Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαμαρτυρία για τους εργαζόμενους με «κοινωφελή» εργασία στα Δασαρχεία

Κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και εργαζομένων με 8μηνες συμβάσεις στα Δασαρχεία για την πυροπροστασία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17/12, στις 11 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας.

Το ΕΚΛ ζητά τη διόρθωση της αναγραφής των ειδικοτήτων στο έντυπο έναρξης αναγγελίας απασχόλησης των εργαζομένων με το «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται με την κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών και άλλων αντικειμένων, όμως ως τίτλος της ειδικότητάς τους αναγράφεται... «συσκευαστές σταφίδας, σύκων και φρούτων», που δεν έχει καμία σχέση με αυτές που περιγράφονται στο πρόγραμμα και με την παρεχόμενη υπηρεσία προς τα Δασαρχεία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των εργαζομένων, γιατί η συγκεκριμένη εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας.

Ακόμα το ΕΚΛ απαιτεί τη μετατροπή των 8μηνων συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, ΣΣΕ και κανονικό μισθό.

Πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη δασεργατών

Παράλληλα, πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη αντιμετωπίζουν όσοι έχουν προσληφθεί ως δασεργάτες μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» σε πέντε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Οι συγκεκριμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις δηλώνουν στον ΕΦΚΑ Κωδικούς Ειδικότητας των ασφαλισμένων, που δεν έχουν καμία σχέση με την εργασία του δασεργάτη. Το λανθασμένο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης αφαιρεί από τους δασεργάτες το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος που κάθε χρόνο ανάλογα με τα ένσημα του προηγούμενου χρόνου δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή του δασεργάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ