ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χουντικοί "νόμοι" κατά των αγροτών!

Με σύμμαχο τα χουντικά διατάγματα επιχειρεί η κυβέρνηση να καταστείλει τους αγώνες των αγροτών! Ξεπερνώντας κάθε όριο αντιδραστικού κατήφορου για τα μεταπολιτευτικά χρονικά, ο κυβερνητικός αυταρχισμός έφτασε στο σημείο να επικαλείται Βασιλικά Διατάγματα του 1972 "περί εγκρίσεως κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων",ώστε να δικαιολογεί τις αποφάσεις της, όπως η προχτεσινή του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας, με την οποία απαγορεύτηκε η κινητοποίηση των αγροτών!

Συγκεκριμένα ο αστυνομικός διευθυντής Ηλείας, Π. Παρασκευόπουλος, εξέδωσε την Τρίτη απόφαση με την οποία επιχειρήθηκε η απαγόρευση της συγκέντρωσης των αγροτών της περιοχής. Ως πηγή άντλησης της νομιμότητας της απόφασης, ο αστυνομικός διευθυντής προέταξε το άρθρο 11 του Συντάγματος, βάσει του οποίου δύναται η αστυνομική αρχή να απαγορεύσει υπαίθριες συναθροίσεις, εφόσον εκτιμήσει ότι υπάρχει "σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια". Ομως ο υπερβάλλοντας ζήλος του τοποτηρητή της "ευνομίας" στην Ηλεία τον οδήγησε στην εξής πρωτοφανή πρακτική: Για να δικαιολογήσει την απόφασή του και να "αιτιολογήσει" το μέγεθος του "κινδύνου" που προκαλεί στο "έθνος" ο "εχθρός" - λαός, εξήγησε ότι η πράξη του "νομιμοποιείται" βάσει του Βασιλικού Διατάγματος 269 του 1972 "περί εγκρίσεως κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων"!

Ας σημειωθεί ότι το χουντικό Διάταγμα 269, εκτός των άλλων, προβλέπει μέχρι και τη χρήση όπλων κατά των διαδηλωτών, αφού αναφέρει ότι "η χρήσις των όπλων άρχεται δι' εκφοβιστικής εις τον αέρα βολής, εάν δε και μετά τούτο δεν ήθελον αποσυρθή οι μετέχοντες της συναθροίσεως, συγχωρείται οιαδήποτε χρήσις των όπλων".Σε αυτά τα διατάγματα στηρίζει την εξουσία της η κυβέρνηση!

Ετσι, με την ένδειξη "ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ" στο έγγραφό του, ο αστυνομικός διευθυντής, διέταξε: "Απαγορεύουμε κάθε συνάθροιση και παραμονή ατόμων και πάσης φύσεως οχημάτων σε όλο το Εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο του Νομού Ηλείας..."! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση και τα όργανα της Τάξης, νεκρανασταίνοντας τους νόμους της χούντας τόλμησαν να απαγορεύσουν μέχρι και τη "συνάθροιση ατόμων" (!) στην Ηλεία, θυμίζοντας φασιστικές μέρες, τότε που οι "κυβερνώντες" αντιμετώπιζαν ως "στάση" κάθε δημόσια συνάθροιση άνω των τριών ατόμων!

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε καμία αστυνομική απόφαση απαγόρευσης των κινητοποιήσεων των αγροτών, ούτε σε αυτές της Θεσσαλίας, ούτε της Ηλείας, η κυβέρνηση και τα κατά τόπους αστυνομικά όργανα δεν επικαλούνται το Νόμο 1481 του 1984 που αναφέρεται στον "Οργανισμό Υπουργείου Δημοσίας Τάξης" και αναφέρει ότι αρμοδιότητα για την απαγόρευση των συναθροίσεων έχει μόνο η Νομαρχιακή Αστυνομική Επιτροπή. Η εν λόγω Επιτροπή συγκροτείται από το νομάρχη, ως πρόεδρο, έναν εκπρόσωπο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων, τον αστυνομικό διευθυντή και ένα δικαστή της έδρας του νομού. Η μη επίκληση του παραπάνω νόμου είναι ευνόητη. Ουδέποτε υπήρξε απόφαση του ανωτέρου οργάνου για την απαγόρευση των αγροτικών κινητοποιήσεων, και επειδή δε θα μπορούσε να υπάρξει, οι κυβερνώντες κάνουν ότι δε γνωρίζουν το νόμο, καταφεύγοντας σε πιο βολικούς. Τους νόμους της χούντας!

Στρουθοκάμηλοι;

Ολα τα παραπάνω τέθηκαν χτες υπόψη και του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, εκ μέρους του "Ρ".Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε ευθέως στη συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες αν η κυβέρνηση συναινεί με αυτή την τακτική του αστυνομικού διευθυντή. Και να πώς απάντησε ο υπουργός Τύπου: "Η Αστυνομία και τα όργανά της λαμβάνουν κάποιες αποφάσεις. Δεν είναι λογικό να τις κρίνω. Αν πραγματικά υπάρχει κάτι το οποίο είναι μεμπτό, νομίζω ότι η Υπηρεσία θα το αντιμετωπίσει"!!! Αυτή ήταν απάντηση της κυβέρνησης και επειδή όσοι την άκουσαν δεν πίστευαν στα αυτιά τους, ο "Ρ" επανήλθε για να δοθεί από τον εκπρόσωπο η εξής απάντηση: "Κύριε Μπογιόπουλε δε γνωρίζω αυτό ακριβώς το οποίο λέτε. Εκανα ένα γενικό σχόλιο. Και αν υπάρχει κάτι μεμπτό, πραγματικά θα ασχοληθεί με αυτό η Υπηρεσία..."!

Ν. Μπ.

ΛΑΡΙΣΑ
Την κεφαλήν επί πίνακι

Δικάζεται σήμερα η Συντονιστική. Στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης

Σε μια ύστατη και απελπισμένη κίνηση, προκειμένου να εκφοβίσει τους αγρότες της Θεσσαλίας και να σταματήσει τη νέα μεγαλειώδη κινητοποίησή τους, η κυβέρνηση έβαλε δυο κρατικούς οργανισμούς - τον ΟΣΕ και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) - καθώς και την Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον 12 μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) και συγκεκριμένα των Γ. Παττάκη, Θ. Νασίκα, Χρ. Παπαδημητρίου, Β. Μπούτα, Σπ. Τσιοτινού, Δ. Χιώτη, Δ. Πάσχου, Δ. Τσέλιου, Β. Αναγνωστόπουλου, Θ. Τσαλόπουλου, Γ. Νταφούλη, Δ. Νανά.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ανταποκρίθηκαν πάραυτα και με "υπερβάλλοντα ζήλο", οι πρόεδροι Πρωτοδικών Αθήνας και Λάρισας,οι οποίοι εξέδωσαν προσωρινή διαταγή απαγόρευσης της αγροτικής κινητοποίησης.

Χτες επρόκειτο να συζητηθεί η αίτηση της ΠΟΑΥΣ στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αλλά αναβλήθηκε για τις 11 Μάρτη λόγω "ελλείψεως υπαρκτού μπλόκου", κατά την έκφραση του προέδρου του δικαστηρίου κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως "όποια κι αν είναι η απόφαση, θα είναι άνευ αντικειμένου". Το δικαστήριο, προφανώς, αναγκάστηκε να λάβει σοβαρά υπόψη του την ένσταση των αγροτών ότι δεν μπορεί να εκδικάσει υπόθεση που λαμβάνει χώρα στην επαρχία και συνεπώς είναι "κατά τόπο αναρμόδιο". Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των αγροτών Λ. Αυδής,Ι. Προυσανίδης,Σ. Σκοπετέας,Β. Δημόπουλος,Μ. Κανάκης,Α. Φούσας,Λ. Παπαγεωργόπουλος,Σ. Αναστασάκος,Σ. Στάικος και Π. Παναγιωτόπουλος σημείωσαν εξάλλου ότι "εσκεμμένα παρουσιάστηκε στην αίτηση ως εναγόμενη η ΠΑΣΕΓΕΣ - η οποία δήλωσε πάντως ότι είναι άσχετη με την υπόθεση, ως συνεταιριστικό αποκλειστικά όργανο των αγροτών - για να εκδικαστεί η υπόθεση στην Αθήνα, όπου και η έδρα της". Από την πλευρά των αγροτών ζητήθηκε ανάκληση της προσωρινής διαταγής που απαγορεύει το κλείσιμο των Εθνικών οδών με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Το δικαστήριο δεν έκανε τελικά δεκτό το αίτημα αυτό, αλλά περιόρισε την ισχύ της διαταγής μόνο για τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ.

Σήμερα έχει οριστεί η συζήτηση των άλλων δυο αιτήσεων στο Πρωτοδικείο της Λάρισας. Η ενέργεια των οργανισμών να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα - που είναι φανερό ότι έγινε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης - είναι πρωτοφανής και έχει προληπτικό τρομοκρατικό χαρακτήρα. Οι σχετικές αιτήσεις είχαν κατατεθεί πριν καν αρχίσει η αγροτική κινητοποίηση με τα τρακτέρ και με αυτές ζητείται ουσιαστικά από τη Δικαιοσύνη να απαγορεύσει ακόμα και την παραμικρή σκέψη για κλιμάκωση της κινητοποίησης από την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις αιτήσεις - οι οποίες, ας σημειωθεί, είναι σχεδόν πανομοιότυπες, γεγονός που δείχνει ότι κινούνται από το ίδιο "κέντρο", αν δε γράφτηκαν από το ίδιο χέρι - αναφέρονται σε προθέσεις της ΠΑΣΕ να κλείσει εθνικούς δρόμους και ζητείται "να απειληθεί κάθε μέλος της ΠΑΣΕ ότι σε περίπτωση πραγματοποίησης της απειλούμενης και επικείμενης κατάληψης θα του επιβληθεί προσωπική κράτηση ενός έτους, χρηματική ποινή 1.000.000 ή και 2.000.000 δραχμών και να διαταχθεί να παράσχει εγγύηση 50.000.000 δραχμών, ότι δε θα γίνει κινητοποίηση με τρακτέρ".

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης να "τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί" τα μέλη της ΠΑΣΕ, για να τα τρομοκρατήσουν και να σταματήσει η κινητοποίηση, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά και σε ολόκληρο το δημοκρατικό λαό,αφού θυμίζει άλλες, αλήστου μνήμης εποχές, όταν όποιος σήκωνε κεφάλι στην κρατική εξουσία, κινούνταν αμέσως ο δικαστικός μηχανισμός για να τον "αποκεφαλίσει".

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους αγρότες

Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς "έρχεται" και από τη Μακεδονία: "Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό πήραμε την πρωτοβουλία αυτή, με αίσθημα ανησυχίας και αγανάκτησης από την επίθεση τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στους αγωνιζόμενους αγρότες. Θεωρούμε τα αιτήματα της αγροτιάς δίκαια και ρεαλιστικά, γι' αυτό και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας. Ωστόσο, η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική αδιαλλαξίας και αυταρχισμού. Καταφεύγει σε μεθοδολογία συκοφαντική, υβριστική και, ταυτόχρονα, προσπαθεί να αντιπαραθέσει το δίκαιο αγώνα των αγροτών με άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη σκληρή και επικίνδυνη κυβερνητική αντιμετώπιση της αγροτιάς, που, αν και προσφέρει τόσα πολλά στον τόπο μας, το εισόδημά της είναι λιγότερο και από το μισό του εισοδήματος της χώρας μας. Ανησυχούμε και επισημαίνουμε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι αυταρχικές πρακτικές αντιμετώπισης σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Καλούμε κάθε καλόπιστο άνθρωπο να εκφράσει με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους αγρότες και την αντίθεσή του στην αδιαλλαξία και τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις και να ικανοποιήσει τα ώριμα και δίκαια αιτήματα των αγροτών". Το κείμενο, κατ' αρχήν, υπογράφουν: Στ. Παναγιώτου βουλευτής ΚΚΕ,Δ. Νούλας νομαρχιακός σύμβουλος, Σ. Πατσιάνης δημοτικός σύμβουλος Νιγρίτας, Θ. Ιωσηφίδης γραμματέας ΝΕ ΚΚΕ, Γ. Πισσάρης δημοτικός σύμβουλος Ροδολείβους, Φ. Βότσης δημοτικός σύμβουλος Ν. Ζίχνης, Γ. Καρακάσης ΔΣ Εργατικού Κέντρου Σερρών, Γ. Τρέντος ΔΣ Οικοδόμων, Ν. Τρούπης ΔΣ Οικοδόμων, Λ. Τραπεζούντιος γενικός γραμματέας ΔΣ Μετάλλου, Γλούφτσιος,αντιπρόεδρος ΔΣ σωματ. ΔΕΥΑΣ, Κ. Δερμετζής,γραμματέας ΕΣΑΚ Σερρών, Τ. Σαβαϊδης ΔΣ ΕΒΕ Σερρών, Σ. Μπράχος πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Σερρών, Γ. Χαραλαμπίδης πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Παγγαίου, Κ. Ηλιόπουλος ΔΣ ΕΕΔΥΕ Σερρών, Α. Θεολόγου δικηγόρος, Γ. Πυργελής γενικός γραμματέας ΔΣ ΣΔΟ ΤΕΙ, Π. Αραμπατζής πολιτικός μηχανικός, Δ. Σαμαρά πολιτικός μηχανικός, Θ. Σιάρκος,αρχιτέκτων, Σ. Τζαφέρης πρόεδρος Συλ. Μουσικών, Α. Μπομπότας καθηγητής, Π. Βακάλη καθηγήτρια, Αικ. Καλαθά καθηγήτρια, Γ. Σιδέρης οδοντίατρος, Γ. Μπουσμπούκης δημόσιος υπάλληλος.

  • Τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και την αγανάκτησή του για την κυβερνητική πολιτική, η οποία, συμπορευόμενη με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οδηγεί στη συρρίκνωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και τον αφανισμό του Ελληνα αγρότη, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών "Καμιάν Κεν Αργος".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αρχισαν να βγαίνουν στο δρόμο

Ετοιμάζονται και πάλι για τη μαζική έξοδο στους δρόμους οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα πρώτα τρακτέρ κατέλαβαν χτες τη θέση τους στη Θεσσαλονίκη, πάνω στην αερογέφυρα της Χαλάστρας λίγο πριν τα διόδια των Μαλγάρων, ενώ σήμερα αναμένεται να βγουν στην εθνική οδό και οι αγρότες του Αιγινίου,παρά τις απειλές της αστυνομίας για συλλήψεις. Οι αγρότες της Ροδόπης πραγματοποιούν, σήμερα, και νέο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία των Σαππών ενώ, χτες, οι αγρότες της επαρχίας Νέστου Καβάλας πραγματοποίησαν μαχητικό συλλαλητήριο στη Χρυσούπολη και συμβολικό αποκλεισμό της ΑΤΕ. Παράλληλα συνεχίζονται οι αγροτικές συσκέψεις, σχεδόν σε όλους τους νομούς της περιοχής.

Η πρώτη μαζική έξοδος των τρακτέρ από τα χωριά της Δυτικής Θεσσαλονίκης έγινε χτες το μεσημέρι. Περισσότερα από 70 τρακτέρ ξεκίνησαν από τη Χαλάστρα και μετά από κόντρες και μικροσυμπλοκές των αγροτών με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, τελικά έφτασαν στη γέφυρα των Μαλγάρων. Παρέταξαν τα τρακτέρ στην άκρη του δρόμου και σήμερα περιμένουν να ενισχυθεί η συμμετοχή με τους συναδέλφους από τα άλλα χωριά της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες της Περιοχής Λαγκαδά πραγματοποιούν σήμερα σύσκεψη - συγκέντρωση στις 7.30 το βράδυ στο χωριό Στίβος προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα.

Οι αγρότες της Ροδόπης μετά τη μαχητική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο τέλος του Γενάρη στην αστυνομοκρατούμενη Κομοτηνή, σήμερα βγαίνουν και πάλι στο δρόμο κρατώντας ψηλά τη σημαία του αγώνα. Η συγκέντρωση ορίστηκε για τις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία των Σαππών.

Οι αγρότες της επαρχίας Νέστου χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη της Χρυσούπολης. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας, πρόβαλαν την απόφασή τους να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα τους. Μετά τη χτεσινή κινητοποίηση οι αγρότες προετοιμάζονται για τη μαζική κάθοδό τους με τα τρακτέρ στην πόλη της Καβάλας.

Στον Νομό Ημαθίας βρίσκονται σε εξέλιξη αγροτικές συσκέψεις στη Νάουσα και τα χωριά Μελίκη, Κυψέλη και Νικομήδεια, ενώ αντίστοιχες συσκέψεις έγιναν, χτες, στους Νομούς Πέλλας, Εβρου, Δράμας, Σερρών, στον Πολύγυρο και το Λιτόχωρο. Στο Κιλκίς, για δεύτερη μέρα χτες, οι αγρότες παρέμειναν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.

Οι αγρότες του Αιγινίου ανακοίνωσαν πως σήμερα θα βγουν για να καταλάβουν την εθνική οδό. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αιγινίου περισσότερα από 80 τρακτέρ ενώ σήμερα αναμενόταν να προστεθούν στην ήδη μεγάλη δύναμη και άλλα τόσα.

Τέλος, στην Κοζάνη οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μπουν δυναμικά στον αγώνα. Δηλώνουν πως το Σάββατο θα είναι μέρα εκπλήξεων αλλά δε λένε περισσότερα για ευνόητους λόγους.

Συλλαλητήριο στην Κέρκυρα

Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο οργάνωσε χτες στην Κέρκυρα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣΚ) του νησιού. Αγρότες και άλλοι εργαζόμενοι, που βρέθηκαν στο πλευρό των πρώτων σε ένδειξη συμπαράστασης, συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, ενώ δεκάδες ήταν τα μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης του αγροτικού αγώνα που έστειλαν μαζικοί φορείς του νησιού.Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Θ. Γουλή, και του ΔΗΚΚΙ.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΚ Σ. Παπαδάτος κατήγγειλε, στην ομιλία του, την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που καταδικάζει σε αφανισμό χιλιάδες αγρότες. Μετά από πορεία στους δρόμους της πόλης, οι αγρότες κατέληξαν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προκειμένου το ΔΣ της ΟΑΣΚ να επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο περιφερειάρχη. Ο τελευταίος, επικαλούμενος αρχικά διάφορες δικαιολογίες και απαγορεύοντας στη συνέχεια να καλύψουν τη συνάντηση Μέσα Ενημέρωσης του νησιού, αρνήθηκε να δει τους αγρότες, ενώ τοποθέτησε αστυνομική δύναμη μπροστά απ' το κτίριο της Περιφέρειας για να ..."το προστατεύσει απ' τον εχθρό λαό", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε μετά τα γεγονότα η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

Στο ψήφισμά τους, οι αγρότες σημειώνουν την επικίνδυνη όξυνση των προβλημάτων τους και την παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ καταγγέλλουν την κυβέρνηση, η οποία "αρνείται πεισματικά και να συζητήσει τα αιτήματα ζωής των αγροτών και επιμένει να δίνει δείγματα υποτέλειας στα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Κερκυραίοι αγρότες καταγγέλλουν ακόμη την "έντονη παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ στη Θεσσαλία και άλλες πόλεις, με αντικειμενικό σκοπό να τρομοκρατήσουν τους αγρότες", αλλά και "το μητρώο ...συρρίκνωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς και το νομοσχέδιο για την κύρια ασφάλιση, που γίνεται φοροεισπρακτικός μηχανισμός εις βάρος των αγροτών". Οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας καταγγέλλουν ότι "στις επιδοτήσεις του λαδιού παρουσιάζονται ένας σωρός προβλήματα και οι διάφοροι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ (!) γίνονται φορομπήχτες εις βάρος των αγροτών για να σώσουν δήθεν την καταρρέουσα Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας".

ΣΥΝ
"Ανώριμα" αιτήματα!

Την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσιζε το ματοκύλισμα των αγωνιζόμενων αγροτών, διάλεξε ο ΣΥΝ για να αναλάβει πρωτοβουλία στήριξης, ουσιαστικά, της κυβέρνησης Σημίτη. Ο ΣΥΝ εμφανίστηκε να αναζητεί "διέξοδο" από την... "κρίση" που όπως υποστηρίζει δημιουργεί ο αγώνας των αγροτών, χωρίς να στηρίζει το σύνολο των έξι αιτημάτων που έχουν θέσει στην κυβέρνηση οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες αργά το βράδυ το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, η κυβέρνηση καλείται "να προχωρήσει τώρα αμέσως σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, προκειμένου να ικανοποιήσει ορισμένα ώριμα αιτήματά τους (! ) ", κι αυτό προκειμένου να υπάρξει "θετική διέξοδος από τη διαφαινόμενη όξυνση της κρίσης". Να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, που τελείωσε χτες το απόγευμα.

Φαίνεται ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του Συνασπισμού όπως ο Μ. Παπαγιαννάκης, η Μ. Δαμανάκη κι ο Π. Κουναλάκης, τις προηγούμενες μέρες, που έκαναν λόγο για ανεύθυνα και ανέφικτα αιτήματα των αγροτικών αγώνων, έχουν πιάσει για τα καλά τόπο...

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ
Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης

Η Ενωση Ελληνίδων Νομικών, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις, διαμαρτύρεται έντονα για το ύφος και το ήθος, τα οποία η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης επιχειρεί να επιβάλει στην πολιτική ζωή της χώρας. Οπως αναφέρει: Ούτε οι Συνταγματικές διατάξεις ούτε το μέτρο και η σύνεση νομιμοποιούν την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Δικαιοσύνης, να χαρακτηρίζει, ως "τραμπουκισμό και φασισμό" τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τους κοινωνικούς αγώνες και να τους εξομοιώνει με "διάπραξη εγκλημάτων".

Με την απαράδεκτη αυτή πρακτική, συντελείται ευθεία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της Δικαιοσύνης, ο δε υπουργός Δικαιοσύνης αναδεικνύεται σε όργανο καταστολής των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, διά της ποινικοποίησης.

Τα περί "φασισμού", "τραμπουκισμού" και "ποινικοποίησης" των κοινωνικών αγώνων μας ανησυχούν ιδιαίτερα, διότι εντάσσονται στη γενική ιδεολογική και πολιτική συγκρότηση και κατεύθυνση του υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης.

Πάντως και σε κάθε περίπτωση διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταδικάζουμε τον επιχειρούμενο βίαιο εκφυλισμό της πολιτικής ζωής της χώρας μας και την ανάσχεση των κοινωνικοπολιτικών αγώνων διά της εφαρμογής του Ποινικού Νόμου και ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις κοινωνικές ομάδες να ευαισθητοποιηθούν εναντίον των συγκεκριμένων επικίνδυνων φαινομένων παρακμής.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Απάνθρωπες οι συνθήκες εργασίας στα μπλόκα

Μια αποκαλυπτική ανακοίνωση

Και τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών, που διαμαρτύρονται για τις "απαράδεκτες, άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας", έχει να αντιμετωπίσει πλέον η κυβέρνηση.

Από προχτές ήδη είχε γίνει γνωστό ότι πολλοί ήταν οι αστυνομικοί που διαμαρτύρονταν. Χτες, υπήρξε και η πρώτη επίσημη αντίδραση και συγκεκριμένα από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας,η οποία σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει:

"Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τις απαράδεκτες, άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών στα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς. Το εξοντωτικό ωράριο εργασίας, η ελλιπής διοικητική μέριμνα μας οδηγούν δεκαετίες πίσω, όταν ο εργαζόμενος είχε μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα.

Γνωρίζουμε ότι η δουλιά μας είναι δύσκολη και άχαρη, δεν μπορούμε όμως πλέον να δεχτούμε ότι θα εργαζόμαστε από δώδεκα έως δεκαέξι ώρες το 24ωρο, τις νύχτες, χωρίς να αμειβόμαστε γι' αυτές τις υπηρεσίες, αφού είμαστε ο μοναδικός κλάδος εργαζομένων όπου δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία. Μήπως ο Αστυνομικός δεν είναι ένας πολίτης εργαζόμενος με ίσα δικαιώματα;

Ως πότε θα θεωρούμαστε πολίτες β κατηγορίας;".

Η ηγεσία της Αστυνομίας, εκτελώντας τις εντολές της κυβέρνησης να ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, αναγκάζει τους αστυνομικούς να παραμένουν στο ύπαιθρο σχεδόν όλο το 24ωρο, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και σχεδόν νηστικούς.

Μαζέψτε τον!

Κι ενώ η κυβέρνηση στέλνει το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία πρωτοκλασάτα στελέχη της, που θα επιχειρήσουν να διοργανώσουν "αντισυγκεντρώσεις αντιπερισπασμού" στη μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών, σάλο και σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους αγρότες, αλλά και σε στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, περί "καθυστερημένων Θεσσαλών".

Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Φ. Μπανέ και Γ. Μακρή,δημάρχου και αντιδημάρχου Πλατυκάμπου αντίστοιχα, οι οποίοι δήλωσαν ότι εξετάζουν και το ενδεχόμενο της παραίτησής τους, καθώς και το ν' αναλάβουν πρωτοβουλία για την από κοινού εκδήλωση διαμαρτυρίας από αγρότες - στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό να ζητήσουν από τον υπουργό Γεωργίας να ανακαλέσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του...

ΜΑΝΤΟΥΔΙ
Ολα έτοιμα

Τα κλειδιά γύρισαν. Οι μηχανές άναψαν, ζεστάθηκαν τα πετρέλαια από την πρωινή παγωνιά και το γνώριμο βουητό των τρακτέρ ξανακούστηκε στον κάμπο του Μαντουδίου. Οταν πριν ενάμιση μήνα - κατά την αναχώρησή τους - είχαν υποσχεθεί στην κυβέρνηση ότι θα τους ξαναβρεί μπροστά της αν δεν επιλυθούν τα προβλήματά τους, κράτησαν την υπόσχεση αυτή και νάτοι χτες πάλι στο μετερίζι του αγώνα. Συμπαραστάτες και συμμαχητές είναι οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Ευβοίας μαζί με τους ξωμάχους του θεσσαλικού κάμπου, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου, όλης της Ελλάδας, που έχουν προγράψει και αμφισβητούν οι Ευρωπαίοι, ντόπιοι και ξένοι "εκσυγχρονιστές", που θέλουν αγρότες ξεκληρισμένους.

Από χτες το μεσημέρι, παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και την προσπάθεια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, της ΕΓΣ και της Νομαρχίας, καταλύοντας το κράτος της τρομοκρατίας, αγρότες από το Μετόχι, το Σπαθάρι, την Αγία Αννα, τη Φαράκλα, την Κήρινθο, το Μαντούδι και το Προκόπι, με δεκάδες τρακτέρ, έκλεισαν για δύο ώρες συμβολικά την Εθνική οδό Χαλκίδας - Αιδηψού στη γέφυρα της Κηρίνθου και, στη συνέχεια, παρέταξαν τα τρακτέρ κατά μήκος του δρόμου όπου και παραμένουν σταματημένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ