ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
Ασφαιρη καταγγελία ενώ οι φόροι πέφτουν σαν το χαλάζι

Την εμμονή του στην υπεράσπιση της καταφανώς αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής επαναβεβαίωσε χτες το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Με χτεσινή απόφασή του, με την οποία υποτίθεται ότι διαμαρτύρεται για την οικονομική κατάσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, επικυρώνει - ταυτόχρονα - ως μονόδρομο το πρόγραμμα σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, όμως, η κυβέρνηση προχωρά στη μία μετά την άλλη στις περικοπές ακόμα και αυτών των πενιχρών πόρων των νομαρχιών, γεγονός που κατ' επανάληψη συγκαλύπτει το ΔΣ της ΕΝΑΕ. Στη χτεσινή απόφαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ καταγράφεται μία ξεμπροστιασμένη πλέον τακτική στελεχών του κυβερνητικού κόμματος που έχουν αναλάβει εργολαβικά το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής μέσα και από τα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης. Ετσι, ενώ υμνείται η "ευρωπαϊκή σύγκλιση", καταγγέλλεται ως υπονομευτής, δήθεν, του κυβερνητικού προγράμματος ένα στέλεχος της κυβέρνησης, στην προκειμένη περίπτωση ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Ομως, ακόμα και με αυτήν την αποπροσανατολιστική καταγγελία, το ΔΣ της ΕΝΑΕ δεν κατορθώνει να απεγκλωβιστεί, έστω και για τα προσχήματα, από τον άκρατο κυβερνητισμό του. Ετσι την ίδια μέρα που γίνεται γνωστή η από τις 19 Απρίλη '98 εγκύκλιος - δηλαδή απόφαση - του υπουργείου Οικονομικών για νέα περικοπή - κατά 3% αυτή τη φορά - των επιχορηγήσεων φορέων που είχαν εγκριθεί με τον προϋπολογισμό '98, το ΔΣ της ΕΝΑΕ εμφανίζεται με τις διατυπώσεις που χρησιμοποιεί να κάνει "γαργάρα" και αυτό το γεγονός. Η απόφασή του αναφέρεται γενικώς σε "σχεδιαζόμενη περικοπή των προϋπολογισμών των ΝΑ για το 1998". Κι αυτό συμβαίνει όταν σε προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο της ΕΝΑΕ καταγράφεται ήδη μείωση των πόρων της ΝΑ κατά 83 δισ. και καταγγέλλεται η σχεδιαζόμενη τότε νέα περικοπή κατά 50 δισ. με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα οικονομικά των νομαρχιών. Επί της ουσίας το ΔΣ της ΕΝΑΕ και με τη χτεσινή του απόφαση εμφανίζεται να δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για το νόμο 2496/97 με τον οποίο θεσπίστηκε η περιστολή των κρατικών δαπανών, αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό του '98 με τον οποίο επικυρώθηκε η παραπέρα μείωση των πόρων των νομαρχιών, σε βαθμό που να βρίσκονται ήδη σε επίπεδα κάτω και από αυτά του 1996, γεγονός που αναγνωρίζει η ΕΝΑΕ.

Κατά τ' άλλα το ΔΣ της Ενωσης καλεί τα νομαρχιακά συμβούλια της χώρας να συνέλθουν εκτάκτως προκειμένου να αποφασίσουν, γενικώς, "δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του θεσμού και τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας της ΝΑ". Κάλεσμα που φαντάζει τουλάχιστον κοροϊδία όταν την ίδια ώρα, με βάση την κατεύθυνση της ΕΝΑΕ για υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής, το ένα μετά το άλλο μια σειρά νομαρχιακά συμβούλια προχωρούν σε άγριο χαράτσωμα των πολιτών, που έχουν ήδη υπερφορολογηθεί από το κράτος για πόρους που παράνομα η κυβέρνηση δεν αποδίδει στην αυτοδιοίκηση. Χτες, ακόμα, έγινε γνωστό ότι η Νομαρχία Σερρών έφτασε στο σημείο να επιβάλει πρόσθετο φόρο για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία με πρόσχημα την καταπολέμηση των κουνουπιών!

ΠΑΤΡΑ
Κατάντια και αθλιότητα!

Πανικόβλητοι από την πλατιά απήχηση της υποψηφιότητας του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά", κύκλοι του ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιούν στελέχη της ΝΔ, για να κατασκευάσουν "ειδήσεις" που χτυπούν - νομίζουν - την υποψηφιότητα του Π. Κοσιώνη

  • ΝΕ Αχα'ϊας του ΚΚΕ: "Γίνονται επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας"
  • Με άθλια και κατασκευασμένα δημοσιεύματα μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, συνεπικουρούμενοι από στελέχη της ΝΔ που προσβλέπουν σε μια Αυτοδιοίκηση η οποία θα υπηρετεί ακόμα πιο πιστά το μεγάλο κεφάλαιο και θα φορολογεί περισσότερο τον ήδη άγρια δοκιμαζόμενο πατραϊκό λαό, προσπαθούν απεγνωσμένα να αναχαιτίσουν ένα γνήσιο μαζικό λαϊκό ρεύμα υποστήριξης που εκφράζεται πλέον ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του επικεφαλής της κίνησης "Πάτρα Μπροστά" Παναγιώτη Κοσιώνη.Με κύριο συνδετικό κρίκο τους τα υπό κατασκευή μεγάλα έργα στην περιοχή διάφοροι πολιτικοί εργολάβοι της τοπικής πολιτικής σκηνής έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μια ξεδιάντροπη επιχείρηση κατασκευής "ειδήσεων", την έμπνευση των οποίων θα ζήλευε και ο δάσκαλός τους Γκαίμπελς.

    Τελευταίο, χτεσινό, κρούσμα η ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ εφημερίδα "Αλλαγή", η οποία δε δίστασε να χρησιμοποιήσει δηλώσεις ενός, εκλεκτού των βιομηχάνων της περιοχής, στελέχους της ΝΔ, για να στήσει πρωτοσέλιδα ένα ολόκληρο σενάριο περί δήθεν συνεργασιών που διχάζουν, εμπλέκοντας στο σενάριο ακόμα και αυτήν τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ!

    Το χτεσινό πρωτοσέλιδο ήταν αναμενόμενο, καθώς οι εμπνευστές του δεν κρατούσαν καν τα προσχήματα τις τελευταίες μέρες. Πρώτα παραγγέλθηκε η συνέντευξη του στελέχους της ΝΔ στον "Εθνικό Κήρυκα" και στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη η "Αλλαγή" για να ολοκληρώσει το σενάριο.

    Στελέχη της παράταξης "Πάτρα Μπροστά" υπενθύμιζαν χτες ότι ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Παν. Κοσιώνης είχε προειδοποιήσει έγκαιρα την κοινή γνώμη ότι περιμένει επιθέσεις διαφόρων μορφών, κυρίως προβοκατόρικου περιεχομένου, και αυτή η τάση και επίθεση τελικά εκδηλώθηκε. Μέσα σε ένα μήνα είναι ήδη τρία τα χαρακτηριστικά παραδείγματα: Στη μία περίπτωση δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας ανακάλυψε διάσταση μεταξύ Κοσιώνη και ηγεσίας του ΚΚΕ και εκτιμούσε με βάση την "ανακάλυψή" του ότι "ο Κοσιώνης, θέλει, μπορεί να κατακτήσει τη δημαρχία, αλλά δεν τον αφήνει το ΚΚΕ"! Στη δεύτερη περίπτωση εμφανίστηκε "είδηση" ότι δήθεν κατέβηκε στην Πάτρα η ίδια η Αλέκα Παπαρήγα για να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο του Κοσιώνη! Χτες δόθηκε η συνέχεια με την ανακάλυψη "πρότασης" που κατέθεσε, δήθεν, η ΝΔ "γονυπετής" - έτσι ακριβώς γράφουν - προς το ΚΚΕ, "πρόταση" που προκάλεσε κατά συνέπεια την υγιή αντίδραση του εκλεκτού των βιομηχάνων και την προβολή αυτής της αντίδρασης από την τοπική εφημερίδα του ΠΑΣΟΚ...

    Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ

    Μετά και τη νέα προβοκάτσια, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ υπενθυμίζει και σημειώνει: "Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τη στιγμή που η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ προειδοποίησε το λαό της Αχαϊας ότι θα βρεθεί μπροστά σε ένα όργιο φημών, προβοκατόρικων και προκατασκευασμένων ειδήσεων από τους μηχανισμούς της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δημοτικές εκλογές. Με σημερινό όμως πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα "ΑΛΛΑΓΗ" (η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) ξεπερνάει κάθε όριο. Κατασκευάζει ειδήσεις και τις παρουσιάζει σαν γεγονότα. Πρόκειται για κατάντια και αθλιότητα που δεν έχει προηγούμενο.

    Είναι φανερό ότι οι μηχανισμοί αυτοί δεν πρόκειται να διστάσουν μπροστά σε τίποτα στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τη σημερινή δημοτική αρχή και την πολιτική της, αλλά και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

    Γίνονται επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας.

    Είναι κατανοητή η αγωνία τους μπρος στον κίνδυνο που διαβλέπουν για τα συμφέροντά τους από την απήχηση και το κύρος του συνδυασμού που το ΚΚΕ στηρίζει. Του συνδυασμού "ΠΑΤΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ", με επικεφαλής τον Π. Κοσιώνη.

    Τους προειδοποιούμε όμως ότι αυτά τα σχέδιά τους δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

    Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης μας να τους γυρίσουν την πλάτη, να αποδοκιμάσουν τα σχέδιά τους και με τους αγώνες, αλλά και με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές να τους καταδικάσουν, αλλάζοντας σελίδα στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας".

    ΓΚΑΖΟΧΩΡΙ
    Ούτε να παντρευτούν δε δικαιούνται;

    Φυλετική... αποστροφή. Και μια αγωνία: Να ενσωματώσουμε τους μουσουλμάνους, να τους αφομοιώσουμε. Σαν να λέμε: Να ντύσουμε τους γυμνούς. Οσο κι αν θέλει κανείς να εξωραϊσει την εικόνα με φράσεις του τύπου "δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά...", αυτή ήταν η πραγματικότητα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στο Γκαζοχώρι ο τοπικός Εξωραϊστικός Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος".

    Τα εθνικιστικά κηρύγματα, έστω και ως λακωνικά ευφυολογήματα, και η καταδίκη του "άλλου", μόνο και μόνο γιατί δεν είναι "ίδιος με μας", ήταν αυτά που καταχειροκροτήθηκαν χτες από την πλειοψηφία όποιων κατοίκων παρακολούθησαν τελικά αυτήν την εκδήλωση. Και ήταν κάποιοι από αυτούς - όπως αποδείχτηκε - οι ίδιοι άνθρωποι που φωνάζουν την Αστυνομία και φέρνουν περιπολικά να μαζέψουν τους μουσουλμάνους ακόμη και την ώρα του γάμου του παιδιού τους, γιατί - λέει - κάνουν πολύ θόρυβο όταν παντρεύονται, χορεύουν επί διήμερο και... το χειρότερο, στήνουν μεγάφωνα στη γειτονιά που παίζουν "έξω φωνή" στο δρόμο τούρκικα τραγούδια!

    Εξαιτίας της αντιμετώπισης των μειονοτικών κατ' αυτόν τον τρόπο και της "χρέωσής" τους ως προβλήματος της περιοχής από το σύλλογο στα ζητήματα του υπουργείου Εξωτερικών (!), ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,είχε ανακοινώσει ότι δε θα παραστεί στην εκδήλωση. Ωστόσο, ο πρόεδρος του συλλόγου, Γ. Κουγιούλης,ο οποίος... προσαρμόστηκε στη σύνθεση του ακροατηρίου του προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις απουσίες που σημειώθηκαν - ξέχασε κάποιες - όταν αναφέρθηκε στη σχετική επιστολή του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" δεν απέφυγε ακόμα και το ψέμα. "Αυτά που γράφει στην επιστολή του πρέπει να τα πω", σημείωσε, αλλά έκανε πως δεν είδε την εκτενή αναφορά του Λεων. Αυδή στη μειονότητα και αναφέρθηκε μόνο στο σκέλος της ανισοτιμίας στη μεταχείριση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", αφού ο σύλλογος δεν έχει προβλέψει παρέμβαση εκπροσώπου της, σε αντίθεση με άλλες δημοτικές παρατάξεις.

    Το τραγικότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι του συλλόγου, οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν πραγματικά για τη γειτονιά τους. Και τα προβλήματά τους είναι τεράστια. Αλλά γι' αυτά δε φταίνε οι... κακοί γείτονες, γιατί κι αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια και χειρότερα. Οι ευθύνες για τα βάσανα του συνόλου των κατοίκων της περιοχής αλλού πρέπει να αναζητηθούν... Μόνο που οι επικεφαλής του συλλόγου κάνουν ό,τι μπορούν ακριβώς για να μην καταλάβει ο κόσμος ποιος πράγματι είναι ο εχθρός.

    ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
    Δεν τα βρίσκουν για τη "λουλουδάτη Πρωτομαγιά"

    Σε κατάληψη του δημαρχείου της Ν. Σμύρνης προχώρησαν χθες οι μικροπωλητές της περιοχής, έχοντας βασικό αίτημα να παραμείνουν και να πουλούν τα προϊόντα τους στην κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης ακόμη και την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Οπως οι ίδιοι έλεγαν χτες, αυτό συμβαίνει εδώ και είκοσι χρόνια. Μόνο που φέτος ο δήμαρχος - όλο και πιο ένθερμος προπαγανδιστής της Πρωτομαγιάς των λουλουδιών - τους ζήτησε να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση του νόμου 105 ότι θα πουλήσουν μόνο λουλούδια!

    Με δεδομένο τον κατά παράδοση εξευτελισμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από τη δημοτική αρχή της Νέας Σμύρνης και τη μετατροπή της σε εμποροπανήγυρη, οι μικροπωλητές επικαλούνται από την πλευρά τους τις δηλώσεις που κάνουν στην Εφορία για τα συγκεκριμένα είδη που θα πουλάνε στους πάγκους. "Νομίζουμε, λένε, ότι εμπαιζόμαστε από την ίδια τη δημοτική αρχή".

    Η χτεσινή συνάντησή τους με τον δήμαρχο Γ. Σιότροπο,δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα. Αντίθετα, ο δήμαρχος προχώρησε, όπως τόνισε στους μικροπωλητές ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, σε κατάθεση μήνυσης εναντίων τους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί το αιτιολογικό.

    "Προχωρήσαμε σε κατάληψη απ' τη στιγμή που χάραξαν στο δρόμο το μέρος που θα εγκατασταθούν οι πάγκοι μας και στη συνέχεια μας είπαν ότι πρέπει να αλλάξουμε τα εμπορεύματά μας σε λουλούδια", τόνισε η Βασιλική Καχριμάνη, γραμματέας του Σωματείου Μικροπωλητών "Αθηναϊκός". "Ηρθαμε εδώ, συνέχισε, έχοντας δύο εκατομμύρια για να πληρώσουμε το δήμο για τον χώρο που θα μας παραχωρούσε. Με τη στάση που κράτησε όμως η δημοτική αρχή, μας ανάγκασε να μη δώσουμε τα χρήματα αυτά".

    Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Γρ. Αθανασάκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικροπωλητών Ελλάδας, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση της Ομοσπονδίας είναι "να πάμε στον χώρο που έχει ήδη χαράξει ο δήμος και να πουλήσουμε τα εμπορεύματά μας". Επίσης, ο Γρ. Αθανασάκης, χαρακτήρισε τελείως παράνομη την απόφαση του δημάρχου να έχουν στους πάγκους τους μόνο λουλούδια. Αργά χθες το βράδυ συνεχιζόταν νέα συνάντηση του δημάρχου με τους μικροπωλητές για να βρεθεί μια λύση σε μία έτσι κι αλλιώς απαράδεκτη κατάσταση.

    ΚΑΒΑΛΑ
    Τι θα γίνει με την Περιμετρική;

    Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

    Την έναρξη των έργων για την κατασκευή της Περιμετρικής της Καβάλας από το Σανατόριο ως τα Νεκροταφεία, αφορά η Ερώτηση και η αίτηση κατάθεσης εγγράφων, που έκαναν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

    Οπως επισημαίνουν οι κομμουνιστές βουλευτές στην Ερώτησή τους, το τμήμα της Περιμετρικής της Καβάλας, από το Γηροκομείο ως το Σανατόριο, έχει ουσιαστικά κατασκευαστεί και αποδοθεί στην κυκλοφορία, μόνο που τώρα - και στην πράξη - επιβεβαιώνεται απόλυτα η πρόβλεψη που διατυπωνόταν στη με αριθμ. 2351/10-10-95 Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, ότι δηλαδή το έργο θα καταλήξει σε ένα δρόμο περιπάτου, στο βαθμό που δε θα συμπληρωθεί και ολοκληρωθεί με τα άλλα δύο τμήματα, το πρώτο από τη δυτική είσοδο στον Μπάτη και το άλλο από το Σανατόριο ως τα Νεκροταφεία.

    Και ενώ για το πρώτο τμήμα, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η κυβέρνηση αποδείχτηκε τελικά αρνητική, δε συνέβη το ίδιο - ως τώρα τουλάχιστον - και με το τμήμα ως τα Νεκροταφεία, για το οποίο ήδη από τις 21-7-94 υπήρχε διαβεβαίωση του υπουργείου ότι υπήρχε προμελέτη, που είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Β ΚΠΣ και ότι η ένταξη του έργου θα εξεταζόταν κατά τη διάρκεια του προγράμματος '94-'99. Ωστόσο, στην Καβάλα δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την τύχη αυτών των υποσχέσεων και τίποτα δεν ακούγεται για οριστική μελέτη και κατασκευή.

    Ο Σταύρος Παναγιώτου και η Μαρία Μπόσκου ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη πότε επιτέλους θα αρχίσει η κατασκευή της Περιμετρικής της Καβάλας από το Σανατόριο ως τα Νεκροταφεία, σε ποιους ανατέθηκε - τυχόν - οριστική μελέτη και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

    Αδικα πρόστιμα

    Ανάκληση των άδικων προστίμων, που είχαν επιβληθεί από το Δήμο Αθηναίων σε Πόντιους μικροπωλητές από την πρώην ΕΣΣΔ, ζητά με ανακοίνωσή του ο Παμποντιακός Σύλλογος "Η Αργώ".

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η υπόθεση των προστίμων ταλαιπωρεί πολύ κόσμο εδώ και τρία χρόνια, ενώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις νεοεγκατεστημένες οικογένειες Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ είναι πλασματικά. Τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις μεταπώλησης οικοσκευών και άλλων ειδών στις λαϊκές αγορές και αλλού. Το θέμα έχει απασχολήσει αρκετές φορές το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λεων. Αυδής έχει επανειλημμένα προτείνει να διαγραφούν τα πρόστιμα με απόφαση του ΔΣ. Ωστόσο, η πλειοψηφία επικαλείται νομικά κωλύματα.

    Ετσι ο Παμποντιακός Σύλλογος καταγγέλλει με την ανακοίνωσή του, την επικρατούσα πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, που ψήφισε τη "δημοσιοϋπαλληλική" - όπως την αποκαλεί - εισήγηση της αντιδημάρχου κυρίας Βελέντζα, γιατί "δε θέτει προ των ευθυνών του το Δήμο και τους ιθύνοντες για την πρωτοφανή σκευωρία, ούτε απεγκλωβίζει τους πολίτες - θύματα από τη γραφειοκρατική αιχμαλωσία του Δήμου".

    Η ηγεσία του Δήμου Αθηναίων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, επικαλούμενη υποψία νομικού κωλύματος δεν απαλλάσσει του πληττόμενους πολίτες από τα πλασματικά πρόστιμα, που τους επέβαλαν οι ημέτεροι του Δήμου και την ίδια στιγμή παραβιάζει υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για άλλα θέματα, μεθοδεύοντας νομιμοφανή διαδικασία μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Ταυτόχρονα ο Παμποντιακός Σύλλογος "Η Αργώ" τονίζει ότι ευθύνες έχει κι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό, αλλά αντιμετωπίζει το θέμα αλαζονικά και αδιάφορα.

    ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
    Πάλη ενάντια στην ανεργία

    Το "δε βαριέσαι, κάπως θα τα βολέψω", δεν υπάρχει πια. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την περιοδεία της υποψήφιας δημάρχου Κερατσινίου Ελένης Παπαδοπούλου,που επικεφαλής κλιμακίου της Κίνησης "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" επισκέφθηκε χώρους εργασίας του δήμου. Ολοι οι εργαζόμενοι με τους οποίους μίλησε η επικεφαλής της ΔΑΣ εξέφρασαν το φόβο τους για τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη και ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν αγωνιστικά σε αυτή τη λαίλαπα. "Αν δεν αντισταθούμε, θα ισοπεδωθούν τα πάντα", τόνισε η Ελένη Παπαδοπούλου, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να μετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Παρασκευή.

    Στο μεταξύ, η ΔΑΣ διοργανώνει σήμερα συγκέντρωση με θέμα: "Πάλη ενάντια στην ανεργία" στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Λαού στα Ταμπούρια.Σε ανακοίνωση προς όλους τους δημότες της Κίνησης, αφού σημειώνεται ότι η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος βρίσκει όλους τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερη ακόμα εξαθλίωση και την ανεργία στον Πειραιά να φτάνει στο 25%, αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζεται ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα μάτια στην ολομέτωπη αυτή επίθεση προς τους εργαζόμενους. Καταλήγοντας στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και υπογραμμίζεται: "Στον κοινό αγώνα εργαζομένων, συνδικάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται η ελπίδα. Απ' αυτόν τον αγώνα να μη λείψει κανείς".

    ΔΗΜΟΣ ΦΟΛΟΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
    Ζητάει πυροσβεστικό σταθμό

    Τη διαμαρτυρία τους για την απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να εγκαταστήσει πυροσβεστικό σταθμό στην Αρχαία Ολυμπία και όχι εκεί όπου υπάρχει πραγματικά δάσος, εκφράζουν με επιστολή τους προς τα κόμματα και το αρμόδιο υπουργείο οι κάτοικοι του Δήμου Φολόης του Νομού Ηλείας. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

    "Οι κάτοικοι του νεοϊδρυθέντος Δήμου Φολόης, που απαρτίζουν οι κοινότητες της ορεινής Ηλείας, διαμαρτυρόμεθα έντονα για την ίδρυση πυροσβεστικού σταθμού στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, που μόνο δασική περιοχή δεν είναι. Αρχαιολογικός χώρος είναι, και μάλιστα το ελληνικό δημόσιο έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για αυτόματη πυρόσβεση στο λόφο Κρονίου και την Ακαδημία.

    Η περιοχή η δική μας έχει πάνω από 100 χιλιάδες πευκοδάσους, έλατα και το δρυοδάσος Κύπελης. Θα είναι αποκομμένη από έγκαιρη πυρόσβεση, δεδομένου ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες και ο δρόμος δεν προσφέρεται για μεγάλες ταχύτητες στα πυροσβεστικά οχήματα.

    Με όσα αναφέρουμε, καθώς και το γεγονός ότι η Δασική Υπηρεσία τον πυροσβεστικό σταθμό τον είχε στο Δασονομείο Λάλα, που η Αρχαία Ολυμπία δεν έχει, απαιτούμε την ίδρυση του σταθμού στην έδρα του Δήμου Φολόης στο Λάλα που είναι κέντρο του δασικού συμπλέγματος".

    Εκδήλωση δημοτικής κίνησης

    Η Δημοτική Ενότητα Χολαργού πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου (Δημαρχείο).

    Η Γραμματεία της παράταξης καλεί τους δημότες να παραβρεθούν και να συμβάλουν στον προγραμματισμό της δράσης για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη. Επίσης στη διάρκεια της συγκέντρωσης θα γίνει συζήτηση για την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της παράταξης.

    Ημερίδα για τους ελεύθερους χώρους

    "Ελεύθεροι χώροι: ανάσα για την πόλη", είναι το θέμα της ημερίδας που θα γίνει σήμερα, ώρα 5.30 μ.μ.-10.00 μ.μ., στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Ιερά Οδός 86). Διοργανωτές της ημερίδας είναι η "Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και την ποιότητα ζωής".

    ΔΗΜΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
    Ανακήρυξη υποψήφιου δημάρχου

    Τον υποψήφιό της για τη θέση του δημάρχου ανακήρυξε μέσα από μεγάλη συγκέντρωση δημοτών η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Βασιλικών.Υποψήφιος θα είναι ο Δημήτρης Σφονδύλης,τεχνικός του ΟΤΕ.

    Ο νεοσύστατος Δήμος Βασιλικών προήλθε από τη συνένωση των Κοινοτήτων Βασιλικών, Περιστέρας, Λιβαδίου, Σουρωτής, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αντωνίου και Μονοπήγαδου. Στην ομιλία του ο υποψήφιος της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης, που την παρακολούθησαν δεκάδες κάτοικοι από όλες τις κοινότητες του νεοσύστατου δήμου, τόνισε ότι η Κίνηση θ' αγωνιστεί για ένα δήμο που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού, έξω και ενάντια στη λογική που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιχειρηματία, που βλέπει τους δημότες σαν πηγή κέρδους. Για ένα δήμο που θα σταθεί συμπαραστάτης στους αγώνες για τα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί και οξύνει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΝΑΣΘ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Σπυριδάκη,νομαρχιακό σύμβουλο Θεσσαλονίκης και υποψήφιο νομάρχη. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Μιχ. Σπυριδάκης τόνισε ότι οι εκλογές για την Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάρουν χαρακτήρα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι δυνάμεις που παλεύουν για Αυτοδιοίκηση με λαϊκό χαρακτήρα, τόνισε, πρέπει να συντονίσουν τον αγώνα τους για να προκύψει ένα μεγάλο, δυνατό, σωστά προσανατολισμένο Μέτωπο, που θα αμφισβητήσει τις κυρίαρχες δυνάμεις.

    Στη συγκέντρωση, στην οποία επικράτησε αγωνιστικός παλμός, ήταν παρόντες και οι κοινοτάρχες Βασιλικών και Σουρωτής.

    Η ΕΝΑΕ σε απαρτία. Απουσιάζουν τα λιβανιστήρια προς την κυβερνητική πολιτική, που όμως εκφράζονται με κάθε ευκαιρία στα σχετικά κείμενα - αποφάσεις

    Ο Π. Κοσιώνης είχε προειδοποιήσει έγκαιρα. Η επιβεβαίωση της προειδοποίησης ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ' όσο αναμενόταν, καθώς μένουν ακόμα πεντέμισι μήνες μέχρι τις εκλογές...



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ