικά όπλα στην Ελλάδα; Είναι διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας; Με τη Σούδα, την οποία άλλοι την έχουν ανάγκη; Θα συγκρουστείς κάπου;

Οσον αφορά στις συμφωνίες. Παράδειγμα η συμφωνία της Μαδρίτης. Η Τουρκία ζητάει να αποκτήσει και νομική ισχύ. Και καλά κάνει από την πλευρά της η Τουρκία. Διότι την ευνοεί. Και αφήνω όλα όσα ζήσαμε, το πώς δηλαδή υπογράφηκε αυτή η συμφωνία της Μαδρίτης... Σχέδιο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτά όλα τα έχετε αποδεχτεί! Η περίφημη ΚΕΠΠΑ. Η συμφωνία με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, που έχετε υπογράψει. Πρόκειται για συνθήκες τέτοιες, οι οποίες μοιραία σάς φέρνουν στη συμφωνία και για τα ζητήματα του Αιγαίου και με τα οποία έχετε συμφωνήσει. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ξέρουμε τι λέμε.

Δε θα το λέγαμε, δε θα παίρναμε την ευθύνη να λέμε ένα τέτοιο πράγμα. Θέλετε να σας φέρω το χαρτί; Non paper δεν έχω. Γιατί non paper συνήθως είναι αυτά. Ακόμη, όμως, κι αν υπήρχε non paper και το έφερνα στη Βουλή, θα λέγατε ότι τα non paper δεν έχουν αξία.

Αυτή είναι η ουσία. Δηλαδή, κ. πρωθυπουργέ, για να μην ταλαιπωρήσω άλλο το Κοινοβούλιο, υπάρχει το εξής ζήτημα: Εμείς θεωρούμε ότι ο κάθε λαός πρέπει να επιλέγει πώς θα ζήσει, τι θα ζήσει, τι θα κάνει. Και βεβαίως, δεν μπορεί να το επιλέξει μέσα σε ένα γυάλινο τοίχο, έξω από τη συνεργασία με τον διπλανό του, τον παραδιπλανό του, ακόμα και στην άλλη άκρη του κόσμου.Αλλά μιλάμε για λαούς. Δε μιλάμε για συμφωνίες πολυεθνικών, οι οποίες αποφασίζουν ότι, όταν τα ζωτικά συμφέροντα μιας επένδυσης σε μία χώρα απειλούνται, μπορεί να μπει και στρατός για χάρη των συμφερόντων της πολυεθνικής.

Μιλάμε για μία πραγματικά άλλη κατεύθυνση ζωής, που έχει να κάνει με την πρόοδο, με τη στοιχειώδη έννοια της κοινωνικής προόδου και της ελευθερίας. Ακόμη και τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης να ενστερνιστείτε, πέστε μου, είναι ένας λαός ελεύθερος σήμερα να αποφασίσει ποιον θα κάνει φίλο και ποιον δε θα κάνει; Η πρέπει πρώτα να περάσει από το Πεντάγωνο και από το Λευκό Οίκο;"

"Εχουμε άλλη φιλοσοφία, κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μη λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Θεσμός σταθερότητας το ΝΑΤΟ!

Τη διαφήμιση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού ανέλαβε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός

Τη διαφήμιση του ΝΑΤΟ, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ανήγαγε σε θεσμό "ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας με ευρύτερη εμβέλεια", ανέλαβε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, επιβεβαιώνοντας έτσι πλήρως τον επικίνδυνο χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να υιοθετήσει τη "νέα" επιθετική τακτική του ΝΑΤΟ, με τα "τάγματα ασφαλείας", που στέλνει σε διάφορες περιοχές, λέγοντας ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει "αποστολές στήριξης της ειρήνης και της σταθερότητας", έχοντας "την ευθύνη της ασφάλειας απέναντι σε απρόβλεπτους κινδύνους και κρίσεις σε ένα ευρύτερο περιβάλλον".Ουσιαστικά, δηλαδή, αποκάλυψε τον ολέθριο χαρακτήρα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, τα οποία προφανώς κατά τον Κ. Σημίτη εξυπηρετούν την "ασφάλεια και τη σταθερότητα".Θέλοντας ο πρωθυπουργός να αντικρούσει την κριτική του ΚΚΕ για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, είπε ότι όλα τα κράτη της περιοχής αντιμετωπίζουν το ΝΑΤΟ ως τη "μείζονα προοπτική κατοχύρωσης της εθνικής τους ασφάλειας", την ίδια στιγμή που είναι πρόσφατος ο ρόλος του μακελάρη που έπαιξε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ενώ αποσιώπησε το γεγονός ότι κριτική για τον καταστροφικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχουν ασκήσει και αρκετοί βουλευτές του κόμματός του.

Επανέλαβε τη θέση ότι με τη νέα δομή και τα νέα στρατηγεία η Ελλάδα είναι ωφελημένη, ισχυριζόμενος πως η χώρα μας "μετέχει πρακτικά και ισότιμα για πρώτη φορά στο σύνολο".

Κατόπιν των παραπάνω αποκαλυπτικών για την αποδοχή όσων επιτάσσουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μόνο ως αστείος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ισχυρισμός του ότι η Ελλάδα "χαράσσει σήμερα εντελώς ανεξάρτητα την εξωτερική της πολιτική".

Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, αφού έκανε αναφορά στη συμφωνία του Λουξεμβούργου και τους όρους που αυτό καθόρισε για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, επανέλαβε τη θέση του για τη "βήμα προς βήμα" προσέγγιση με τη γειτονική χώρα.

Υπερασπιζόμενος την αμερικανόπνευστη Συμφωνία της Μαδρίτης, είπε ότι αυτή "αποβλέπει στο να στρέψει την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποδοχής και επαναβεβαίωσης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών που ορίζουν το υφιστάμενο καθεστώς μεταξύ των δύο χωρών". Παραγνωρίζοντας τα πανηγύρια που η Τουρκία έκανε για τη συμφωνία, ζητώντας μάλιστα να πάρει και νομική μορφή, είπε ότι "η Μαδρίτη στενεύει τα περιθώρια δράσης της Αγκυρας και την εκθέτει στη διεθνή κοινωνία κάθε φορά που τα υπερβαίνει".

Εμμένοντας στη γνωστή θέση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του εν λόγω Δικαστηρίου, γιατί κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός δε διευκρίνισε εάν η προσφυγή θα αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα ή και άλλα θέματα, όπως έχει ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες προτάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, είπε ότι η Ελλάδα τις απέρριψε, επειδή "μία συνολική διαπραγμάτευση είναι αδιέξοδη και γι' αυτό δεν τη δεχόμαστε" και σχολιάζοντας τις απειλές κύκλων της Τουρκίας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου τόνισε: "Οι απειλές δε μας φοβίζουν. Εχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε οποτεδήποτε πολύ αποτελεσματικά".

Για το Κυπριακό ο Κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η πολιτική λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός και με τον εξοπλισμό της Κύπρου με τους S-300, αν και όπως είπε η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Κύπρου ή για σταδιακό αφοπλισμό είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να διαφημίσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι επί δύο χρόνια η χώρα ζει με μία "ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική". Κατά τον πρωθυπουργό ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινής γνώμης επικροτεί την πολιτική της Ελλάδας και το κύρος της χώρας έχει αυξηθεί στο εξωτερικό λόγω της κυβέρνησής του.

Μάλιστα ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε τόσο ευχαριστημένος με την πολιτική του, χαρακτηρίζοντάς την "κεκτημένο" το οποίο πρέπει να διατηρηθεί.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συμφωνία επί της ουσίας, κριτική επί της διαδικασίας

Για αυταρέσκεια και προσπάθεια καλλιέργειας "ειδυλλιακής εικόνας" κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αλλά στη γενικόλογη ομιλία του δεν πρότεινε κάτι που να διαφοροποιείται ουσιαστικά από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Αντίθετα έδειξε μία "μονότονη επιμονή", κατά την έκφραση του ίδιου, στο θέμα της διακομματικής συνεννόησης και της σύσκεψης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, δύο θέσεις που ούτε λίγο ούτε πολύ εμφανίζονται ως πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής.

Κατά τα άλλα ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αναζητώντας όπως είπε "δρόμους συνεννόησης", δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία γραμμή, καθώς κυριαρχεί η "βαβυλωνία και η ασυνεννοησία". Προβάλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το χώρο εκείνο ο οποίος θα μας λύσει τα προβλήματα, ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμεύσει την ΕΕ, ώστε η τελευταία να αντιμετωπίζει "ως εσωτερική της υπόθεση κάθε πρόκληση και αντίδραση της Τουρκίας σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".

Ζήτησε επίσης να παζαρέψει η χώρα μας καλύτερους όρους παραμονής στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως θέση της κυβέρνησης πρέπει να είναι ότι κάθε ένοπλη επίθεση από χώρα - μέλος θα θεωρηθεί ως κοινή υπόθεση του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν το θέτει. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ζήτησε στα πλαίσια της ΕΕ να παρέμβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η ενταξιακή πορεία, ενώ ζήτησε να κλείσει και το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με απευθείας συνομιλίες με το γειτονικό κράτος και μετά από σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν ενημερώνει τα πολιτικά κόμματα για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που γίνονται γνωστά από την ειδησεογραφία των ξένων πρακτορείων ειδήσεων. Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι αυτές πρέπει να είναι: "Η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι ενταξιακές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας και οι επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υποβόσκουσα κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οι πιθανές συνέπειες στις βαλκανικές ισορροπίες και η νέα κρίση στον Κόλπο".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέμα... ικανοτήτων

Για ανικανότητα και ατολμία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε την κυβέρνηση

Αφήνοντας παντελώς στο απυρόβλητο τη στρατηγική της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής κι έχοντας στόχο να αποδείξει, ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη, να την υλοποιήσει αποτελεσματικά, μίλησε χτες στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οπως σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του "η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποτύχει", σημειώνοντας ότι οι επιλογές της οδηγούν "στη διολίσθηση, σε θέσεις ολοένα λιγότερο ικανές να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα. Οδηγούμαστε σε άτακτες υποχωρήσεις". Μίλησε για "ευχολόγιο από την πλευρά της πρωθυπουργικής ομιλίας" χαρακτηρίζοντας "άτολμη" την κυβερνητική πολιτική, έτσι ώστε "η αδυναμία της κυβέρνησης αυξάνει την τουρκική προκλητικότητα, με κίνδυνο ακόμα και τη σύγκρουση".

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στις διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια αναφερόμενος και στο θέμα που δημιουργήθηκε με τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Νχο Χρ. Λυμπέρη. Σημείωσε πως αυτή τη διετία η Τουρκία για πρώτη φορά αξίωσε τη δέσμευση περιοχών του Αιγαίου ενώ εξέφρασε και συγκεκριμένες εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα. Συμπερασματικά είπε πως "η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική, δεν έχει συγκροτημένη πολιτική που να διαμορφώνει τη διεθνή δυναμική" με αποτέλεσμα "ασθμαίνοντας, να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις".Για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποστήριξε ότι προετοιμάζεται το έδαφος για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον πρωθυπουργό να "επισείει το ψευτοδίλημμα ειρήνη ή πόλεμος" για να αιτιολογήσει όσα έχουν δρομολογηθεί. Ειδικά για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος της Μαδρίτης, τόνισε ότι μέχρι σήμερα "δε δώσατε εξηγήσεις και ερμηνείες" για ένα κείμενο που σημαίνει"έμμεση σιωπηρή αλλά σαφή παραίτηση της Ελλάδας" από το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν. μ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει μεταβάλει τη θέση της για το ποια θέματα μπορούν να συζητηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφού "θέλετε να φέρετε την ελληνική κοινή γνώμη προ τετελεσμένων γεγονότων".

Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ απέδωσε αποκλειστικά στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης τη στάση των ΗΠΑ, αναρωτώμενος πώς μπορεί να παίζει επιδιαιτητικό ρόλο στα ελληνοτουρκικά όταν έχει αποδεχτεί τουρκικές διεκδικήσεις. Οσο για το ΝΑΤΟ, είπε πως κάθε άλλη χώρα - μέλος έχει δικαίωμα να αντιλαμβάνεται τη δυνατότητα μη ύπαρξης συνόρων εκτός από την Ελλάδα λόγω της τουρκικής επιθετικότητας. Ζήτησε δε να αναβληθεί η εφαρμογή της Νέας Δομής του οργανισμού στο Αιγαίο. Επίσης ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλιών για το ελληνικό στοιχείο σε Ιμβρο - Τένεδο - Κωνσταντινούπολη. Τέλος καταθέτοντας τις προτάσεις της ΝΔ ζήτησε θεσμοθέτηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, πλήρη εφαρμογή του Δικαίου της θάλασσας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ και την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων όπου όπως είπε υπάρχει τετραετής καθυστέρηση.

  • Ο συνήθης διαξιφισμός ανάμεσα στον Κ. Σημίτη και τον Κ. Καραμανλή, ακολούθησε αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο και επικαλέστηκε άρθρο του δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ προκειμένου να υποστηρίξει ότι πέτυχε η προβολή των ελληνικών θέσεων στα πλαίσια της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας. Ο Κ. Καραμανλής ανταπάντησε αποκαλώντας τον πρωθυπουργό "ξένο" με τα θέματα αυτά επαναλαμβάνοντας τα περί ανικανότητας της κυβέρνησης και προετοιμασίας της συνολικής λύσης των ελληνοτουρκικών.
Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Να ξεκαθαρίσει η υπόθεση των 12 μιλίων

Με τις συνήθεις υπερπατριωτικές κορόνες, παρουσιάστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, ασκώντας έντονη κριτική στο σύνολο των κυβερνητικών κινήσεων για τα εθνικά θέματα.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Δημήτρης Τσοβόλας στο δικαίωμα της επέκτασης των θαλάσσιων συνόρων στα 12 ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι με τη συμφωνία της Μαδρίτης ξεκίνησε η συζήτηση για την εκχώρησή του. Τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα πριν την όποια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο ζήτημα αυτό. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ μνημόνευσε επίσης το θέμα των παραβιάσεων των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, προκειμένου να το αντιπαραβάλει με το σχετικό άρθρο της συμφωνίας της Μαδρίτης.

Για τις κινήσεις στα πλαίσια της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε πως η κυβέρνηση κινείται στη λογική που έχει καθορίσει η Ενωση, με στόχο την "απαλλαγή της Ενωμένης Ευρώπης από προβλήματα του παρελθόντος", όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, και παραδίδει ως αντάλλαγμα αυτή τη λύση προκειμένου να επιτύχει με πολιτικό και όχι οικονομικό τρόπο την ένταξή της στην ΟΝΕ καθώς και την ύπαρξη 3ου Πακέτου από την ΕΕ.

Επίσης, ο Δημήτρης Τσοβόλας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι έχει ουσιαστικά ανοίξει διάλογο εγγράφων με την Τουρκία, αναγνωρίζοντας και άλλα θέματα συζήτησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εκτός της υφαλοκρηπίδας. Πρόσθεσε δε ότι περισσότερα θέματα θα προωθηθούν και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συμπλήρωσε ότι ουσιαστικά ασκείται μυστική διπλωματία, που θα οδηγήσει σε συζητήσεις "στη Χάγη εφ' όλης της ύλης, εφ' όλων των τουρκικών διεκδικήσεων", ώστε "να μας αναγκάσουν να αποδεχτούμε κάποιες από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας", που θα πάρουν τη μορφή της απόφασης και θα είναι υποχρεωτικές για τη χώρα. Μάλιστα, συνέδεσε με αυτά και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, σχετικά με την κατάργηση του άρθρου 3, που ορίζει ότι μυστικά άρθρα συνθηκών δεν μπορούν να υπερισχύουν των φανερών. Κατέληξε λέγοντας πως "είναι λάθος μεγάλο το να διατυπώνεται ως θέση της Ελλάδας, να πιεστεί η Τουρκία να πάει στη Χάγη για οποιοδήποτε άλλο θέμα εκτός της υφαλοκρηπίδας".

Οσο για το Κυπριακό, ο Δημήτρης Τσοβόλας υποστήριξε ότι σε περίπτωση που δοθεί λύση ψευδεπίγραφης ομοσπονδίας, με περιορισμούς, τότε αυτό θα αποτελέσει και οδηγό για τη διευθέτηση (μέσω των μεγάλων δυνάμεων) και στο Αιγαίο. Τέλος, έθεσε ξανά το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να "κλείσει" το θέμα μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης

Αποστομωτική παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, σχετικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ

Αποστομωτική απάντηση στο πρωθυπουργικό επιχείρημα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ΝΑΤΟ γιατί τέτοιοι οργανισμοί αποδυναμώνουν τους ισχυρούς σε διεθνές επίπεδο, έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,τονίζοντας ότι κανένας δεν πιστεύει "ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν και έχουν το ΝΑΤΟ για να... αποδυναμώνονται".Πρόσθεσε δε ότι το ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζει τα σύνορά μας, ούτε τα προστατεύει από καμία απειλή. Αντίθετα, η συμμετοχή της Ελλάδας χρησιμεύει μόνο "για να παίξουμε στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή".

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην αντίφαση της συνύπαρξης στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ, θεωρητικά δε δέχονται "έστω και την πιθανότητα ότι δύο μέλη του μπορεί να οδηγηθούν σε αντιπαράθεση". Αντίθετα, είπε, "το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στέκονται ως καπέλο σε αυτή τη διένεξη", ακριβώς γιατί πρόκειται για "μια καλοστημένη επιχείρηση εξαπάτησης και χειραγώγησης των δύο λαών". Πρόσθεσε δε ότι ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας ανταγωνίζονται για το ποιος θα αναδειχτεί σε περιφερειακή δύναμη προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Για την κυβερνητική πολιτική ο Στρατής Κόρακας επισήμανε πως μετά τα γεγονότα στα Ιμια και τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών", το Αιγαίο "έχει έρθει σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας", ενώ "είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου". "Οι ΗΠΑ", τόνισε, "χρησιμοποιούν την απειλή για να επιβάλουν την Παξ Αμερικάνα".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρόσθεσε πως Ελλάδα και Τουρκία επιδίδονται παράλληλα στο κυνηγητό των εξοπλισμών, στον οποίο οδηγεί αυτός ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα "Ελλάδα και Τουρκία είναι οι καλύτεροι πελάτες" των εταιριών πώλησης όπλων. Ιδιαίτερα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις επισήμανε ότι οι εξοπλισμοί γίνονται με γνώμονα και κριτήριο την εξυπηρέτηση των στόχων του ΝΑΤΟ και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην "αποδέσμευση από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ" και "να στηριχτεί στο λαό μας".

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Με καμουφλάζ την αμετροέπεια...

Χωρίς το παραμικρό, ουσιαστικά, επιχείρημα ήταν η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υπεράσπισε την κυβερνητική εξωτερική πολιτική, "καλυπτόμενος" από το γνωστό αμετροεπές ύφος του και προσβάλλοντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ομιλητές των κομμάτων, λέγοντας ότι "λυπάται γιατί συμμετείχε στη συζήτηση", ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται για να ψηφοθηρούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμα και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Στη σύντομη παρέμβασή του είπε ότι από το 1993, χρονιά που η χώρα μας αποδέχτηκε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κάθε άλλη χώρα μπορεί να προσφύγει σε αυτό και η χώρα μας πρέπει να ανταποκριθεί. Με βάση το παραπάνω και διαψεύδοντας τη γνωστή συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ότι καμία νέα πρόταση δεν έκανε προς την Τουρκία, για παραπομπή όλων των θεμάτων στη Χάγη και τίποτα το καινούριο δεν υπάρχει.

Για τη συμφωνία της Μαδρίτης και τα όσα αυτή αναφέρει περί ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, είπε ότι φυσικά και έχει η Τουρκία ζωτικά συμφέροντα, ως παράκτια χώρα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα, στον εναέριο χώρο και τα διεθνή ύδατα. Κάθε άλλη ερμηνεία, κατά τον Θ. Πάγκαλο, αποτελεί "χυδαία παραπλάνηση". Το ίδιο ισχύει, κατά τον υπουργό Εξωτερικών, και για τον ισχυρισμό ότι στη Μαδρίτη η Ελλάδα παραιτήθηκε από το δικαίωμα των 12 μιλίων. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι οι Τούρκοι άρχισαν να δίνουν τέτοια ερμηνεία στη συμφωνία, αφού πληροφορήθηκαν την κριτική που έκαναν στην ελληνική κυβέρνηση διάφοροι Ελληνες πολιτικοί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ