Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Βαθαίνει επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η εμπλοκή (και) των Σωμάτων Ασφαλείας στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, την Παρασκευή 26/10 ολοκληρώθηκε στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα η άσκηση με την κωδική ονομασία «Jackal Stone», σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US Special Operations Command Europe - SOCEUR).

Στην άσκηση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 22/10, ενεπλάκησαν πέρα από κάποια τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δυνάμεις από τα Σώματα Ασφαλείας, συγκεκριμένα τα ΕΚΑΜ και η Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ). Από τους κόλπους των παραπάνω άλλωστε διακινούνται, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» σε προηγούμενο φύλλο, αιτήματα προς την πολιτική ηγεσία για παρουσία Αμερικανών αξιωματικών ως συμβουλατόρων - καθοδηγητών στις επιχειρήσεις του ΛΣ. Μάλιστα, η κυβέρνηση ετοιμάζει, σε συνεννόηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, σχετικό «μνημόνιο συνεργασίας».

Το βασικό σενάριο της άσκησης στη Σούδα ήταν η πραγματοποίηση πειρατείας σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες από τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS), τους οποίους καλούνται να αντιμετωπίσουν Αμερικανοί κομάντος συν άνδρες των ΕΚΑΜ και της ΜΥΑ, με υποστήριξη από στοιχεία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση είχε προετοιμαστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Στις 10/10, ο νέος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αρ. Ανδρικόπουλος, επισκέφτηκε - εθιμοτυπικά, όπως αναφέρθηκε - τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, στο γραφείο του, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και τα σχετικά με την άσκηση. Επίσης, στο διάστημα 15 - 17/10 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο διοικητής της SOCEUR, υποστράτηγος Mark Schwartz. Συναντήθηκε και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος εξήρε την «άριστη συνεργασία μεταξύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των δύο χωρών καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, μέσα από συνεκπαιδεύσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή υποστήριξης υποδομών και τεχνογνωσίας».

  • Στο μεταξύ, προχωρούν οι προετοιμασίες για την άφιξη δύναμης Αμερικανών πεζοναυτών για νέα συνεκπαίδευση με Ελληνες στον Βόλο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ