ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανεπιθύμητος στη χώρα μας ο υπουργός του Πολέμου

Μεγάλο συλλαλητήριο και μαχητική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία χτες το απόγευμα, έκφραση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στην Αθήνα

"Ο υπουργός του πολέμου είναι ανεπιθύμητος στην Ελλάδα". Αυτό βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, πολλών σωματείων εργαζομένων και άλλων μαζικών οργανώσεων και πορεύτηκαν στην πρεσβεία των δολοφόνων για άλλη μια φορά. "Κλίντον και Κοέν φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών", ήταν το κεντρικό σύνθημα της "θερμής" υποδοχής που επιφύλαξαν στο ιμπεριαλιστικό γεράκι οι φιλειρηνιστές.

Η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στο Σύνταγμα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Κ. Κορτζίδη προέδρου της ΠΕΔΥΕ και πρώην δημάρχου Ελληνικού και της Χριστίνας Τσεντούρου εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Κ. Κορτζίδης, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: "Διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας στην εγκληματική πολιτική των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στα Βαλκάνια. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να πούμε σ' αυτό το γεράκι του ιμπεριαλιστικού πολέμου ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Ο Κοέν ήρθε στη χώρα μας για να εκφράσει, για άλλη μια φορά, τις ευχαριστίες στην ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Οι ευχαριστίες αυτές δείχνουν πόσο δίκιο είχαμε, όταν καταγγέλλαμε τον απαράδεκτο ρόλο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο Κοέν, συνέχισε ο ομιλητής, ήρθε στη χώρα μας για να συζητήσει τη ρύθμιση προβλημάτων, που σχετίζονται με το ρόλο που καλείται να παίξει η χώρα μας, ειδικότερα η Θεσσαλονίκη, στην ανοικοδόμηση, όπως λένε, των Βαλκανίων. Τεράστια κέρδη θα επενδυθούν πάνω στα ερείπια, στο αίμα και τη δυστυχία των λαών των Βαλκανίων, με στόχο των εκσυγχρονισμό και τον εκπολιτισμό τους, έτσι ώστε να τους δέσουν χειροπόδαρα. Ξέρουμε πολύ καλά πως, αργά ή γρήγορα, οι λαοί θα ξεσηκωθούν, θα παλέψουν για την ανατροπή της "νέας τάξης πραγμάτων". Τη σημερινή συγκέντρωση τη θεωρούν τρομοκρατική, ίσως γι' αυτό να χτύπησαν την ειρηνική διαμαρτυρία των νέων της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Ηθελαν να δηλώσουν πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τα δώσει όλα".

Στη συνέχεια χαιρέτισε και η Χριστίνα Τσεντούρου, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η οποία τόνισε ότι η χτεσινή συγκέντρωση "εκφράζει την αντίθεση του λαού μας, της εργατικής τάξης και της νεολαίας ενάντια στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στους φορείς αυτού του πολέμου. Αυτοί οι φορείς με κάθε ευκαιρία έστειλαν τα συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, στο πρόσωπο του Ο. Κοέν, τον οποίο όλος ο λαός μας τον κήρυξε ανεπιθύμητο. Είναι εγκληματίας πολέμου. Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι η άλλη πλευρά του καθημερινού πολέμου, που ξετυλίγει το κεφάλαιο ενάντια στην εργατική τάξη. Ομως, ο λαός της χώρας μας θεώρησε ως πρώτο ταξικό καθήκον να συμπαραταχτεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου γιουγκοσλαβικού λαού. Συνεχίζουμε την επίμονη, επίπονη πάλη με την εργατική τάξη όλων των λαών των Βαλκανίων γιατί ο εχθρός είναι ένας, είναι κοινός. Ο ιμπεριαλισμός".

Μαχητική πορεία

Η δυναμική συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μαχητική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, συνοδευόμενη από πανίσχυρες αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι βροντοφώναξαν: "Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ιμπεριαλιστές κάνετε τις πλάτες". Συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, η οποία έδωσε μια ακόμα φορά το "παρών" κάτω από τα πανό της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη". Ανάλογη ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων από διάφορα σωματεία, καθώς και από το ΠΑΜΕ.

"Οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε έρχεται η σειρά μας", "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", είναι τα συνθήματα που συγκλόνισαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές έφτασαν στην πρεσβεία, που ήταν κι αυτή περικυκλωμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ όπου και διαλύθηκαν.

Η αγορά δε λύνει τα προβλήματα

Η έκθεση του ΟΗΕ για την "ανθρώπινη ανάπτυξη" ανάμεσα στ' άλλα υπογραμμίζει: Πρώτον. Το 20% των πλουσιοτέρων κατοίκων του πλανήτη εισπράττει το 86% του παγκόσμιου εισοδήματος. Το 20% των φτωχότερων κατοίκων εισπράττει μόνο το 1% αντίστοιχα. Ετσι η σχέση των πλουσιοτέρων κατοίκων με τους φτωχότερους από 30 προς 1 που ήταν το 1960, έφτασε στο 74 προς 1 το 1997.

Δεύτερον. Οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν προσωπική περιουσία που υπερβαίνει το σύνολο του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος των 35 φτωχότερων χωρών του πλανήτη με πληθυσμό 600.000.000 άτομα.

***

Είναι φανερό απ' τα στοιχεία αυτά ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Τα στοιχεία αυτά πρώτα - πρώτα επιβεβαιώνουν τη δράση του νόμου της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης όπου στον ένα πόλο συγκεντρώνεται ο πλούτος, η πολυτέλεια, η διαφθορά και στον άλλο, η εργατική τάξη, η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία. Ο Κ. Μαρξ μάλιστα διευκρίνισε ότι "η φτώχεια (του εργαζόμενου) είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τα βάσανα της δουλιάς του". (Κ. Μαρξ, Κεφάλαιο, τομ. 1, σελ. 667, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή").

Πέρα από αυτό, τα στοιχεία αποδείχνουν ότι ο καπιταλισμός και η αγορά δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Ολες οι χώρες τώρα και οι πλούσιες και οι φτωχές, έχουν αγορά αλλά τα προβλήματα όχι μόνο δε λύνονται αλλά οξύνονται. Φυσικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φτωχές χώρες και η εργατική τάξη είτε ανήκει σε πλούσια είτε σε φτωχή χώρα.

***

Τέλος, οι αστοί ιδεολόγοι υποστηρίζουν ότι η "παγκοσμιοποίηση" πρέπει να γίνει ανθρωποκεντρική, δηλαδή ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και ανάμεσα στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες. Η "παγκοσμιοποίηση" είναι συνώνυμο του ιμπεριαλισμού και ο ιμπεριαλισμός αρνείται τον ανθρωπισμό, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και επειδή οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών βλέπουν κοινωνικές εκρήξεις, άλλαξαν το χαραχτήρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδωσαν τη δυνατότητα με βάση τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τη συνθήκη του Αμστερνταμ αντίστοιχα να συγκροτούνται πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίζουν δήθεν κρίσεις, ουσιαστικά κοινωνικές εξεγέρσεις. Ο Τόμας Φρίντμαν των "Νιου Γιορκ Τάιμς", είναι πιο κυνικός. Γράφει στις 28/3/1999: "Το αόρατο χέρι της αγοράς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την αόρατη γροθιά... Η αόρατη γροθιά... ονομάζεται "αμερικανικός στρατός, αεροπορία, ναυτικό"".

***

Είναι φανερό λοιπόν ότι έχουν υπερωριμάσει οι αντικειμενικές συνθήκες για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Εναλλακτική λύση στην "παγκοσμιοποίηση" είναι μόνο ο σοσιαλισμός. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ

"Θερμή", αγωνιστική υποδοχή και στους Ρώσους

Αγωνιστικά "θερμή" υποδοχή, ανάλογη με αυτή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής, επιφύλαξαν χτες οι κομμουνιστές και οι Κνίτες της Θεσσαλονίκης στους Ρώσους στρατιώτες που κατέπλευσαν με 5 πλοία στο λιμάνι της πόλης.

Από το πρωί φίλοι και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονταν στις πύλες 11 και 14 του λιμανιού, καλώντας τους Ρώσους αξιωματικούς και στρατιώτες που στέλνονται στο Κόσσοβο, να μη γίνουν τα τσιράκια των ΝΑΤΟ - ΕΕ και μιας χούφτας Ρώσων νεοκαπιταλιστών. Ομάδες διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια της μέρας, μπήκαν μέσα στους χώρους του λιμανιού και έδωσαν στους Ρώσους στρατιώτες την προκήρυξη της ΚΟΘ, μεταφρασμένη στη γλώσσα τους. Διαβάζοντας την προκήρυξη ορισμένοι από τους στρατιώτες απαντούσαν με υψωμένες γροθιές. Στις 5 το απόγευμα οι διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν και να αποκλείουν την πύλη 14, απ' όπου αναμενόταν να βγουν τα ρωσικά αγήματα παίρνοντας το δρόμο για το Κόσσοβο. Την ίδια ώρα συνεργεία διαδηλωτών έστηναν μπλόκο στα αμερικανικά τζιπ που μπαινόβγαιναν από την πύλη 11, βάφοντάς τα με κόκκινο σπρέι. Ο οδηγός ενός από αυτά, φανερώνοντας τα δολοφονικά του ένστικτα και τη λογική επικυρίαρχου που διακατέχει τους Αμερικανούς μισθοφόρους, παρέσυρε με ταχύτητα τη μηχανή ενός διαδηλωτή, που την είχε στήσει στη μέση του δρόμου για να σταματήσει τη διέλευση των τζιπ. Στις 7.20 το απόγευμα, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρήστος Κόφφας,απευθυνόμενος προς τους άνδρες της αστυνομίας, που ανέλαβαν για άλλη μια φορά να προστατεύσουν τους ΝΑΤΟικούς και τις άλλες ξένες δυνάμεις, ζήτησε να διαβιβάσουν το αίτημα να επιτραπεί στους διαδηλωτές να έρθουν σε επαφή με τους Ρώσους αξιωματικούς και στρατιώτες.

Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, ο Ρώσος πρέσβης στη χώρα και ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, που ήταν εκεί να επιθεωρήσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στο λιμάνι, συνάντησαν την αντιπροσωπεία της ΚΟΘ και απάντησαν πως θα μεταφέρουν το υπόμνημα στους Ρώσους στρατιώτες. Επίσης ανέφεραν πως στο Κόσσοβο η ρωσική δύναμη δε θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΝΑΤΟικών αλλά τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από προθέσεις, αυτά τα εκστρατευτικά στρατεύματα αποτελούν στρατό κατοχής ενός κυρίαρχου κράτους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατέπλευσαν ρωσικές, ιταλικές και αγγλικές δυνάμεις

Απόβαση, παρουσία των Μέσων Ενημέρωσης, πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι Ρώσοι στρατιώτες, που μέχρι αύριο θα πρέπει να έχουν φτάσει στο Κόσσοβο, για να τοποθετηθούν στις τρεις Διοικητικές ζώνες, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Συνολικά έφτασαν 450 Ρώσοι στρατιώτες και 136 οχήματα κυρίως μεταφοράς προσωπικού. Η ρώσικη δύναμη ξεκίνησε πριν από 6 μέρες από τη Σεβαστούπολη και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πέντε πλοία του πολεμικού Ναυτικού.

Είναι η δεύτερη φορά που ρώσικες στρατιωτικές δυνάμεις διέρχονται από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τα Βαλκάνια. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 1916, όταν η Ρωσία, μετά την επίκληση της ΑΝΤΑΝΤ, έστειλε δύο ταξιαρχίες πεζικού, για να συμμετέχουν στο μέτωπο της Σερβίας. Από τις μάχες του πρώτου παγκόσμιου πολέμου μόνο στα συμμαχικά νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν θαμμένοι 400 Ρώσοι αξιωματικοί και οπλίτες. Και σήμερα 83 χρόνια μετά έρχονται με τον ίδιο προορισμό. Και τις δύο φορές οι ρώσικες δυνάμεις διήλθαν από τη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ανάβουν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή, στο πλαίσιο της επεκτατικής τους πολιτικής και της πολιτικής εξεύρεσης νέων αγορών και σφαιρών επιρροής.

Χθες βράδυ η ρώσικη δύναμη πραγματοποίησε στρατιωτικές επιδείξεις επιθεωρούμενη από τον Ρώσο Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη κ. Βίκτορ Μπόικο.

Νωρίτερα ο κ. Μπόικο μιλώντας για την άφιξη των Ρώσων χαρακτήρισε τους στρατιώτες ως "ειρηνοποιούς" και όταν ρωτήθηκε για το αν θα τελούν κάτω από τις διαταγές των Αγγλων, των Γάλλων και των Γερμανών, στις ζώνες των οποίων θα εγκατασταθούν, έσπευσε να δηλώσει πως: "Θα εκτελούν τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλεων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας", οι οποίες όμως θα είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Στο μεταξύ, χθες, κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη ακόμη ένα ιταλικό πλοίο, το οποίο μετέφερε 100 οχήματα και 30 κοντέινερ με οπλισμό, με προορισμό το Κόσσοβο. Μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν και ένα αγγλικό πλοίο, για να φορτώσει τα οχήματα του στρατιωτικού τμήματος, που αναχώρησε από το Κόσσοβο τις προηγούμενες μέρες για να επιστρέψει στην Αγγλία.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν τρομοκρατούνται!

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η ΟΒΣΑ καταγγέλλουν την επίθεση των ΜΑΤ κατά της ειρηνικής διαδήλωσης της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη και την υποτέλεια της κυβέρνησης στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου καταγγέλλει τη βάρβαρη, φασιστικού τύπου, επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ενάντια στην ειρηνική - αντιπολεμική διαδήλωση της ΚΝΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την περασμένη Κυριακή. Στη σχετική ανακοίνωσή απόφαση - ανακοίνωσή, την οποία απευθύνει προς την κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΕ κλπ., το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο τονίζει πως:

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποβάλλοντας και το τελευταίο ίχνος δημοκρατικής ευαισθησίας καθώς δίνεικαθημερινά, εξετάσεις καλής διαγωγής στους επικυρίαρχους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, και προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Αμερικανού υπ. Αμυνας Ου. Κοέν, επέλεξε το δρόμο της καταπάτησης των συνταγματικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας. Προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους νεολαίους και τους εργαζόμενους, επέδειξε όλη την αγριότητά της πάνω σ' αυτούς. Η ωμότητα και αγριότητα που επέδειξαν τα Σώματα Ασφαλείας υποδηλώνουν τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη διογκούμενη κατακραυγή του λαού σ' όλους τους πολιτικούς χειρισμούς που κάνει είτε είναι εξωτερική πολιτική, είτε οικονομική, είτε είναι κοινωνική πολιτική.

Η υποταγή της κυβέρνησης στα ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα μοιραία τη φέρνει αντιμέτωπη με τον ελληνικό λαό, τον οποίο πλέον αντιμετωπίζει ως "εχθρό λαό", υπογραμμίζεται. Ομως, καταλήγει η ανακοίνωση, διαμηνύουμε στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία καθώς και όλοι οι Ελληνες πατριώτες δε βοφούνται και η απάντηση θα δοθεί πολύ σύντομα".

Καταγγελία ΟΒΣΑ

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, καταδικάζει και καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, που θύμισε άλλες μαύρες εποχές. Χτύπησαν και εκτόξευσαν δηλητηριώδη χημικά αέρια ενάντια σε φιλειρηνιστές διαδηλωτές, που η συντριπτική πλειοψηφία τους, ήταν μόλις παιδιά κάτω των 16 χρονών.

Αποκλειστικά υπεύθυνη γι' αυτό το αποτρόπαιο και δολοφονικό χτύπημα, κρίνει η ΟΒΣΑ ότι είναι η Κυβέρνηση, η οποία έχει μετατρέψει τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και ένα είδος προκεχωρημένου φυλακίου πίσω από τις δυνάμεις κατοχής που δρουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Αραγε, γι' αυτό δε φθάνουν οι αστυνομικές δυνάμεις να προστατεύσουν τους πολίτες από το κοινό έγκλημα, αφού η Κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί για καταστολή φιλειρηνικών διαδηλώσεων;

Επίσης η ΟΒΣΑ μετά τα εγκλήματα που διέπραξαν και διαπράττουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και κύρια οι ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, ΔΗΛΩΝΕΙ ότι για τους Βιοτέχνες της Αθήνας, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κρίνεται ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ.

Υπόλογος για πολλαπλά εγκλήματα

Οι "Νομικοί για την Ειρήνη" καταπέλτης για τον Ουίλιαμ Κοέν

Ο νομικός κόσμος της χώρας μας, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, με τις μακροχρόνιες δημοκρατικές παραδόσεις και τους αγώνες για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική πρόοδο θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Οι νομικοί για την ειρήνη θα έχουν τη δική τους συμβολή στο μεγάλο και ωραίο ενάντια στον πόλεμο και τους επεμβασίες ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ, τονίζουν οι "Νομικοί της Ειρήνης" με ανακοίνωση που εξέδωσαν με αφορμή τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των Ελλήνων φιλειρηνιστών για την πρόκληση της επίσκεψης του "γερακιού" Ουίλιαμ Κοέν, υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ. Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ακόμα οι "Νομικοί της Ειρήνης":

"Στην πατρίδα μας βρίσκεται τις μέρες αυτές ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Κοέν. Πρόκειται για έναν από τους πρωταίτιους της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ο Ου. Κοέν, μαζί με τους άλλους συνυπεύθυνους ηγέτες της χώρας του και των άλλων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, σχεδίασε, διέταξε και εκτέλεσε ως πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ τα εξής εγκλήματα:

1. Το έγκλημα του επιθετικού πολέμου ενάντια σε ανεξάρτητο κράτος - μέλος του ΟΗΕ.

2. Το έγκλημα της γενοκτονίας με την καταστροφή της οικονομικής και πολιτικής υποδομής της Γιουγκοσλαβίας.

3. Το έγκλημα της οικολογικής καταστροφής.

Ο συνδαιτυμόνας της ελληνικής κυβέρνησης ευθύνεται για την παραβίαση των άρθρων 1 και 2 του Χάρτη του ΟΗΕ που απαγορεύουν τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και των άρθρων 41 επ. που καθορίζουν τα όρια δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας και που δεν επιτρέπουν σε καμιά περίπτωση, με κανένα πρόσχημα, οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά άλλου κράτους.

Ο Ου. Κοέν είναι επίσης από τους πρωταίτιους της κατοχής από το ΝΑΤΟ του Κοσσόβου, τμήματος δηλαδή της Γιουγκοσλαβίας. Η δήθεν συμφωνία την οποία επικαλούνται οι ΗΠΑ για την παρουσία τους εκεί είναι πολιτικά απαράδεκτη, καθώς είναι αποτέλεσμα βίαιης επιβολής. Αλλά και νομικά ελέγχεται η συμφωνία αυτή, καθώς το άρθρο 52 της Σύμβασης της Βιέννης ορίζει ότι διεθνής συμφωνία που συνάφθηκε κάτω από τη χρήση ή απειλή χρήσης βίας είναι άκυρη. Τα εγκλήματα αυτά διαπράχτηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε και συμμετέχει στην πολιτική αυτή, της επιβολής της "νέας τάξης πραγμάτων"".

  • Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ηλιούπολης εκφράζουν την αγανάκτηση και καταγγέλλουν την παρουσία του υπουργού Πολέμου των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η παρουσία του φονιά των λαών είναι ανεπιθύμητη για το λαό μας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εκφράζοντας τα αισθήματα των εργαζομένων το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης κάλεσε όλους τους εργαζόμενους στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο... σεργιάνι για ηγετικό ρόλο

Το δρόμο για τη θεσμοθέτηση μιας τακτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, προσπάθησαν να ανοίξουν χτες στην πρώτη συνάντησή τους στις Πρέσπες οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών. Βέβαια, η κάθε χώρα, προσεγγίζει τη συνεργασία με το δικό της τρόπο. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, πάντως, είναι να εμφανιστεί ως ηγετική και προστάτιδα δύναμη, με ρόλο στην περιοχή.

Μετά τις συνομιλίες, εκδόθηκε Κοινό Ανακοινωθέν, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρεται: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ με την υποστήριξη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, τόνισαν ότι "η ενσωμάτωση των χωρών τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα ενδυναμώσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και την Ευρώπη".

Σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος αναφέρεται ότι "οι τρεις υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του Συμφώνου Σταθερότητας και υποστήριξαν την ανάγκη για τη συνολική ανοικοδόμηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν ότι το επόμενο εξάμηνο η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Οχρίδα και η μεθεπόμενη στη Χειμάρα.

Υποβάλλεται μήνυση

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, θα πάει στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποβάλει μήνυση κατά των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που το βράδυ της Κυριακής 11 Ιούλη έδωσαν εντολή για την απρόκλητη επίθεση με χημικά εναντίον των χιλιάδων νεολαίων που διαδήλωναν στο λιμάνι κατά της διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη χώρα.

Καταδικάζεται η βάρβαρη επίθεση στη Θεσσαλονίκη

Δήλωση αλληλεγγύης και συμπαράταξης κατά της κυβερνητικής και ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας του Δ. Σουλιώτη, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ

Την αλληλεγγύη του στο μαχόμενο λαό της Θεσσαλονίκης και στο αδάμαστο φρόνημα της νεολαίας μας, εκφράζει με δήλωσή του ο Δημήτρης Σουλιώτης,μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, με αφορμή την απρόκλητη και βάρβαρη, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων καταστολής κατά των παιδιών και πολιτών που διαδήλωναν ενάντια στο ΝΑΤΟ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. "Αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο στον αυταρχικό κατήφορο του κυβερνητικού νεοφιλελευθερισμού και της ενσωμάτωσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο σύστημα του ευρωατλαντικού και ΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και σαν τέτοιο το καταδικάζω", τονίζεται στη δήλωση και προστίθεται:

"Η δημοκρατία είναι αδιαίρετη. Το γεγονός ότι η διαδήλωση έγινε με πρωτοβουλία συγκεκριμένου κόμματος, της Κομμουνιστικής Αριστεράς, δεν αλλάζει το χαρακτήρα αυτής της επίθεσης, που στην ουσία της αποτελεί επίθεση συνολικά κατά της Αριστεράς και του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό όλα τα κόμματα της Αριστεράς έχουν χρέος να την καταδικάσουν", προστίθεται. (Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Συνασπισμό δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση - τοποθέτηση). Και η ανακοίνωση καταλήγει:

"Η αλληλεγγύη, η κοινή δράση και η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών ανθρώπων αποτελεί σήμερα τη μόνη δύναμη που είναι ικανή να κρατήσει το χέρι των ΝΑΤΟικών εμπρηστών της ειρήνης, της διαίρεσης και της υποταγής των λαών. Και την αλήθεια αυτή έχουμε όλοι χρέος να υπηρετήσουμε".

ΣΥΝ
Ζητά "εξηγήσεις" από την κυβέρνηση

"Τα συγχαρητήρια του Κοέν για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη ΝΑΤΟική επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, αποκαλύπτουν έμπρακτα την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις αμερικανικές επιλογές, σε πλήρη διάσταση με το ομόθυμο αίσθημα του ελληνικού λαού", τονίζει με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, μια μέρα μετά την προκλητική άφιξη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στη χώρα μας. Με την ίδια ανακοίνωση "ο Συνασπισμός υπογραμμίζει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι, πίσω από τους αμερικανικούς επαίνους, προωθείται, στο όνομα της διμερούς συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας, ολοκληρωμένο αμερικανικό σχέδιο, το οποίο έχει υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση και που με την εφαρμογή του οδηγεί στην ουσιαστική υποκατάσταση των ελληνικών αρχών". Και καταλήγει: "Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις, αρνούμενη επιλογές και χειρισμούς σε υπονομευμένο έδαφος που εγκυμονούν κινδύνους για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας", καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ