ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στέλνουν μήνυμα αντίστασης και ανυποταγής

Σήμερα, στις 6.00 το απόγευμα, στην κεντρική πύλη του λιμανιού, το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, μπροστά από την κεντρική πύλη του λιμανιού, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα στείλει και πάλι το μήνυμα αντίστασης και ανυποταγής προς τους δουλόφρονες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που συναινούν στο νέο σχεδιαζόμενο έγκλημα των αμερικανονατοϊκών δολοφόνων εναντίον του Γιουγκοσλαβικού λαού, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη των γκαγκστερικών βομβαρδισμών εναντίον αμάχων.

Η Επιτροπή φορέων ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό καλεί τους δημοκράτες, πατριώτες, όλους τους ενεργούς πολίτες, πιο μαζικά από κάθε άλλη φορά να υψώσουν το ανάστημά τους και να στείλουν σαφές το μήνυμα συνέχισης του αγώνα, για όσο διάστημα οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν στην περιοχή. Το μήνυμα αντίστασης και πάλης μέχρι να φύγουν οι ιμπεριαλιστές και οι πολεμικές μηχανές τους από τη χώρα και τα Βαλκάνια.

Χτες από το χώρο όπου λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας που οργάνωσε η ΕΔΥΕΘ με θέμα τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, τα μέλη της Επιτροπής Φορέων, απηύθυναν έκκληση προς όλα τα κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές του νομού, το νομάρχη, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και όλους τους εκπροσώπους της ΤΑ να πάρουν θέση δημόσια ενάντια στο διαρκές έγκλημα και τη μετατροπή της πόλης σε ορμητήριο των νεοβάρβαρων του ΝΑΤΟ και να συμμετέχουν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο.

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών που στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν εμπόδισε την είσοδο στη χώρα μας, της ΓΓ του Σερβικού Ερυθρού Σταυρού, Ράτκα Σβέτκοβιτς, η οποία θα μετέβαινε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις, ως εκπρόσωπος του Γιουγκοσλαβικού φιλειρηνικού κινήματος. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μ. Σπυριδάκης, «είναι μια προειδοποίηση για το πόσο καταλύονται στοιχειώδη κυριαρχικά δικαιώματα, της χώρας μας και εκχωρούνται σε υπερεθνικές υπηρεσίες και μηχανισμούς που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και το φιλότιμό μας. Καλούμε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ να επανεξετάσει τη θέση του και να προσαρμοστεί με τα αισθήματα του λαού μας».

Επίσης καταγγέλθηκε ως περίτρανη απόδειξη της ενοχής της, η τακτική της κυβέρνησης να προβάλλει ως αιτιολογία για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, πως δήθεν η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε τη διεξαγωγή της άσκησης «δυναμική απάντηση 2000».

Στη διάρκεια του παλλαϊκού συλλαλητηρίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης. Επίσης οι οργανωτές, ανήγγειλαν πως θα εντοιχίσουν πλάκα στον περίβολο του λιμανιού, σε ένδειξη τιμής και παρότρυνσης για τις νέες γενιές, ώστε να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του αγαθού της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

  • Προσυγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν στις 5.30 το απόγευμα από την Πλατεία Αγίας Σοφίας και το Αγαλμα του Βενιζέλου.
ΚΑΒΑΛΑ
Δυναμικό «παρών»

Το δικό του δυναμικό «παρών» στο πανελλαδικό αντιπολεμικό προσκλητήριο έδωσε χτες βράδυ ο δημοκρατικός λαός της Καβάλας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη των βάρβαρων βομβαρδισμών των ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Η αντιπολεμική συγκέντρωση, που οργάνωσαν οι φορείς της πόλης, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και κατέληξε σε πορεία στους δρόμους της πόλης. Με τη γεμάτη παλμό και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα συγκέντρωση και πορεία ο λαός της Καβάλας εξέφρασε την καταδίκη των ιμπεριαλιστών, που απειλούν να αιματοκυλήσουν ξανά τα Βαλκάνια, και την αλληλεγγύη του στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Παρτσαλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας, ο οποίος κατήγγειλε τη δράση των γερακιών του ΝΑΤΟ που απειλούν να ρίξουν ξανά τη Βαλκανική στις φλόγες του πολέμου για να ολοκληρώσουν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και να εγκαθιδρύσουν άβουλα προτεκτοράτα στην περιοχή.

Κατήγγειλε επίσης την υποτακτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που δίνει «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές και εμπλέκει τη χώρα μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, και κάλεσε το λαό της πόλης να δυναμώσει τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος για να σταματήσει το χέρι των δολοφόνων.

Οι συγκεντρωμένοι μετά την ομιλία ξεχύθηκαν με τα λάβαρα, τα πλακάτ και τις πικέτες τους στους δρόμους της πόλης, που για πολλή ώρα αντηχούσαν από τα βροντερά αντιιμπεριαλιστικά τους συνθήματα.

  • Σε μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο μετατράπηκε η συγκέντρωση του ΚΚΕ για τα εγκαίνια του κεντρικού εκλογικού κέντρου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, χτες βράδυ. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, όπου μίλησαν οι υποψήφιοι βουλευτές τους νομού, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, και καταδίκης των νέων εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις σ' όλους τους νομούς

Χτες στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, σήμερα στη Λάρισα και στο Βόλο

Την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη τους, διαδηλώνουν και οι αγωνιστές της ειρήνης στη Θεσσαλία, συμμετέχοντας στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται σε όλους τους νομούς της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ που ματοκύλισε τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για νέα επέμβαση στη γειτονική χώρα. Οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλία ξεκίνησαν χτες από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα η Λάρισα και ο Βόλος.

Στην Καρδίτσα οι φιλειρηνιστές του νομού έδωσαν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, καταδικάζοντας τα πολεμοκάπηλα σχέδια της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. Στην ομιλία της η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας Φωτεινή Καραχάλιου, επισήμανε ότι τα τύμπανα του πολέμου ξαναχτυπούν στα Βαλκάνια και κάλεσε το λαό του νομού σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πικετοφορία στους δρόμους της Καρδίτσας.

Την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να βαδίζουν ανυποχώρητα στο δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, έδωσαν χτες και οι φιλειρηνιστές των Τρικάλων συμμετέχοντας στην αντιπολεμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων Λάζος Νίκος υπογράμμισε ότι χρέος του φιλειρηνικού κινήματος είναι να συνεχίσει τον αγώνα του, προκειμένου ν' αποτρέψει τα νέα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν πικετοφορία καταδίκης του ιμπεριαλισμού στους δρόμους των Τρικάλων.

Στη Λάρισα το αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φορέων Κατά του Πολέμου. Στη συνέχεια, οι φιλειρηνιστές του νομού θα μεταβούν στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και θα πραγματοποιήσουν πορεία που θα καταλήξει έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Αντιπολεμική πικετοφορία θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από τα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης στο Βόλο.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Μαζική και μαχητική η συγκέντρωση

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις - Ειρήνη στα Βαλκάνια - Κανένας Ελληνας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία», πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στη Χαλκίδα μαχητικό, μαζικό αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό συλλαλητήριο και καταδίκης της έναρξης νέου γύρου επεμβάσεων που ετοιμάζουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και Ευρωενωσιακοί ιμπεριαλιστές αυτή τη φορά και στην ίδια τη Σερβία.

Οι δεκάδες νεολαίοι, οι εργαζόμενοι, ο λαός της Χαλκίδας συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο, που ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ. στα φανάρια της Νεάπολης, διατράνωσαν την απόφασή τους να σταθούν αλληλέγγυοι στο γιουγκοσλάβικο λαό, να αντισταθούν στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στο μοίρασμα των αγορών. Παράλληλα κατήγγειλαν την ελληνική κυβέρνηση που παίρνει ενεργό μέρος εξυπηρετώντας τα σχέδιά τους και παραδίδοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν συνθήματα όπως «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Κανένας Ελληνες φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία», που εκφράζουν τα συναισθήματα του λαού της Εύβοιας.

Η πορεία σταμάτησε έξω από το δημαρχείο της πόλης, όπου εκείνη την ώρα γινόταν συνάντηση του δημάρχου με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη, και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης και της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» μαζί με τους μοναδικούς υποψηφίους βουλευτές που συμμετείχαν στην πορεία, αυτούς του ΚΚΕ, μπήκαν στο κτίριο και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς το γιουγκοσλάβικο λαό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος δήλωσε ότι συμμετέχει στη διαμαρτυρία του λαού της Χαλκίδας και τόνισε ότι η μεθοδολογία για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος και η ειρήνη και όχι ο πόλεμος. Ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης αφού ευχαρίστησε για όσα κάνει ο ελληνικός λαός για το λαό του, επισήμανε ότι όλος ο κόσμος είδε πέρσι ότι ο ελληνικός λαός στάθηκε δίπλα μας. Αυτή η υποστήριξη, σημείωσε, βοήθησε να βγούμε νικητές, ηθικά, όμως αυτός ο αγώνας δεν τελείωσε, ο κίνδυνος παραμονεύει για όλους τους λαούς των Βαλκανίων. «Θαυμάζω το θάρρος σας που με αυτό τον τρόπο αποδεικνύετε την αλληλεγγύη σας προς τον γιουγκοσλάβικο λαό», είπε.

Παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση και στην πορεία οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, Αντρέας Τσακός, Κώστας Πάλλης, Γεωργία Λαδογιάννη και ο αντιδήμαρχος Χαλκιδέων Τηλέμαχος Ζήκος.

ΠΑΤΡΑ
Μεγαλειώδης διαδήλωση

Με ένα μεγαλειώδες σε όγκο και παλμό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο απάντησαν οι εργαζόμενοι της Πάτρας στα νέα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.

Ο λαός της Πάτρας ανταποκρίθηκε για άλλη μια φορά στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών, της ΠΕΑΕΑ, του Συλλόγου Γυναικών και άλλων μαζικών φορέων και βγήκε ξανά στους δρόμους, για να διαδηλώσει την εναντίωσή του στα σχέδια πολέμου που εξυφαίνουν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες καθώς και στην υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης που τους παρέχει "γην και ύδωρ". Συνθήματα ενάντια στους φονιάδες των λαών, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δόνησαν τους δρόμους της πόλης, αλλά πιο δυνατά ακούστηκαν από τους αναρίθμητους νέους συνθήματα ενάντια στον πόλεμο στα Βαλκάνια και την απαίτηση της άμεσης απεμπλοκής της χώρας από το δολοφονικό συνεταιρισμό. Καταγγέλθηκαν για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που, αδιαφορώντας για τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα της πλειοψηφίας του λαού, συνεχίζουν να δικαιολογούν τους σφαγείς των λαών. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους Πατρινούς η σπουδή υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να πραγματοποιήσουν εγκαίνια εκλογικών κέντρων αντί να καλέσουν τους οπαδούς τους να συμμετάσχουν κι αυτοί, κάτι που έγινε και χωρίς την προτροπή τους.

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της Πάτρας και έκαψαν ομοίωμα του Κλίντον καθώς και ΝΑΤΟικές και αμερικανικές σημαίες.

ΚΟΖΑΝΗ
Αντιπολεμικό πάθος

Δυνατός παλμός, αντιπολεμικό πάθος και δυναμική μαζική παρουσία των φιλειρηνικών δυνάμεων ήταν τα χαρακτηριστικά της χτεσινοβραδινής εκδήλωσης του λαού της Κοζάνης ενάντια στον πόλεμο και τη δράση των ιμπεριαλιστών, που οργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και παρά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, το συγκεντρωμένο πλήθος των αγωνιστών της ειρήνης καταχειροκρότησε τον ομιλητή, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Παναγιώτη Σιάμινο και συγκλόνισε το κέντρο της πόλης με τα φλογερά του συνθήματα.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο χώρο της συγκέντρωσης και την πορεία ήταν: «Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΝΑΤΟ - Γερμανία», «Εξω τώρα οι Αμερικάνοι».

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Σιάμινος υπογράμμισε ότι το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και η διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που εξακολουθεί να στέκεται όρθιος, μπορεί να αποτρέψει το χέρι των δολοφόνων από το να ματώσουν ξανά τα Βαλκάνια. Τόνισε επίσης ότι ο λαός πρέπει να καταδικάσει και όσους απ' τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας βάζουν πλάτη στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στην εκπλήρωση των αντιλαϊκών τους σχεδίων.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης

«Οι μειονότητες, γέφυρα φιλίας των λαών», «Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια». Αυτό διαμήνυσαν χτες οι πολίτες της Κομοτηνής, ένα χρόνο μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού. Χτες με μια συγκέντρωση και πορεία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών, χριστιανοί και μουσουλμάνοι ύψωσαν για άλλη μια φορά φωνή αντίστασης και πάλης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υποτακτικών τους.

Εδωσαν μαζικό και αποφασιστικό «παρών» στο αγωνιστικό ραντεβού στις 7.30 το απόγευμα μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των φορέων της περιοχής και παραγόντων της πόλης, όπως της Επιτροπής Ειρήνης, Αγροτικών Συλλόγων και εργατικών Σωματείων, του προέδρου της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, Δ. Μαρουφίδη, του αντιδημάρχου Σ. Βαβατσικλή και του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Δ. Παπασταμάτη.

Με μια φωνή ξεκίνησαν τη μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. «Οχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των λαών», «Κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», διαδήλωσαν με μια φωνή. Στην πλατεία της Κομοτηνής πραγματοποίησαν συγκέντρωση όπου μίλησαν οι εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, που κατήγγειλαν την εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών για νέο πιο αιματηρό μακελειό στη Γιουγκοσλαβία και απαίτησαν να σταματήσουν οι διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Απαίτησαν να πάψει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για την επέλαση στα Βαλκάνια.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σήμερα, 24 του Μάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης Πέλλας οργανώνει πικετοφορία στις 6μμ στον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών.

Η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ οργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Πτολεμαΐδας οργανώνουν προεκλογική συγκέντρωση, η οποία θα έχει και αντιπολεμικό χαρακτήρα, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία της πόλης.

Την Κυριακή, 26 του Μάρτη, αντιπολεμική εκδήλωση και αποκλεισμό των συνόρων οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Σερρών. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, όπου θα μιλήσει ο Μιχάλης Σπυριδάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή, οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς το τελωνείο του Προμαχώνα, όπου θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό.

Τη Δευτέρα, 27 του Μάρτη, στις 7 μμ, μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο, τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των 10 αγωνιστών που σέρνονται στα δικαστήρια επειδή πέρσι την 25η Μάρτη πραγματοποίησαν αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στο χώρο της παρέλασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ