Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταγγελίες για τον αντεργατικό νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου»

Την ενεργοποίηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ του αντεργατικού μνημονιακού νόμου Βρούτση, με βάση τον οποίο καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό και ορίζεται ότι αυτός θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση και με βάση τα κριτήρια της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, συνεχίζουν να καταγγέλλουν συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) μεταξύ άλλων ζητά: «Να καταργηθεί άμεσα ο μνημονιακός νόμος που επιβάλλει την ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού να ορίζει τον κατώτατο μισθό. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να ορίζονται από την ΕΓΣΣΕ, τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ και την ελεύθερη διαπραγμάτευση μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών». Το ΕΚΑ απαιτεί επίσης «την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, που έφεραν τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς των εργαζομένων σε τέτοιο επίπεδο. Καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν και να διεκδικήσουν με τα συνδικάτα τους τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς περιορισμούς, καθώς και την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει την κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως «το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτσης, δηλώνει δικαιωμένος για αυτήν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη συνέχιση της πολιτικής σε βάρος του λαού».

Τον νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου» καταγγέλλουν, ακόμα, μεταξύ άλλων, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού.

Και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ το χαβά τους...

Στο μεταξύ, ύστερα από αρκετές μέρες σιωπής, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - η οποία κατά τ' άλλα βγάζει ανακοινώσεις στη 1 μετά τα μεσάνυχτα όταν είναι να επιτεθεί σε ταξικά σωματεία - εξέδωσε μόλις χτες ανακοίνωση για το θέμα του κατώτατου μισθού, και αυτή πάλι για να «λουστράρει» τον χρεοκοπημένο «κοινωνικό εταιρισμό».

Επιχειρώντας να συσκοτίσει το ταξικό περιεχόμενο του νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου» υπέρ του κεφαλαίου, ο οποίος άλλωστε αποτυπώθηκε στην υπερψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «διαμαρτύρεται» γιατί η κυβέρνηση... «προτιμά τον κρατικό μονόλογο από τον κοινωνικό διάλογο»!

Κανείς δεν ξεχνά, βέβαια, ότι το τσάκισμα του κατώτατου μισθού από το 2012, εκτός από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, φέρει και την τζίφρα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που κάθε χρόνο μαζί με τον ΣΕΒ συνυπέγραφε το αίσχος των 586 ευρώ μεικτά και των 511 ευρώ του κατώτατου και του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους, νομιμοποιώντας και αυτή με τη σειρά της το έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Καθόλου τυχαία, στη μακροσκελή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ απουσιάζει πλήρως το αίτημα για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ