Παρασκευή 18 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η αμερικανική πρεσβεία στη Ζιμπάμπουε εξέφρασε χτες ανησυχία για τις πληροφορίες νοσοκομειακών πηγών στην πρωτεύουσα της χώρας Χαράρε πως από τις αρχές της βδομάδας έχουν σκοτωθεί πάνω από 5 άτομα, έχουν τραυματιστεί περίπου 70 και πάνω από 600 έχουν συλληφθεί στη διάρκεια επιθέσεων από αστυνομικούς σε διαδηλωτές που εξεγείρονται εξαιτίας της ακρίβειας στα καύσιμα και της έξαρσης της φτώχειας. Παράλληλα, Αμερικανοί διπλωμάτες κάλεσαν την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να «αποκαταστήσει την πρόσβαση» στο Ιντερνετ καθώς και σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία έχει μπλοκάρει από την Τρίτη.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εντείνονται, παρά την αιματηρή κρατική καταστολή, σε πολλές πόλεις του Σουδάν, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια και την καταπίεση με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του (επί 30 χρόνια) Προέδρου, Ομάρ Μπασίρ. Οι νεκροί ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, οι τραυματίες σε πολλές εκατοντάδες και οι συλληφθέντες σε χιλιάδες.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, είχε χτες ο ειδικός εκπρόσωπος του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, Γιανγκ Τζιετσί, συμφωνώντας να προωθήσουν διμερή «ρεαλιστική συνεργασία σε όλους τους τομείς». Ο Γιανγκ, μέλος του ΠΓ και της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δύο χώρες θα επωφεληθούν από σημαντικές πλατφόρμες συνεργασίας όπως οι «Κίνα - Αίγυπτος» και «Κίνα - Αφρική». Την Τετάρτη, αμμοθύελλα σάρωσε εκτενείς περιοχές του Καΐρου προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 5 ατόμων και σοβαρά προβλήματα σε αεροπορικές και οδικές συγκοινωνίες.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Αξιωματούχοι της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν πως διασώθηκαν 6 Αιγύπτιοι ψαράδες, των οποίων το σκάφος ανατράπηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ανοιχτά των παλαιστινιακών ακτών λόγω κακοκαιρίας. Ωστόσο δεν έγινε κατορθωτό να βρεθούν τα ίχνη ακόμη ενός 48χρονου ψαρά που αγνοείται μετά το ναυάγιο.

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Κύριλλος Νμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού κερδοσκοπικού ταμείου RDIF, ανακοίνωσε χτες πως σκοπεύει να αυξήσει «σημαντικά» τον αριθμό επενδυτικών συμφωνιών με τη Σαουδική Αραβία, μετά τη συνάντησή του χτες στο Ριάντ με τον υπουργό Ενέργειας Χαλίντ αλ Φάλιχ.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Οι υγειονομικές αρχές της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσαν ότι ξεπεράστηκαν οι 400 θάνατοι κατά τη δέκατη επιδημία του αιμορραγικού πυρετού που προκαλεί ο ιός «Εμπολα» σε δύο επαρχίες στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Παράλληλα το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε πως στις προεδρικές εκλογές της 30ής Δεκέμβρη στη ΛΔ Κονγκό σκοτώθηκαν σε τριήμερες ταραχές περίπου 1.000 άτομα.

ΑΚΡΑ.-- Ενας 34χρονος Γκανέζος δημοσιογράφος δολοφονήθηκε το βράδυ της Τετάρτης έξω από το σπίτι του στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Ακρα, όταν γνωστοί του έστησαν ενέδρα και τον «γάζωσαν» με σφαίρες. Η δολοφονία έγινε ενώ ο 34χρονος ερευνούσε σκάνδαλο για τα κυκλώματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και τους στημένους αγώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζοφερές παραμένουν οι συνέπειες του πολέμου (2004-12-10 00:00:00.0)
Αναγγέλει την υπ' όρους αποχώρηση του στρατού της από τη ΛΔ Κονγκό (2001-02-09 00:00:00.0)
Μαραθώνιος επαφών και ταξιδιών με στόχο τη συμφωνία της Λουζάκα; (2001-02-01 00:00:00.0)
Επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας (1999-11-16 00:00:00.0)
Προς γενικευμένη σύρραξη; (1998-08-26 00:00:00.0)
Οι ανατιμήσεις προκαλούν ταραχές (1998-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ