Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στην Ανακύκλωση

Τις ευθύνες της εργοδοσίας και του κράτους αναδεικνύει καθαρά το εργατικό «ατύχημα» που έγινε την Πέμπτη 20/9 στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, πρόκειται για το έβδομο εργατικό «ατύχημα» στην εταιρεία «Waste Solutions» (εργολάβος του ΚΔΑΥ) μέσα σε ενάμιση χρόνο, επιβεβαιώνοντας «αυτό που τόσο καιρό φωνάζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης για τις τραγικές συνθήκες εργασίας και τα ελλιπή μέτρα προστασίας».

Το «ατύχημα» προήλθε από τη σύγκρουση δύο οχημάτων στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα ο ένας χειριστής να τραυματιστεί στον αυχένα και να πάει στο νοσοκομείο. «Αιτία ήταν πως το περονοφόρο όχημα δεν είχε φρένα», καταγγέλλει το σωματείο. Την επόμενη μέρα ο εργολάβος όχι μόνο δεν προχώρησε στην επισκευή τους, αλλά «ο προϊστάμενος βάρδιας είχε το θράσος να επιπλήξει την Επιτροπή για την Υγεία και Ασφάλεια, η οποία θέλησε να κάνει παρέμβαση επειδή δόθηκε εντολή από την εταιρεία σε εργαζόμενους να ανέβουν και να δουλέψουν τα οχήματα, χωρίς να τους παρέχει καμία απολύτως προστασία».

Παράλληλα, το Σωματείο καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση των Τεχνικών Ασφαλείας της Επιθεώρησης Εργασίας (υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας), «οι οποίοι, στην καταγγελία που έκαναν οι εργαζόμενοι για το συγκεκριμένο "ατύχημα", ούτε λίγο ούτε πολύ έριξαν την ευθύνη στους εργαζόμενους! Οτι εκείνοι φταίνε που ο εργολάβος έχει αφήσει χωρίς φρένα τα οχήματα! Και μάλιστα ενώ έχουν εντοπίσει σωρεία παραβάσεων σε ελέγχους που έχουν κάνει στο εργοστάσιο, μετά από υπόδειξη του σωματείου και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, παρέμειναν τόσο καιρό σε προφορικές συστάσεις χωρίς να υπάρξει εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τις παραβάσεις αυτές».

Η αποθράσυνση της εργοδοσίας, τονίζει το Σωματείο, πατάει πάνω στο αντεργατικό οπλοστάσιο που παρέχει η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αναδεικνύει ακόμα τις ξεχωριστές ευθύνες του δήμου Ηρακλείου, ο οποίος σε περιουσία του (το οικόπεδο του ΚΔΑΥ ανήκει στο δήμο) αφήνει τους επιχειρηματίες να κάνουν μπίζνες χωρίς το παραμικρό μέτρο για τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο διεκδικεί: Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο. Να ολοκληρωθούν η συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και η επισκευή των οχημάτων. Κανένας εργαζόμενος σε όχημα χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κ.ά.

Καταγγελία για λήψη μέτρων προστασίας εργαζόμενου στο Νοσοκομείο «Υγεία»

Στο μεταξύ, σε άλλο περιστατικό, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών καταγγέλλει τη διεύθυνση του Νοσοκομείου «Υγεία» με αφορμή το σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα που υπέστη για δεύτερη φορά εργαζόμενος του νοσοκομείου σε θέση φύλακα, την ώρα της εργασίας του.

«Οι συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και η άρνηση της διεύθυνσης του Νοσοκομείου "Υγεία" να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του συναδέλφου, είναι οι αιτίες που έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά του», σημειώνει το Σωματείο και απαιτεί από τη διεύθυνση της εταιρείας να αναλάβει τις ευθύνες της και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του εργαζόμενου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ