Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και σταθερές «συνεισφορές»

Πέρα από τις ασκήσεις οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν σε μόνιμη βάση «συνεισφορά», με προσωπικό και μέσα, σε αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε μια σειρά γωνιές του πλανήτη. Ενδεικτικά:

Στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Λιβάνου πλέει σήμερα η φρεγάτα «Σαλαμίς» στο πλαίσιο της «UNIFIL». Η ελληνική συμμετοχή είναι σταθερή, και οι φρεγάτες εναλλάσσονται με πυραυλακάτους ή κανονιοφόρους, ενώ «κατόπιν απαίτησης» είναι διαθέσιμο και αρματαγωγό.

Στην επιχείρηση της ΕΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, «ΑLTHEA» (συνέχεια προηγούμενης αποστολής εκεί του ΝΑΤΟ), έχουν αποσταλεί επιτελείς του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο Κόσσοβο, η ΕΛΔΥΚΟ αποτελείται από ένα λόχο Ελιγμoύ (στο στρατόπεδο «Film City», στην Πρίστινα) συν μία διμοιρία στο στρατόπεδο Novoselo (στη Μιτρόβιτσα). Προς εξυπηρέτηση του ΝΑΤΟ εκτελείται τακτικό δρομολόγιο από «C-130», ενώ για την ενίσχυση της δύναμης είναι σε ετοιμότητα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως και λόχος Γενικών Μεταφορών στην πόλη.

Στην επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, «EUNAVFOR MED - SOPHIA», προς «έλεγχο των προσφυγικών ροών» παραχωρείται συχνά - πυκνά πλοίο ή υποβρύχιο. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, διατίθεται στην ΕΕ ο Ναύσταθμος Κρήτης ως Προκεχωρημένη Βάση Υποστήριξης, η 115 ΠΜ στη Σούδα ως Προκεχωρημένη Βάση Επιχειρήσεων, αλλά και το ΚΕΝΑΠ, για παροχή εκπαίδευσης στη Λιβυκή Ακτοφυλακή/Ναυτικό.

Στο Αφγανιστάν, στη ΝΑΤΟική αποστολή «Resolute Support» υπηρετούν επιτελείς της ΠΑ.

Στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που περιπολεί σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ελέγχοντας τον ρου ρωσικών πλοίων προς την Ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση παρέχει σήμερα τα 3 από τα συνολικά 11 πλοία.

Η κυβέρνηση έχει επίσης σε ετοιμότητα πλοία για συμμετοχή στη ΝΑΤΟική επιχείρηση θαλάσσιας επιτήρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, «Sea Guardian».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ