Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας Ελληνας υπήκοος

Στις Βουλιαράτες Αλβανίας

Νεκρός έπεσε την Κυριακή, στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία, 35χρονος Ελληνας υπήκοος, στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Αλβανίας, που τον καταδίωκαν. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Για τα αίτια του επεισοδίου επικρατεί ακόμα σύγχυση, ενώ πολλά είναι τα ερωτήματα και για την ακριβή εξέλιξη των γεγονότων, μέχρι το θάνατό του. Σε κάθε περίπτωση, από την πρώτη ώρα που έγινε γνωστό, εθνικιστικές δυνάμεις στη μια και στην άλλη χώρα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός.

Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή - που όμως μέχρι χτες δεν επιβεβαιωνόταν - ο 35χρονος είχε υψώσει σε μνημείο στην περιοχή μια ελληνική σημαία, στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου (στην περιοχή οι κρατικές αρχές Ελλάδας και Αλβανίας τίμησαν από κοινού την επέτειο, με σημαιοστολισμούς, προσκλήσεις αξιωματούχων και ομιλίες), και κατόπιν δεν την βρήκε, κατηγόρησε γι' αυτό Αλβανούς αστυνομικούς ότι την κατέβασαν και ακολούθησαν πυροβολισμοί με καλάσνικοφ από τη μεριά του 35χρονου, με τις αλβανικές αρχές να τον καταδιώκουν στη συνέχεια και να τον σκοτώνουν, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Οι αλβανικές αρχές μιλάνε για περιστατικό που ξεκίνησε με απρόκλητους πυροβολισμούς από τη μεριά του 35χρονου σε βάρος αστυνομικών. Στο μεταξύ το αλβανικό κανάλι «Report TV» έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου φαίνεται ο Κατσίφας σε δρόμο του χωριού να κρατάει πολεμικό όπλο, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «υπήρξε επεισόδιο στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Ελληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Ελληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Σε συνέχεια της αρχικής αντίδρασης, χτες η πρέσβης της Αλβανίας Ar. Hobdari, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να της επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, έσπευσε να καλύψει την αλβανική αστυνομία, γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα».

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χτες, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η Ελληνική Αστυνομία, όπως και το διπλωματικό σώμα στις έρευνες, στη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής.

Να σημειωθεί ότι σε αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κ. Κατσίφας εξέφραζε απόψεις περί απόσχισης των μειονοτικών και ένωσης με την Ελλάδα, φωτογραφιζόταν με στολές παραλλαγής, με εθνικιστικά σήματα, έκανε αναφορές στην εθνικιστική οργάνωση «Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου» κ.λπ. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, είχε συλληφθεί το 2009 μετά από επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στο Χαλάνδρι και είχε ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά.

Μετά το θάνατό του έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα και στα προξενεία σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, όπου καλούσε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ