ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η πολιτική ζωή δεν είναι ντέρμπι»

Κλιμάκιο υποψηφίων του ΚΚΕ περιόδευσε χτες στα διυλιστήρια της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» στη Θεσσαλονίκη

«Η πολιτική ζωή δεν είναι ντέρμπι. Η πολιτική ζωή είναι ταξικά συμφέροντα και για τους εργαζόμενους είναι αγώνας για την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων τους, για τη βελτίωση της ζωής τους, την κατοχύρωση των πολιτικών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων».

Αυτά τόνισε στην ομιλία του στους εργαζόμενους στα διυλιστήρια της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» στη Θεσσαλονίκη, ο Θόδωρος Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ και υποψήφιος του ΚΚΕ στις εκλογές, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Βασίλης Αχτσής, υποψήφιος στις εκλογές και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στη σύντομη ομιλία του ο Θ. Κυριακίδης υπογράμμισε ότι τα άλλα κόμματα δεν ασχολούνται σήμερα με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, αλλά τους απασχολεί ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής του συστήματος της ανεργίας και της εκμετάλλευσης, ο Κωστάκης ή ο Κώστας... και υπογράμμισε: «Εμείς δεν πιστεύουμε σε ντέρμπι. Εμείς, το ΚΚΕ έχει άλλα κριτήρια για τις εκλογές. Το βασικό μας κριτήριο είναι να αντισταθεί ο λαός και με την ψήφο του στις αντιλαϊκές επιλογές των διαφόρων διαχειριστών.

Εμείς λέμε να αδυνατίσουν και τα δύο κόμματα της διαχείρισης στις εκλογές, για να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα αντιδραστικά τους σχέδια και τα σκληρά μέτρα που έρχονται μετά τις εκλογές. Να έχουμε μια αδύνατη κυβέρνηση και μια δυνατή αντιπολίτευση. Αυτό είναι το ζητούμενο για τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει αυτή τη φορά να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι στο τεχνικό δίλημμα να ψηφίσουν έναν από τους δύο υπεύθυνους της αντιλαϊκής πολιτικής».

Κάλεσε δε τους εργαζόμενους όχι απλώς να καταψηφίσουν τα δύο κόμματα του δικομματισμού, αλλά να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ, «τη μόνη ισχυρή, συνεπή δύναμη αντιπολίτευσης, για να έχουμε αύριο τη δυνατότητα να παλέψουμε πιο αποτελεσματικά για τα προβλήματα των εργαζομένων και να αντισταθούμε απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται...».

Εκτός από τη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους, το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης και με το Σωματείο Εργαζομένων. Στις συζητήσεις και επαφές που είχε με το σωματείο και τους εργαζόμενους, το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι υπάρχει πολύ καλό κλίμα και αποδοχή των πολιτικών του Κόμματος γιατί οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν τον τελευταίο ιδιαίτερα χρόνο βιώσει οι ίδιοι τις αρνητικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και της παγκοσμιοποίησης.

Το κλιμάκιο έγινε αποδεκτό μέσα σε φιλικό και θερμό κλίμα και πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την εκτίμησή τους στο ΚΚΕ για τη συνεπή φιλολαϊκή του πολιτική. Χαρακτηριστική ήταν η παρατήρηση διοικητικού υπαλλήλου της επιχείρησης, που ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο: «Πρέπει να σας πω ειλικρινά ότι και εδώ και σε άλλους χώρους εκφράζεται ανοιχτά από τους εργαζόμενους η άποψη ότι μόνο η Παπαρήγα λέει στον κόσμο την αλήθεια. Ολοι οι άλλοι μας κοροϊδεύουν».

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ εξήγησαν ότι και η θέση του Κόμματος που είναι γνωστή, τουλάχιστο στα μέλη της διοίκησης του σωματείου, είναι όχι μόνο να μείνει ο τομέας πετρελαίου στον έλεγχο του κράτους, αλλά να χρησιμοποιηθεί, μαζί με άλλες στρατηγικής σημασίας κρατικές επιχειρήσεις, σαν μοχλός ανάπτυξης και να ενταχθεί σε ένα σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής.

Ολα όσα συμβαίνουν σήμερα στη μεγάλη αυτή επιχείρηση και το κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την πολιτική του ΚΚΕ και κάνουν πολύ επίκαιρο το κάλεσμα του Κόμματος στους εργαζόμενους για τη συσπείρωση στο Λαϊκό Μέτωπο, για να μπει η χώρα σε μια άλλη τροχιά, με κύρια κατεύθυνση την αντιμετώπιση των προβλημάτων του λαού.

Και πάλι κομμουνιστής βουλευτής στην Αχαΐα

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Αχαΐας του ΚΚΕ

Ψηφοδέλτιο νίκης και λαϊκής αντεπίθεσης είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Αχαΐα, το οποίο παρουσίασε χτες η ΝΕ Αχαΐας σε συνέντευξη Τύπου. Συμμετέχουν σ' αυτό άνθρωποι, που πρωτοστάτησαν στους καθημερινούς αγώνες που έδωσαν οι κομμουνιστές μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους ανυπότακτους αντιιμπεριαλιστές. Είναι ένα ψηφοδέλτιο, του οποίου η σύνθεση αποτυπώνει το μεγάλο άνοιγμα των κομμουνιστών προς την κοινωνία και εκφράζει τη λογική και την πολιτική του λαϊκού μετώπου. Ενα ψηφοδέλτιο, που αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση των λαϊκών αγώνων και μετά τις 9 του Απρίλη. Ενα ψηφοδέλτιο, που εκφράζει τις ανάγκες και τους πόθους της εργατικής τάξης και της νεολαίας και γι' αυτό ενισχύει την πεποίθηση των μελών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ πως είναι εφικτή η επανεκλογή Αχαιού κομμουνιστή βουλευτή από την πρώτη κιόλας κατανομή.

Παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ο γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας Κώστας Μπάτσικας σημείωσε: «Η ψήφος στο ΚΚΕ δε θα αλλάξει μετερίζι μετά τις εκλογές, δε θα προστεθεί για κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, όπως διακηρύσσουν το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ. Να κρίνει ο λαός και αυτά τα κόμματα. Κύρια με τα έργα τους να κρίνει γιατί απουσίαζαν από τις μεγάλες αντιπολεμικές -αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στον Αραξο. Γιατί απουσίαζαν από το μπλόκα της αγροτιάς, γιατί δεν έβγαλαν άχνα για τα ιδιώνυμα. Γιατί δε λένε κουβέντα για το μισθοφορικό στρατό, τους Ελληνες φαντάρους, που είναι σε Βοσνία, Κόσσοβο, Αλβανία, γιατί στηρίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, την ΟΝΕ. Αγαπητοί φίλοι. Είμαστε σίγουροι ότι το ΚΚΕ θα αναδειχτεί ισχυρό στην Αχαΐα και σε όλη την Ελλάδα, γιατί αυτό συμφέρει όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί ο λαός της Αχαΐας να στείλει στη Βουλή κομμουνιστή βουλευτή, εκλέγοντάς τον από την πρώτη κατανομή».

Πεποίθηση των μελών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ είναι πως ο λαός της Αχαΐας από την πρώτη κιόλας κατανομή θα εκλέξει κομμουνιστή βουλευτή
Πεποίθηση των μελών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ είναι πως ο λαός της Αχαΐας από την πρώτη κιόλας κατανομή θα εκλέξει κομμουνιστή βουλευτή
Στη συνέχεια, ο γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας παρουσίασε τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος, οι οποίοι είναι:

  • Αντωνόπουλος Ανδρέας, οικοδόμος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.
  • Ασπρούλιας Βασίλης, δικηγόρος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας.
  • Μυλωνάς Κώστας, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μηχανικών Πάτρας.
  • Κοσιώνης Παναγιώτης, γιατρός, δημοτικός σύμβουλος Πάτρας.
  • Λαπαναΐτης Θανάσης, αγρότης, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αχλαδιάς, αντιπρόσωπος του Συνεταιρισμού στην Παναιγιάλεια Ενωση Συνεταιρισμών.
  • Μισιρλής Γιάννης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πάτρας.
  • Παπαγιαννοπούλου Ζωή, άνεργη, μέλος της Επιτροπής Ανέργων Πάτρας και του ΔΣ του Σωματείου Ιματισμού.
  • Παπανικήτας Ανδρέας, Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Πάτρας του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων.
  • Πεσματζόγλου Βασίλης (Μπίλις), επαγγελματίας, διαμερισματικός σύμβουλος.
  • Σωτηρακόπουλος Δημήτρης, αγροτοκτηνοτρόφος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαρρών.
  • Χριστόπουλος Χρήστος, οδοντίατρος.
Προσκλητήριο συστράτευσης στο Ηράκλειο Κρήτης

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο νομό

Το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στο νομό Ηρακλείου παρουσιάστηκε χτες στο Ηράκλειο. Την παρουσίαση έκανε ο Στ. Ορφανός, μέλος του Γρ. Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στην εισηγητική του ομιλία ο ομιλητής σημείωσε πως «η υπερψήφιση του ΚΚΕ στις φετινές εκλογές, δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τους αριστερούς. Ενδιαφέρει όλους όσοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση της ιδέας ενός τέτοιου λαϊκού μετώπου, παράλληλα με την αποδυνάμωση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αυτό το προσκλητήριο συστράτευσης απευθύνει ο Συνδυασμός Ηρακλείου του ΚΚΕ σ' όλους τους Ηρακλειώτες που καταλαβαίνουν ότι πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Στους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους. Στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, και εμπόρους. Στις γυναίκες και τους νέους. Σ' αυτούς που αντιδρούν στην κατεδάφιση της δημόσιας παιδείας, της υγείας, στην αδιαφορία μπροστά στα οικιστικά προβλήματα και τα προβλήματα ποιότητας ζωής.

Στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ που αντιλαμβάνονται ότι έγιναν θύματα στο δικομματικό παιχνίδι, που τους χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα για την επιβίωσή του.

Ο συνδυασμός μας διεκδικεί - με περισσότερες αξιώσεις από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές - έδρα στο Ηράκλειο, υπολογίζοντας στην ανταπόκριση των Ηρακλειωτών στο κάλεσμά του.

Το ψηφοδέλτιό μας στηρίζεται από παράγοντες της κοινωνικής ζωής του νομού μας που συγκεντρώνουν υπογραφές σ' ένα κείμενο - έκκληση στους Ηρακλειώτες, και ορισμένοι παρευρίσκονται στη σημερινή συνέντευξη».

Ποιοι είναι:

1. Αγουλά Δέσποινα, ιδιωτικός υπάλληλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρχανών, και πρόεδρος σήμερα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Αρχανών.

2. Βερτούδος Νίκος,αγροτοκτηνοτρόφος, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Τεμένους.

3. Καλογεράκης Μάνθος, οδοντίατρος.

4. Καστελλάκης Γιάννης, Ηλεκτρολόγος - Μηχανολόγος Μηχανικός, του Πανεπιστημίου της Νάπολης Ιταλίας. Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης.

6. Παπαδημητρόπουλος Γιάννης, αγρότης, πωλητής σε λαϊκές και ενεργό μέλος του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Υπήρξε σύμβουλος στην ΟΑΣΝΗ και αντιπρόσωπος στην ΠΑΣΕΓΕΣ.

7. Πίτσος Δημήτρης, υδραυλικός. Από το 1980 μέχρι το 1999 ήταν γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Υδραυλικών Ν. Ηρακλείου. Αντιπρόσωπος στην ΟΕΒΝΗ.

8. Σαμαριτάκης Στέλιος, αγρότης - κτηνοτρόφος και δραστηριοποιείται στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σήμερα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών.

9. Συντυχάκης Μανώλης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

10. Χασουράκης Μπάμπης, επαγγελματίας.

ΚΟΖΑΝΗ
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ανταποδοτική

Παρουσιάστηκε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στο νομό

Κάλεσμα στο λαό της Κοζάνης, ν' απαλλαγεί από τα ψεύτικα διλήμματα που έντεχνα καλλιεργούν τα άλλα κόμματα και να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στηρίζοντας την προσπάθεια συγκρότησης του κοινωνικοπολιτικού Λαϊκού Μετώπου, απηύθυνε η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, στη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης των υποψηφίων του Κόμματος στο νομό.

«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ανταποδοτική ψήφος. Μόνο το ΚΚΕ με την αποφασιστική ενίσχυσή του μπορεί να ξαναπροβάλει στο λαό τα οράματα και τις αξίες που χάθηκαν. Γιατί το ΚΚΕ αγωνίζεται για να πιστέψει ο λαός στις δυνάμεις του, να περάσει με το δικό του μέτωπο στην αντεπίθεση και ν' αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Να δώσει διέξοδο σε όφελος του λαού και του τόπου», σημείωσε ο Γ. Στραβού, γραμματέας της Οργάνωσης.

Στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο νομό Κοζάνης συμμετέχουν οι: Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, Μιχάλης Καραμπατσιάς, Γιώργος Κουζικόπουλος, Κώστας Νικολαΐδης, Παναγιώτης Σιάμινος και Κώστας Σταμπολίδης.

Στην εκδήλωση έγινε και απολογισμός των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων του ΚΚΕ για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες και γενικότερα το λαό του νομού. Και αυτές αφορούν στους γουνεργάτες και τους μικρογουνοποιούς που μαστίζονται από την κρίση που δημιουργήθηκε στη γούνα εξαιτίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, στα προβλήματα των εργαζομένων στη ΜΑΒΕ, στη ΔΕΗ, στα προβλήματα του ΤΑΣ Κοζάνης, των σεισμοπλήκτων του νομού γενικότερα κλπ. Επισημάνθηκε πως η κοινοβουλευτική δουλιά του Κόμματος στο νομό μπορεί να είναι πιο πλούσια και αποτελεσματική αν εκλεγεί κομμουνιστής βουλευτής στην Κοζάνη και αυτό άλλωστε τέθηκε ως στόχος της Οργάνωσης.

Παρουσιάζοντας το τοπίο μέσα στο οποίο διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα μας, ο Γ. Στραβού επέστησε την προσοχή των εργαζομένων, όλων των πολιτών στις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο ρόλο που έχει αναλάβει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση. «Στο επόμενο διάστημα, ΑμερικανοΝΑΤΟικοί μισθοφόροι κατακτητές, θα περάσουν τα ελληνικά εδάφη για προστεθούνε στον ήδη υπάρχοντα στρατό κατοχής στη Γιουγκοσλαβία. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό, να ορθώσει το ανάστημά του για να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τη νομιμοποίηση των στρατιωτικών επεμβάσεων εναντίον κυρίαρχων ανεξάρτητων κρατών. Να μη σταλεί ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα ελληνικά σύνορα. Εμείς διαφωνούμε κατηγορηματικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την ανοχή της ΝΔ για τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Παλεύουμε για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το αντιΝΑΤΟικό, αντιπολεμικό μέτωπο, να μεγαλώσει η κοινωνική του βάση και να συναντηθούν όσο γίνεται ευρύτερες δυνάμεις που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα. Και η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή, της συγκρότησης δηλαδή του Αντιμονοπωλιακού, Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης», κατέληξε ο Γ. Στραβού.

Ποιοι είναι

Ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, από την Πτολεμαΐδα, είναι συνδικαλιστικό στέλεχος στο χώρο της ΔΕΗ. Είναι εκλεγμένος στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας και στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Ο Μιχάλης Καραμπατσιάς, από τη Σιάτιστα, είναι γουνοποιός, Δημοτικός Σύμβουλος. Ηταν υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Σιάτιστας στις εκλογές του 1998.

Ο Γιώργος Κουζικόπουλος, από το Τρανόβαλτο, είναι θερμοϋδραυλικός. Συνδικαλιστικό στέλεχος στο χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών, διατέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης.

Ο Κώστας Νικολαΐδης είναι γεωλόγος, στέλεχος της Αναπτυξιακής Κοζάνης (ΑΝΚΟ), μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της ΑΝΚΟ, μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ και της Περιφερειακής Επιτροπής Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Παναγιώτης Σιάμινος, από τα Σέρβια, είναι οικοδόμος, Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης.

Ο Κώστας Σταμπολίδης, είναι οικονομολόγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

«Γκαουλάιτερ» της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών ή του Βερολίνου;

Αναδημοσιεύουμε, χωρίς σχόλια, το άρθρο του συναδέλφου Μπάμπη Γκίκα από τη στήλη «Ματιές στα Βαλκάνια» της «Μακεδονίας» της περασμένης Κυριακής.

Προχτές, Παρασκευή, και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ελληνική Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες που εκτόξευσε το ΚΚΕ εναντίον του ότι αποτελεί έναν «γκαουλάιτερ», με αφορμή τη συμμόρφωσή του στις επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια και την υποστήριξη των αμερικανονατοϊκών επεμβατικών σχεδίων στη Γιουγκοσλαβία.

Καταγγελία που περιλαμβάνεται στη «Μαύρη Βίβλο» των πεπραγμένων της κυβέρνησης του κ. Σημίτη και εξέφρασε η ΓΓ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να εξηγήσει τι εστί «γκαουλάιτερ». Είπε λοιπόν ότι «γκαουλάιτερ» ήταν ο έπαρχος που διόριζε ο Χίτλερ στις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες.

Ετσι, είπε ο κ. Σημίτης, δε νομιμοποιείται κανένας παραλληλισμός, αφού η παρούσα κυβέρνηση τυγχάνει της κοινοβουλευτικής νομιμότητας και εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό.

Ανταπαντώντας η κ. Παπαρήγα στον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε ότι δε σημαίνει και πολλά αυτή η κοινοβουλευτική νομιμότητα, αφού και ο δικτάτορας Μεταξάς είχε προηγουμένως την κοινοβουλευτική στήριξη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Χίτλερ.

Εθεσε δε το ερώτημα ότι μπορεί μεν η κυβέρνηση να έχει την κοινοβουλευτική νομιμότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει και τη δημοκρατική νομιμότητα.

Μην ξεχνάμε ότι το εκάστοτε κυβερνών κόμμα - μετά το 1974 - ήταν πάντα μειοψηφικό, αφού αποσπούσε ποσοστά κάτω του 50% και η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του - άρα και η κοινοβουλευτική νομιμότητα - στηρίζεται στον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, κατακτώντας περισσότερες έδρες από όσες του αναλογούσαν.

Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι η κάθε κυβέρνηση κυβερνάει όχι εν λευκώ, αλλά στη βάση υποτίθεται δημοκρατικών διαδικασιών, αλλιώς δε θα υπήρχε καθόλου κοινοβουλευτικό σώμα προς το οποίο έρχονται προς ψήφιση οι επιμέρους κυβερνητικές πολιτικές που πρόκειται να ακολουθηθούν.

...που δεν κάνει σεβαστό το φρόνημα του 98% του λαού

Θέλουμε όμως να μείνουμε σε ένα άλλο σημείο. Πέρυσι κατά τη διάρκεια των νατοϊκών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, το 98% του ελληνικού λαού είχε ταχθεί εναντίον τους.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της στη νατοϊκή επέμβαση, επέτρεψε τη διέλευση των νατοϊκών δυνάμεων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (τέτοιο πρωταγωνιστικό ρόλο θέλει να παίξει στα Βαλκάνια;) και την παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, ως μέρος των διεθνών (νατοϊκών) στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων, δε δείχνει ασέβεια στο φρόνιμα ενός ολόκληρου λαού;

Δε στερεί από τις κυβερνητικές πράξεις, στο ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας, τη δημοκρατική νομιμότητά τους;

...και τι θα κάνει σε ένα νέο νατοϊκό πόλεμο;

Μια και έρχονται εκλογές στην Ελλάδα, δεν οφείλουν όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού να δηλώσουν ποια πολιτική θα ακολουθήσουν στο Γιουγκοσλαβικό, τώρα που ηχούν ξανά τα νατοϊκά τύμπανα του πολέμου για ένα δεύτερο γύρο;

Θα παραχωρηθεί ξανά ελληνικό έδαφος για τη διέλευση νατοϊκών δυνάμεων προς το Κοσσυφοπέδιο;

Θα συμμετάσχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα νέο πόλεμο; Θα επιτραπούν αυτές οι δυνάμεις να δράσουν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος εκτός Κοσσυφοπεδίου;

Επιπλέον μπορούν να απαντηθούν οι πληροφορίες ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει αλλαγή του περιεχομένου της εντολής του, (που απορρέει από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), ώστε να επεμβαίνει οπουδήποτε στη γιουγκοσλαβική επικράτεια (κάτι άλλωστε που ζητούσαν οι Αμερικανοί από το Ραμπουγέ);

Αληθεύει ότι για την ελληνική συγκατάθεση το ΝΑΤΟ δίνει ως αντάλλαγμα 110 δισ. δραχμές για έργα στο νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο προορίζουν να έχει επιχειρησιακό χώρο ευθύνης στη Βαλκανική;

Ερωτήματα, από την απάντηση των οποίων πρέπει να κρίνεται η ψήφος του κάθε πολίτη, ώστε κανείς να μην έχει άλλοθι για την επομένη.


Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΙΚΑ

Ο χορός του «902»

Ο «902» διοργανώνει χορό στο κέντρο «Θάλασσες», την Κυριακή 19 Μάρτη και ώρα 21.00. Η διεύθυνση και το προσωπικό του «902» καλούν σε μια βραδιά γνωριμίας και διασκέδασης. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δέσποινα Ολυμπίου και πολυμελής ορχήστρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνονται στα τηλέφωνα 25.92.902 και 25.92.802.

«Ραχοκοκαλιά του αριστερού κινήματος το ΚΚΕ»

Δήλωση - διάψευση του Στέφανου -Ανδρέα Μιχαλόπουλου, ζωγράφου

Διαψεύδει όσα γράφτηκαν σε χτεσινές εφημερίδες, όπου τον παρουσίαζαν να φεύγει από το ΚΚΕ και να προσχωρεί στο κόμμα του Χαραλαμπίδη, ο Στέφανος - Ανδρέας Μιχαλόπουλος, ζωγράφος από την Κέρκυρα. Με δήλωση του, τονίζει χαρακτηριστικά, εκτός των άλλων: «...Διαψεύδω το ό,τι γράφτηκε σήμερα (χτες) στον Αθηναϊκό Τύπο για δήθεν αποχώρησή μου από το ΚΚΕ, για συμμετοχή μου σ' αυτό ή άλλο κόμμα. Πρώτον, γιατί δεν μπορεί να έχω αποχωρήσει από ένα κόμμα που δεν ήμουνα, από εννέα τουλάχιστον χρόνια, μέλος του. Και δεύτερον, γιατί επιθυμώ αυτή τη στιγμή να είμαι μέλος κάποιου άλλου κόμματος».

«Επί τη ευκαιρία, θα 'θελα επιπλέον, να δηλώσω, τονίζει ο Σ. Μιχαλόπουλος, ότι το ΚΚΕ είναι η ραχοκοκαλιά του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα και πιστεύω ότι αυτό καταγράφεται, όχι μόνο από το σάλπισμα των κινητοποιήσεων και από την επιτυχία στις μορφές πάλης, αλλά πολύ περισσότερο από τη συμμετοχή του στους αγώνες».

Ας σημειωθεί, ακόμα, ότι πρόσωπο με το όνομα Κώστας Βλάσσης που φέρεται να προέρχεται από το ΚΚΕ και να ενισχύει το κόμμα του Χαραλαμπίδη, δεν έχει ούτε είχε, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, καμία οργανωτική σχέση με το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ