Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Το όπλο του εργαζόμενου λαού σήμερα βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο Γιάννενα, το Φεστιβάλ έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, στο πάρκο Λιθαρίτσια, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Με ιδιαίτερα αναβαθμισμένο πρόγραμμα και μαζική συμμετοχή, το Φεστιβάλ άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την Παρασκευή έγιναν συζητήσεις για το Πανεπιστήμιο Ηπείρου και για το σχέδιο για το νέο Λύκειο. Νεανικά συγκροτήματα, παιχνίδια στο Μαθητικό Στέκι και πλούσιες δραστηριότητες στον Παιδότοπο πλαισίωσαν το πρόγραμμα, μαζί με μουσικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο από το γιαννιώτικο συγκρότημα «ΧΑΓΙΑΛ», συναυλία της Γιώτας Νέγκα και παραδοσιακό γλέντι με τον Μιχάλη Μπραχόπουλο στο κλαρίνο.

Το Σάββατο παρουσιάστηκαν η θεατρική παράσταση «Το χώμα που πατώ» από την ομάδα του ΚΕΘΕΑ «Ηπειρος» και η μουσικοθεατρική παράσταση «Ψηλά τη σημαία σύντροφοι!» από τη Θεατρική Ομάδα και το Μουσικό Σύνολο της ΚΝΕ Ιωαννίνων, ακολούθησαν συναυλίες με τους «Στέλιο Κοτίδη and the band», με τον Χρήστο Θηβαίο, καθώς και λαϊκό γλέντι.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στις εκθέσεις για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, με πρωτότυπο υλικό από φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα την περίοδο 1940 - 1944, οι ψηφιακές ανατυπώσεις χαρακτικών από τις Πινακοθήκες Ιωαννίνων και Ζίτσας, με έργα κυρίως από τις εξορίες (των Χρίστου Δαγκλή, Βάσως Κατράκη, Βίργως Βασιλείου, Τάσσου κ.ά.), η έκθεση έργων καθηγητών και φοιτητών της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.ά.


Στην ομιλία του ο Ν. Σοφιανός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η επιτυχία του Φεστιβάλ στις πόλεις όλης της χώρας, όπως και εδώ στα Γιάννενα με τις διήμερες εκδηλώσεις, αποτελεί μαζική, μαχητική απάντηση σ' ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, σε μια κυβέρνηση που κυλιέται στο βούρκο της διαχείρισης μνημονίων και "μεταμνημονίων" που φορτώνουν νέα βάρη πάνω στα παλιά στην πλάτη της λαϊκής πλειοψηφίας, η οποία εδώ και οκτώ χρόνια πληρώνει το λογαριασμό της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Μια αδίστακτη κυβέρνηση που, μαζί με την αξιωματική και λοιπή αντιπολίτευση, ταυτίζεται και πρωτοστατεί στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους να δουν πίσω από την ελεγχόμενη - κατευθυνόμενη ενημέρωση. Πίσω από την εικονική τηλεοπτική αντιπαράθεση του μνημονιακού δίπολου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. Υπάρχει αντίπαλος στο δίπολο της διαχείρισης που έχει χρεοκοπήσει ένα λαό, τα όνειρα και τις ελπίδες του:

  • Είναι τα συλλαλητήρια χιλιάδων του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, μια πρώτη απάντηση στην πασαρέλα της ΔΕΘ.
  • Είναι οι εστίες αντίστασης σε εργατικούς χώρους, σε κλάδους, σε τόπους δουλειάς.
  • Είναι τα σκιρτήματα ανά την Ελλάδα για προβλήματα που καίνε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της λαϊκής οικογένειας.
  • Οι πρωτοβουλίες που παίρνουν οι ταξικές δυνάμεις, όπως εδώ στα Γιάννενα με το Λαϊκό Φροντιστήριο, την αλληλεγγύη, τον αθλητισμό, το κάμπινγκ για τις διακοπές που δεν μπορεί να κάνει ο εργάτης και η οικογένειά του.
  • Είναι οι χιλιάδες νέοι που γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.

Υπάρχει ένα λαϊκό - εργατικό - νεανικό ρεύμα που δυναμώνει, μεγαλώνει, περπατά στο δρόμο της Κοινωνικής Συμμαχίας σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Το όπλο του εργαζόμενου λαού σήμερα βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί από τους νέους διαχειριστές, που πάλιωσαν και αυτοί, βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στο βούρκο της πολιτικής τους τέσσερα χρόνια τώρα.

Χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του εργατικού κινήματος. "Καθαρή έξοδος" για το λαό από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των απωλειών, αυξήσεις στους μισθούς - ΣΣΕ, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, σταμάτημα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας.

Επιδιώκουμε να δυναμώσουν οι αγωνιστικές διεργασίες στη νεολαία. Ειδικότερα, να αντιμετωπιστεί από τους μαθητές - γονιούς - εκπαιδευτικούς το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για το Λύκειο. Να φουντώσει η συζήτηση στα σχολεία, το κάλεσμα αγωνιστικής απάντησης σε ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει πλήρως το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, που θεριεύει το φροντιστήριο, όπως δείχνει και η στήριξή του από τους φροντιστηριάρχες. Κάνουν ακόμα πιο ταξικό φιλτράρισμα, εξορίζοντας τη Γενική Παιδεία από Λύκεια και ΕΠΑΛ.

Η σημαία του αγώνα για σχολείο που θα μορφώνει, για δουλειά με δικαιώματα, μπορεί να σηκωθεί από χιλιάδες νεανικά χέρια, ακυρώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια του Κόμματός μας, στεκόμαστε με ακλόνητη σιγουριά και αυτοπεποίθηση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, παλεύοντας για την ανατροπή του. Απέναντι στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τα μπαλαντέρ τους, που θέλουν να παγιδέψουν στην εναλλαγή της μίας ή της άλλης εκδοχής διαχείρισης στέλνοντας συνεχώς το λογαριασμό στη λαϊκή πλειοψηφία, η οποία στενάζει στις συμπληγάδες της ανέχειας, της ένδειας ή της ακραίας φτώχειας. Εγκλωβισμένη στην προσαρμογή να πηγαίνει από τα λίγα στα λιγότερα. Το κρίσιμο μέγεθος που μπορεί να κάνει τη διαφορά σήμερα για την εργατική τάξη, το λαό και το κίνημά του, είναι ο στόχος για ισχυρό ΚΚΕ παντού, να φτάσει και να ακουμπήσει τη σκέψη και τη δράση νέων λαϊκών δυνάμεων που "σηκώνονται" και μπορούν να συναντηθούν με το ΚΚΕ στο δρόμο που είναι και δικός τους, όπως λέει και ο ποιητής μας Γ. Ρίτσος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε επόμενα φύλλα (2020-09-15 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο το Προσφυγικό (2016-04-28 00:00:00.0)
Με επιτυχία έγινε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ (2003-06-21 00:00:00.0)
Μαθητικό θέατρο στα Γιάννενα (2003-06-04 00:00:00.0)
Το Φεστιβάλ σ' όλη την Ελλάδα (1999-09-10 00:00:00.0)
Μαθητικές διαδηλώσεις σήμερα (1997-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ