Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες της Καλαμαριάς

Ρεπορτάζ για την προετοιμασία της εκδήλωσης

Διήμερο εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ διοργανώνουν οι ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Νοέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Και τις δύο μέρες θα παρουσιαστεί μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες της Καλαμαριάς».

Την Παρασκευή 2/11, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., θα χαιρετίσει ο Βικέντιος Αντωνάκης, μέλος της ΤΕ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.

Το πρωί του Σαββάτου, θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα στα πρώην γραφεία της Ασφάλειας στον πεζόδρομο Καλαμαριάς, προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης.

Το θεατρικό έργο

Το θεατρικό έργο που θα παρουσιαστεί, είναι εμπνευσμένο από τους λαϊκούς αγώνες των Καλαμαριωτών και βασίζεται στις αναμνήσεις της συγγραφέα Ιωάννας Στεφανίδου και σε συνεντεύξεις παλιών αγωνιστών και απογόνων τους. Παρουσιάζονται κάποια πολύ σημαντικά στιγμιότυπα, που ξεκινούν με τον ερχομό των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Τη θεατρική παράσταση σκηνοθετεί ο ηθοποιός Βασίλης Σεϊμένης, με βοηθό την Τιτίκα Δελιγκά. Παίζουν μια πλειάδα ερασιτεχνών ηθοποιών που συμμετέχουν στις Θεατρικές Σκηνές του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς, της «Πολιτικής Σκηνής» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΚΝΕ. Η παράσταση πλαισιώνεται μουσικά και χορευτικά από τον Ποντιακό Σύλλογο Καλαμαριάς. Τα κουστούμια είναι προσφορά του ΚΘΒΕ.

Η Ιωάννα Στεφανίδου, συγγραφέας του θεατρικού έργου, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για το περιεχόμενό του. Οπως είπε, το έργο παρουσιάζει τον ερχομό των προσφύγων, την επαφή τους με την ταξική πάλη και το ΚΚΕ. Στη συνέχεια, παρουσιάζει τον αγώνα των Καλαμαριωτών και τη συμμετοχή τους στις απεργίες και στα γεγονότα του Μάη του '36, ενώ ακολουθούν η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Κούλα Ελευθεριάδου και στο Μπλόκο της Καλαμαριάς, όπου δολοφονήθηκαν από τους ταγματασφαλίτες του Δάγκουλα κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜιτες αγωνιστές. Ακολουθούν η Απελευθέρωση και ο Εμφύλιος, όπου παρουσιάζεται η ζωή Καλαμαριώτων εξορίστων στη Μακρόνησο, όπως ο Νίκος Παπαδόπουλος που διετέλεσε και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το θεατρικό φτάνει μέχρι το σήμερα, μέσα από μια ιστορία που συνδέει τη ζωή και τις μνήμες των προσφύγων με τα νέα κύματα προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας.

Οπως είπε η Ιωάννα Στεφανίδου, «η θεατρική παράσταση έχει στόχο από τη μία να τιμήσει τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές της Καλαμαριάς που συμμετείχαν στους ταξικούς αγώνες από την αρχή της δημιουργίας της συνοικίας μέχρι και σήμερα και, από την άλλη, να αναδείξει μέσα από το έργο ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία της συνοικίας των προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, είναι οι ίδιοι και σήμερα που γεννούν νέα ρεύματα προσφύγων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι».

Το Κόμμα έχει γράψει ηρωικές σελίδες

Η Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΤΓ Κεντροανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει σφυρηλατήσει το ΚΚΕ με τον εργατόκοσμο της Καλαμαριάς, σημειώνοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι για τους παλαιότερους, η περιοχή της Καλαμαριάς ήταν γνωστή ως "Κόκκινη Καλαμαριά"».

«Μέσα από τη συγκεκριμένη εκδήλωση θέλουμε να φέρουμε σε επαφή το λαό της Καλαμαριάς, ιδιαίτερα τη νεολαία, με την ιστορία του λαϊκού κινήματος στην περιοχή, να αναδείξουμε τη συμβολή των κομμουνιστών σε αυτήν, να τιμήσουμε ιστορικές μορφές, που αναδείχθηκαν μέσα από το Κόμμα μας και έδωσαν τη ζωή τους, τα καλύτερά τους χρόνια, για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Παράλληλα, επιδιώκουμε η εκδήλωση αυτή να είναι παρέμβαση στις σύγχρονες εξελίξεις, να δώσουμε το στίγμα μας στο σήμερα. Προβάλλουμε ιδιαίτερα, και μέσα από τη θεατρική παράσταση, το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την επαγρύπνηση που πρέπει να δείξει ο λαός, αναδεικνύουμε παράλληλα γιατί έχει συμφέρον ο λαός μας να συμπορευτεί με το ΚΚΕ σήμερα».

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από τις οικογένειες των αγωνιστών

Μιλώντας για την προετοιμασία της εκδήλωσης που ξεκίνησε από το καλοκαίρι και την ανταπόκριση που βρήκε, η Δ. Χατζή σημείωσε ότι η ανταπόκριση ειδικά των φίλων του Κόμματος ήταν εντυπωσιακή. Ξεχωρίζει η προσφορά αρχειακού υλικού από οικογένειες παλιών συντρόφων και αγωνιστών, «που μας άνοιξαν τα σπίτια τους, με προθυμία μίλησαν για τον παππού και τη γιαγιά που έδωσαν τη ζωή τους για το Κόμμα, μοιράστηκαν μαζί μας τα βιώματα και τις αναμνήσεις τους. Πολλοί έδωσαν συνεντεύξεις δίνοντας την προσωπική μαρτυρία τους ή καταθέτοντας όσα οι παλαιότεροι τους είχαν διηγηθεί». Οπως εξηγεί η Δ. Χατζή, πρόκειται για πολύτιμο αρχειακό υλικό, που θα αξιοποιηθεί και στο μέλλον, καθώς η συλλογή του δεν σταματάει με την εκδήλωση, αλλά συνεχίζεται. «Παράλληλα, σημαντική ήταν η δουλειά έρευνας στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που μας παρείχε πολύτιμη συνδρομή. Το υλικό που συγκεντρώσαμε, θα παρουσιαστεί σε ειδική έκδοση που ετοιμάζουμε και θα διακινείται στο χώρο της εκδήλωσης, αλλά και σε έκθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ