ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Θετική η υποψηφιότητα του Β. Αναγνωστόπουλου

Κριτήριο η στάση στους αγώνες

Θετική θεωρεί την πρωτοβουλία και την υποψηφιότητα για τη Νομαρχία Καρδίτσας του Β. Αναγνωστόπουλου η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Καρδίτσας, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως υποστηρίζει την υποψηφιότητά του και θα μετέχει ενεργά με τα στελέχη της τόσο στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για το Νομό Καρδίτσας, όσο και στη συγκρότηση ενός ενωτικού, αγωνιστικού συνδυασμού, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα του καρδιτσιώτικου λαού.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία της ΝΑΣ αναφέρει:

"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στο Νομό Καρδίτσας λειτούργησε με βάση τις κατευθύνσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης. Ετσι περιορίστηκε στη διαχείριση των υποθέσεων που της ανέθεσε η κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας το θεσμό στο ρόλο στήριξης κάθε κυβερνητικής πολιτικής και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, πολλές φορές ήταν μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες του λαού και του νομού, αρκετές φορές πήρε αρνητική θέση απέναντι στα αιτήματα και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Την κύρια ευθύνη για την πολιτική και τα αποτελέσματα της ΝΑ φέρει βεβαίως ο νομάρχης και η παράταξή του και όσοι τον στήριξαν, που σε κάθε περίπτωση ήταν σε αρμονία με τις κυβερνητικές επιλογές και επιδιώξεις. Εχουμε όμως την εκτίμηση ότι και η άλλη πτέρυγα του Νομαρχιακού Συμβουλίου πολιτεύτηκε με παρόμοιες αντιλήψεις για το θεσμό και τα λαϊκά προβλήματα, παίρνοντας υπόψη ότι βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Η ΝΑΣ Καρδίτσας με συνέπεια υπηρέτησε τα συμφέροντα του λαού του νομού και με επιμονή και σταθερότητα πρόβαλλε θέσεις για αναβάθμιση του θεσμού. Η ΝΑΣ Καρδίτσας έχει ολοκληρωμένες και καθαρές θέσεις τόσο για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, για τις νομαρχιακές εκλογές, όσο και για τις ανάγκες και τα προβλήματα του νομού μας. Οι θέσεις, η αντίληψη της ΝΑΣ, καθώς και η πρακτική της στη Νομαρχία της Καρδίτσας βρίσκονται σε αντίθεση με την αντίληψη, τις θέσεις και την πρακτική του φιλοκυβερνητικού νομάρχη και της παράταξής του, αλλά και με αυτή της άλλης παράταξης.

Τη διαφορετική αντίληψη της ΝΑΣ μπορούμε να τη συμπυκνώσουμε σε ορισμένες βασικές αρχές που διέπουν τη στάση και τη δράση της.

- Η αγωνιστική στάση για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

- Η διεκδικητική αντίληψη για την προβολή λύσεων στα προβλήματα του νομού και των κατοίκων του.

- Η συσπείρωση όλων των λαϊκών στρωμάτων με βάση τα κοινά προβλήματα και η ανάδειξη των πραγματικών αιτιών που τα προκαλούν, σε μια κατεύθυνση αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμοζόμενη κάθε φορά πολιτική και τη διεκδίκηση λύσεων.

- Η αναβάθμιση του θεσμού με προοδευτικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και με αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της ΝΑ.

- Η αντίθεση σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης των κατοίκων με νέες φορολογίες για την κατασκευή έργων και τη λειτουργία υπηρεσιών που την ευθύνη έχει το κράτος, είτε με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στη ΝΑ, είτε με τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα".

"Πρόσφατα, σημειώνει η ΝΑΣ, με συνέντευξή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Β. Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ηγηθεί ενωτικού και αγωνιστικού ψηφοδελτίου, με το οποίο φιλοδοξεί να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του καρδιτσιώτικου λαού στις νομαρχιακές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, καθώς και τις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις με βάση τις οποίες θα συγκροτηθεί ένας τέτοιος συνδυασμός και θα διατυπωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το Νομό Καρδίτσας. Η ΝΑΣ, με βάση τις δικές της αρχές και την αντίληψη που συνοπτικά παραθέσαμε παραπάνω, θεωρεί θετική την πρωτοβουλία και την υποψηφιότητα του Β. Αναγνωστόπουλου.

Ο Β. Αναγνωστόπουλος, με τη στάση του στους αγώνες της αγροτιάς, την αντίληψή του για το συντονισμένο αγώνα όχι μόνο των αγροτών, αλλά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, με τη θετική αντίληψη που έχει για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να είναι επικεφαλής ενός ενωτικού και αγωνιστικού ψηφοδελτίου για τη διεκδίκηση της Νομαρχίας Καρδίτσας. Γι' αυτούς τους λόγους η ΝΑΣ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Β. Αναγνωστόπουλου και θα μετέχει ενεργά με τα στελέχη της τόσο στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για το Νομό Καρδίτσας, όσο και στη συγκρότηση ενός ενωτικού, αγωνιστικού συνδυασμού, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα του καρδιτσιώτικου λαού".

ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ
Μόνος ασφαλής δρόμος αυτός του αγώνα

Στην εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα προχώρησαν οι κάτοικοι, καταγγέλλοντας τόσο την κυβέρνηση, όσο και αυτούς που συμβιβάστηκαν με τις κυβερνητικές επιλογές για την καταστροφή της περιοχής

Η λαϊκή αντίσταση είναι πλέον το μόνο όπλο απέναντι στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης για την περιοχή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν την Κυριακή κάτοικοι των Γλυκών Νερών Αττικής, στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν με θέμα την κατασκευή της Περιφερειακής Υμηττού και τις επιπτώσεις που θα έχει για την περιοχή.

Μέσα σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας για την αδράνεια που έχει δείξει μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή, οι κάτοικοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν συντονιστική επιτροπή αγώνα και να οργανώσουν την πάλη τους, προκειμένου, όπως δήλωναν, να μην υλοποιηθούν τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής στάσης είναι το γεγονός ότι, ενώ από την έναρξη κιόλας των εργασιών για την κατασκευή του δρόμου αυτού φαίνεται και το κόψιμο της πόλης στα δύο αλλά και, κυρίως, οι πρώτες καταστροφικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον με την κοπή δέντρων που γίνεται, οι αρμόδιοι ισχυρίζονται ότι πολλοί δικαιούχοι αποζημιώσεων θα αποζημιωθούν με τη μέθοδο της "αυτοαποζημίωσης". Τα οικόπεδά τους, δηλαδή, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παρά την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα υποστούν, θα πάρουν μεγαλύτερη αξία αφού θα περνάει δίπλα τους ο δρόμος και επομένως θα πρέπει να πάρουν πολύ μικρότερη αποζημίωση για όσα απαλλοτριωθούν από αυτή που δικαιούνται! Η κυβέρνηση προσπερνά το γεγονός ότι ο νέος αυτός οδικός άξονας δε θα είναι κόμβος αλλά κλειστής και ταχείας κυκλοφορίας. Δε θα εξυπηρετήσει επομένως τα συμφέροντα των κατοίκων αλλά τα συμφέροντα των εταιριών που θα λυμανθούν τα όποια συμφέροντα από την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων. Αλλωστε, αν η κατασκευή αυτού του δρόμου αναβάθμιζε και εξυπηρετούσε την περιοχή, τότε ποιο λόγο θα είχαν για να αντιδρούν οι κάτοικοι;

Σοβαρά ερωτήματα γέννησε η προτροπή του δημάρχου στους κατοίκους να βρουν συμβιβαστικές λύσεις ή αντιπροτάσεις και να τις παρουσιάσουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με σκοπό να μειώσουν τις επιπτώσεις από την κατασκευή και αυτού του έργου. Διαφορετικά, προσπαθούσε έμμεσα να πείσει τους κατοίκους, το έργο θα γίνει όπως έχει σχεδιαστεί και με ό,τι αυτό σημαίνει για την περιοχή. Κατά τα άλλα, υποστηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις και δηλώνει ότι θα είναι παρών σ' αυτές.

Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκε και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής Νίκος Στεφανίδης,ο οποίος και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Γλυκών Νερών", Παν. Δικαίος δήλωσε στο "Ρ" πως "η ευθύνη ανήκει τόσο στη σημερινή δημοτική αρχή της πόλης όσο και στις προηγούμενες οι οποίες κάνανε παζάρια χωρίς να ενημερώνουν τον κόσμο. Τώρα λένε ότι είμαστε στοπαραπέντε και δε γίνεται τίποτα. Η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια της πάλης που δεν έγινε και της συμβιβαστικής στάσης που κράτησαν οι δημοτικές αρχές απέναντι στην κατασκευή του αεροδρομίου. Ομως αν ο κόσμος αγωνιστεί τότε και οι συμβάσεις ανατρέπονται και οι υπογραφές ακυρώνονται".

Προεκλογική πρόσληψη ορισμένου χρόνου για 2.500 ανέργους

Τη σχετική προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση προγράμματος 14μηνης "κατάρτισης" 2.500 ανέργων επιστημόνων παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση

Δεκαοχτώ δισεκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών και τον ΟΑΕΔ για την υλοποίηση ρουσφετολογικού προεκλογικού προγράμματος για την "κατάρτιση", δήθεν, 2.500 ανέργων πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα κληθούν να υπηρετήσουν την εφαρμογή του νόμου των αναγκαστικών καταργήσεων των κοινοτήτων ("Καποδίστριας"). Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε από τους παραπάνω φορείς, το υπουργείο Εργασίας, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πυρήνα στελεχών και η εξειδίκευσή τους σε θέματα τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νέων δήμων και το νέο ρόλο που προβλέπει γι' αυτούς ο"Καποδίστριας".

Αυτός ο ρόλος όπως προσδιορίζεται τόσο στο σχετικό νόμο, όσο και στις κατά καιρούς δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, είναιη λειτουργία των Δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η μετατροπή τους δηλαδή σε επιχειρήσεις, οι οποίες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων που εκπροσωπούν, θα επιβάλουν φόρους και τέλη. Την κατεύθυνση αυτή εξυπηρετεί η συγκεκριμένη δημιουργία μεγάλων Δήμων, καθώς ο αιρετός απομακρύνεται από το δημότη και μπορεί, έτσι, πιο άνετα, να εκτελέσει τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Στην εισηγητική έκθεση του νόμου για τις αναγκαστικές συνενώσεις, άλλωστε, τονίζεται απροκάλυπτα: "Η αμεσότητα της πολιτικής συμμετοχής που χαρακτήριζε τη δημοκρατική αντιπροσώπευση στις μικρές κοινότητες υποθηκεύεται στο βωμό της αποτελεσματικής διοίκησης".

Πάντως, στην προγραμματική σύμβαση δε διευκρινίζεται η "τύχη" των 2.500 ανέργων μετά το πέρας των 14 μηνών, διάστημα που διαρκεί το πρόγραμμα κατάρτισης. Απλά αναφέρεται: "Για τον προσδιορισμό των ειδικοτήτων των καταρτιζόμενων θα ληφθούν υπόψη οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας που πιθανόν να καλύψουν μετά το τέλος του προγράμματος". Αλλά ακόμα και για όσους καταφέρουν να κερδίσουν μια θέση στους νέους δήμους, αδιευκρίνιστη είναι η σχέση εργασίας με την οποία θα εργάζονται. Το ίδιο το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης - όπου προσεγμένα χρησιμοποιείται η λέξη "απασχόληση" - παραπέμπει σε ενδεχόμενη απορρόφηση των νέων επιστημόνων στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Πού πάνε 18 δισ.; Σύμφωνα με τη σύμβαση, η προεκλογική "κατάρτιση" 2.500 ανέργων, θα κοστίσει 18 δισεκατομμύρια δραχμές. Την προεκλογική σκοπιμότητα εξυπηρετεί ομάδα δημοσιότητας - δημοσιοποίησης του "έργου", που προβλέπεται στην Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Σ' ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος, τα 10 δισ. θα διατεθούν από τον ΟΑΕΔ και τα υπόλοιπα 8 δισ. από το υπουργείο Εσωτερικών. Τα 10 δισ. θα διατεθούν για τα εκπαιδευτικά επιδόματα και την ασφαλιστική κάλυψη των εκπαιδευόμενων, την αμοιβή και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών του εκπαιδευτικού προσωπικού, δαπάνες διαμονής, διατροφής, μετακίνησης, εκπαιδευόμενων, εκπαιδευτικών και λοιπών συντελεστών των προγραμμάτων κατάρτισης, δαπάνες προετοιμασίας και υλοποίησης του προγράμματος. Τα δε 8 δισ. θα διατεθούν... "τμηματικά, ανάλογα με την πρόοδο του έργου...".

Στο σύνολο της χώρας προβλέπεται να υλοποιηθούν 110 προγράμματα, που κατανέμονται ανά νομό και περιφέρεια. Θα ξεκινήσουν σταδιακά, από την 1η Ιούνη έως τις 15 Ιούλη 1998 και θα λήξουν από τις 31 Ιούλη έως τις 15 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Ετσι, το σχετικό ρουσφέτι θα χρησιμοποιηθεί και για τις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές και ευρωεκλογές).

Η θεωρητική κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί εναλλάξ με την πρακτική εφαρμογή, η οποία θα υλοποιηθεί σε φορείς της Αυτοδιοίκησης ή σε Τοπικούς Αναπτυξιακούς φορείς, οχτώ ώρες ημερησίως. Οι άνεργοι θα εκπαιδευτούν στις ενότητες: Θεσμικό πλαίσιο κρατικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπική ανάπτυξη. Μορφές οργάνωσης και λειτουργίας των νέων Δήμων - Εξυπηρέτηση του πολίτη. Οικονομικά των ΟΤΑ, χρηματοδοτήσεις, διπλογραφικό λογιστικό σύστημα των Δήμων. Δημόσια τεχνικά έργα και αναπτυξιακά έργα και προγράμματα. Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα και διαδικασίες απόληψης πόρων. Για την εκπαίδευση των νέων πτυχιούχων θα διατεθούν ένας έως τρεις εκπαιδευτές για κάθε πρόγραμμα, οι οποίοι θα προέρχονται από "αρμόδιες αρχές, εξειδικευμένους φορείς, πανεπιστήμια".

Εκδηλώσεις δημοτικών κινήσεων

Εκδήλωση - συγκέντρωση, στα πλαίσια του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, με θέμα την ανεργία, διοργανώνει, αύριο Τετάρτη, στις 7 μμ., στην πλατεία Λαού, στα Ταμπούρια, η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" Κερατσινίου.Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η επικεφαλής της κίνησης και υποψήφια δήμαρχος της πόλης, Ελένη Παπαδοπούλου,ενώ θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της νεολαίας και των συνδικάτων. Θα παρουσιαστεί απόσπασμα από τον "Επιτάφιο" του Γιάννη Ρίτσου,σε τραγούδι και απαγγελία από την ηθοποιό του Εθνικού Θεάτρου, Ντενίζ Μπαλτσαβιά.

  • Η "Δημοτική Ενότητα Χολαργού" πραγματοποιεί συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 29 Απρίλη, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου, στο Δημαρχείο, (τέρμα Περικλέους) στις 7.30 το απόγευμα. Η Γραμματεία της ΔΕΧ καλεί τους δημότες να παραβρεθούν και να συμβάλλουν στο πρόγραμμα δράσης για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Επίσης στη διάρκεια της συγκέντρωσης θα γίνει και συζήτηση για την ανακήρυξη του υποψηφίου δημάρχου της παράταξης.
Θυσία

Θυσία στο βωμό του κέρδους γίνεται και ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής, ο Υμηττός

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι ν' απαντήσουν οι κάτοικοι της περιοχής στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης

ΙΤΑΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ο Γιάννης Βαγγελάκος υποψήφιος δήμαρχος

Ο Γιάννης Βαγγελάκος - δάσκαλος, συνδικαλιστής και πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιθήρου - ανακηρύχτηκε υποψήφιος δήμαρχος της "Αγωνιστικής Ενότητας" στο Δήμο Ιτάμου Καρδίτσας. Η ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του έγινε σε μαζική συγκέντρωση στο κοινοτικό κατάστημα Καλλιθήρου.

Στην ομιλία του ο Γ. Βαγγελάκος τόνισε ότι ο Δήμος Ιτάμου αξίζει και μπορεί να ξεκινήσει με σωστό προσανατολισμό. "Οι προϋποθέσεις γι' αυτό - επισήμανε - είναι να συναντηθούν άτομα, κοινωνικές δυνάμεις, εκπρόσωποι φορέων, νέοι που θέλουν να προσφέρουν με φαντασία και μεράκι για το συμφέρον του τόπου. Να συγκροτήσουν χωρίς αποκλεισμούς ένα ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο, του οποίου τα μέλη και οι φίλοι θα συμμερίζονται προγραμματικές θέσεις, αρχές διοίκησης και λειτουργίας του δήμου".

Στη συνέχεια αναφερόμενος σε ιδιαιτερότητες του νέου δήμου - αποτελείται από 8 κοινότητες διασκορπισμένες σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις η μία από την άλλη - τόνισε ότι καθημερινό μέλημα του συνδυασμού του θα είναι η αντιμετώπιση των κοινών και των διαφορετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι όλων των χωριών. "Κόντρα στο συγκεντρωτισμό του "Καποδίστρια" - είπε - θα δώσουμε πρόσθετες αρμοδιότητες στα Τοπικά Συμβούλια, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία υπηρεσιών εκεί που θα εξυπηρετούν καλύτερα τους δημότες κι όχι απαραίτητα στην έδρα του δήμου".

Τέλος, στάθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λύση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων των αγροτών της περιοχής.

ΓΚΑΖΟΧΩΡΙ
Ο εθνικισμός σηκώνει κεφάλι

Στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών (!) χρεώνει τους μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες ο εξωραϊστικός (;) σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος" της συνοικίας Γκαζοχώρι, ο οποίος διοργάνωσε χτες εκδήλωση με θέμα τα "χρονίζοντα προβλήματα" της γειτονιάς του, περιλαμβάνοντας σ' αυτά και "την αθρόα εγκατάσταση μειονοτικών" στην περιοχή.

Στην εκδήλωση μάλιστα όπου είχαν προσκληθεί με... "τη βεβαιότητα ότι θα παρευρεθούν", όπως υποστήριζε ο σύλλογος, σειρά πολιτικών και δημοτικών παραγόντων - έως και οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ - ως βασική ομιλήτρια είχε προσκληθεί η υποψήφια δήμαρχος Μ. Δαμανάκη.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,μετά από αυτά, αναγκάστηκε να απορρίψει την πρόσκληση και να ενημερώσει, με επιστολή του, το σύλλογο ότι αδυνατεί να παραστεί καθώς:

  • Στη θεματολογία της εκδήλωσης περιλαμβάνεται και ζήτημα "αθρόας εγκατάστασης" μουσουλμάνων στο Γκαζοχώρι ως θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών και μόνον, πράγμα αδιανόητο για Ελληνες υπηκόους, οι οποίο μάλιστα αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων αρμοδιότητας των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.
  • Οι όροι του προγράμματος καθιστούν τη συμμετοχή της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" και του υποψηφίου της για το Δήμο Αθηναίων ανισότιμη, αφού ομιλήτρια - και ενδεχομένως βασική - είναι η επίσης υποψήφια Μ. Δαμανάκη, χωρίς να υπάρχουν ομιλητές από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
Ημερίδα για τους ελεύθερους χώρους

"Ελεύθεροι χώροι: ανάσα για την πόλη", είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η "Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την ποιότητα ζωής", αύριο, Τετάρτη 29 Απρίλη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Ιερά Οδός 86) και ώρα 5.30 μ.μ. - 10.00 μ.μ.

Γιατί διαμαρτύρονται;

Βιάστηκε, παρεξηγημένη, η κυριακάτικη "Αυγή" να διαμαρτυρηθεί ότι ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,αγνόησε τους ...αγώνες της Μ. Δαμανάκη για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

Αφορμή, η συνέντευξη του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" στο "Ριζοσπάστη" για τους τελευταίους μεγάλους χώρους πράσινου στην πόλη, που διατηρούν κρατικοί φορείς και από κοινού διεκδικούν να... προστατεύσουν τώρα ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων, αλλά και η υποψήφια δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Ο Λεων. Αυδής, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει να επιδείξει καν την ελάχιστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κηπαρίων και το κλάδεμα των δέντρων του, υπενθύμιζε την τύχη που είχε το - δημοτικό - Πάρκο Ελευθερίας. Και καλούσε τον Δ. Αβραμόπουλο και την Μ. Δαμανάκη να θυμηθούν και να θυμίσουν στους Αθηναίους τη στάση τους απέναντι στην καταστροφή του από τον Χρ. Λαμπράκη.

Τώρα γιατί διαμαρτύρεται η "Αυγή" αδυνατούμε να το καταλάβουμε. Αφού στο ίδιο το σχόλιό της, μεταξύ άλλων, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι η Μ. Δαμανάκη είχε αποδεχτεί τις υπόγειες εγκαταστάσεις του ΟΜΜΑ, ενώ ζητούσε επιπλέον να προωθηθεί στον ίδιο χώρο και ο σχεδιασμός της Οπερας, αλλά... με δημόσιο χαρακτήρα. Ολη η γκρίνια είχε γίνει για κάποιες υπέργειες κατασκευές και πάντως για τα κτίρια. Για την ουσία της δωρεάς δημόσιου χώρου στον μεγαλοεκδότη, δεν υπήρξε και καμιά ιδιαίτερη αντίδραση.

Είναι πάντως κι αυτό μια αρχή. Αν έψαχναν περισσότερο τα χαρτιά τους, ποιος ξέρει τι άλλο θα έβρισκαν...

Διόδια διά πάσαν νόσον

Κάθε άλλο παρά "κεραυνός εν αιθρία" μπορεί να θεωρηθεί το χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία" για την επιβολή διοδίων 500 δρχ. σε όσα ΙΧ μπαίνουν στο κέντρο της πρωτεύουσας! Κι αυτό γιατί παρά τις διαψεύσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα, όσο και του υπουργού Μεταφορών Τ. Μαντέλη, το θέμα μελετάται εδώ και καιρό. Μάλιστα ανακύπτει κάθε φορά που κάποια κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει διάφορα "πακέτα" κατά του νέφους, χωρίς μέχρι τώρα να το έχει τολμήσει ανοιχτά.

Ωστόσο διόδια - και μάλιστα τσουχτερά - μέσα στο Λεκανοπέδιο θα πληρώνουν οι Αθηναίοι, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της Λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων, η εκμετάλλευση της οποίας έχει ανατεθεί, ως γνωστόν, σε ιδιώτες με τη μέθοδο της "συγχρηματοδότησης"...

Το "κόλπο" μάλιστα της επιβολής διοδίων μέσα στην πόλη δε φαίνεται να είναι ελληνικό, καθώς, με πρόσχημα τη μείωση της ρύπανσης, παρόμοιο μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί - έστω πειραματικά αρχικά - σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Φαίνεται ότι οι άκρατες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού αγγίζουν πλέον τα όρια του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ετσι τα μέτρα που επιδιώκεται να εφαρμοστούν μετατρέπουν τις πόλεις σε όλο και πιο αφιλόξενες για τους κατοίκους που μένουν σ' αυτές, δίνοντας χώρο μόνο σ' αυτούς που θα έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να μένουν σ' αυτές.

Δεν αποκλείεται, σε λίγο καιρό κάποιος από τους διεστραμμένους αυτούς φωστήρες να σκεφτεί και να εισηγηθεί να μπει φόρος ακόμη και στον ελάχιστο καθαρό αέρα που αναπνέουμε. Αίσχος!!!!!...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ