Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΑΝΤΑ
Αναγγέλει την υπ' όρους αποχώρηση του στρατού της από τη ΛΔ Κονγκό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΚΙΓΚΑΛΙ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Ενα πρώτο βήμα προς την επίλυση της περιφερειακής σύρραξης, που σοβεί εδώ και δυόμισι χρόνια με επίκεντρο τη ΛΔ Κονγκό, έκανε χτες ο πρόεδρος της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε.

Ο Καγκάμε μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την εκφώνηση ομιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε πως τα στρατεύματα της χώρας του είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν τη μεθοριακή πόλη Πουέτο που κατέλαβαν τον περασμένο Δεκέμβρη, υπό τον όρο πως μετά την αποχώρηση των ρουαντέζικων στρατευμάτων θα μεταβούν στην πόλη οι στρατιωτικοί παρατηρητές του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στην παρουσία των ανταρτών Χούτου στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, ο Καγκάμε τάχθηκε μάλιστα υπέρ της έναρξης διαλόγου με όλες τις κογκολέζικες αντάρτικες ομάδες, αλλά και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατών (Ρουάντα, Ουγκάντα, Ναμίμπια, Αγκόλα, Ζιμπάμπουε) από τη συγκεκριμένη χώρα. Υποστήριξε μάλιστα πως είναι αφοσιωμένος στην ευόδωση μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας και συνεργασίας με το νέο πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα (γιο του δολοφονηθέντος Λόρεντ Καμπίλα), προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις: α) να αντιμετωπιστεί η παρουσία των ανταρτών της Φυλής Χούτου, τους οποίους θεώρησε ένοχους της σφαγής του 1994 στο Ανατολικό Κονγκό, β) έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών, γ) άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, συμπεριλαμβανόμενων και των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αποστείλει χώρες φιλικά προσκείμενες προς την κυβέρνηση του Τζόζεφ Καμπίλα.

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, ο νέος πρόεδρος ανακοίνωνε τη συγκρότηση μίας επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας των δολοφόνων του πατέρα του, Λόρεντ Καμπίλα. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χτες ο Τζόζεφ Καμπίλα, η επιτροπή έχει περιθώριο τριάντα ημερών προκειμένου να συγκροτηθεί από μέλη «μείζονος αντικειμενικότητας» και να διενεργήσει έρευνα σχετικά με «όσους ευθύνονται για τη δολοφονία του πρώην προέδρου» στις 16 του περασμένου μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ