ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά

Αγωνιστικά απάντησαν χτες οι μαθητές νυχτερινών σχολείων του Λεκανοπεδίου στην πολιτική που τους στερεί το δικαίωμα στη γνώση. Στις 8 το βράδυ άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κάνιγγος, από όπου πορεύτηκαν στο υπουργείο Παιδείας. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Κάνιγγος, τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των νυχτερινών μαθητών εξέφρασαν με την παρουσία τους, ο Οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΑ Τ. Γόντικας,εκπρόσωποι των Συνδικάτων Εμποροϋπαλλήλων και Μετάλλου Αθήνας,η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ,οι καθηγητές του 5ου Εσπερινού Λυκείου Αθήνας,ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης και η βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Β. Αράπη.

"Το Λύκειο και το ΤΕΕ αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα "κακοφτιαγμένο" κόσκινο, το οποίο θα διώχνει όσο γίνεται νωρίτερα τους μαθητές από το σχολείο" αναφέρει το συντονιστικό νυχτερινών σχολείων Αθήνας αναφερόμενο στις πολλαπλές εξετάσεις στην Α και Β Λυκείου και τις πανελλήνιες εξετάσεις στη Γ και Δ Λυκείου και τη φοίτηση στα ΤΕΕ που διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια, με νομαρχιακές και πανελλήνιες εξετάσεις καθ' όλη τη διάρκεια.

"Σεισμός, σεισμός, νυχτερινών θα είναι η απάντηση από δω κι εμπρός", "Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά τη μόρφωση θα πάρουμε με τον τσαμπουκά", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χτεσινή μαζικότατη κινητοποίηση, η οποία μέσω των οδών Πατησίων και Σταδίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων, διεκδικούν την κατάργηση του νόμου 2525/97 και ως εργαζόμενοι μαθητές αντιδρούν στα αντεργατικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση. Ζητούν, επίσης, να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ΤΕΕ, ενιαίο 12ετές υποχρεωτικό δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα δίνει σε όλους σύγχρονες γνώσεις και εφόδια, κατάργηση των ΙΕΚ και ΚΕΚ και δημιουργία συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης, 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία, επίλυση των υλικοτεχνικών προβλημάτων και διορισμούς εκπαιδευτικών από την επετηρίδα και να μην καταργηθεί το ποσοστό 1% εισαγωγής στα ΤΕΙ για τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων.

Φτάνοντας στο υπουργείο Παιδείας, αντήχησε το σύνθημα "αυτό το υπουργείο δεν είναι της παιδείας, είναι των ΜΑΤ και της ολιγαρχίας". Εκεί, οι μαθητές δε βρήκαν κάποιον να τους δεχτεί και ανανέωσαν το ραντεβού τους στους αγώνες που έρχονται, παρότι η ηγεσία του υπουργείου είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μαζικά ενωτικά στο συλλαλητήριο της Τετάρτης

Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας στις 11 Νοέμβρη θα απαντήσουν μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, αντιδρώντας στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που εμπορευματοποιεί τη μόρφωση.

Οι μαθητές σχολείων του Λεκανοπεδίου, μετά την προχτεσινή τους μεγαλειώδη κινητοποίηση, έχουν ήδη δώσει ραντεβού για εκείνη τη μέρα, ενώ έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις φοιτητές των Τμημάτων Νηπιαγωγών, Χημικού, Οικονομικού Νομικής, Φιλοσοφικής, Παντείου και οι οικότροφοι φοιτητές της Εστίας ΕΜΠ. Επίσης οι σπουδαστές της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) και Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Σπουδαστών της εστίας ΣΕΛΕΤΕ.

Χτες, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι φοιτητές αποφάσισαν να κλείσουν επ' αόριστον την Πρυτανεία, μπλοκάροντας τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, έτσι ώστε να μην παρθούν αποφάσεις για τα ΠΣΕ και τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Μιλώντας στο "Ρ", ο Γιάννης Κοζάτσας,μέλος των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, επισήμανε ότι "η γενική συνέλευση κινήθηκε στη λογική της ανατροπής κάθε λογικής που θέλει τους φοιτητές μισοειδικευμένους και μισοκαταρτισμένους, με τη δημιουργία ΠΣΕ και νέων τμημάτων, προσφέροντας αντί για μόρφωση φτηνή κατάρτιση. Συνεχίζουμε, είπε, τις κινητοποιήσεις σε συντονισμό με όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, τους σπουδαστές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, ενάντια σε όσους υπονομεύουν το μέλλον μας, για αναβάθμιση των σπουδών μας, δημόσια δωρεάν παιδεία, ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97 και καλούμε όλους τους φοιτητές να πάρουν μαζικά μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 11 Νοέμβρη. Επίσης, σήμερα, καλούμε σε σύσκεψη του συλλόγου τους διοικητικούς και το σύλλογο ΔΕΠ, τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη προγραμματίζουμε συνέντευξη Τύπου, ενώ την Τρίτη θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός της Συγγρού και συναυλία".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιχειρούν να "σκεπάσουν" τις ελλείψεις στα σχολεία

Υπαναχώρησε στην αρχική του θέση ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος,η οποία τον ήθελε να βάζει λουκέτο στα σχολεία του νομού, συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες των Συλλόγων Γονέων, των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών, που τις τελευταίες βδομάδες πήραν τεράστιες διαστάσεις. Η αλλαγή στάσης του νομάρχη έγινε έπειτα από την κοινή σύσκεψη δημάρχων του νομού και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Παιδείας. Το υπουργείο, μέσω των εκπροσώπων του, δεσμεύτηκε να καλύψει τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Θεσσαλονίκης και να μην κάνει καμία σύμπτυξη τμήματος.

Παράλληλα, η ανακοίνωση αυτή του νομάρχη ήρθε μετά από προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία τονίζεται ότι "η πολιτεία θέτει τους νόμους και αποκεντρώνει την ευθύνη εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος εκεί όπου απαιτείται" και "η Τοπική και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εφαρμόζουν τους νόμους της πολιτείας και δεν έχουν δικαίωμα να κλείνουν τα σχολεία"(!). Πάντως, την περασμένη Τρίτη, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωνε ότι υπάρχουν 150 κενά σε δασκάλους.

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι "ο νόμος ορίζει ότι στην Αβάθμια ο αναγκαίος μαθητικός πληθυσμός δεν μπορεί να είναι ανώτερος των 30 μαθητών. Δε λέει ότι απαγορεύεται να διδάσκονται 30 μαθητές σε μια τάξη ή ένα τμήμα. Συνεπώς οι κινητοποιήσεις που επιχειρούνται από συλλόγους γονέων - κηδεμόνων σχολείων στη Θεσσαλονίκη, με αίτημα τη δήθεν κάλυψη κενών θέσεων είναι εντελώς αδικαιολόγητες". Στη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας, τέθηκαν επί τάπητος τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων εκπαίδευσης και το υπουργείο σχετικά με τα κενά και τέθηκαν στους εκπροσώπους του υπουργείου όλα τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων, όπως η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, καθώς και η ανεπάρκεια σχολικών εγχειριδίων σε πολλά άλλα.

Στο μεταξύ εν αναμονή υπουργικού κλιμακίου, που θα διενεργούσε ελέγχους για τις κενές θέσεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονταν χτες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Λόγος της επίσκεψης είναι η διάσταση των απόψεων που προέκυψε μεταξύ του υπουργείου παιδείας και των διευθύνσεων σχετικά με τις ελλείψεις σε δασκάλους.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη, ο εκπρόσωπος της Β Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νίκος Φασφαλής, φέρεται να δήλωσε σε τοπική εφημερίδα "αφού δεν εμπιστεύονται τη διοίκηση που οι ίδιοι όρισαν, ας φέρουν τους ράμπο της εφορίας για να μετρήσουν τα παιδιά".

ΤΡΙΚΑΛΑ - ΣΕΡΡΕΣ
Με πολλά προβλήματα τα σχολεία

Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή και Β. Μπούτα για τα προβλήματα στα Τρίκαλα και του Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου για τις ελλείψεις στο 1ο και 2ο Λύκειο Μαυροθάλασσας Σερρών

"Αν και έχουν περάσει δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους, σχεδόν τίποτα δε λειτουργεί, όπως θα έπρεπε στα σχολεία του Νομού Τρικάλων". Με αυτά τα λόγια περιγράφουν οι βουλευτές του ΚΚΣ Αχ. Κανταρτζής και Β. Μπούτας την κατάσταση στα σχολεία του νομού, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων, υλικοτεχνικής υποδομής και η πλημμελής πληροφόρηση των εκπαιδευτικών από τους αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές που προωθούνται. "Ξενόγλωσσα βιβλία δεν έχουν σταλεί στα σχολεία, καθώς και τα βιβλία της Φυσικής της Β τάξης των Γενικών Λυκείων. Στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο υπάρχουν κενά καθηγητών Βιολόγου, Αρχιτέκτονα, Οικονομολόγου, Αγγλικών, τριών Κοινωνιολόγων και Πληροφορικής, με αποτέλεσμα να μη διδάσκονται τα ανάλογα μαθήματα". Αυτά τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και συνεχίζουν: "Σ' όλα τα Ενιαία Λύκεια, το μάθημα της Πληροφορικής διδάσκεται (!) χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επίσης, το πρόβλημα να "στοιβάζονται" 35 μαθητές σε κάθε αίθουσα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Στο Λύκειο Καλαμπάκας οι μαθητές της Γ' τάξης που παρακολουθούν τα μαθήματα της Β δέσμης δεν έχουν διδαχτεί καθόλου το μάθημα της Βιολογίας (λόγω έλλειψης καθηγητή), στο οποίο, όμως, το καλοκαίρι θα κληθούν να εξεταστούν". Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΕ, τονίζεται ότι δε λειτουργούν καθόλου μέχρι στιγμής, αφού δεν έχουν βιβλία (τεχνολογικής εκπαίδευσης) και δεν έχουν ανακοινωθεί καν τα αναλυτικά προγράμματα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό, γιατί τόσες μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παρατηρούνται οι παραπάνω ελλείψεις στα σχολεία του Νομού Τρικάλων και τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία.

Ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία

Στα προβλήματα του 1ου και 2ου Λυκείου Μαυροθάλασσας Σερρών,οι μαθητές των οποίων προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους στις 30 Οκτώβρη και 2 Νοέμβρη, αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου.

Με τη διήμερη αποχή τους, οι μαθητές που είχαν και τη συμπαράσταση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ζητούν το διορισμό του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, κυρίως καθηγητών ειδικοτήτων και μαθημάτων επιλογής. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, ως την πρώτη μέρα της αποχής δεν είχε διοριστεί καθηγητής Γαλλικών, ενώ κενές εξακολουθούν να παραμένουν οι θέσεις των καθηγητών Σχεδίου και Πληροφορικής.

Ζητούν, επίσης, την προμήθεια βιβλίων, κυρίως εκείνων των μαθημάτων, όπως κατεύθυνσης, όπου ο βαθμός του μαθήματος υπολογίζεται στο Εθνικό Απολυτήριο. Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, λείπουν τα βιβλία κατεύθυνσης όπως των Αρχαίων Ελληνικών, Φυσικής και Βιολογίας, και τα βιβλία Χημείας και Πληροφορικής.

Οι μαθητές ζητούν την εφαρμογή εβδομαδιαίου προγράμματος, που είναι αδύνατη λόγω των ελλείψεων, με αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν στη βάση ημερήσιου προγράμματος. Διεκδικούν, επίσης, την κάλυψη των χαμένων ωρών στα μαθήματα που δεν έχουν διδαχτεί και τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής (εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Τεχνολογίας κ. ά.).

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, γιατί τόσες μέρες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπάρχουν ακόμα τα παραπάνω προβλήματα και τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε, επιτέλους, να αντιμετωπιστούν και αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του Ν. 2525/97"που οξύνει παραπέρα τα προβλήματα στο χώρο της παιδείας και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Την εκρηκτική κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία του Πειραιά, επιβεβαιώνει και ο νομάρχης και ζητά λύσεις μπροστά στις κινητοποιήσεις μαθητών και γονιών

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα, στη 1μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, επιδιώκοντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του νομού, με την εφαρμογή της"μεταρρύθμισης". Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά τονίζει ότι αυτή η άσχημη κατάσταση θα χειροτερέψει με τις περικοπές των κονδυλίων για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, ο νομάρχης Πειραιά Χρ. Φωτίου, με επιστολή του στον υφυπουργό Παιδείας "τον παρακαλεί" για "άμεσες ενέργειες" μπροστά στις επερχόμενες κινητοποιήσεις μαθητών και γονιών. Στο έγγραφο που απευθύνεται στον υφυπουργό Παιδείας, με ημερομηνία 3 Νοέμβρη, ο νομάρχης Πειραιά τονίζει:"Σας ενημερώνουμε, ότι η κατάσταση όσον αφορά τις ελλείψεις καθηγητών στη νομαρχία Πειραιά έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ηδη συμπληρώνονται δύο μήνες από την έναρξη του σχολικού έτους και λείπουν 250 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Υπάρχουν σχολεία, όπου οι μαθητές δεν κάνουν μάθημα όλη την ημέρα. Το πρόβλημα χειροτερεύει με την έλλειψη βιβλίων.

Οι γονείς διαμαρτύρονται για τα πολυπληθή τμήματα άνω των 30 μαθητών και οι μαθητές ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας".

Ο νομάρχης δεν παίρνει θέση για τα προβλήματα, όμως με το παραπάνω έγγραφο επιβεβαιώνονται για μια ακόμα φορά οι καταγγελίες εκπαιδευτικών και γονιών για τα προβλήματα στα σχολεία του Πειραιά. Παράλληλα, επιβεβαιώνονται και οι καταγγελίες των Νομαρχιακών Συμβούλων της ΝΑΣ Πειραιά Ελπίδας Παντελάκη και Γιώργου Λαγωνίκα για ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, συνωστισμό μαθητών σε τάξεις με περισσότερους από 30 μαθητές, ενώ επιπλέον ο Νομάρχης αναφέρεται και σε ελλείψεις σε βιβλία.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προγραμματίζουν σήμερα και οι μαθητές σχολείων του Περάματος, ενώ στο πλευρό τους βρίσκεται και η Δημοτική Αρχή της πόλης.
ΟΛΜΕ
Καταγγέλλει τον προϊστάμενο εκπαίδευσης Ηλείας

Τη στάση του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας, ο οποίος παρέκαμψε το υπηρεσιακό συμβούλιο (ΠΥΣΔΕ) και τοποθέτησε ως αναπληρωτές επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι ο προϊστάμενος παρανόμησε συνειδητά, "μια και οι "επιτυχόντες" δεν έχουν δικαίωμα πρόσληψης ως αναπληρωτές, αφού εκκρεμούν ενστάσεις και προσφυγές και, επομένως, δεν υπάρχουν οριστικοί πίνακες επιτυχόντων". Σύμφωνα με το ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε σε μήνυση κατά του προέδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας Χρ. Ζαγανίδη, ο οποίος με άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ πήγε στο γραφείο του για να τον ενημερώσει σχετικά με τις θέσεις του κλάδου. Την παύση της ποινικής δίωξης κατά του προέδρου της ΕΛΜΕ Ηλείας ζητά το ΔΣ της ΟΛΜΕ και καλεί τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Καταγγέλλει, επίσης, "την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας κ. Μάσσια" και ζητά την απομάκρυνσή του. "Το ΥΠΕΠΘ και ο προϊστάμενος του Ν. Ηλείας θέλουν να νομιμοποιήσουν το διαγωνισμό της ντροπής και να πάρουν τη ρεβάνς από το κίνημα του Ιούνη, προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και προσπαθώντας να μετριάσουν την κοινωνική κατακραυγή", αναφέρεται σε ανακοίνωση από το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

84Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αντίδραση στις συμπτύξεις των τμημάτων

Την ακύρωση των συμπτύξεων των τμημάτων ζητούν οι γονείς των μαθητών του 84ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, στο οποίο το δεύτερο μήνα της σχολικής χρονιάς έφτασε η εγκύκλιος για τη σύμπτυξη τμημάτων μέχρι του αριθμού των 30 μαθητών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, αναφερόμενος στο Νόμο 1566/85, τον οποίο επικαλείται το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να προωθήσει τις συμπτύξεις, τονίζει ότι τα νέα προγράμματα και οι μέθοδοι διδασκαλίας, σε σχέση με το 1985, σύμφωνα και με τις απόψεις των εκπαιδευτικών φορέων απαιτούν τμήματα 18 - 23 μαθητών. Τονίζουν, επίσης, ότι οι συμπτύξεις επιδεινώνουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η λειτουργία του σχολείου σε διπλή βάρδια, εξαιτίας της έλλειψης σχολικών βιβλίων και κάνουν λόγο και για το ζήτημα του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών μαθητών (πάνω από 40%) με προβλήματα γλώσσας και με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές.

Οι μαθητές καταγγέλλουν επίσης ότι από τη μια υπάρχουν σχολεία με ολιγομελή τμήματα 16 - 22 μαθητών με πρωινή βάρδια και από την άλλη το 84ο σχολείο που λειτουργεί σε διπλή βάρδια με τμήματα 27 - 30 μαθητών. Σύμφωνα με το Σύλλογο Γονέων, την αντίθεσή του στις συμπτύξεις έχει εκφράσει το Σχολικό Συμβούλιο των εκπαιδευτικών.

Νέα ελπιδοφόρα σελίδα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας

"Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους αγώνες των μαθητών - σπουδαστών, που ανοίγουν μια νέα ελπιδοφόρα σελίδα στην πάλη της νεολαίας και του λαού μας για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και στη ζωή.

Οταν εντείνονται από την κυβερνητική πολιτική του "μονόδρομου της ΟΝΕ", οι φραγμοί στη μόρφωση, η πνευματική χειραγώγηση, όταν η παιδεία από κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπόρευμα, όταν οι γονείς βάζουν καθημερινά βαθιά το χέρι στην τσέπη, τότε ο λαός και η νεολαία έχουν κάθε δικαίωμα να αντισταθούν, ν' αντιδράσουν, διευρύνοντας και συντονίζοντας τους αγώνες τους.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για την ανάπτυξη ενός αναγεννητικού, παλλαϊκού κινήματος στην παιδεία, που θ' αναδείχνει και θα διεκδικεί, μαζί με τα σοβαρά προβλήματα της υποδομής, ουσιαστικές αλλαγές στο περιεχόμενο της μόρφωσης για ολόπλευρα αναπτυγμένους ανθρώπους, που να είναι κύριοι της τύχης τους με γνώση, εφόδια και δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή τους. Αυτό το κίνημα θα βρει τη δικαίωση του στον αγώνα της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζόμενων για βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές".

Σε αποχή από τις εξετάσεις Ιουνίου καλεί η ΕΛΜΕ Πειραιά

Σε αποχή από τις εξετάσεις της Β Λυκείου τον Ιούνιο του 1999, καλεί τους μαθητές των λυκείων η ΕΛΜΕ Πειραιά, σύμφωνα με απόφαση της γενικής της συνέλευσης, σε μια προσπάθεια ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών νόμων για την παιδεία, αλλά και της γενικότερης αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε περιοχή να πάρουν αποφάσεις κηρύσσοντας από τώρα αποχή από τις εξετάσεις του Ιούνιου, μπλοκάροντας την αντιεκπαιδευτική "μεταρρύθμιση", και διεκδικώντας την προαγωγή των μαθητών στη Γ Λυκείου, μόνο με την προφορική τους βαθμολογία.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΜΕ Πειραιά στο ψήφισμά της επισημαίνει ότι "φέτος τα όσα διαδραματίζονται στην Παιδεία δεν έχουν προηγούμενο. Οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των περισσότερων σχολείων, ενώ οι συμπτύξεις τμημάτων και η αδυναμία αφομοίωσης της ύλης της Β Λυκείου από τους μαθητές έχει μετατρέψει τη μάθηση σε Γολγοθά, προκαλώντας τις αντιδράσεις μαθητών, γονιών, οι οποίοι και αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στα φροντιστήρια".

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους μαθητές σε συντονισμένη δράση με γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ