Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018 - Κυριακή 11 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Τα περιεχόμενα του τεύχους

Οσον αφορά το περιεχόμενο του τεύχους, πέρα από την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ στην ενότητα «Ιδεολογία - Πολιτική» περιλαμβάνεται κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ με τίτλο «Νέα Δημοκρατία: Θέσεις και προτάσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης». Το κείμενο εστιάζει στις ιδεολογικές θέσεις και στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, αναδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση του προγράμματος των δύο μεγάλων κομμάτων στο έδαφος της σημερινής συγκυρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνεται επίσης κείμενο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Για τη διαμόρφωση και το οικονομικό πρόγραμμα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ».

Τέλος, στην ενότητα «Ιδεολογία - Πολιτική» περιλαμβάνεται κείμενο του Απ. Χαρίση με τίτλο «Μορφές κοινωνικής συμβίωσης και πάλη των τάξεων. Μερικές μεθοδολογικές αρχές», όπου επιχειρείται μια συνοπτική προσέγγιση όσον αφορά την ιστορική διαδικασία διαμόρφωσης των εθνών και του εθνικού ζητήματος και των εθνικών, άρα και των διεθνικών, σχέσεων στην πάλη των τάξεων.

Η ενότητα «Ιδεολογία - 200 χρόνια Μαρξ» εστιάζει σε πλευρές της αντιπαράθεσης με σύγχρονες οπορτουνιστικές «αναγνώσεις» του μαρξισμού, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη, που, ενώ τάχα αποδέχονται τον μαρξισμό, τον αποδέχονται ως ένα στείρο ιδεολογικό ρεύμα, αποστεωμένο απ' το πολιτικό - επαναστατικό του περιεχόμενο.

Ειδικότερα περιλαμβάνεται κείμενο του Holger Wendt με τίτλο «Λογικά; Ιστορικά; Λογικο-Ιστορικά!», που περιστρέφεται γύρω απ' τη σχέση ανάμεσα στη λογική και την ιστορική ανάπτυξη στο «Κεφάλαιο» του Μαρξ και ειδικότερα μια αντιπαράθεση με την ιδεολογικά λαθεμένη και πολιτικά επικίνδυνη μονόπλευρη θεώρηση της λεγόμενης «Νέας Ανάγνωσης του Μαρξ».

Περιλαμβάνεται επίσης ένα μικρό κείμενο του Hans Peter Brenner με τίτλο «Ο Μαρξ για την εργασία και την προσωπικότητα», που αναδεικνύει τη μαρξιστική προσέγγιση της διαμόρφωσης της ανθρώπινης προσωπικότητας, η οποία φωτίζει το ρόλο της εργασίας στη διαμόρφωσή της.

Τέλος, στο παρόν τεύχος περιλαμβάνονται τα Περιεχόμενα του 2018, καθώς και τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 10.8.2018 έως 20.10.2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ