ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ανέξοδες υποσχέσεις και δημαγωγία της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του Κόμματος για τις προχτεσινές εξαγγελίες του Λ. Παπαδήμα

"Σε μια σχεδόν εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, προχώρησε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 1999 ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμας.Σ' αυτή επαναλήφθηκαν, άλλη μια φορά, οι γενικότητες, οι αοριστίες, οι ανέξοδες υποσχέσεις, όλη η δημαγωγία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας", επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Τα μέτρα, συνεχίζει η ανακοίνωση, που εξαγγέλθηκαν δεν αντιμετωπίζουν στην ουσία τους τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων του. Δεν απαντούν στα συγκεκριμένα αιτήματα, που προβάλλουν μέσα από τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Αντίθετα, με όλες αυτές τις εξαγγελίες:

  • Προωθείται γοργά η παραπέρα υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.
  • Συρρικνώνονται και μετακινούνται Νοσοκομειακές Μονάδες και Τμήματα Νοσοκομείων.
  • Αποδιαρθρώνεται το ΠΙΚΠΑ και προωθείται η ιδιωτικοποίησή του μέσω της ανταποδοτικότητας λειτουργιών και υπηρεσιών του.
  • Ενισχύεται η λογική των υποκαταστάτων στα εξαρτημένα άτομα - με τη μεθαδόνη - κάτι που καταγγέλλουν οι ίδιοι, τη στιγμή που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις θεραπευτών της Κοινότητας Απεξάρτησης "18 Ανω".

"Ολα αυτά οδηγούν στην εξάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων, στη χειροτέρευση της υγείας της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων" υπογραμμίζει το Τμήμα Υγείας και αναφέρει πιο συγκεκριμένα τα εξής: "Ο υπουργός και η κυβέρνηση από τη μια δηλώνουν ότι παραμένουν "αμετακίνητοι στις θεμελιώδεις αρχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας" και από την άλλη συνεχίζουν την καταστροφική πολιτική τους μέσα από μια σειρά νόμους, Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, με τη συρρίκνωση των κονδυλίων στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, προωθούν παραπέρα την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του δημόσιου τομέα, μετατρέποντας την Υγεία και την Πρόνοια, από κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα. Συρρικνώνουν τις λειτουργίες του, στην ουσία"ξεθεμελιώνουν" κι αυτό το ελάχιστο που έχει μείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει το συνδικαλιστικό κίνημα όλων των υγειονομικών, που κι αυτές τις μέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

- Για τις εφημερίες των γιατρών υποσχέθηκε λύση έξω, όμως, ακόμα και από το πόρισμα επιτροπής, που η ίδια η κυβέρνηση πρόσφατα συγκρότησε, για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

- Για την ξενοδοχειακή υποδομή, υποσχέθηκε αναβάθμιση, που θα ξεκινήσει από πέντε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αφήνοντας ανοιχτή τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην καθαριότητα και τη φύλαξή τους.

- Για το καυτό πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, αόριστα και γενικά - όπως πάντα - υποσχέθηκε "προκήρυξη θέσεων τακτικού προσωπικού" και ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι για την κάλυψη άμεσων αναγκών των νοσοκομείων θα προσληφθεί εποχικό προσωπικό και "επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ".

- Για το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν νέες αόριστες υποσχέσεις επίσπευσης της λειτουργίας του. Φαίνεται να υπαναχωρεί η κυβέρνηση, ακόμα και από προηγούμενες εξαγγελίες της, όταν μιλάει για μετεγκατάσταση πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών του ΕΣΥ, από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

- Οι κάτοικοι των νησιών δεν εφησυχάζουν, επειδή για άλλη μια φορά πληροφορούνται ότι "συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου Ιπποκράτης, για τα νησιά του Αιγαίου... " ή όταν ακούν ότι "... ενεργοποιούνται στην Περιφέρεια οι κινητές μονάδες επείγουσας ιατρικής φροντίδας". Γιατί έχουν πειστεί ότι πρόκειται μόνον για εξαγγελίες.

1- Οπως και η επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια ηλικιωμένων στο σπίτι", εξαντλώντας την κυβερνητική ευαισθησία ή ακόμα ότι "συνεχίζεται το πρόγραμμα" για τα παιδιά στο δρόμο, κάτι που μας κάνει περισσότερο ανήσυχους, γιατί ο αριθμός αυτών των παιδιών συνεχώς αυξάνεται και το δράμα τους - που αποτελεί στίγμα για κάθε καπιταλιστική κυβέρνηση - συνεχίζεται.

- Και σαν συμπλήρωμα της κυβερνητική δημαγωγίας ο κ. υπουργός εξήγγειλε ότι "ξεκινά ο εθνικός διάλογος για τα μεγάλα θέματα εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και των αρμόδιων φορέων".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για να αντιμετωπιστούν στην ουσία τους τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης και προνοιακής φροντίδας του ελληνικού λαού, η υγεία να μη γίνει εμπόρευμα, αλλά να παρέχεται δωρεάν, ισότιμα και υψηλής ποιότητας για όλο το λαό, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος όλων των υγειονομικών, η αγωνιστική δράση των εργαζομένων μέσα από τους μαζικούς φορείς, η δημιουργία ενός ισχυρού μαζικού μετώπου πάλης του λαού και της νεολαίας, για μια άλλη πολιτική και στο χώρο της λαϊκής υγείας και πρόνοιας".

ΕΣΑΚ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αγώνας, ο μονόδρομος των εργαζομένων

"Υποστηρίζουμε και παλεύουμε για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με επάρκεια προσωπικού και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να παρέχει σε όλους αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας".

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Υγειονομικών (ΕΣΑΚ - Υ) με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας. Η ΕΣΑΚ - Υ, αναφερόμενη στις συναντήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνει ότι τα συμπεράσματα που βγήκαν "δείχνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Δείχνουν ότι οι στόχοι για τη σύγκλιση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ, περνούν από το μονόδρομο της ανατροπής των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει".

Τα μέτρα της κυβέρνησης απαντούν από μόνα τους σ' αυτούς που υποστηρίζουν την απάτη του "εθνικού στόχου" για την ΟΝΕ, αλλά και στους άλλους, τους "μουλωχτούς", που υποστηρίζουν την άλλη απάτη, της ΟΝΕ με κοινωνικό πρόσωπο, υπογραμμίζει η ΕΣΑΚ - Υ και τονίζει: "Το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, με ευθύνη της πλειοψηφίας - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ - κατέληξε στις αποφάσεις που εναρμονίζονται με την κυβερνητική πολιτική".

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η ΕΣΑΚ - Υ αντιπαραβάλλει τα επιχειρήματά της στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

  • "Λένε, αναφέρει η ανακοίνωση, για αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας αλλά παράλληλα είναι και φανατικοί υποστηριχτές του νόμου για την Υγεία, του 2519/97, που βάζει τις βάσεις για την ανατροπή της Δημόσιας Υγείας. Είναι οπαδοί του "ανταγωνιστικού" Δημοσίου Τομέα και υπέρ της ανταποδοτικότητας. Αυτό, όμως, σημαίνει λιγότερους και πιο φτηνούς εργαζόμενους. Σημαίνει αύξηση των νοσηλίων, με τις προφανείς επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία".
  • Λένε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αλλά γιατί δεν το προσδιορίζουν;
  • Λένε "όχι" στις ιδιωτικοποιήσεις, όμως όλα τα "εκσυγχρονιστικά" μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση - και αυτοί συμφωνούν - οδηγούν στη μετατροπή του χώρου της Υγείας σε μια μεγάλη επιχείρηση με δημόσια ταμπέλα.

Η ΕΣΑΚ Υγειονομικών τάσσεται κατά της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και υπέρ των αυξήσεων στις τακτικές αποδοχές κατά 25%. Επίσης, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων και της μείωσης των ορίων συνταξιοδότησης.

Στην ανακοίνωση η ΕΣΑΚ - Υ αναφέρει ότι η πλειοψηφία έφερε ένα ψήφισμα για την Παιδεία όπου δεν υπήρχε ούτε λέξη υποστήριξης του μαθητικού κινήματος. "Είμαστε υπέρ των παιδιών μας, τονίζει η ΕΣΑΚ - Υ, που παλεύουν σήμερα για Δημόσια Δωρεάν Αναβαθμισμένη Παιδεία, με ίσες ευκαιρίες για όλους. Στη μόρφωσή τους σήμερα, στην εξασφάλισή τους αύριο - προσθέτει. Είμαστε υπέρ του μαθήματος της αξιοπρέπειας που διδάσκουν οι μαθητές σήμερα, αφήνοντας "στην ίδια τάξη" τους κάθε συμβιβασμένους. Ολους αυτούς που θέλουν ανοιχτά σχολεία με κλειστή την παιδεία. Θέλουμε κι εμείς ένα ανταγωνιστικό Δημόσιο - συνεχίζει η ανακοίνωση. Οχι όμως στο πλαίσιο των νόμων της αγοράς, που εκεί χωράνε μόνο όσοι έχουν, αλλά ένα Δημόσιο ασυναγώνιστο στην κοινωνική προσφορά και προστασία".

"Αυτά όλα απαιτούν το δικό μας μονόδρομο: των εργαζομένων. Μονόδρομος που θα είναι "λεωφόρος" για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους και "στενωπός" για τις επιδιώξεις της ολιγαρχίας και της κυβερνητικής πολιτικής", επισημαίνει η ανακοίνωση, και καταλήγει: "Απαιτείται το δικό μας μέτωπο αγώνα, όλων των εργαζομένων και της νεολαίας. Με μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και όλων όσοι την υποστηρίζουν σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο".

"Εργα βιτρίνας" καταγγέλλει και η ΠΟΕΔΗΝ

Εντονη κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για τη σκόπιμη υποβάθμιση των Δημοσίων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, άσκησε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις "παρεμβάσεις στην καθημερινότητα", που εξήγγειλε προχτές ο υπουργός Λ. Παπαδήμας,σε πέντε Νοσοκομεία της Αθήνας, η ΠΟΕΔΗΝ τόνισε ότι είναι "έργα βιτρίνας" και ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μόνο που επιθυμεί είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις, να δείξει κινητικότητα, καθώς αυτό που τη χαρακτηρίζει, από την ανάληψη των καθηκόντων της, είναι η απραξία. Σε απάντηση στην ανακοίνωση του Λ. Παπαδήμα ότι γι' αυτές τις παρεμβάσεις, που αφορούν την ξενοδοχειακή υποδομή των Νοσοκομείων, θα χρειαστούν 2 δισ. δραχμές, η ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ότι μόνο για τα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου απαιτούνται 30 δισ. δραχμές (με περσινές τιμές).

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου έγινε εκτενής αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών τομέων των Νοσοκομείων, με αποκορύφωμα αυτόν της διαχείρισης των οικονομικών τους. "Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Νοσοκομείων", σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στ. Κουτσουμπέλης,αναφέροντας ότι υπάρχει ήδη μια πραγματικότητα, μετά την εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα της καθαριότητας, της φύλαξης, του 70% της συντήρησης και των τεχνικών υπηρεσιών, του 30% των πλυντηρίων, του 100% της διατροφής και της τελευταίας απόφασης για ανάθεση σε ιδιωτικά λογιστικά γραφεία του διπλογραφικού συστήματος. "Είναι σαφές ότι η διοίκηση των Νοσοκομείων οδεύει για ιδιωτικές εταιρίες. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του νομικού καθεστώτος με την αιτιολογία της πλήρους απόδοσης των μέτρων αυτών", πρόσθεσε ο Στ. Κουτσουμπέλης και ζήτησε ως... προληπτικό μέτρο το διορισμό των 29 επιλεγμένων μάνατζερ.

Η Ομοσπονδία έκανε αναφορά στα διογκωμένα ελλείμματα των Νοσοκομείων και εξέφρασε το φόβο ότι το γεγονός αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αλλάξει μελλοντικά το νομικό καθεστώς των Νοσοκομείων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΠΟΕΔΗΝ, τα χρέη των Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, την τελευταία διετία, αγγίζουν τα 70 δισ. δραχμές. Επίσης, τα χρέη των Ταμείων στα Νοσοκομεία είναι περί τα 40 δισ. δραχμές.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο Σπ. Παπασπύρος,εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος συμφώνησε με τις παραπάνω διαπιστώσεις της ΠΟΕΔΗΝ. "Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - ανέφερε ο Σπ. Παπασπύρος - θέλει να κάνει μόνο "έργα βιτρίνας", διότι είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των Νοσοκομείων. Δεν υπάρχει ψευδαίσθηση - συνέχισε - ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που στόχο έχει την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Νοσοκομείων".

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Υποψήφιος πρόεδρος ο Β. Δημόπουλος

Είναι επικεφαλής της "Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης", που συγκροτήθηκε σε ευρεία σύσκεψη της "Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας"

Ο καταξιωμένος συνδικαλιστής και μαχόμενος δικηγόρος Βασίλης Δημόπουλος θα είναι επικεφαλής της "Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης" και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ).

Η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ) συνήλθε χτες σε ευρεία ολομέλεια και σε συνεργασία με ευρύτερες δυνάμεις του δικηγορικού κόσμου συγκρότησε ριζοσπαστικό εκλογικό συνδυασμό με την επωνυμία "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση" (ΔΑΚ). Ως υποψήφιο πρόεδρο για τις προσεχείς δικηγορικές εκλογές ομόφωνα η ολομέλεια εξέλεξε τον Β. Δημόπουλο, μέλος του απερχόμενου ΔΣ του ΔΣΑ.

Παράλληλα, η ολομέλεια της ΣΑΚΔΑ αποφάσισε να συσπειρωθούν στο συνδυασμό της ΔΑΚ αγωνιστικές δυνάμεις ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές πεποιθήσεις, που αναδείχτηκαν με διαφανείς διαδικασίες από τους ίδιους τους δικηγόρους και όχι από διάφορα εξωδικηγορικά κέντρα. Οι υποψήφιοι της ΔΑΚ θα είναι πρόσωπα με επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, κοινωνική αξιοπρέπεια και να έχουν συμμετοχή σε αγώνες μέσα από διάφορους μαζικούς φορείς και συλλόγους.

Ο συνδυασμός της ΔΑΚ σκοπεύει να αντιστρέψει την πορεία στο Δικηγορικό Σύλλογο, στην ανάκαμψη του δικηγορικού λειτουργήματος και της Δικαιοσύνης και θα διαθέσει τις δυνάμεις της για την επίλυση των δικηγορικών προβλημάτων σε όφελος των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Η ΔΑΚ θα παλέψει για να ανατραπεί ο συσχετισμός δυνάμεων που υπάρχει σήμερα στο ΔΣΑ, να εκφραστεί η κοινωνική πλειοψηφία των δικηγόρων της Αθήνας που υποφέρει και απειλείται με επαγγελματική εξόντωση, και να διαμορφωθεί ένα κίνημα αντίστασης στη σημερινή πραγματικότητα.

  • Επίσης, χτες ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣΑ, Α. Ρουπακιώτης, επικεφαλής του συνδυασμού "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων" σε συγκέντρωση δικηγόρων σε θέατρο της Αθήνας ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος για το ΔΣΑ. Ο Α. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε και τους υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του, μεταξύ των οποίων είναι και ο Ι. Κορκόβελος, ο οποίος απέτυχε να πάρει το επίσημο χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και βρήκε στέγη στο συνδυασμό του Α. Ρουπακιώτη, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί ως δείγμα... πλουραλισμού που υπάρχει στο συνδυασμό "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων".
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΠ
Η πλειοψηφία ζητά απλά... συμμετοχή

Τη συμμετοχή της Νομαρχίας στο ΔΣ του νέου φορέα, ακόμα κι αν είναι ιδιωτικός, θέλει η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ζήτησαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ, Ελπίδα Παντελάκη και Γιώργος Λαγωνίκας

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά απέφυγε στην προχθεσινή του συνεδρίαση να καταδικάσει ξεκάθαρα το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, που ήδη συζητείται στη Βουλή. Αντ' αυτού αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει την εκπροσώπηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο ΔΣ του Οργανισμού, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που θα έχει. "Δεν τοποθετούμαστε σε άλλα θέματα", είπε η νομάρχης Πειραιά Μαίρη Τσανάκη...

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Ελπίδα Παντελάκη και Γιώργος Λαγωνίκας,ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο ΔΣ είναι επιμέρους θέμα. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης αρνείται τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο ΔΣ, όπως είπε η νομάρχης Πειραιά.

"Το πιο ουσιαστικό είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο να πάρει θέση στο να παραμείνει το λιμάνι του Πειραιά 100% στο Δημόσιο. Είναι καθοριστικό θέμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού και πρέπει να γίνει θέμα συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, εκτός και αν η διοίκηση της Νομαρχίας θέλει να αποφύγει να τοποθετηθεί σ' αυτό το ζήτημα", υπογράμμισε η Ελπίδα Παντελάκη.Ο επικεφαλής του υποστηριζόμενου από το ΠΑΣΟΚ συνδυασμού Δημήτρης Σαράφογλου,αφού είπε ότι δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο (!), επανέλαβε την προεκλογική του θέση λέγοντας: "Δεν είμαστε αντίθετοι στη μετατροπή του ΟΛΠ σε ΑΕ". Αναφερόμενος εξάλλου στα δικαιώματα των εργαζόμενων, που καταργούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στα λόγια μεν τάχθηκε υπέρ, για να τα υπονομεύσει όμως στην πράξη σημειώνοντας ότι αυτά πρέπει να παραμείνουν μόνο αν εξασφαλιστεί ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας του λιμανιού για τους χρήστες.

Στην επόμενη συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, που θα γίνει στον Πειραιά, μοναδικό θέμα θα είναι η Παιδεία. "Το πιο κρίσιμο ζήτημα αυτήν τη στιγμή είναι να πούμε στην κυβέρνηση "ως εδώ και μη παρέκει". Η κυβέρνηση πρέπει να πιεστεί και από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να ξεκινήσει τώρα διάλογο από μηδενική βάση. Αυτό είναι επείγον", υπογράμμισε η Ε. Παντελάκη.

Περί Ωνασείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) με τις τελευταίες αποφάσεις του "τρώει" σημαντικούς επιστήμονες, όπως οι καθηγητές της Καρδιολογίας Δ. Κρεμαστινός - που διατέλεσε υπουργός Υγείας - και Δ. Κόκκινος ή ο Στ. Γερουλάνος και ο Π. Αλιβιζάτος. Ταυτόχρονα εξοστρακίζεται η εκπαίδευση των φοιτητών - όπως και η έρευνα - από το ΩΚΚ καθώς η εκπαίδευση των φοιτητών, που ζήτησαν από τον Οκτώβρη του 1998 οι δυο καθηγητές της Καρδιολογίας, εξετάζεται ακόμα από το ΩΚΚ...

Βέβαια, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία - με την έννοια ότι δε θα μπορούσε να συμβεί ποτέ. Το ΩΚΚ - και το οποίο πολλές φορές παρουσιάστηκε ως υπόδειγμα ευλυγισίας απέναντι στη δυσκαμψία του δημοσίου - ήρθε να επιβεβαιώσει ότι "λειτουργεί βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας", όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος (παρ. 1, του άρθρο 3 του νόμου 2012/92).

***

Το ΩΚΚ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και η κρατικο-ασφαλιστική χρηματοδότησή του στηρίζεται σε ένα κράμα απ' τις ευεργετικότερες διατάξεις για τα νοσοκομεία. Εισπράττει δύο εκατομμύρια ανά καρδιοχειρουργική επέμβαση, όπως και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς και κρατική επιχορήγηση. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 1995 είχε εγγραφεί επιχορήγηση τεσσάρων δισ. δραχμών, αλλά με απόφαση του Δ. Κρεμαστινού (3.3.1995) η επιχορήγηση μειώθηκε σε δύο δισ. Στις 16.1.1996 με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλου και του - τότε - υφυπουργού Υγείας Ν. Φαρμάκη, το ΩΚΚ επιχορηγήθηκε με 120 εκατ. δραχμές, επιπλέον, για το οικονομικό έτος 1995.

Επίσης για τα τρία τελευταία έτη η επιχορήγηση ήταν 1,7 δισ. δραχμές για κάθε έτος.

***

Η στήλη δεν μπορεί να αποφανθεί για το σύννομο ή όχι όλων των πλευρών των αποφάσεων σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Εκείνο πάντως που φαίνεται καλά είναι ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις που μπορούν να παραβιάσουν τα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται σ' αυτό.

Και εκείνο που φαίνεται πιο καθαρά είναι ότι το ΩΚΚ μετατοπίζεται με γοργότερα βήματα προς μια ιδιωτική κλινική, παρά τις διαβεβαιώσεις - όπως αναφέρονται στη χτεσινή ανακοίνωση της Διοίκησής του - ότι "καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια εξορθολογισμού των οικονομικών του ΩΚΚ, ώστε να συνεχίσει την προσφορά υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου σε όλους τους Ελληνες, αδιακρίτως εισοδήματος ή ασφαλιστικού ταμείου, διατηρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα του".

Μ.

Σύσκεψη τη Δευτέρα

Πρόσκληση προς όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία και στην Πρόνοια, να συμμετάσχουν σε συνέλευση - σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη και ώρα 6 μ.μ., απευθύνει η "Ενιαία Συνδικαλιστική ΑγωνιστικήΚίνηση" (ΕΣΑΚ) Υγείας - Πρόνοιας Αθήνας. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Σόλωνος 130 (3ος όροφος), με θέματα: Η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και η επικείμενη συγκρότηση Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής. Το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 1999 της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και οι αγωνιστικές της διεκδικήσεις. Οι επικείμενες αρχαιρεσίες στον κλάδο.

"18 ΑΝΩ"
Διακομματική πρωτοβουλία για τους θεραπευτές

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ψυχική Υγεία αλλά και στο "18 Ανω" έδειξε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος,στη συνάντησή του με τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς τουΨυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ).

Η χτεσινή συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους φορείς του ΨΝΑ.

Χτες εξάλλου επισκέφτηκε το "18 Ανω" η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και ανακοίνωσε ότι με ομόφωνη απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, ανατέθηκε στον πρώην υφυπουργό Υγείας Μ. Σκουλάκη και στην ίδια η σύνταξη διάταξης νόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των 14 θεραπευτών του Περιπτέρου προς όφελος των παιδιών που αγωνίζονται να απεξαρτηθούν από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Η σύμβαση των θεραπευτών έχει λήξει και η κυβέρνηση αρνείται να τις ανανεώσει.

Χτες εξάλλου αποφυλακίστηκε ο Τάσος Μανουσάκης,που έχει απεξαρτηθεί και ήταν φυλακισμένος στις φυλακές Αλικαρνασσού για αδίκημα που διέπραξε όταν ήταν τοξικομανής. Την απελευθέρωση του Τ. Μανουσάκη είχαν ζητήσει χτες απ' τον υπουργό Δικαιοσύνης τα παιδιά του "18 Ανω", που τον επισκέφτηκαν.

Ημερίδα

"Παραβατικότητα και χρήση ουσιών" είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει σήμερα και από 9 π.μ. έως 5 μ.μ., το Ελληνικό Τμήμα του Σωματείου των Ευρωπαίων Επαγγελματιών Λειτουργών για την Αντιμετώπιση της Ουσιοεξάρτησης, "ITACA".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 47).

Δήλωση οικογενειακού γιατρού στο ΙΚΑ

Λήγει στις 31 του Μάρτη η προθεσμία υποβολής δήλωσης προτίμησης του οικογενειακού τους γιατρού από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του ΙΚΑ που ανήκουν στις περιοχές: Αγίων Αναργύρων, Αχαρνών, Γαλατσίου, Ηλιούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Πλατείας Αττικής, Πατησίων, Νέου Κόσμου, Δάφνης, Γλυφάδας, Νέων Λιοσίων (Ιλίου), Νέας Φιλαδέλφειας και Νίκαιας.

Για διευκόλυνση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού, κάθε Δευτέρα θα μπορούν να προσέρχονται στις Μονάδες Υγείας των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ των πιο πάνω περιοχών, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι Δ, κάθε Τρίτη από Ε μέχρι Κ, κάθε Τετάρτη από Λ μέχρι Ο, κάθε Πέμπτη από Π μέχρι Σ και κάθε Παρασκευή από Τ μέχρι Ω.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ.

Από τις κινητοποιήσεις των γιατρών του Κρατικού της Αθήνας για ασφαλείς εφημερίες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ