Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ 3η ΕΥΡΩΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ
«Κράχτης» επενδυτών, με δέλεαρ αντιλαϊκή πολιτική και «γεωπολιτικό ρόλο»

Τις «επενδυτικές ευκαιρίες» που διανοίγονται στην Ελλάδα, με όχημα την αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ανέδειξε από το βήμα της 3ης Ευρωαραβικής Συνόδου, που άρχισε χτες στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επικρότησε την αυξανόμενη συμμετοχή στη Σύνοδο, που εγκαινιάστηκε όταν η Ελλάδα «άρχιζε να θέτει τις βάσεις για την οικονομική της επανάκαμψη και την ανάκτηση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή», διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους σε αναζήτηση κερδοφόρων επενδυτικών ευκαιριών ότι «αποκτούμε ολοένα και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ γινόμαστε ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ειδική αναφορά έκανε στον Τουρισμό αλλά και στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της ναυτιλίας, της αγροτοδιατροφής, των logistics, της μεταποίησης και «της παραδοσιακά ισχυρής και εδραιωμένης, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, βιομηχανίας», καλωσορίζοντας «τις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, που αναγνωρίζουν πια τις σημαντικές επενδυτικές, τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα», η οποία «καθιερώνεται πλέον ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και ένας σημαντικός, αναντικατάστατος θα έλεγα περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος».

Με την ευκαιρία, απαρίθμησε έργα που «τρέχουν», όπως τους αγωγούς TAP και IGB, τον Κάθετο Διάδρομο, τον «EastMed», την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη στην Αλεξανδρούπολη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου, τη λεγόμενη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, την αναβάθμιση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας εξήρε και τις κολιγιές που «τρέχει» η κυβέρνησή του στην περιοχή, τόσο με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής όσο και των Βαλκανίων, προωθώντας τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. «Σήμερα η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θεωρείται από όλους - και το τονίζω το "από όλους" - απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και τον διεθνή της ρόλο», είπε. Χαρακτήρισε δε την προσεχή Σύνοδο ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου «εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του πολυεπίπεδου ευρωαραβικού διαλόγου, που χρειαζόμαστε σήμερα πιο πολύ από ποτέ. Ενώ ο ενεργειακός χάρτης, αλλά και τα δίκτυα μεταφορών, αλλάζουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας προέτρεψε την ΕΕ να υποστηρίξει «την ταχεία επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για το Παλαιστινιακό» και ζήτησε τη συνεργασία όλων για λύση στη Συρία και στη Λιβύη.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Καρίν Κνάισλ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέχ, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

«Πασαρέλα» «επενδυτικών ευκαιριών» και σχεδίων

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων συμμετεχόντων.

Ο Αμπντουλραχμάν Μπιν Αχμάντ Αλχαρμπί, υφυπουργός αρμόδιος για το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι «η αξία των μεταλλευτικών προϊόντων μας ξεπερνά το 1,3 τρισ. δολάρια, αλλά υπάρχουν περιθώρια για συνεργασίες και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός. Πιστεύω ότι αυτή η διοργάνωση είναι μία αφετηρία για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της ΕΕ».

Ο Αμπντουλσαλάμ Καϊμάν, αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, μίλησε για τους «τεράστιους φυσικούς πόρους» της χώρας του - για τον έλεγχο των οποίων οι ιμπεριαλιστές διέλυσαν τη χώρα - και τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί «ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον», ζητώντας τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που ζητούν οι επενδυτές, όπως ασφάλεια και πολιτική σταθερότητα.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ανέφερε ότι τα «Βαλκάνια είναι προικισμένα με πολλούς πόρους και προικίζονται ακόμα περισσότερο», ότι «κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε τους δρόμους που ενώνουν την Ελλάδα με την Τουρκία και κατ' επέκταση με τον αραβικό κόσμο», και ότι «η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς άλλους γείτονες».

Ο Ντάρα Χασάν Ρασίντ, υφυπουργός Κατασκευών και Δημοσίων Εργων του Ιράκ, μίλησε για «πολλά υποσχόμενο επενδυτικό πρόγραμμα» της κυβέρνησής του για την ανοικοδόμηση της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος είναι «ευλογία» για το κεφάλαιο, που στα ερείπια στήνει χρυσοφόρες μπίζνες. «Προτείνω να υπάρξει μία συμμαχία, ώστε η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει. Θέλω να πω σε όλους ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές», ανέφερε.

Ο Τάρεκ Ελ Μόλα, υπουργός πετρελαίου και ορυκτών πόρων της Αιγύπτου, μίλησε για την καλή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου «στα κοιτάσματα φυσικού αερίου» και διαφήμισε τη χώρα του λέγοντας ότι «μπορεί να γίνει κέντρο εμπορίου και Ενέργειας, ήδη αναπτύσσουμε δίκτυα παραγωγής και μεταφοράς φυσικού αερίου. Αφότου υγροποιούμε το φυσικό αέριο, μπορούμε να το εξάγουμε στην Ευρώπη». «Ενθάρρυνε» εξάλλου την ΕΕ να ενισχύσει τις επενδύσεις της στην Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι «τη στενή συνεργασία των δύο κόσμων επιβάλλουν και οι γεωπολιτικές συνθήκες».

Ο Λαχσέν Νταουμπί, υπουργός Γενικών Υποθέσεων και Διακυβέρνησης του Μαρόκου, επίσης πρόβαλε τα «καλά» της χώρας του. «Δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης που θα έχει το Μαρόκο τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη είναι τυχερή που γειτνιάζει με το Μαρόκο κι όχι το αντίστροφο, ιδίως τη στιγμή που η Ευρώπη δυσκολεύεται να συναγωνιστεί τις ασιατικές χώρες λόγω κόστους του εργατικού δυναμικού», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία, όπου «μέσα στα επόμενα χρόνια το Μαρόκο θα παράγει περισσότερα αυτοκίνητα απ' ό,τι η Ιταλία», αλλά και τις «ευκαιρίες» σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ.

Ο Μοχάμεντ Αμπντο Σαΐντ, πρόεδρος της Ενωσης Αραβικών Επιμελητηρίων, πρότεινε αύξηση των εξαγωγών ανάμεσα στις αραβικές χώρες και την ΕΕ, «ιδίως τώρα που Ασία και Κίνα προσπαθούν και έχουν επιτύχει να αυξήσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά. Ενας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν οι φορολογικές ελαφρύνσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ