ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΧΡΟΝΗΣ ΑΕ"
Εφιαλτική αποκάλυψη

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, με βλάβες σε φέροντα οργανισμό, αλλά ο ιδιοκτήτης βάζει τους εργάτες να δουλεύουν, αφού πρώτα τους έβαλε να υπογράψουν δήλωση ότι αυτό αποτελεί "ελεύθερη επιλογή" τους!

Η "διάγνωση" των μηχανικών για το κτίριο της εταιρίας "Κ. Χρόνης ΑΕ" στη Λ. Τατοϊου στη Μεταμόρφωση "καταπέλτης". Το κίτρινο χρώμα στην πρόσοψή του δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: "Ακατάλληλο για χρήση μέχρι να επισκευαστεί".Κι όμως οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν εκεί μέσα!

Ο ιδιοκτήτης - ενεργώντας μ' έναν εντελώς ασύλληπτο για ανθρώπινο νου τρόπο, μ' έναν τρόπο αντικειμενικά εγκληματικό - φρόντισε να καλυφθεί πίσω από μια κόλλα χαρτί. Ενα κείμενο, που φέρει τις υπογραφές των εργαζομένων - υπογραφές που αποσπάστηκαν με εκβιαστικό τρόπο - με το οποίο φέρονται να δηλώνουν ότι "έλαβαν γνώση και αξιολόγησαν" το πόρισμα των μηχανικών και έλαβαν "ελεύθερα την απόφαση να συνεχίσουν να εργάζονται εν αναμονή των επισκευών που θα γίνουν"!

Το ίδιο το κείμενο, που φέρει υπογραφές εργατών, είναι εντελώς αποκαλυπτικό για το ποιοι πραγματικά το συνέταξαν. Γράφει: "Δήλωση εργαζομένου: Οι εργαζόμενοι που υπογράφουμε παρακάτω, υπάλληλοι /εργάτες της εταιρίας Κ. Χρόνης, δηλώνουμε ότι λάβαμε γνώσιν του περιεχομένου (προσθία όψις) του ανά χείρας εγγράφου, το οποίο αξιολογήσαμε και λάβαμε ελεύθερα την απόφαση να συνεχίσουμε εργαζόμενοι στον τόπο εργασίας εκάστους εν αναμονή άλλωστε των επισκευών που θα γίνουν. Μεταμόρφωση 13/9/1999".

Και το ερώτημα εύλογο. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος "ελεύθερα" να αποφασίσει να συνεχίσει να εργάζεται σε ένα κτίριο το οποίο - όπως βεβαιώνουν οι μηχανικοί - έχει βλάβες στον φέροντα οργανισμό. Οριζόντιες ρωγμές σε υποστυλώματα. Κατακόρυφες σε δοκούς. Αρχόμενη αποδιοργάνωση σε κόμπους. Ρηγματωμένους τοίχους πληρώσεων, από τους οποίους ορισμένοι σε αποδιοργάνωση... Πόσο μάλιστα όταν συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα!

"ΝΤΟΜΟΥΣ": Αναγκάζονται οι εργάτες να σοβατίσουν το κτίριο!

Χαρακτηριστική των εκβιασμών που ασκούνται είναι ακόμα μια περίπτωση. Πρόκειται για την εταιρία "Ντόμους",η οποία κατασκευάζει συστήματα ασφαλείας και κλειδαριές, όπου ο ιδιοκτήτης πιέζει τους εργαζόμενους να μπουν για δουλιά, ενώ το κτίριο έχει προβλήματα! Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης προχωράει ακόμα παραπέρα. Αναγκάζει τους εργαζόμενους να σοβατίσουν το κτίριο!

- Στη μακαρονοποιία "Κορόνα",οι εργαζόμενοι, κάτω από πίεση του εργοδότη, αναγκάστηκαν να δουλέψουν την ημέρα του σεισμού μέχρι τις 9.30 το βράδυ! Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν, παρότι στο εργοστάσιο έχουν τοποθετηθεί κορδέλες σε διάφορα σημεία, που έχουν υποστεί ζημιές!

Για τους παραπάνω λόγους, αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής των σωματείων του Πειραιά επισκέφτηκε την νομάρχη Πειραιά κ. Τσανάκη.Η νομάρχης με τη σειρά της "πέταξε το μπαλάκι" στο υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι από εκεί μπαίνουν εμπόδια, γι' αυτό και υπάρχει καθυστέρηση στους ελέγχους.Με βάση τα στοιχεία του Δήμου Ρέντη από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή, έχουν κριθεί 12 χώροι δουλιάς (εργοστάσια, αποθήκες και άλλα) ακατάλληλοι.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά ζητά να χυθεί άπλετο φως και να ελεγχθούν αυστηρότατα οι υπεύθυνοι, όπου και αν βρίσκονται. Επίσης απαιτεί από την κυβέρνηση, μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό και οργάνωση, την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που προέκυψαν από το σεισμό και την άμεση διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για το σκοπό αυτό.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ξεχειλίζει η οργή

Μ. Κωστόπουλος: Φτιάξτε επιτροπές γειτονιάς. Οργανωθείτε!

Αγιος Ιερόθεος, στο Περιστέρι. Αλλη μια περιοχή, που ανήκει στη "ζώνη της φτωχολογιάς", στην οποία τα 15 δευτερόλεπτα του σεισμού άφησαν πίσω τους μόνο πόνο για τους μόχθους μιας ζωής που χάθηκαν, οργή και θυμό για μια πολιτική, που χρόνια τώρα, εγκληματεί, ξεπουλάει, θυσιάζει ζωές και όνειρα στο βωμό του κέρδους.

Πρώτος σταθμός, η πλατεία Αγίου Γεωργίου. Δεκάδες αντίσκηνα, παραταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο. Και μέσα σε αυτά στοιβαγμένοι, μέρες τώρα, οικογένειες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι. Η αγωνία και οι δυσκολίες, όσο περνούν οι μέρες μεγαλώνουν, γιατί και η πιο μικρή, καθημερινή ανάγκη προκαλεί προβλήματα. "Αίσχος, ντροπή τους, στηρίξτε μας, είστε οι μόνοι που θα μας βοηθήσετε"... Οι λέξεις, οι φράσεις, τα προβλήματα και τα παράπονα ξεπηδούσαν στον αέρα από όλες τις μεριές, το Σάββατο, το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Μήτσου Κωστόπουλου,βουλευτή του ΚΚΕ στον Αγιο Ιερόθεο. Η πρώτη εντύπωση που σου έδιναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ότι αναζητούν σανίδα σωτηρίας.

"Είστε οι μόνοι που μπορείτε να μας στηρίξετε, οι μόνοι που εμπιστευόμαστε", λέει ο Γιώργος Πορφυρόπουλος."Το ξέρετε ότι είμαστε στο πλευρό σας, αλλά πρέπει να βάλετε και εσείς "πλάτη". Κάντε Επιτροπές σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία. Οργανωθείτε",απαντάει ο Μ. Κωστόπουλος και τους εύχεται δύναμη και κουράγιο. Λίγο πιο πέρα, βρίσκεται ο Παναγιώτης Ποτήρης,ο οποίος δεν είχε προμηθευτεί αντίσκηνο γιατί ...δεν περίσσευε, και κάποιος συγγενής του, του δάνεισε ένα τροχόσπιτο: "ούτε τσαντίρι δεν μπορούμε να στήσουμε, δεν υπάρχει τουαλέτα, θα μας φάει η βρώμα", λέει αγανακτισμένος.

"Εχουμε μικρά παιδιά, είμαστε τόσες μέρες στο δρόμο και οι επιτροπές των μηχανικών του Δήμου επισκέπτονται συγκεκριμένους ανθρώπους, συγκεκριμένα σπίτια. Ακόμα και στο σεισμό, στην καταστροφή γίνονται διακρίσεις. Ούτε εκεί δεν είμαστε ίσοι", είπε η Μαρία Κασκαούτη.

Μην τολμήσουν να περάσουν από δω

Η επόμενη στάση γίνεται σε ένα οικόπεδο, στην οδό Βασιλικών. Τα προβλήματα διαβίωσης και υγιεινής είναι και εκεί τα ίδια. Οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών είναι αναστατωμένοι. Σε μια εξαώροφη πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Βασιλικών 7, οι κολόνες έχουν ραγίσει, κομμάτια τοίχου και ρωγμές βρίσκονται παντού. Και όμως η επιτροπή μηχανικών που την επισκέφθηκε τη χαρακτήρισε κίτρινη, επισκευάσιμη!

Η οργή γίνεται κραυγή, δύναμη ανεξέλεγκτη: "Αίσχος. Παίζουν με τη ζωή μας. Ούτε ένας από αυτούς που μας κυβερνούν, να μην τολμήσουν να περάσουν από δω", λέει αγανακτισμένη η Μάρια Μεγρέμη.

Στη διπλανή πολυκατοικία, στο νούμερο 9, μια κολόνα είναι σπασμένη και, όπως καταγγέλλουν οι ένοικοί της, οι δύο πρώτοι όροφοι χαρακτηρίστηκαν επισκευάσιμοι και στους υπόλοιπους τρεις ορόφους, οι μηχανικοί έβαλαν πράσινο. "Εχω την καρδιά μου, αναγκάζομαι να μένω στο αυτοκίνητο, επειδή χαρακτήρισαν τον 5ο όροφο ως πράσινο και δε δικαιούμαι αντίσκηνο. Μα, καλά, μας κοροϊδεύουν; Αν πέσουν οι 2 πρώτοι όροφοι, οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στον αέρα;", φώναξε η κυρία Θεοδώρα.

Μην παραλύετε... Αγωνιστείτε

Τελευταίος σταθμός, η Χωράφα. Ενα μεγάλο οικόπεδο, που "φιλοξενεί" δεκάδες οικογένειες. Τα προβλήματα είναι και εκεί μεγάλα, αλλά η ομοψυχία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων ακόμα μεγαλύτερη. Ο ένας δίνει κουράγιο στον άλλον. "Δε βγαίνει διαφορετικά. Θα τρελαθούμε", λέει η Μαρία.Πολλές από τις οικογένειες περιμένουν να περάσει κάποια επιτροπή μηχανικών να κάνει αυτοψία στο σπίτι τους. Η Χριστίνα Τσιρογιάννη υπογράμμισε ότι: "Πρέπει να έχουμε και ανθρωπιά. Δεν είναι δυνατόν οι μηχανικοί να μη δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα, όπως μας είπαν, ή να κοιτάζουν το ρολόι, για το πότε θα σχολάσουν". Ενώ, όταν αναφέρεται το επίδομα "βοήθειας" των 200 χιλιάδων, ξεσπάνε.

"Δε γουστάρουμε άλλα μεγάλα λόγια, μπουχτίσαμε. Τι να την κάνουμε την ελεημοσύνη τους; Με 200 χιλιάδες, τι να πρωτοκάνουμε; Τι να ξεχάσουμε; Δεν τους συγχωρούμε. Είναι θέμα τιμής για μας, να μην ξεχάσουμε τους νεκρούς", είπε η Μαρία Κανδηλάκη.

"Ο Εγκέλαδος χτύπησε το ζωνάρι της φτωχολογιάς. Βάλτε μπροστά τη μηχανή του αγώνα. Μην ανεχτείτε να περιφρονούν άλλο τις ζωές σας, να τις θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους τους", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος."Ο μηχανισμός της κυβέρνησης, συνέχισε, δε λειτούργησε και ούτε πρόκειται. Εμείς θα το παλέψουμε, αλλά πρέπει να βάλετε και εσείς πλάτη".

Και κατέληξε: "Μην παραλύετε. Περνάμε δύσκολες μέρες. Βάλτε μπροστά το μηχανισμό της αυτοοργάνωσης και της αυτοάμυνας του λαού. Τα προβλήματα είναι κοινά. Δημιουργήστε Επιτροπές, σε κάθε καταυλισμό, σε κάθε συνοικία, οργανωθείτε μεταξύ σας, εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας για να διεκδικήσουμε καλύτερα όσα σας ανήκουν. Γιατί διαφορετικά, μοιραία, θα έρθει η μέρα που θα βρίσκονται ακόμα περισσότεροι άνθρωποι κάτω από ερείπια, ο αριθμός των νεκρών θα είναι μεγαλύτερος".

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Ξεχασμένοι...

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα

Τις γειτονιές της Ν. Ιωνίας που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό επισκέφτηκε ο Στρατής Κόρακας,ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από στελέχη της περιοχής και τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Τσουκαλά.

Στη Ν. Ιωνία ήδη εκατοντάδες σπίτια έχουν κριθεί έως τώρα ακατάλληλα με αποτέλεσμα πολλοί Ιωνιώτες να είναι άστεγοι. Οι σεισμόπληκτοι της περιοχής με ανακούφιση υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος, ζητώντας από το ΚΚΕ να πιέσει προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων τους. "Αυτό για μας είναι αυτονόητο", τόνισε ο Στρ. Κόρακας, "πρέπει όμως και εσείς να οργανωθείτε διεκδικώντας ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για να λυθούν το συντομότερο δυνατό τα προβλήματά σας".

Αγανάκτηση επικρατεί σε πολλούς κατοίκους της περιοχής, αφού συνεργεία μηχανικών είτε πέρασαν δίχως να χαρακτηρίσουν τα σπίτια τους, είτε δεν έχουν περάσει ακόμα να τα ελέγξουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναστάτωση αφού δεν έχει διαπιστωθεί η καταλληλότητα των σπιτιών.

Στη συνέχεια ο Στρ. Κόρακας συνοδευόμενος από τον Π. Τσουκαλά και στελέχη της περιοχής επισκέφθηκαν τον δήμαρχο της Ν. Ιωνίας. Ο δήμαρχος τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο, λέγοντας ότι οι αιτήσεις για έλεγχο των κατοικιών έχουν φτάσει τις 3.000 και τόνισε την απουσία του κράτους, προβάλλοντας τα προβλήματα που συναντά από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ του μετέφερε τα προβλήματα και αιτήματα των κατοίκων που συνάντησε κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, λέγοντάς του ότι δήμος και κάτοικοι πρέπει να αγωνιστούν από κοινού ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή. Μεταξύ των άλλων προτάσεων ζήτησαν και την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καλύτερο συντονισμό και την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων.

ΜΕΝΙΔΙ
Αφανίζονται δεκάδες βιοτέχνες

Σε οικονομικό αφανισμό οδηγούνται δεκάδες βιοτεχνίες στο Μενίδι, οι οποίες καταστράφηκαν από το σεισμό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν δεχτεί καμία βοήθεια από την πολιτεία, αφού σε ορισμένες από αυτές δεν έχει περάσει κανένας αρμόδιος. Κτίρια και εμπορεύματα καταστράφηκαν και οι ζημιές ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, ενώ οι δεκάδες εργαζόμενοι των βιοτεχνιών έχουν έρθει σε απόγνωση και προσπαθούν μαζί με τους ιδιοκτήτες να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις.

Το περασμένο Σάββατο αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) πραγματοποίησε περιοδεία σε βιοτεχνίες του Μενιδίου, κυρίως σ' αυτές που κατασκευάζουν έπιπλα, καθώς υπάρχουν δεκάδες στην περιοχή. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΟΒΣΑ ανέφεραν στους βιοτέχνες ότι θα πιέσουν την κυβέρνηση για την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν μετά το σεισμό. Τα αιτήματα αυτά είναι το πάγωμα όλων των χρεών προς το δημόσιο και τρίτους, η επιδότηση βιοτεχνιών που υπέστησαν καταστροφές με άτοκα δάνεια ή με ευνοϊκούς όρους. Δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων, ώστε να στεγαστούν βιοτέχνες που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Να δοθούν καινούριες άδειες για επαγγελματική στέγη, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και οικονομική επιβάρυνση. Τέλος, για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, να αναλάβει ο ΟΑΕΔ την καταβολή επιδόματος ανεργίας για ένα χρόνο τουλάχιστον.Καταστροφές εκατομμυρίων

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της βιοτεχνίας επίπλων του Κοσμά Τζήκα,οι εγκαταστάσεις της οποίας γκρεμίστηκαν και από τύχη δεν υπήρχαν θύματα, καθώς την ώρα της κατάρρευσης βρίσκονταν μέσα περίπου 30 εργαζόμενοι. Ξύλα και μηχανήματα έγιναν τεχνητές κολόνες και στήριξαν την πλάκα που κατέρρευσε και σώθηκαν οι εργαζόμενοι, αλλά και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Κόποι 45 χρόνων έγιναν συντρίμμια και το κόστος της ζημιάς ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια.

"Δεν ξέρω τι θα κάνω τώρα, ευτυχώς, όμως, που κανένας εργάτης δεν έπαθε τίποτα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένας. Μόνοι μας έχουμε ξεκινήσει στον πίσω ελεύθερο χώρο να τον διαμορφώνουμε για να εργαστούμε στην ύπαιθρο, γιατί αν μείνω έξω από το εμπόριο 3 μήνες δε θα υπάρχω πια", μας είπε ο Κοσμάς Τζήκας. Οι εργάτες του πληρωθήκανε κανονικά την Παρασκευή και εθελοντικά βοηθάνε στη βιοτεχνία για να την ξαναστήσουν, καθώς ξέρουν ότι από αυτήν ζούνε τις οικογένειές της.

Το κτίριο της βιοτεχνίας των Σάββα Γιαναλίδη και Ηλία Κυριαζή δεν έπεσε, αλλά το μισό θέλει πολλές επισκευές και είναι επικίνδυνο. Η ζημιά για τη βιοτεχνία, σύμφωνα με τις πρώτες τους εκτιμήσεις, είναι πάνω από 20 εκατομμύρια. "Με το σεισμό σπάσανε όλα τα κρύσταλλα που είχαμε, ενώ οι ξύλινες κατασκευές είναι άχρηστες. Θα χρειαστεί πολύ καιρό να λειτουργήσουμε, ενώ τα χρέη είναι πολλά. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τους εργάτες, αφού δε θα δουλεύουμε για πολύ καιρό", είπαν στο "Ρ" οι δύο ιδιοκτήτες.

"Η ζημιά στα εμπορεύματα είναι μεγάλη. Αν δεν ανασταλούν κάποιοι λογαριασμοί, δεν ξέρω τι θα γίνουμε, αφού έχουμε σταματήσει να λειτουργούμε και δεν εισπράττουμε τίποτα", τόνισε ο Νίκος Δαρίκας, η βιοτεχνία του οποίου έπαθε κι αυτή μεγάλες ζημιές και την έχουν χαρακτηρίσει με κίτρινο χρώμα.

ΦΑΡΑΝ
Πέντε ερωτήματα ζητάνε απάντηση

Σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΡΑΝ,στα συντρίμμια της οποίας άφησαν την τελευταία τους πνοή, 8 εργαζόμενοι, θέτει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας και ζητά να απαντηθούν άμεσα από Δικαιοσύνη και πολιτεία και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που ανήκουν.

"Ποιοι έλεγξαν - ρωτά η Ομοσπονδία - το κτίριο του εργοστασίου το '81, μετά τους σεισμούς; Τι λέει η έκθεση που συνέταξαν στην αυτοψία; Ποιοι παρακολούθησαν τις επισκευές και έδωσαν το "πράσινο φως" για τη λειτουργία της; Γιατί ο ΕΟΦ το 1984 δεν αγόρασε το κτίριο της ΦΑΡΑΝ; Οι πληροφορίες μας λένε ότι το έκρινε ακατάλληλο, λόγω των ζημιών που υπέστη από τους σεισμούς του '81. Γιατί η Πολεοδομία σταματά πάντα στην πόρτα του εργοστασίου; ".

Ιδιαίτερα βαρύς - σημειώνει - είναι ο φόρος αίματος που έδωσε η εργατική τάξη και υπογραμμίζει πως την κύρια ευθύνη έχει η πλήρης ασυδοσία του κεφαλαίου που αδιαφορεί μπροστά στο κέρδος, για την ανθρώπινη ζωή. "Η κυβέρνηση - επισημαίνει - με την παντελή έλλειψη ελέγχων, όχι μόνο κατά την κατασκευή των κτιρίων, αλλά και για την κατοπινή χρήση τους, είναι τουλάχιστον ηθικός αυτουργός για το έγκλημα που συντελέστηκε".

Η Ομοσπονδία διεκδικεί από τη ΦΑΡΑΝ να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως: Αμεση χρηματοδότηση των οικογενειών των θυμάτων, με 10 εκατ. δραχμές στην κάθε οικογένεια. Καταβολή αποζημίωσης για σωματικές βλάβες 5 εκατ. δρχ. στους τραυματίες. Να συνεχιστεί η καταβολή κανονικά των μισθών μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση. Για όποια δραστηριότητα συνεχιστεί σε άλλες επιχειρήσεις με τη μορφή φασόν ή με μετεγκατάσταση, να εργαστούν εργαζόμενοι της ΦΑΡΑΝ με αυστηρή προτεραιότητα των ανθρώπων με μεγαλύτερες ανάγκες και με πλήρη διαφάνεια.

Από την κυβέρνηση ζητά να υπάρξει αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν την πρώτη γνώμη για τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, συνταξιοδότηση των οικογενειών των θυμάτων χωρίς προϋποθέσεις, να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα για όλους όσοι τραυματίστηκαν από το σεισμό, να δοθούν στα συνδικάτα τα πορίσματα των δευτεροβάθμιων ελέγχων για τα κτίρια των επιχειρήσεων με κόκκινο και κίτρινο, να δοθεί τακτική επιδότηση από τον ΟΑΕΔ ίση με το βασικό μισθό σε όσους έμειναν άνεργοι. "Το κόστος μιας τέτοιας έκτασης - τονίζει - καταστροφών πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από ασφαλιστικά Ταμεία, τον ΟΑΕΔ και άλλους Οργανισμούς που λειτουργούν με χρήματα των εργαζομένων".

Οδύνη και κατακραυγή από τα συνδικάτα

"Με το αίμα τους και πάλι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα του πληθυσμού πλήρωσαν την αδηφαγία και το κυνήγι του κέρδους των βιομηχάνων, των εργολάβων και των κατασκευαστών, αλλά και την ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου στις κατασκευές, καθώς και αντισεισμικής πολιτικής", τονίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,επισημαίνοντας πως η εργατική τάξη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Την οδύνη της για τα αθώα θύματα και τους εργαζόμενους που χάθηκαν στο φονικό σεισμό εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου και καταγγέλλει εκείνους τους εργοδότες που δε διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές και την πολιτεία που δε διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των κτιρίων.

Αλληλέγγυος στον αγώνα επιβίωσης των πληγέντων από το σεισμό, δηλώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τους ιδιώτες που "το συμφέρον τους τίθεται υπεράνω της ανθρώπινης ζωής", αλλά και για τους κυβερνώντες, στους οποίους απευθύνει "καυτά" ερωτήματα όπως "ποια μέτρα αντισεισμικής προστασίας πάρθηκαν όλα τα χρόνια τουλάχιστον από τον σεισμό του '81; Ποιος θα πληρώσει τις καταστροφές;" κ. ά.

Την οδύνη του για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου,που θρηνεί ένα μέλος του, τον Σ. Τριανταφύλλου,35 ετών και πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος καταπλακώθηκε από μαρκίζα στην οδό Σόλωνος. Ο Σύλλογος για την ενίσχυση της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου άνοιξε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 137/769971 - 92.

Να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σε σκηνές, φάρμακα, συσσίτια για τους άστεγους σεισμόπληκτους, αλλά και να προχωρήσει γρήγορα στη χορήγηση των αναγκαίων χρημάτων για την αποκατάσταση των καταστραμμένων σπιτιών, καλεί την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά,σημειώνοντας "χρήματα υπάρχουν κ. Σημίτη, να τα κόψετε από αυτά που χορηγείτε στους βιομήχανους". Τη συμπαράστασή του στους πληγέντες εκφράζει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ Αθήνας και ζητά την έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία των υπεύθυνων.

Από την πρώτη στιγμή με τους σεισμοπαθείς

Ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ για τη δράση των κομμουνιστών στις σεισμοπαθείς περιοχές

Εκατοντάδες επιλεγμένα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οικοδόμοι και εργάτες της βαριάς βιομηχανίας, γνώστες σ' ένα βαθμό της δομής και συμπεριφοράς των κτιρίων, βρέθηκαν από το απόγευμα της Τρίτης στον τόπο της καταστροφής των εργοστασίων, ήρθαν σε επαφή με τους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής και τέθηκαν στη διάθεσή τους. Τα παραπάνω υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση της Κομματικής και Κνίτικης Οργάνωσης της Αθήνας και τις τοπικές και κλαδικές Οργανώσεις Βάσης του Κόμματος και προσθέτει: Την Τετάρτη το πρωί - την επόμενη του σεισμού - (τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ) ήταν σε ετοιμότητα και συγκεντρωμένοι στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων και σε επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία που τους ζήτησε να παραμείνουν σε ετοιμότητα και αν ήταν δυνατόν άμεσα να τους αποστείλουν συγκεκριμένα υλικά, πράγμα που έγινε.

Οι κομμουνιστές στη δράση τους για τα κοινωνικά προβλήματα, ούτε κομματικές σημαίες στήνουν, ούτε κομματικές ταυτότητες επιδεικνύουν, ούτε τις κάμερες καλούν. Δρουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους, προσπαθούν να είναι πρωτοπόροι στην οργάνωση και της αλληλεγγύης και της επίλυσης μικρών ή μεγάλων προβλημάτων. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν από την πρώτη στιγμή σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς και συνεχίζουν και τώρα, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, απαντώντας σε κάποια σχόλια ορισμένων ΜΜΕ που κάνουν λόγο "για αδράνεια των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων και των νεολαιών στο ζήτημα των σεισμών". Και η ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ συνεχίζει:

Τις αδύνατες πλευρές της δράσης μας ποτέ δεν τις συγκαλύψαμε. Οι κομμουνιστές δεν είναι ανεπηρέαστοι από τις καταστάσεις σαν αυτές που δημιούργησαν οι σεισμοί. Εκτιμούμε ότι, δρώντας οργανωμένα, μπορούν και τις ξεπερνούν πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Τα προβλήματα είναι μπροστά μας, τα μέλη του ΚΚΕ και οι Κνίτες της Αθήνας θα συνεχίσουν να δρουν μέσα από τα συνδικάτα τους, τους συλλόγους, τις επιτροπές που στήνονται στους καταυλισμούς μαζί με όλους τους πληγέντες στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Το δελτίο της αυτοψίας των μηχανικών

Το εφιαλτικής σύλληψης κείμενο που εκβιάζονται να υπογράψουν οι εργάτες, σαν εν δυνάμει "μελλοθάνατοι"!

"Οργανωθείτε, βάλτε μπροστά τη μηχανή του αγώνα", τόνισε ο Μ. Κωστόπουλος στους σεισμόπληκτους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ